Автор Тема: Пелети - обща информация  (Прочетена 6706 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен len4ita

 • Папагал супергерой:)
 • *****
 • Публикации: 1,648
 • Рейтинг: 160
 • Пол: Жена
 • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Пелети - обща информация
« -: ноември 19, 2008, 11:14:42 pm »
Пелетите са нещо, което се намира вече и на бг пазар, но предполагам, че малцина са запознати с това какво точно представляват те, и как се приготвят. Затова реших да попреведа нещичко от една книга за папагалско хранене на Robin Deutsch (еми...авторски права липсват...ама тука сме си наши хора  ;) защо пък да не бъда полезна с нещо  :D). Предватително да поясня не съм добре запозната с терминологията свързана с приготвянето на пелетите..превеждала съм по мой усет и опит  ;D

Част I

Отскоро пелетите широко навлязоха  на пазара за папагалски храни. Някои производители твърдят, че пелетите  могат изцяло да заместят храненето с зърнени смески, плодове и зеленчуци. За жалост, някои производители дори се осмеляват да твърдят, че пелетите са единствената храна, от която папагалите се нуждаят и че категорично е противопоказано да се добавят към дневната дажба плодове, зеленчуци, или други здравословни храни. Факт е, че пелетите съдържат витамини и минерали, но когато те са добавени преди процеса на загряване в състава на сместа, лесно могат да бъдат разрушени от топлината.

Изводът е, че дори когато птицата се храни с пелети тя все още има нужда от други храни (въпреки че наистина можем да си спестим витамините и минералите под формата на добавки; винаги проверявайте със своя ветеринар за нуждата на определена птица да приема каквито и да било добавки).

Понеже пелетите са сравнително отскоро на пазара, липсват задълбочени изследвания относно прилагането изцяло и само на пелетирана диета за продължителен период от време. Дори между самите производители съществуват разногласия относно това кой е най-добрият метод за произвеждане на пелети. Някои ветеринари докладват за случаи на бъбречни и други проблеми, които се  асоцират с прилагането на изцяло пелетирана диета.

Начини за производство на пелети

Пелетите се произвеждат по два начина. Първият начин е гранулиране,или сгъстяване (свиване). Вторият е пресоване,или разтягане (уголемяване). Крайният резултат се различава по вид и вкусови качества. Много производители добавят натурални оцветители за храни в техните пелети. Това се прави предимно заради собствениците на птици, но нека не забравяме, че птиците също могат да различават цветове и текстури. В някои пелети дори се добавят изкуствени подобрители на вкуса така че те да бъдат по-апетитни.

Гранулиране

При този начин съставките сe смилат фино и към тях се добавят витамини и минерали. След това консистенцията се загрява на пара до около 80 градуса. Сместа минава през преса и се сгъстява до готови пелети. Скорбялата и протеина в смления материал започват да лепнат, когато са нагряти на пара, което позволява на изсъхналата смес да се сгъсти и да задържи съставките на пелетите в едно цяло. Всякакъв фин прах, който е останал при този процес се премахва по време на охлаждането,когато пелетите се придвижват над сито.

Хранителните загуби при този процес са минимални понеже температурата до която се загрява сместта е ниска. Но въпреки че този процес убива част от бактериите, все пак може да има наличие на бактерии в крайния продукт. Това включва както добрите така и лошите бактерии. Чрез процеса на гранулиране се добиват по-плътни, по-тежки пелети.

Крайният продукт съдържа ниски стойности на мазнини и може да има по-ниски калорийни стойности. Това означава, че птицата може да поема от 20 до 30 процента повече пелети отколкото би поемала, ако пелетите бяха добити чрез метода на пресоване.

Пресоване

При този начин съставките също се смилат наситно. Добавят се витамини и минерали. След това съставките се смесват с вода и се приготвят под налягане при температура над 150 градуса. Получава се каша. Тази каша преминава през преса. Когато върху кашата се приложи въздушно налягане, тя може да се разширява и да образува пелета. Пелетите получени по този начин могат да имат различни форми и цветове.Добавят се оцветители преди кашата да се обработи с преса. Въпреки че получената смес е сравнително еднообразна, тя е с по-малка плътност и е по-лека от сместа получена при гранулиране. Понеже върху сместта се прилага по-висока температура, всички бактерии са неутрализирани. Но високата температура може също така да разруши някои от витамините и минералите,които са били добавени в сместта. Производителите, които използват този начин за производство на пелети споделят, че приготвянето на сместта при висока температура допринася за наличието на по-лесно смилаеми фибри. Други твърдят, че пелетите произведени по този начин съдържат ниски нива на фибри.

Понеже пелетите добити чрез пресоване са по-концентрирани, птицата може да яде по-малко количество от тях. Също така цената на тези пелети обикновено е по-висока. Но понеже птицата ще поема по-малко количество от тях, се получава баланс.

Продължение следва... :)

Неактивен len4ita

 • Папагал супергерой:)
 • *****
 • Публикации: 1,648
 • Рейтинг: 160
 • Пол: Жена
 • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Re: Пелети - обща информация
« Отговор #1 -: ноември 20, 2008, 10:51:41 pm »
Част II

Разновидности

Пелетите се различават по размер, форма, текстура, вкус и цвят. Някои имат приятен плодов аромат, докато други нямат почти никакъв мирис. Хора, които са се осмелили да опитат пелети твърдят, че имат плодов вкус.

Пелетите за дребни видове птици са по-малки на размер или дори са под формата на трохи. Тези "трохи" се получават при натрошаване на пелетите на много малки парченца.

Неща,коита трябва да знаем за пелетите

- Колкото по-плътен изглежда продукта, толкова по-малко ще се троши и разпилява, когато птицата отчупва от него.
- Научете се да четете етикета! Избягвайте онези пелети, които съдържат животински продукти, защото те се развалят много бързо и развиват отрицателни бактерии. Обикновено за да се запазят по-дълго време свежи, в тези продукти се добавят изкуствени съставки.
 - Пелетите, които съдържат висококачествени растителни протеини намаляват възможността за развитие на бактерии при съхранение на продукта.
- Помиришете пелетите след като отворите опаковката! Те трябва да имат свеж, приятен аромат. Ако ви миришат на плесен - не ги използвайте за храна на птиците си.
- Пелетите често имат различни форми и цветове, което привлича птиците.
- Пелетите може да съдържат:спирулина, водорасли,модифицирани яйца на прах,мая и натурални подобрители на вкуса. Пелетите, които съдържат изцяло натурални и чисти продукти са по-скъпи. В тях се използват натурални консерванти, за да се увеличи срока на годност. В състава на някои пелети влиза Lactobacillis acidophilis, която подпомага дейността на чревния тракт. Други могат да съдържат екстракт от юка,който намалява газовете и миризмите.
 - Пелетите трябва да се съхраняват на тъмно,сухо и прохладно място, при по-продължително съхранение да се държат в хладилник.
- Не знаете какво да правите с остатъците от пелети на дъното на опаковката? Поръсете ги върху меката храна за птици.
- Важно е да не давате на птиците си добавки (витамини и минерали), когато ги хранете изцяло или предимно с пелети. Избягвайте също: кост от сепия,минерални блокчета, и черупки от миди. Ограничете приема на яйца, сирене, месни продукти и ядки.
- Повечето пелети позволяват приемането на 10-20 процента плодове и зеленчуци. Приготвени храни (варива и други) могат да се дават от време на време, но в ограничени количества.
Последните две точки важат само, когато птицата се храни изцяло или предимно с пелети.
- Когато птицата се храни с пелети е възможно да забележите разлика в изпражненията - те могат да са с по-рядка консистенция и да се различават на цвят. Важно е да сте запознати с това, за да не объркате това състояние със заболяване.

Пелетите - за и против

Предимства

Пелетите съдържат витамини и минерали и не е необходимо птицата да поема други добавки поръсени върху храната/водата си.
Пелетите съдържат по-голямо количество протеин отколкото зърнените смески.
Няма опасност да се развъдят пеперудки, червейчета, и др.
Храната не се разпилява толкова много.
По-малко бъркотия за чистене.
Разнообразие от форми и цветове.
Излиза по-евтино изчислено въз основа на дневна дажба.

Недостатъци

Някои ветеринари докладват за случаи на витаминоза.
Някои продукти съдържат прекалено големи количества протеин, което способства за бъбречни проблеми.
Независимо от всичко продукта изисква специално съхранение.
Някои птици не обичат пелети.
Някои птици играят с пелетите, разпилявайки ги наоколо.

Неактивен maya

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 987
 • Рейтинг: 94
 • Пол: Жена
 • развъждам вълнисти папагалчета, корели и др.
  • Портал за озеленяване, градини, ландшафт, строителство и екология
Re: Пелети - обща информация
« Отговор #2 -: ноември 25, 2008, 08:25:52 pm »
Затова реших да попреведа нещичко от една книга за папагалско хранене на Robin Deutsch (еми...авторски права липсват...ама тука сме си наши хора  ;) защо пък да не бъда полезна с нещо  :D). Предватително да поясня не съм добре запозната с терминологията свързана с приготвянето на пелетите..превеждала съм по мой усет и опит  ;D

превода на даден текст също е обект на авторското право, така че .. ти си носителя на авторските права върху този превод на текста, макар че разбира се има и разни други работи и условия . .ама не го мисли :)) / това само информативно /
« Последна редакция: ноември 25, 2008, 08:28:32 pm от maya »

Неактивен Милко

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 4,317
 • Рейтинг: 421
 • Пол: Мъж
  • Джаки (жако) и Лари (корела)
  • Папагали в България
Re: Пелети - обща информация
« Отговор #3 -: ноември 25, 2008, 11:07:31 pm »
Здравей Ели и голямо МЕРСИ за труда ти за превода на тази статия! :)

Мисля, че пелетите ще стават все по-популярни като храна за папагалите и у нас. Лично аз за сега давам на Джаки само пелетите, които се съдържат в храната на Падован - не купувам отделно пелети. Поръсвам му ги върху прясната храна.

Един трик, който не видях да се споменава в статията - ако папагалът ви не си пада по пелети, пробвайте да му ги предложите наквасени в натурален плодов сок (портокал например) и размекнати. Още по-добър ефект ще постигнете, ако така наквасените пелети с плодов сок (по възможност 100% и без консерванти) бъдат затоплени :)

Поздрави,
Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен len4ita

 • Папагал супергерой:)
 • *****
 • Публикации: 1,648
 • Рейтинг: 160
 • Пол: Жена
 • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Re: Пелети - обща информация
« Отговор #4 -: ноември 26, 2008, 12:49:07 am »
Здравей Ели и голямо МЕРСИ за труда ти за превода на тази статия! :)

Мисля, че пелетите ще стават все по-популярни като храна за папагалите и у нас. Лично аз за сега давам на Джаки само пелетите, които се съдържат в храната на Падован - не купувам отделно пелети. Поръсвам му ги върху прясната храна.

Един трик, който не видях да се споменава в статията - ако папагалът ви не си пада по пелети, пробвайте да му ги предложите наквасени в натурален плодов сок (портокал например) и размекнати. Още по-добър ефект ще постигнете, ако така наквасените пелети с плодов сок (по възможност 100% и без консерванти) бъдат затоплени :)

Поздрави,
Милко

Здравей Милко,

За нищо :) Нали сме тук да си помагаме и си помислих, че ще е добре да има повече инфо какво е това пелета и какъв е процеса на приготвянето им.

Да, и на мен ми направи впечатление, че частта за накисването липсваше, но може би разчитат да се четат етикетите на пелетите  :D Там поне е упоменато това за сока. А най-забавното е, че Флипи си накисва сам пелетите на Kaytee. Направо се ококорих като го видях  за пръв път  :) Както си яде, хваща някоя пелета и или докато е в човката му си поема вода и продължава да я дъвче докато се разкисне, или направо си я пуска във водата, изчаква малко и си я взима от там.  ;D ;D Това е когато му давам пелети поръсени върху друга храна (когато му давам само пелети му спестявам усърдието и накисвам с ябълков или портокалов сок  ;)).

Поздрави,
Ели

Неактивен Блонди

 • Младши папагал:)
 • **
 • Публикации: 88
 • Рейтинг: 9
 • Пол: Жена
Re: Пелети - обща информация
« Отговор #5 -: ноември 26, 2008, 04:18:49 pm »
Готовите смески моят изобщо не иска да ги яде. По два дни съм го оставяла и не ще и не ще.  ::) Такива:Но намерих макарони за папагали, има сухи плодове, трицветни макарони, специални за тях и сухи гранули. Слагат се в купа със 100мл вода и за 4 мин в микровълновата. Стават супер и той много ги харесва и ги лапа горещи (знам, че папагалите обичат горещо).. За съжаление май не се внасят засега в България.Неактивен len4ita

 • Папагал супергерой:)
 • *****
 • Публикации: 1,648
 • Рейтинг: 160
 • Пол: Жена
 • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Re: Пелети - обща информация
« Отговор #6 -: ноември 26, 2008, 04:29:03 pm »
Blondi сигурно си искала да кажеш топлички (за макаронките), не е добре да се дават горещи, защото може да си изгори гушката. А тия същите макарони ги има в онлайн магазините (най-вероятно и в по-заредените магазини в София/Пловдив/Варна), даже са два вида - едните са тези, които си показала,другите май бяха със зеленчуци... Ха..сигурно твоето жако е първото във форума, което ги яде  ;D ;D Скоро ги бяхме обсъждали в някоя от темите  :)

Неактивен Блонди

 • Младши папагал:)
 • **
 • Публикации: 88
 • Рейтинг: 9
 • Пол: Жена
Re: Пелети - обща информация
« Отговор #7 -: ноември 26, 2008, 05:59:34 pm »
Да, топли, де, не врящи.  :) Яде ги, страшно ги харесва, а иначе е голям капризняк  ::)
А, със зеленчуци не съм срещала.