Пелетите са нещо, което се намира вече и на бг пазар, но предполагам, че малцина са запознати с това какво точно представляват те, и как се приготвят. Затова реших да попреведа нещичко от една книга за папагалско хранене на Robin Deutsch (еми...авторски права липсват...ама тука сме си наши хора

защо пък да не бъда полезна с нещо

). Предватително да поясня не съм добре запозната с терминологията свързана с приготвянето на пелетите..превеждала съм по мой усет и опит
Част IОтскоро пелетите широко навлязоха на пазара за папагалски храни. Някои производители твърдят, че пелетите могат изцяло да заместят храненето с зърнени смески, плодове и зеленчуци. За жалост, някои производители дори се осмеляват да твърдят, че пелетите са
единствената храна, от която папагалите се нуждаят и че категорично е противопоказано да се добавят към дневната дажба плодове, зеленчуци, или други здравословни храни. Факт е, че пелетите съдържат витамини и минерали, но когато те са добавени преди процеса на загряване в състава на сместа, лесно могат да бъдат разрушени от топлината.
Изводът е, че дори когато птицата се храни с пелети тя все още има нужда от други храни (въпреки че наистина можем да си спестим витамините и минералите под формата на добавки;
винаги проверявайте със своя ветеринар за нуждата на определена птица да приема каквито и да било добавки).
Понеже пелетите са сравнително отскоро на пазара, липсват задълбочени изследвания относно прилагането изцяло и само на пелетирана диета за продължителен период от време. Дори между самите производители съществуват разногласия относно това кой е най-добрият метод за произвеждане на пелети. Някои ветеринари докладват за случаи на бъбречни и други проблеми, които се асоцират с прилагането на изцяло пелетирана диета.
Начини за производство на пелетиПелетите се произвеждат по два начина. Първият начин е гранулиране,или сгъстяване (свиване). Вторият е пресоване,или разтягане (уголемяване). Крайният резултат се различава по вид и вкусови качества. Много производители добавят натурални оцветители за храни в техните пелети. Това се прави предимно заради собствениците на птици, но нека не забравяме, че птиците също могат да различават цветове и текстури. В някои пелети дори се добавят изкуствени подобрители на вкуса така че те да бъдат по-апетитни.
ГранулиранеПри този начин съставките сe смилат фино и към тях се добавят витамини и минерали. След това консистенцията се загрява на пара до около 80 градуса. Сместа минава през преса и се сгъстява до готови пелети. Скорбялата и протеина в смления материал започват да лепнат, когато са нагряти на пара, което позволява на изсъхналата смес да се сгъсти и да задържи съставките на пелетите в едно цяло. Всякакъв фин прах, който е останал при този процес се премахва по време на охлаждането,когато пелетите се придвижват над сито.
Хранителните загуби при този процес са минимални понеже температурата до която се загрява сместта е ниска. Но въпреки че този процес убива част от бактериите, все пак може да има наличие на бактерии в крайния продукт. Това включва както добрите така и лошите бактерии. Чрез процеса на гранулиране се добиват по-плътни, по-тежки пелети.
Крайният продукт съдържа ниски стойности на мазнини и може да има по-ниски калорийни стойности. Това означава, че птицата може да поема от 20 до 30 процента повече пелети отколкото би поемала, ако пелетите бяха добити чрез метода на пресоване.
ПресованеПри този начин съставките също се смилат наситно. Добавят се витамини и минерали. След това съставките се смесват с вода и се приготвят под налягане при температура над 150 градуса. Получава се каша. Тази каша преминава през преса. Когато върху кашата се приложи въздушно налягане, тя може да се разширява и да образува пелета. Пелетите получени по този начин могат да имат различни форми и цветове.Добавят се оцветители преди кашата да се обработи с преса. Въпреки че получената смес е сравнително еднообразна, тя е с по-малка плътност и е по-лека от сместа получена при гранулиране. Понеже върху сместта се прилага по-висока температура, всички бактерии са неутрализирани. Но високата температура може също така да разруши някои от витамините и минералите,които са били добавени в сместта. Производителите, които използват този начин за производство на пелети споделят, че приготвянето на сместта при висока температура допринася за наличието на по-лесно смилаеми фибри. Други твърдят, че пелетите произведени по този начин съдържат ниски нива на фибри.
Понеже пелетите добити чрез пресоване са по-концентрирани, птицата може да яде по-малко количество от тях. Също така цената на тези пелети обикновено е по-висока. Но понеже птицата ще поема по-малко количество от тях, се получава баланс.
Продължение следва...
