Дискусионен клуб Алекс > Алекс: За дискусии по птичи теми
Не убивайте кучето - Карен Прайър (Don't shoot the dog - Karen Pryor)
Милко:
До преди малко чатихме с Галя по темите за дресирането/обучаването на животни и се сетих за една книга на Карен Прайър, която много силно препоръчвам на всеки, който се интересува от положителни методи за обучение на всякакви животни. Интересно ще е в тази тема да пишем впечатления, осмислени истини, въпроси и т.н.
Ето линк към книгата на руски език:
http://polbu.ru/prior_preinforcement/
Ето линк към книгата на английски език:
http://www.papagalibg.com/FilesStore/karen_pryor_-_don_t_shoot_the_dog.pdf
Не случайно предлагам на вниманието ви точно тази, а не друга книга ;) Ако мислите, че е добра идея да направим общо обсъждане глава по глава, кажете. С удоволствие ще модерирам процеса ;) Имам някакъв - макар и неголям - опит с такива проекти. Книгата е много ценна, но на някои места обсъждането ще дойде добре за да се смели по-лесно и да се избегне объркване.
Вярвам, че ще е много увлекателна и полезна за всеки, който си направи труда да я прочете. Ако някой я намери на български език, това ще е направо велико! :)
len4ita:
Звучи интересно! Само да си довърша сегашното четиво и я захващам.
Милко:
Всички курсове по ABA (applied behavior analysis), теоретични и практически, които знам, изискват тази книга да е прочетена преди да се запише човек ;)
p:
Благодаря, Милко!
Милко:
Ще се радвам да споделите впечатления като я прочетете :) От нея могат да се научат много полезни практически неща - може би всичко, необходимо за правилно обучаване на каквото и да е животно, от пчела до човек :) Естествено, има и критики, но те са най-вече по отношение на теорията. Ако някъде нещо ви застърже в логиката, свиркайте - има какво да се каже. Слабостите в теорията на някои места са несравними с ползите за практиката.
Аз още преди време си дадох сметка, че нямам търпението и нужните умения да обясня материята достатъчно добре, в нужните детайли, с практически примери за да може всеки да я разбере и да я приложи успешно на практика :-\ Мисля, че тази книжка ще навакса пропуските и ще бъде от голяма помощ на всеки, който има интерес към тази материя.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия