Здравейте приятели! Много мнения до този етап прочетох и в крайна сметка ако бях аз задал въпросът нямаше да съм на ясно кой от всички отговори да приема като достоверен. От гледна точка на това че всеки каза какво е пробвал, какво се харесва или не се харесва на неговият папагал. Интересно ми беше и това как фъстъците се поставят на пиедистал, като награда,като лакомство. Ако случайно заговорим за здравословно хранене би трябвало моментално да ги изключим тъй като те се конкурират с няколко фактора които допринасчт за аспергилоза. Тъй нареченото гъбично заболяване на белите дробове, което се получава чрез вдишването на плесени. Семенните смеси сами по себеси също са рискови фактори освен ако не са на марка и най вече фирма славеща се с доставка на пресни храни. Верселе лага изгуби доверието на клиентите . Ще бъде полезно да знаете че колкото по малко семена предлагате и то на доказани марки, толкова по малка е вероятноста птицата ви да бели семки с предварително получен конденс в самите тях, който в последствие се е превърнал във финна плесен. Никъде не прочетох че е редно да се предлагат живи храни. Покълнали семена. Никъде не прочетох даа се дават гранули, които са балансирани в съставки протеини,минерали,въглехидрати и т.н ......Вече сигурно се питате ..абе къв е тоя бе
Ех...това не е толкова от значение. По важно е да се учим че това с което храним папагала си.... то дали съдържа нещо в себе си? Ще даде ли на папагалчето ми нужните хранителни вещества! Колко ще бъде балансирана диетата ако давам това или онова
В заключение по темата. Хранете птиците си здравословно и им се радвайте дълго
Покълвайте много семена кооито обилно измивайте преди сервиране, давайте предимно зеленчуци,като внимавате с нитратите..могат да убият малка птица. Затова накисвайте във вода със сода за хляб. Плодовете ги предлагайте Не узрели по възможност. Узрелите съдържат много захари и питицата може да се разболее от диабет. И най вече, учете птиците си да се хранят предимно със гранули. ако трябва да изброя марки бих добавил...Харисън, Топ'с , Хаген, Зупреем, Верселе лага, Роу ди буш, и т.н. Вече българският пазар предлага изобилие
Успех приятели и до скоро.
А вие изчетохте ли всички закачени теми в раздела, както и публикациите в сайта? Навсякъде се набляга , че е добре храната да е жива, сезонна, чиста. Да е максимално разнообразна - каши, кълнове, плодови и зеленчукови салати, малки количества протеин от яйце, извара, скариди (говоря общо за папагалите, а не конкретно за александрите). Храната да се "скрива", за да може папагала да се занимава да я търси. Всичко това и още много, много е писано и публикувано многократно, а най-важното е закачено в началото на всеки раздел. Много хора тук са/сме отделили достатъчно от времето си, за да потърсим, съберем и преведем всичката тази информация и никак не ми се връзва изречението
"Никъде не прочетох че е редно да се предлагат живи храни. Покълнали семена. Никъде не прочетох даа се дават гранули, които са балансирани в съставки протеини,минерали,въглехидрати и т.н ......" с всичко изписано. Ами да сте прочели, затова се ходи на училище! А за гранулите пък има доста теми ЗА и ПРОТИВ, а обосновки, размисли, доводи и т.н. по темата.
Та, ако целта ви е да бъдете полезен, моля, изчетете цялата налична информация в сайта и форума, както сме направили ние, и ако не намерите отговорите на някой въпрос питайте, ако не сте съгласен с нещо, намерете, обобщете, преведете полезна информация и я публикувайте. Успех!