Автор Тема: папагал и говорене  (Прочетена 15072 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tatqna1

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 103
  • Рейтинг: 8
    • фифти сенегалски папагал
папагал и говорене
« -: юни 15, 2011, 02:30:40 pm »
Здравейте.Някой можели да ми каже от каква вьзраст трябва да започне обочението на един папагал да се учи да повтаря думи.

Неактивен Megi

• **
  • Публикации: 163
  • Рейтинг: 22
    • Хуан и Палома - вълнисти и Маури - монахче
Re:папагал и говорене
« Отговор #1 -: юни 15, 2011, 02:37:16 pm »
Още като го вземеш  :D Говори му като си около него, или като сте в една стая, дори и да си заета с друго. Достатъчно е да слуша и да свиква, а като за начало опитай с някоя лесна за запомняне, простичка думичка, която да му повтаряш често и скоро ще започне да опитва да я произнася. Просто се иска постоянство и търпение. Може да проговори бързо, може да мине и доста повече време, но не трябва да се отчайваш. Успех  ;)

Неактивен tobyMac

• Същински папагал:)
  • Публикации: 709
  • Рейтинг: 21
    • Алекс - малък александър
Re:папагал и говорене
« Отговор #2 -: юни 15, 2011, 02:51:54 pm »
точно така трябва да му повтаряш някоя думичка кратка, например името му но съкратено примерно"Фифи" или нещо от сорта :D ;)
успех!

Неактивен Спиро

• Публикации: 551
  • Рейтинг: 35
    • Жако
Re: папагал и говорене
« Отговор #3 -: септември 12, 2011, 03:09:24 pm »
Здравей,аз съм Райна.Не съм специалист,а просто ще споделя моя скромен опит със Спиро.Когато дойде у нас ,и аз реших,че едва ли не първото което трябва да направя е да започна да го уча да говори.Попрочетох тук таме/нямах търпение/,какво "трябва да правя".На следващия ден рано сутринта седнах срещу Спиро/така трябвало/ и започнах да му говоря.Стана ми много смешно.Спиро стоеше срещу мен,с чувствително по-умен поглед от моя в момента и най-вероятно се чудеше какви упражнения правя.Засмях се и му казах,че няма да изкарваме пари с неговото говорене и да говори когато иска.След което избщо спря да ме занимава въпроса кога ще проговори.Разговарях с него,колко го обичам,колко е красив и т.н.Месец и половина след това,една сутрин в 7.30ч. Спиро ми подсвирна,аз му казах,че ще поспя още малко,той замълча и чух " ОБИЧ.ОБИЧАМ ТЕ".Сигурно се сещаш как съм скочила от кревата и каква радост беше.От тогава,не мъква.Говори много и е моята "златна кокошка".И до ден днешен установявам,че не желае да учи "сухи"фрази и да повтаря като папагал.На първо място,най-много възприема от разговорите които водя с него и касаят него.Например:Злато, мое!Любов,моя!Добро момче!Ей,кокошко! и т.н.На второ място :от нашите разговори си избира думи или изрази и си ги употребява много често съвсем подходящо.Реша ли да му казвам дума или израз целенасочено,за да я повтори-не,не ще.Чао.Поздрави!

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,448
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #4 -: септември 12, 2011, 06:42:05 pm »
Цитат
И до ден днешен установявам,че не желае да учи "сухи"фрази и да повтаря като папагал.На първо място,най-много възприема от разговорите които водя с него и касаят него.Например:Злато, мое!Любов,моя!Добро момче!Ей,кокошко! и т.н.На второ място :от нашите разговори си избира думи или изрази и си ги употребява много често съвсем подходящо.Реша ли да му казвам дума или израз целенасочено,за да я повтори-не,не ще.
И при нас е същото, говори каквото си иска и когато си иска, най-често точно на място. Правила съм опити да го науча на нещо което аз искам, но категорично не желае.

Неактивен p

• Папагал супергерой:)
  • Публикации: 2,548
  • Рейтинг: 115
    • Миа - китайски александър
« Отговор #5 -: септември 13, 2011, 04:47:24 pm »
Същата работа е и при нас. Така и не можах да науча пустото пиле да пита "ти мене уважаваш ли ме?".

Неактивен Pile

• Публикации: 2,610
  • Рейтинг: 133
    • Пиле (жако)
« Отговор #6 -: септември 13, 2011, 09:10:01 pm »
Да,и ние сме така.
Стана ми смешно особено за обръщението "Ей кокошко!" ;D
 Явно доста пилета харесват израза. На нас ни беше един от първите изрази.
Много хора говорят със своите животни,но малко хора слушат какво животните им казват.

Неактивен djer

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,465
  • Рейтинг: 168
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #7 -: септември 13, 2011, 10:06:23 pm »
При наз вече е различно, Роко повтаря след мен(след кратко време) все едно ме подиграва ;D.

Неактивен Чоко-Мирка

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 38
  • Рейтинг: 0
    • Корела/нимфа
« Отговор #8 -: октомври 28, 2011, 10:11:54 pm »
И аз се опитвам да науча моя чоко да говори,но сдега разбирам че не всеки папагал се научава а каквото искаме как как и как да го науча? Нямам търпение!!! ;)

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #9 -: октомври 29, 2011, 11:30:57 am »
Единственното което е нужно е да разговаряш често с него. Виждам, че имаш корела, така, че не очаквай някакви чудеса в говора, гласът на корелите е такъв, че ние много трудно разбираме какво точно казват, но пък са прекрасни имитатори на звуци, свирки, аларми. Наблегни на някои свирки като за начало, свири му с уста и скоро ще имаш резултат. Дори и да не проговори не е беда, просто ще имаш забавен приятел с който ще имаш куп весели изживявания  ;)

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #10 -: октомври 29, 2011, 11:48:29 am »
От известно време съм непряк свидетел на нещо много интересно. Има един папагал скално жако, който беше собственност първо на едни стопани, после попадна при едни мои съседи, а сега живее у наши приятели. Въпросната дама (папагала е женски с ДНК изследване) има доста чепат и чудноват характер. Една от всичките и странности е именно говоренето. Когато дойде да живее у съседите каваше само "тихо" и "папагал". Бяхме приели, че това и е капацитета. В новото си семейство у приятелите ни млъкна, но това си е нормално - нов дом, адаптация, стрес. Там почти нищо не говори, много рядко и единични изяви. Оформи се вражда към новата и стопанка, която постепенно прерастна в открити военни действия, след редица консултации с колеги от форума кризата затихна, но пилето си остава чешит. Миналата година декември месец се наложи новата и стопанка да замине извън страната за дълго време и веднага след заминаването и пилето проговори и изненада всички, цели тиради и изрази, които явно беше научила в новото си семейство. Всички ние помислихме, че просто е доволна, че се е избавила от "врага", но... Това продължи едва няколко дни и отново млъкна. Наскоро собственничката и се върна и се оказа, че враждата е забравена - позволява и да я гали и чеше, но все така си мълчи. В смисъл не че не издава звуци - напротив, кряка си, но не говори. Птицата не е нещастастна нито в този дом , нито в предишния, глезят я, гледат я добре и всички много я обичат, просто си е чешит. Има си любимци и в стария дом и в новия, но дори и с тях не разговаря, а само им подсвирква и им се натрапва за галене и други лиготии.
Интересно ми е дали някой има някакви предположения защо птица която явно може да говори не желае да го прави? Не, че за стопаните и има някакво значение дали говори или не, просто ми е много любопитно.

Неактивен Мими

• Публикации: 681
  • Рейтинг: 52
    • Аратинга Яндая-Арчи, Монашеско папагалче-Марти
« Отговор #11 -: октомври 29, 2011, 12:38:11 pm »
Нашето Чочи (след като я бяхме обявили за продажба стопаните се отказаха и ми я подариха) също не е от най-приказливите.Има дни ,когато си казва целия репертоар,а после с дни мълчи. Това ,което ми прави впечатление е ,че наистина влага умисъл в това, което казва и се включва в разговора като казва нещо еднократно,но съвсем на място.Прави ми впечатление,че когато е на балкона най-много и харсва и се закача с хората и им казва "приятелююю".Но любимото и занимание е да си подсвирква.Даже я научих да свири лунната соната.Като е на балкона то не е пожарна,линейка...и  ;D като чуе боклуджийския камион започва да свири като боклукчиите.И те така  ;D Явно и въпросната дама си има любими занимания, в които не влиза говоренето :)
« Последна редакция: октомври 29, 2011, 04:29:12 pm от Мими »
Прави добро и го захвърляи-то все някога и някъде е поникне!

Арчи:
http://www.facebook.com/album.php?aid=28309&id=100000211448278&l=7081bb2e44
бебе Марти:
http://www.facebook.com/album.php?aid=64104&id=100000211448278&l=3d6e2ce641..
ЧОЧИ
http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.16912513

Неактивен Pile

• Публикации: 2,610
  • Рейтинг: 133
    • Пиле (жако)
« Отговор #12 -: октомври 29, 2011, 06:26:58 pm »
Аз никак не си го обяснявам това поведение,освен с това,че жаката си са чешити и това е.

Днеска бяхме до зоомагазина за храна (там,дето оставяме Пилето на хотел) и момичето каза,че освен леки подсвирквания този път не е имало никакви приказки.Пък в къщи не можеш му затвориш човката сутрин и вечер. Е, друго е когато е под стрес пилеца и става въпрос за  две-три седмици, но пак си е индивидуално поведение.
Много хора говорят със своите животни,но малко хора слушат какво животните им казват.

Неактивен djer

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,465
  • Рейтинг: 168
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #13 -: октомври 29, 2011, 10:39:02 pm »
За жаката,че са чешити, такива са и то големи, трябва всяка една птица да я усетиш и разгърнеш, това значи и занимания с нея и най важното според мен за тях е, не знам как да го кажа, да се изградят някакви навици във взаимоотношенията и да се спазват ежедневно(разни ритули при влизане и излизане, по време на общуване заедно, )птицата го отчита това и се отпуска съвсем, после е лесно след 2-3 години, те си правят първите стъпки и нахалстват(като се внедрят в ятото) и всичко това с говорене ;D.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #14 -: октомври 29, 2011, 11:40:10 pm »
Цитат
да се изградят някакви навици във взаимоотношенията и да се спазват ежедневно(разни ритули при влизане и излизане, по време на общуване заедно, )птицата го отчита това и се отпуска съвсем,
Абсолютно съм съгласна, голени са традиционалисти и консерватори, обичат всичко да им е по график и предсказуемо. Въпросната дама първото което направи беше да въведе същия ред в новия си дом на какъвто беше свикнала в предишния.

Неактивен Мартин Велкушанов

• **
  • Публикации: 178
  • Рейтинг: 17
  • Чочо 20.о6.2012 г.
    • Корела
« Отговор #15 -: март 21, 2012, 08:58:16 pm »
  Здравейте!Искам да попитам страница където да прочета как става обучението за говорене.
ПП. Може ли само да е на ЛС.
По-добре си дръж устата затворена и бъди смятан за глупак, отколкото да я отвориш и да премахнеш всички съмнения. Марк Твен

KORELA pilcho

• Гост
« Отговор #16 -: март 21, 2012, 09:16:53 pm »

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #17 -: март 21, 2012, 10:26:46 pm »
Отделяш всеки ден време да разговаряш с папагала си, като му повтаряш фрази, които искаш да научи. Колкото по-въодушевено и изразително изричаш думата, толкова по-бързо ще я запомни пилето. Това е философията. Вълнистите са големи бърборковци и скоро може да те зарадва  ;)

Неактивен kitten_554

• **
  • Публикации: 263
  • Рейтинг: 6
    • Crazy birdies
« Отговор #18 -: март 22, 2012, 05:28:22 pm »
Наистина е важно как казваш думата.Тази година като валя сняг и веднъж възкликнах ''сняяяг'' и корелата после го повтаряше няколко дена тоя сняг..И след това я попитах как е,а тя ми отговори ''Сняяяг,пиу,пиу'' (Папагала е корела) ;D Корелите и те бърборясват.Аз преди имах две вълнисти,мъжко и женско.Те като  си правеха компания,нямаха нужда от твърде много занимавки,и затова си останаха ''диви''..Повтарях доста думички,но не виждах резултат..Дори и да не проговори папагалчето,което имаш,ти му се радвай максимално,все пак това е най-важното  ;)

Неактивен Ради :)

• *
  • Публикации: 35
    • Нико (корела), Алекс (вълнист)
« Отговор #19 -: април 10, 2012, 11:51:37 am »
Здравейте, нова съм тук и все още нямам папагалче, но съм си харесала едно от една обява - корела, мъжка, на годинка. Въпросът ми е, аз ще вложа всичките си усилия и любов да го науча да говори, но една годинка късно ли е за придобиване на това умение или... изобщо до каква възраст г/д са податливи на обучения? В обявата пише, че папагалът каца на ръка и рамо, взима храна от ръка и дава да се гали, това означава ли, че по-лесно ще мога да го науча и на други неща, например говорене? Също така се колебая между тази корела и едно вълнисто, кое се учи по-лесно да говори? Не че за това си взимам папагалче, но просто ще бъде още по-весело.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #20 -: април 10, 2012, 01:27:23 pm »
Вълнистот се учи по-лесно да говори от корелата. Вълнистите са доста добри бърборковци, а корелите са музиканти. Гласа на корелите е такъв, че е трудно да им разбираме какво казват, не че не могат да се научат. За сметка на това корелата умее доста виртуозно да свири и имитира аларми, мелодийки и т.н.
Винаги имай предвид, че всичко зависи предимно от самото птиче, някои говорят, други не. Ако взимаш папагал с нагласата, че непременно ще проговори можеш да си останеш с надеждите и разочарованието, зависи на какъв индивид ще попаднеш.
Относно възраста винаги е по-добре птицата да е възможно по-млада, но това по никакъв начин не означава, че птица над 1 година няма да се научи, който си го може, го може.
Това, че птицата идва на ръка и дава да се гали е добре, спестяваш си социализацията и можеш веднага след като птичката свикне с новата обстановка да пристъпиш към следващо обучение. Но пък корелите и вълнистите доста бързо свикват с човек, дори и когато не са имали близък контакт преди това, така, че първо гледай птицата да е здрава, млада и любопитна, останалото ще се нареди.
Аз когато съм си избирала вълнисто винаги съм избирала това, което изглежда най-любопитно и не се страхува да се доближи до мен. Тези, които бягат в другия край на клетката не са мойте птици.

Неактивен kitten_554

• **
  • Публикации: 263
  • Рейтинг: 6
    • Crazy birdies
« Отговор #21 -: април 16, 2012, 10:44:18 pm »
Моята корела си е любопитна по начало и нещата бяха по-лесни.Така се научи да излиза от клетката ,когато желае.Любопитството на папагалите кога помага,кога-не..Едни ги учи на номера и други неща,други ги кара да се мушат зад секциите и шкафовете (доста такива случаи е имало,чела съм) .. Аз за умението на вълнистите да бърборят научих от gpogojeva,понеже моите си бяха плахи,а не обърнах внимание на това още след взимането на вълнистите.За сметка на това ,сега си имам социализирано папагалче,на което обръщам много внимание.

Неактивен stelko

• *
  • Публикации: 3
    • вълнист
« Отговор #22 -: декември 05, 2012, 10:47:59 pm »
 Искам да попитам дали да гася телевизора (работи почти денонощно) докато говоря на папагалчето .

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #23 -: декември 06, 2012, 09:59:28 am »
Не, не пречи телевизора.
Вкъщи също непрестанно работи, но не пречи нито на Поли, нито на предишните ми бъбривци.

Неактивен dany_nik

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,534
  • Рейтинг: 96
    • врабчови Пепър и Мая, монахчета Пепър II и Глория
« Отговор #24 -: декември 06, 2012, 05:25:36 pm »
Аз пускам тихичко радио , докато съм на работа , за да не са сами в тишината мъниците . Понякога си припяват нещо с песните .

Неактивен VW-R32

• **
  • Публикации: 198
    • Кралско Жако
« Отговор #25 -: декември 10, 2012, 10:01:28 pm »
Радиото задължително в пуснато по цял ден при нас;).

Неактивен masho1

• **
  • Публикации: 80
  • Рейтинг: 18
    • Марти-Pyrrhura molinae
« Отговор #26 -: декември 11, 2012, 12:43:01 am »
Аз пък да попитам.Пирурите възприемат ли лесно?Имат ли гласовите данни или и те са като корелите по-скоро музиканти?

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #27 -: декември 11, 2012, 11:15:28 am »
И при нас се лее музика по цял ден, но Хино обръща внимание само, когато засвиря с уста, пък аз не съм много музикална. Има няколко песни, които харесва, а една я пее като втори глас. Иначе за говоренето - никога не съм таяла особени надежди, все пак корелите не са прочути оратора. По цял ден му се говори и той отговаря - на папагалски, баща ми твърди, че трябва да издам речник. Иначе името си го пее, с високо вдигнат ляв крак ???. Юфи от своя страна също му казва името, а напоследък я чувам нещо да си бърбори, когато си е в клетката, но приближа ли се с камерата - млъква. Може би един ден ще си каже и своето име, щом си го познава, когато я извикам.

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

Неактивен Krasi73

• *
  • Публикации: 28
  • Рейтинг: 1
    • Жако (Сейда -Мейда )
« Отговор #28 -: октомври 07, 2013, 10:25:51 pm »
Моята Сейди е на четири месеца , кога може да очаквам да проговори

Неактивен p

• Публикации: 2,548
  • Рейтинг: 115
    • Миа - китайски александър
« Отговор #29 -: октомври 07, 2013, 11:51:07 pm »
Някои жака проговарят след първата година, други - още на няколко месеца.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #30 -: октомври 08, 2013, 10:26:14 am »
А някои не проговарят. И не е никак рядко срещано това, че не проговарят.

Неактивен VW-R32

• **
  • Публикации: 198
    • Кралско Жако
« Отговор #31 -: октомври 12, 2013, 02:17:50 pm »
Моя хубосник на 7 мес.като почна и сега него му затворя устата:).

Неактивен Rocky_Ricky

• **
  • Публикации: 199
  • Рейтинг: 12
  • Роки, Рики и Попи
    • Кралско жако
« Отговор #32 -: октомври 13, 2013, 12:59:14 am »
А Попи проговори няколко дни след като навърши годинка.
Поздрави !!!
R&R
СНИМКИ

Неактивен ivaylotiger

• **
  • Публикации: 252
  • Рейтинг: 13
    • Кралско Жако
« Отговор #33 -: октомври 13, 2013, 03:54:20 pm »
Това е  вярно ,че доста от папагалите не проговарят :-X 
Постъпвай така както искаш с теб да постъпват ,Живей така да те помнят ,просто бъди Човек !

Неактивен Мадлена

• *
  • Публикации: 2
    • Малък Александър
« Отговор #34 -: февруари 16, 2017, 10:51:17 am »
Здравейте приятели! От един месиц съм притежателка на едно уникално създание, малък александър. За доста кратко време се научи да дава целувки и да се качва по ръката ми та чак до рамото. За жалост все още ни иска да идва сам при мен освен ако не види, че в ръката ми има семки. Заплюл си е шакфчето с огледалото и това е. Махам му от там играчките и го викам да дойде при мен, но уви не иска трябва аз да отида и да го взема. Другото соето забелязах е,че си мънка нещо на папагалски т.е. прави си някакви изречения, но все още не е казал нищо от това което му повтарям. Четах из доста сайтове че е хубаво да се среща с други говорещи папагали, но след като няма с кого и как да го срещтна му пускам от youtube клипчета с говорящи пилета като него. Ако някой може да ми даде мнение ще му бъда много благодарна  :)

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #35 -: февруари 16, 2017, 01:53:18 pm »
На-добре е да му говорите вие. Примерно отивате да го вземете и казвате "хайде ела" или "стъпи". При даване на храна също. Говорете му и му повтаряйте едни и същи къси фрази и скоро ще започне да ги повтаря.

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #36 -: февруари 16, 2017, 01:58:02 pm »
Един месец е нищожно малко време за един папагал, а Алексчетата са си особен случай. С времето ще си ставате все по-близки и ще започне да те слуша, ако работиш с него често и спокойно. За да направи нещо му е нужна мотивация, за това сме писали доста из форума, т.е. трябва си награда, която да получава само от ръка, която да не е в хранилката.
За говоренето, или ще проговори, или не, въпрос на пиле, записите и другите папагали са без значение, ако искаш да разговаря, говори му много и емоционално. В къщи са две жака, едната говори, другата не говори, и не защото не може, а защото не и е нужно, тя си постига своето с жестове.

Неактивен Мадлена

• *
  • Публикации: 2
    • Малък Александър
« Отговор #37 -: февруари 16, 2017, 02:41:03 pm »
Благодаря Ви! Аз не поясних че винаги при всяко направено нещо получава награда (ябълка или семка) когато си подам ръката и му кажа ела-стъпи го прави с лекота което ми дава стимул още по усилено да работя с него ;) лошото е че вечер не иска да се прибира да спи в клетка ходи, храни се там, но щом ме види че отивам да изгася застава на вратата като портиер :) и излиза.

Неактивен Metodi

• *
  • Публикации: 13
    • Малък Александър
« Отговор #38 -: юли 06, 2018, 02:34:33 pm »
Темата е малко стара но искам да попитам нещо
Имам Малък Александър и е на 4 месеца някъде като го имам от 2.
Ръчно го хранех и не се даваше да го галиш.
Вече почна да се храни сам и да иска да идва при мен само като другите ги игнорира.
Когато ме види и си смалява зениците на очите и ми с широко отворена уста подсвирква продължително все едно се оплаква😂
Когато му говоря също постоянно го прави и го прави само с мен.
Дава ми само на мен да го галя и само мен не ме хапе силно.
Въпроса ми е
Добре ли е че го прави този звук и на какво се дължи и така ли се почва с говоренето и дали не е малък за да проговори

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #39 -: юли 09, 2018, 01:00:08 pm »
Не бих свързвала това поведение с говоренето, по-скоро те възприема като родител, нали си го хранил, значи ти си мама.

Неактивен teoleo

• *
  • Публикации: 8
    • вълнисто папагалче;малка александра :)
« Отговор #40 -: март 11, 2019, 01:12:57 pm »
 Ехооо...има ли някой?  :)
Искам да питам  наистина ли само мъжките  Малъки сашовци могат да имитират други звуци освен характерните им красъщи..понякога много сладко си мърмори моята 3годишна  нещо....Дадоха ми я вчера за * март .Предишните стопани нещо не можели вече да я гледат.Не знам на какъв "хал "е та питам

Неактивен Свилена

• **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 20
    • Вълнисти , барабанди , пирури и др
« Отговор #41 -: март 11, 2019, 07:41:51 pm »
И двата пола са еднакво добри в говоренето и както мъжките, така и женските могат да се научат на различни звуци.

Неактивен teoleo

• *
« Отговор #42 -: март 11, 2019, 10:50:39 pm »
Ох, не че има някакво значение ,но всички ме уверяват че женскитемалки александри само  крякат и хапят

Неактивен Свилена

• **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 20
    • Вълнисти , барабанди , пирури и др
« Отговор #43 -: март 12, 2019, 08:23:33 am »
Предполагам познатите Ви са гледали много пъти александри и затова са установили, че само мъжките говорят или са чели из форуми и групи многократно, за да стигнат до това твърдение. Аз мога да твърдя, че съм имала говоряща женска розела (не повтаряще като Александър или жако, а доста по-не разбираемо, но това е заради вида според мен) и най-вероятно сегашното ми вълнисто е женско (восковицата не се е променила към розово, а пилето е на към 4-5 месеца)и имитира постоянно няколко звука, които научи от телефона ми. И аз срещам повече мъжки, който говорят, но предполагам, че е защото повечето хора взимат мъжки, защото са прочели тук там, че женските не говорят.

Неактивен teoleo

• *
« Отговор #44 -: март 14, 2019, 02:32:37 pm »
Може и така да е.може женските да си ги оставят за поколение .Моята душичка е много плашлива.Откача като ни види да се приближаваме.Може и аз да греша нещо.Май и давам много храна и затова като и подам фъстък не идва.Гледам винаги да има храна и май това е грешка.Писка на няколко езика.  :happysilly: полиглотка ми е тя...жално малко пиле ми е тя душица е :-\