От известно време съм непряк свидетел на нещо много интересно. Има един папагал скално жако, който беше собственност първо на едни стопани, после попадна при едни мои съседи, а сега живее у наши приятели. Въпросната дама (папагала е женски с ДНК изследване) има доста чепат и чудноват характер. Една от всичките и странности е именно говоренето. Когато дойде да живее у съседите каваше само "тихо" и "папагал". Бяхме приели, че това и е капацитета. В новото си семейство у приятелите ни млъкна, но това си е нормално - нов дом, адаптация, стрес. Там почти нищо не говори, много рядко и единични изяви. Оформи се вражда към новата и стопанка, която постепенно прерастна в открити военни действия, след редица консултации с колеги от форума кризата затихна, но пилето си остава чешит. Миналата година декември месец се наложи новата и стопанка да замине извън страната за дълго време и веднага след заминаването и пилето проговори и изненада всички, цели тиради и изрази, които явно беше научила в новото си семейство. Всички ние помислихме, че просто е доволна, че се е избавила от "врага", но... Това продължи едва няколко дни и отново млъкна. Наскоро собственничката и се върна и се оказа, че враждата е забравена - позволява и да я гали и чеше, но все така си мълчи. В смисъл не че не издава звуци - напротив, кряка си, но не говори. Птицата не е нещастастна нито в този дом , нито в предишния, глезят я, гледат я добре и всички много я обичат, просто си е чешит. Има си любимци и в стария дом и в новия, но дори и с тях не разговаря, а само им подсвирква и им се натрапва за галене и други лиготии.
Интересно ми е дали някой има някакви предположения защо птица която явно може да говори не желае да го прави? Не, че за стопаните и има някакво значение дали говори или не, просто ми е много любопитно.