Имам два папагала, работя от вкъщи, по цял дена са навън и на двамата най-голямото им щастие е да са залепени за мен. Единият повече от другия, полягва където намери, но най-често спи на рамото ми. Сутрин ме буди да го взема и да продължи да спи до мен на възглавницата. Другият идва за чесане, но е непреклонен, ако е решил. тормози ме,докато не поддам. Не са ръчно хранени, просто са добре социализирани. Да, често ми пречат, но съм им свикнала. Ако станат много нахални без притеснение ги прибирам.
С времето вероятно ще намалеят крясъците, но не и прилепчивостта на вашето пиле. Ще става обаче по-спокойно и общуването му с вас няма да е вечно хапане, мятане по главите ви и тормоз. Ще се научи да се забавлява само. Но сега е още бебе и е напълно нормално като едно малко дете да търси вашето внимание.
Моят съвет е да го научите на "не", повтаряйте го всеки път, когато игрите му станат по-груби или започне да хапе и го затваряйте в клетката. дори да е за кратко, 5-10 минути. Ако започне да врещи вътре, не го пускайте, докато не млъкне, нека не се научава, че на всеки вик ще му се отговаря.
Ако мъжът ви има работа и пилето му пречи, нека не се притеснява да го прибере в клетката и ако трябва дори да изнесе клетката в друга стая. Даже по-добре, ако през работно време е сам в спалнята да речем, както би бил, ако и двамата със съпруга ви работехте извън дома. Пускайте го, когато можете да му отделите качествено внимание. По-добре така, отколкото да си създавате напрежение заради папагала и накрая да се чудите как да се отървете от него.