Автор Тема: Ръчно хранене на папагали  (Прочетена 21310 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
  • Публикации: 828
  • Рейтинг: 46
    • синьочела амазона
Ръчно хранене на папагали
« -: юни 20, 2011, 11:02:23 pm »
Мисля,че няма такава тема във форума и ще бъде интересно на повечето хора,затова нека да започнем.
Такааа.....
Папагалите се изхранват ръчно,за да не изпитват страх към човека,който ги гледа(поне така мисля).
За да може да се храни нормално едно папагалче от човек,без да се плаши,то не трябва да е виждало друг папагал.Взима се от майката малко преди да прогледне.Мисля,че за различните папагали е различно кога си отварят очичките.Някой хора,които развъждат папагалите са ми казвали,че не било правилно така,но разни хора-разни мнения.Аз имам един монашески папагал,който започнах да храня на ръка на 35 дена и не можа да се опитоми съвсем.Бягаше докато го храня,беше го страх,защото преди мен го беше хранила майка му.Сегашното папагалче,което храня е амазона и е много лесно за хранене.
Когато се взима едно папагалче,трябва да се има предвид,че то ще се храни горе долу все едно храниш бебе.Трябва да имаш достатъчно свободно време за да се занимаваш.До 10тия ден се храни денонощно,след 10-15 ден се храни само през деня,през около 4 часа.Има специални храни за ръчно изхранване на папагали.Те са разработени от големите фирми(например Верселе Лага) специално за тази цел и съдържат всички необходими съставки.
Храната е на прах и се разтваря с вода,като температурата и трябва да бъде около 37 градуса.Имайте предвид,че бебето папагал е много нежно и ако е гореща водата ,с която разтваряте храната може да му изгорите гушката.
Храни се с малка и тясна лъжичка.Много е лесно-пилето инстинктивно си отваря човката и преглъща.
Трябва да се внимава да не се прехрани.Също така не се дава храна докато не му се изпразни гушката.
Засега друго не се сещам какво да напиша.
Включвайте се всички с мнения.
« Последна редакция: юни 20, 2011, 11:04:04 pm от djorko »

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
Re: Ръчно хранене на папагали
« Отговор #1 -: юни 21, 2011, 10:31:42 am »
Добре е освен положителните страни на ръчното изхранване на папагали да споменем и отрицателните. Това е трудно и отговорно начинание и определено не е работа за съвсем начинаещи стопани! Винаги съществува риск за пилето.
Основната причина човек да се заеме с ръчно изхранване на птица е нейната социализация и опитомяване. Вярно е че птицата не изпитва страх към човека който я е хранил, но това изобщо не означава автоматично, че ще питае безрезервна обич към него. Има много случаи, когато ръчнохранените пилци в зряла възраст развиват по-голяма агресия от диваците именно защото не изпитват страх от човека.
Затова всеки който има желание да се заеме с ръчно изхранване на птица с цел социализация, трябва добре да прецени както своите знания и умения, така също и мотива си, дали не е по-добре да се завоюва доверието на птицата, която е отгледана от родителите си и да се спечели нейното приятелство на осъзнато ниво или да се залага на природата и инстинктите. Но това всеки си го преценява сам.

Неактивен Megi

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 163
  • Рейтинг: 22
    • Хуан и Палома - вълнисти и Маури - монахче
« Отговор #2 -: юни 21, 2011, 11:02:13 am »
В какво се държат папагалчетата като съвсем малки и неоперени /10-20 дневните/?
Сега е лесно, защото е топло и температурите са високи, но есента и зимата?
Хранят ли се през нощта? И как точно става момента с отбиването им? Разреждат се храненията с формулата, и се предлагат семена, плодове и зеленчуци или изведнъж съвсем се спира ръчното изхранване?
Възможно ли е съчетаването на ръчното изхранване и ходенето на работа? - аз лично мисля, че е трудно осъществимо съвместяването им, освен ако още някой не се включва с помощ  ;D

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #3 -: юни 21, 2011, 01:40:25 pm »
Наистина риска за папагалчето е голям-колкото по-малко го вземе човек,толкова по-голям шанс има да го умори.
Температурата не трябва да пада под 27-28 градуса.
И все пак,ако се внимава,си заслужава.Едно е да имаш птица, която да можеш да погалиш,да си поиграеш,да я изкъпеш дори(къпането е много важна част от живота на папагалите),друго е да си купиш някой дивак-спечелването на малко доверие дори,може да ти отнеме години.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #4 -: юни 21, 2011, 03:28:03 pm »
Цитат
Възможно ли е съчетаването на ръчното изхранване и ходенето на работа? - аз лично мисля, че е трудно осъществимо съвместяването им, освен ако още някой не се включва с помощ  ;D
Да за работещ човек ще е трудно да отгледа такова бебе без чужда помощ. Пилето трябва да се храни в началото на всеки 2 часа и през ноща и през деня, по-късно се разреждат храненията на 3 часа и т.н.

Неактивен Блонди

• **
  • Публикации: 88
  • Рейтинг: 9
« Отговор #5 -: юли 11, 2011, 06:04:59 pm »
Имам питане - до каква възраст се хранят на ръка и кога преминават на тяхната си храна със самостоятелно хранене? Питам конкретно за взимане на пиленце (сенегалец) на три месеца и половина и на месец и половина. Какви ще са разликите, рисковете и плюсовете и минусите за тези две възрасти?

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #6 -: юли 13, 2011, 10:25:17 am »
 ;D Колкото по-малко взимаш пилето,толкова по-вероятно е да го умориш по невнимание.
Аз бих си взел папагала на месец и полвина,ще свикне по-бързо с теб.На тази възраст едва ли се храни самостоятелно,ще трябва ти да го храниш.
От друга страна,на 3 месеца ще е проял и няма опасност от човешка грешка при дохранване.

Неактивен p

• Папагал супергерой:)
  • Публикации: 2,548
  • Рейтинг: 115
    • Миа - китайски александър
« Отговор #7 -: юли 13, 2011, 10:47:05 am »
Според мен най-добрата възраст за взимане на пиле е 45-65 дни. Чукнат ли третия месец, вече са започнали да си изграждат пилешкия характерец и... не са толкова лесни за манипулиране  ;D Пак става, естествено, но далеч не толкова лесно, колкото с двумесечно пиле. Дори човек да хване последните дни за доизхранване и приучаване към обикновена храна, пак печели мнооого точки в очите на папагала си. Повечето папагали на 3 месеца умеят да летят, което им дава самочувствието да гледат на хората отвисоко. Настояват на своето, умеят да правят избор (напр. "искам ли го това лакомство? по-скоро не, щом трябва да изпълня нещо") и т.н.
Но всичко си зависи както от стопанина и неговите методи за възпитание, така и от пилето. Много пилци са супер приятелски настроени и отворени към нови неща за научаване, дори и да са взети на 4-5 месеца.

Неактивен tobyMac

• Същински папагал:)
  • Публикации: 709
  • Рейтинг: 21
    • Алекс - малък александър
« Отговор #8 -: юли 13, 2011, 11:24:00 am »
да много птици са научени на разни неща, след 5-6 месец, но не се всичките, все пак не можеш да видиш нрава на папагала като го купуваш
п.п.аз предпочитам да си взема ръчни хранен папагал, за мен е по- добре, но ако ще ги разввъждам е по добре да е див както вече казаха

Неактивен p

« Отговор #9 -: юли 13, 2011, 12:21:21 pm »
Само едно уточнение: папагалът може да е излюпен в плен, но да не е хранен ръчно и да се държи като див. Особено ако е живял във волиера. За развъждане аз бих си взела такива птици - хем не са бракониерски уловени, хем има изгледи всички инстинкти да са им налице.

Неактивен Блонди

• **
« Отговор #10 -: юли 13, 2011, 06:11:07 pm »
Благодаря ви за мненията. Човекът каза, че ги храни на ръка и така се хранят до третия месец. И че препоpъчва на месец и половина да се купят и ние да си го дохраним. Остава да видим ще има ли и финанси сега да е  :P, ако не - ноември щял да има пак.

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #11 -: юли 14, 2011, 04:20:26 pm »
Вие нали жако имахте до скоро?Сега на сенегалски ли се спряхте?
Между другото,интересно ми е,колко струва при вас едно жако?

Неактивен Блонди

• **
« Отговор #12 -: юли 14, 2011, 07:49:17 pm »
Имахме, да, но избяга. Ние бяхме виновни.  :( Минаха два месеца и честно казано не вярвам, че ще го намерим.
Сенегалски мислим защото първоначално искахме такова, но нямаше и взехме жакото, а и защото се гледат по-лесно, а ние определено сме неопитни и направихме куп грешки с Рашо.
Рашо го взехме преди 8 години за 700е, сега държат същата цена общо взето, между 700 и 1000е.
Сенегалците са 250-300.

Неактивен Pile

• Публикации: 2,610
  • Рейтинг: 133
    • Пиле (жако)
« Отговор #13 -: юли 17, 2011, 01:03:54 pm »
Значи няма новини от Рашо. :(
Късмет със Сенегалеца-те са големи веселяци. :)
Много хора говорят със своите животни,но малко хора слушат какво животните им казват.

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #14 -: юли 17, 2011, 03:50:36 pm »
Много съжалявам за Рашко...дано някой ден все пак се съберете пак.
Защо не си вземете пак някоя голяма гарга-жако или амазона?

Неактивен Блонди

• **
« Отговор #15 -: юли 18, 2011, 10:15:05 am »
Няма, иначе щях да се похваля веднага.

Джорко, не харесвам особено амазоните. Жакото са ми фаворити, обаче ще ми навява прекалено много спомени с Рашко и все ще ги сравнявам, а няма да е същото и затова мисля да сменим вида.

Неактивен djer

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,465
  • Рейтинг: 168
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #16 -: юли 18, 2011, 10:42:44 pm »
Блонди, не знам защо не харесваш амазоните(да те агитирам малко ;D), те говорят(не като жако)добре, страшно музикални са и хващат мелодии, страхотни приятелчета са и не са така консервативни ,като жако. Приемат много лесно нови хора, бързо се доверяват и сприятеляват, по умни са от ара(според мен), ако причината да избираш между сенегалец и амазона не е финасова, се ЗАМИСЛИ ;)!

Неактивен p

« Отговор #17 -: юли 18, 2011, 11:32:32 pm »
Е, какво, и аз не харесвам амазоните кой знае колко, въпреки че много им се радвам ако са собственост на някой друг ;) Те си имат специфично поведение, което едва ли се харесва на всеки. Като се замисля, с всеки вид папагали е така...

Неактивен djer

• Клуб Алекс
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #18 -: юли 18, 2011, 11:59:53 pm »
Всеки си избира пиле според желанието и възможностите да го гледа добре, харесвам сенегалците и преди 2г бях на път да си купя чифт, но честно казано амазоната е с класа над него ;).

Неактивен Pile

• Публикации: 2,610
  • Рейтинг: 133
    • Пиле (жако)
« Отговор #19 -: юли 19, 2011, 12:11:57 am »
На мен и амазоните и сенегалците ми харесват,но изглежда че Блонди си е решила за Сенегалец.
Амазоната ми се струва по-уравновесена (ако изобщо можем да употребим думата уравновесен за папагал!) от сенегалците.Сенегалците изглеждат да са бурни веселяци.Но това си е лично мое  мнение, без да имам конкретна практика и с двата вида.
Много хора говорят със своите животни,но малко хора слушат какво животните им казват.

Неактивен Блонди

• **
« Отговор #20 -: юли 20, 2011, 04:01:50 pm »
Все си мислех, че амазонските са по-дистанцирани и по-лесно кълвящи, но сигурно съм в грешка...  :-\

Неактивен p

« Отговор #21 -: юли 20, 2011, 05:03:44 pm »
Аааа, всички амазони, които познавам, са добрички и весели.

Неактивен len4ita

• Публикации: 1,648
  • Рейтинг: 160
  • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
« Отговор #22 -: юли 20, 2011, 11:53:14 pm »
Аз пък съм останала с впечатлението, че амазоните са доста своенравни (не че другите пилци не са  ;D)

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #23 -: август 02, 2011, 10:31:04 am »
Отдавна не се е писало в тази тема и реших да драсна някой ред.
Искам да кажа на всички бъдещи стопани на папагали следното - ако имате възможност си купете готово изхранено пиле,а не вие да си го храните.
По-скъпо е,но си струва.
Ако си купите папагала на 15-20 дена, началото е лесно.Пилето само си отваря човката и търси манджата.
Трудното е , когато трябва да се премине от каша на нормална папагалска храна.Периода е обикновено около 20-30 дена и през това време папагала почти отказва да яде.
Аз лично тереперих поне седмица докато успея да  захраня моят амазончовец.През тези дни гаргата не искаше да яде с лъжичката-видеше ли я и изчезваше яко дим на гардероба.
Бях абсолютно изплашен,че ще уморя гаргата от глад , и че в желанието си хем да спестя някой лев , хем да свикне по-бързо с мен папагала,ще го загубя.
Това е общо взето.
Мислете като си купувате папагал.
Или по-малък,с опасност да го уморите погрешка.Или изгледан и хранещ се самостоятелно.
Изборът е ваш,но помислете все пак и за птицата.
Благодаря на Пламен от форума за оказаната помощ.
« Последна редакция: август 02, 2011, 10:33:32 am от djorko »

Неактивен djer

• Клуб Алекс
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #24 -: август 02, 2011, 08:52:00 pm »
Това човек докато не го изпита, не го вярва въпреки ,че винаги го казвам ;).

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #25 -: август 03, 2011, 12:39:29 am »
Цитат
Мислете като си купувате папагал.
Тази мисъл трябва да я запишем с голеееми червени букви някъде на видно място във форума, но въпреки това пак малко хора ще се вслушат в този ценен съвет преди да се опарят. И не става въпрос само за изхранени или не пилета, а за всичко свързано с тях.

Неактивен nikisasa

• **
  • Публикации: 99
  • Рейтинг: 4
  • Поли аратинга , яндаята Сара , Сале е пирура и др
« Отговор #26 -: август 17, 2011, 02:28:12 am »
Жорко хубави неща си написал за изхранването на папагалите само че нещата не са толкова лесни и безопасни както ги описваш и рискуваш всеки който прочете това да се пробва и след това може да бъде фатално
1. няма начин да храниш пиле на 10-15 дена със лъжичка а това става със спринцовка
2. при храненето със спринцовка трябва да се внимава да не попада въздух във гушката на пиленцето , в противен случай при следващото хранене пилето ще умре ако въздухът не е излязъл от гушката
3.пилета които са на 10-15 дена се хранят на всеки 2 часа денем и нощем като има схема по която се хрянят в зависимост от килограмите на пилето количеството вода , количеството храна и и със израстването на пилето се увеличавът и часовете , значи 2 часа след около 5 дена ставът 3 часа и т.н като храненето се извършва и вечер едва когато пилето запоцне да се оперява малко тогава храненето става денем а нощем не се храни
4.големите папагали се хранят по лесно от малките
5.захранването на папагалите може да стане на всяка възръст , имам предвид дори и на 35 дена да бъде папагала пак може да стане много кротък , но зависи много колко време му се отделя и по време на самото хранене колко му се обръща внимание , знаете ли папагалите са като децата , ако нахраните детето си и го оставите ей там в ъгъла може да си представите какво ще стане със детето , това е същото и с бебето папагал колкото повече време му отделяте толкова повече то ви отвръща със същата любов която получава от вас
6.И мога да пиша страшно много мога и да отговоря на всеки въпрос ако имате такива
Ще кажа само едно всеки може да се пробва да храни папагалче но рискът който поема си е за негова сметка ,изхранила съм  много папагали , но са умирали и папагали в ръцете ми което е било най ужасното нещо което може да се случи
Темата е страхотна но не е толкова проста както е написана
Успех на всички

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #27 -: август 17, 2011, 10:33:40 am »
Много полезно допълнение, особенно за начинаещите стопани, които искат да си вземат хем евтино, хем ръчнохранено пиле.
Към точка 5
Цитат
5.захранването на папагалите може да стане на всяка възръст , имам предвид дори и на 35 дена да бъде папагала пак може да стане много кротък , но зависи много колко време му се отделя и по време на самото хранене колко му се обръща внимание , знаете ли папагалите са като децата , ако нахраните детето си и го оставите ей там в ъгъла може да си представите какво ще стане със детето , това е същото и с бебето папагал колкото повече време му отделяте толкова повече то ви отвръща със същата любов която получава от вас
искам да допълня, че при неправилно възпитание от един ръчнохранен папагал може да се получи по-неприятна птица отколкото от една дивоуловена птица, просто защото не се страхува от човек и може да стане нагло, хапещо и тероризиращо с крясъци целия дом същество

Неактивен nikisasa

• **
  • Публикации: 99
  • Поли аратинга , яндаята Сара , Сале е пирура и др
« Отговор #28 -: август 18, 2011, 02:21:04 am »
това което казваш gpogojeva е точно така от опит го знам подържам мнението ти на 100 процента

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #29 -: август 19, 2011, 04:38:43 am »
Жорко хубави неща си написал за изхранването на папагалите само че нещата не са толкова лесни и безопасни както ги описваш и рискуваш всеки който прочете това да се пробва и след това може да бъде фатално
1. няма начин да храниш пиле на 10-15 дена със лъжичка а това става със спринцовка
2. при храненето със спринцовка трябва да се внимава да не попада въздух във гушката на пиленцето , в противен случай при следващото хранене пилето ще умре ако въздухът не е излязъл от гушката
3.пилета които са на 10-15 дена се хранят на всеки 2 часа денем и нощем като има схема по която се хрянят в зависимост от килограмите на пилето количеството вода , количеството храна и и със израстването на пилето се увеличавът и часовете , значи 2 часа след около 5 дена ставът 3 часа и т.н като храненето се извършва и вечер едва когато пилето запоцне да се оперява малко тогава храненето става денем а нощем не се храни
4.големите папагали се хранят по лесно от малките
6.И мога да пиша страшно много мога и да отговоря на всеки въпрос ако имате такива
Ще кажа само едно всеки може да се пробва да храни папагалче но рискът който поема си е за негова сметка ,изхранила съм  много папагали , но са умирали и папагали в ръцете ми което е било най ужасното нещо което може да се случи
Темата е страхотна но не е толкова проста както е написана
Успех на всички
Пиле на 10-15 дена не знам дали някой ще продаде на човек,който не знае как се изхранва.Тъй че,храненето през нощта отпада.
По въпроса с лъжичката и спринцовката-аз мойто си го храних с лъжичка.По-лесно ми беше,може би защото си беше едра гарга(амазонче) и с една миниатюрна лъжичка си го хранех много добре.То пилето ако знаеш каква голяма уста отваряше за ядене...не е истина просто.
И за да не се подведът хората по темата.....
НЕ КУПУВАЙТЕ ПАПАГАЛИТЕ ОТ СЪВСЕМ МАЛКИ,АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК СЕ ХРАНИ РЪЧНО!!!!!
Аз бях противник на дадени една камара пари на развъдник за изхранено пиле на ръка,но се убедих лично колко труд и усилия отиват по едно бебе папагалче.
Слава богу- амазончето ми е живо и здраво.
Но следващия папагал ще си го купя изхранен,на 3 месеца,каквито ги продават развъдниците.Нямам сили и нерви повече да се занимавам с такова нещо.

Неактивен marin

• **
  • Публикации: 112
  • Рейтинг: 0
    • Скално Жако и Синьо-жълта Ара!
« Отговор #30 -: август 19, 2011, 11:10:12 am »
Здравейте и от мен,аз имам жако от амазоните най много харесвам жълтоглавата (оратрикс) но в българия май никой не ги развъжда!По принцип аз съм най вече към жаката но като ходих при един мой познат от с.Езерово варненско да му видя птиците а той има много там се поиграх с едно бебе пораснало вече жълтобуза амазона,казвам ви голямо гевезе е така се накефих, ръчнохранено е вече яде плодове а й посяга и на зърнетата смеска,голяма игра падна много е гальовно даже й се продава но аз си имам моята Лора,а също така си играх и в един магазин във Варна с едно ръчно хранено синйочела амазона и като се замисля и аз бих си взел амазона но къде да я слагам, искам до кажа че останах с добро впечетлиние от амазонете.   

Неактивен bino

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,269
  • Рейтинг: 140
    • жако,ари,какаду,еклектус, пирура,амазона,корела
    • galabinmladenov.com
« Отговор #31 -: септември 27, 2011, 12:12:42 pm »
Здравейте!Дохранвам ръчно синьо-жълта ара веднъж дневно,е няма такава мъка просто,прави ме на нищо-плюе,хапе,драска.Иначе обаче яде само банани!Дайте идеи за дохранване!
д-р Гълъбин Младенов-ветеринарен лекар

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #32 -: септември 29, 2011, 07:00:19 pm »
Аз имах такъв проблем с монаха.Явно твойто пиле е било хранено от майка си,и сега се страхува от теб.

Неактивен djer

• Клуб Алекс
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #33 -: септември 29, 2011, 09:47:49 pm »
Помпи каша със спринцовка.

Неактивен rumpi66

• **
  • Публикации: 114
  • Рейтинг: 18
    • Вълнист папага, Корела, чифт малък Александр,Сокол
« Отговор #34 -: ноември 12, 2012, 06:30:47 pm »
 ;)
« Последна редакция: юли 08, 2013, 10:27:40 pm от rumpi66 »

Неактивен Julie

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 1
    • 14 корели
« Отговор #35 -: юни 26, 2013, 05:03:33 pm »
Здравейте, имам притеснения относно ръчното хранене, на папагалите, защото май ще ми се наложи.
Имам 4 бебета, най-голямото на 21 дни, а най-малкото на 10 дни.
Това е второ люпило, първият път имахме 3 бебета, когато първото реши да излезе от гнездото застана на вратата и 3 дни не помръдна от там, папагалите не успяваха да хранят третото качествено и то умря, сега ме е страх да не се повтори това и съм решена да извадя малките и да ги храня ръчно, ако тръгне първият да излиза пак и обърка нещата. Не знам може ли да им пасирам от храната на големите или не, съмнявам се, че ще намеря специална храна за бебета, изчетох доста теми, искам да съм подготвена, та затова ви моля за помощ... :) Благодаря !
Мога да кача снимки за да видите как изглеждат в момента.
« Последна редакция: юни 26, 2013, 05:05:48 pm от Julie »

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #36 -: юни 26, 2013, 05:18:44 pm »
А ако ги извадиш от гнездилката и ги сложиш в някаква отворена кутия, пак в клетката при родителите?
Оги направи така с второто люпило на какадутата и те си ги хранеха. http://www.papagalibg.com/forum/index.php/topic,2630.0.html

Неактивен abelo

• *
  • Публикации: 12
    • Кралско жако Жорко
« Отговор #37 -: юли 07, 2013, 03:59:29 pm »
Здравейте. Надявам се да се присъединя към голямото семейство на обичащите птиците.
От вчера имам малко бебе жако- Жорко на 57 дни. Когато го взех от предишните му собственици, хората ми дадоха указания как да се грижа за него. Според тях Жорко трябва да се храни 3 пъти на ден по една супена лъжица Верселе Лага Нутро Бърт А 19, разбита с 2,5 суп.лъжици вода. Вече го храних 3 пъти( снощи, сутринта и на обяд), но ми е много трудно да спазвам това съотношение вода- смес. Наложи се да разредя кашицата с 6 суп. лъжици вода , което е много повече от указанията им. Опитвах да го храня и с много малка лъжичка, и със сприццовка. Когато си затвори човката пилето изкарва почти цялата храна отстрани на клюна си. Държа му главата вдигната нагоре, докато преглътне, но се страхувам да не го задавя.Все пак с 40 минутни усилия от моя страна успях и трите пъти да му дам цялото предвидено количество( събирах и капчиците, които разпръскваше по цялата маса). Не усещам обаче гушката му пълна. Жорко не отвори нито веднъж сам човката си, а трябваше винаги аз да му я отварям с пръст. Жената от която го купихме каза, че се храни без проблем с лъжичка и сам посягал за храна. При мен това не се получава. Притеснявам се птичето да не приема храненето като дълъг тормоз (30-40 min). На обяд се изходи на масата, докато ядеше и видях,че в изпражненията му има много вода и твърдо зелено ако. При положение, че не му давам вода допълнително (освен тази в кашата) се чудя нормално ли е да изкарва толкова много.
Много искам да чуя компетентно мнение!
Благодаря предварително!

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #38 -: юли 08, 2013, 10:26:47 am »
Акото е нормално, това да не те притеснява.
Пилето вероятно изживява стрес и затова не иска да се храни.

И да попитам ЗАЩО е нужно да взимате ТОЛКОВА малко бебенце и да го мъчите? Въобразявате си, че така ще ви заобича ли? Ами всъщност по-вероятно е да ви се качи на главите.

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #39 -: юли 08, 2013, 12:16:54 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D
За качването на главите ви е сигурно.
Моят Пепо редовно си ме командва.
Лошото е не това,ами да не го задавите.
Следващият папагал,купен от мен ще е самостоятелно хранещ се.
Обадете се на хората и поискайте малко помощ по телефона.

Неактивен abelo

• *
    • Кралско жако Жорко
« Отговор #40 -: юли 08, 2013, 04:51:31 pm »
Пилето от два дни е при мен и 3 пъти се обаждах на хората, все да ги питам нещо. Не е удобно да им звъня през час.
Хубаво ме питаш защо взех толкова малко пиле , вече не мога да отговоря. Мислех си , че едва ли е толкова трудно. Гледала съм папагали- вълнисти и монаси, но те си бяха на самостоятелно хранене.
Днес на обяд ,обаче.....Жорето яде по-добре. Голям сладур е . Сложих  при него една играчка от сина ми, така обстойно я разглежда, а като тръгна да я вземам ми ръмжи .....

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #41 -: юли 09, 2013, 12:01:37 pm »
Слагам един линк,изгледах го с голям интерес.
Вижда се колко грижи се полагат.Че дори и помощ за летенето.
Малките приемат хранещия безусловно.И отговорността е голяма-една грешка може да е фатална.
http://www.youtube.com/watch?v=ze6AXtxe4Zk

Неактивен abelo

• *
    • Кралско жако Жорко
« Отговор #42 -: юли 09, 2013, 03:41:34 pm »
Клипа е интересен и полезен. Само не мога да разбера как толкова бързо му вкарва в гърлото такова количество храна. Сега като храних моето пиле опитах и аз така, но ми се получи само веднъж. Дохраних го по обичайния начин- по капка в човката.

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
    • синьочела амазона
« Отговор #43 -: юли 09, 2013, 04:38:13 pm »
Голям папагал бързо лапа ;D ;D ;D ;D
Все пак на клипа е ара.
Успех с храненето,да ти порасне голямо пилето,и много да те радва.

Неактивен abelo

• *
    • Кралско жако Жорко
« Отговор #44 -: юли 09, 2013, 09:40:52 pm »
А ДАНО!!!!!!

Неактивен abelo

• *
    • Кралско жако Жорко
« Отговор #45 -: юли 15, 2013, 07:49:08 pm »
Леле............исках да кача клип на папагала и се оказа, че съм отворила нова тема и то без клип!
Моля модератора да я изтрие!!

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #46 -: юли 15, 2013, 08:30:19 pm »
Клипа освен, ако не е за хранене, не му е мястото тук!

Неактивен abelo

• *
    • Кралско жако Жорко
« Отговор #47 -: юли 31, 2013, 08:34:40 pm »
Моля, кажете ми на каква възраст папагалите започват да се хранят с каша по 2 пъти?  Разбира се, освен каша на моето пиле  му оставям в хранилката и накиснати пелети, семена за малки жака, нарязани на дребно плодове и зеленчуци. То, обаче само ги ровичка, играе си с тях и ги изхвърля от хранилката. Определено чака аз да го нахраня със спринцовката. Жорко е на 82 дни.

Неактивен ivrabetsa

• Клуб Алекс
  • Публикации: 680
  • Рейтинг: 86
    • Ara ararauna,Ara harlequin, Eclectus r.polychloros
« Отговор #48 -: август 01, 2013, 04:08:47 pm »
На тази възраст,ако е добре охранен,можеш да предизвикаш интерес към друга храна, освен каша ,чрез" малки дози" глад.Пилето не трябва да прегладнява съвсем,но ако много го"лигавиш",после "отбиването" ще е бавно и трудно.След 90-тия ден ,може да сте само на едно\сутрешно\ хранене.

Неактивен abelo

• *
    • Кралско жако Жорко
« Отговор #49 -: август 02, 2013, 05:47:37 pm »
Благодаря за отговора. От вчера сме на двукратно хранене и забелязвам, че пилето реши по-често да проверява какво има в хранилките. Дали може да ме ориентираш колко трябва да тежи добре храненото пиле? Съзнавам колко глуповато звучи въпроса, но откакто прочетох отговора непрекъснато го оглеждам и ту ми се струва слабичък, ту не. :-\

Неактивен dany_nik

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,534
  • Рейтинг: 96
    • врабчови Пепър и Мая, монахчета Пепър II и Глория
« Отговор #50 -: октомври 01, 2013, 08:55:56 am »
Гушках малки бебета монахчета . Нормално ли е акото да е много рядко - на каша са и ги захранват , на месец и нещо са .

Неактивен gmoko

• **
  • Публикации: 58
  • Рейтинг: 8
    • Жако,вълнисти, корели,александри,планинци,аратинги
« Отговор #51 -: май 03, 2018, 04:17:57 pm »
Наистина риска за папагалчето е голям-колкото по-малко го вземе човек,толкова по-голям шанс има да го умори.
Температурата не трябва да пада под 27-28 градуса.
И все пак,ако се внимава,си заслужава.Едно е да имаш птица, която да можеш да погалиш,да си поиграеш,да я изкъпеш дори(къпането е много важна част от живота на папагалите),друго е да си купиш някой дивак-спечелването на малко доверие дори,може да ти отнеме години.
решението е кувьоз- готов или се прави! Страшно удобно е!
ЧУЖДА КЪЩА-ТЪМНА ГОРА !!!

Неактивен gmoko

• **
  • Публикации: 58
  • Рейтинг: 8
    • Жако,вълнисти, корели,александри,планинци,аратинги
« Отговор #52 -: май 03, 2018, 04:19:52 pm »
решението е кувьоз- готов или се прави! Страшно удобно е!
Аз си направих, излезе ми около 85-90лв
ЧУЖДА КЪЩА-ТЪМНА ГОРА !!!

Неактивен Miroslav

• *
  • Публикации: 3
    • Китайски Александър
« Отговор #53 -: юни 03, 2018, 01:15:46 pm »
Здравейте отново,
Моят малък гамен (Китайски Александър - Чочко) вече порасна и мисля че е време да почва сам да си яде, от около 20 дена е на 2 яденета (сутрин и вечер) в клетката хранилките са му пълни през деня като е сам унищожава всичко като семки, лешници, кашу, бадеми, ябълки но не пипа никакви други малки семена като просо и т.н. мисля че са му твърде малки за човката.
И така към въпроса да дъдете някакъв съвет как да го накарам да почне да я яде а не само да я чопли(бели) и плюе на земята, не я яде от това което забелязвам.
Благодаря предварително.

Неактивен ivrabetsa

• Клуб Алекс
  • Публикации: 680
  • Рейтинг: 86
    • Ara ararauna,Ara harlequin, Eclectus r.polychloros
« Отговор #54 -: юни 03, 2018, 02:16:32 pm »
Това,че не виждаш,не значи, че не яде нищо.Намали дозата на кашата и ще заяде от всичко!Размера на човката не е важен,а на глада.Арите ми ядат просо и канарено семе,като ги оставя да си "помислят" ;D

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #55 -: юни 04, 2018, 12:58:38 pm »
Папагалите така се хранят, всичко се дроби, разпилява, кочината е огромна, започват от най-апетитното и както казва Иван, като си "помислят" стигат и до останалото  ;D