Всичко за папагалите > Здраве

Болести и първа помощ

(1/7) > >>

lastad:
Има някои полезни неща, с които трябва да разполагате вкъщи, в случай, че се наложи да оказвате първа помощ на вашия сив папагал. Повечето от тях можете да намерите във всички аптеки. Купете малко кислородна вода, антисептик на прах и вазелин. Добре е да имате под ръка и някакво кръвоспиращо средство на прах. Използвайте кислородната вода като почистващо средство за рани и за да спрете малки кръвотечения. Поръсете с антисептична пудра раничките, след като сте ги обработили с кислородната вода. Вазелинът е добър мехлем, който може да се използва при възпалени участъци по краката, пръстите и тялото, но не се опитвайте да мажете с него перата. Той е мазен и е нужно доста време, за да се изчисти. Кръвоспиращата пудра е отлично средство за спиране на кървенето при рязане на ноктите или когато птицата си отскубне перо и мястото прокърви.

Ако с вашата птица се случи инцидент, запазете спокойствие. С нищо няма да й помогнете, ако загубите самообладание. Ако се е счупило перо, при което се получава кървене, изчакайте три да пет минути, за да разберете дали кръвта няма да спре от само себе си. Грабнете ли птицата в ръце, сърцето й ще забие по-бързо и силно, причинявайки повече и по-бързо кървене. В случай, че кръвта спре да тече от само себе си, задръжте птицата спокойна и на топло, докато отидете при ветеринарния лекар за по-нататъшно лечение. Може да се наложи счупените пера, при които се получава кървене, да бъдат издърпани или ще продължават да кървят всеки път, когато птицата докосне мястото на счупването. Не се опитвайте да откъснете сами перото, освен ако не сте го правили и преди. Най-добре е да се обърнете за помощ към ветеринарен лекар или към опитен гледач на папагали.

При счупване на нокът или пречупване връхчето на клюна, трябва да се изчака минута, за да се види дали кръвотечението няма да спре без чужда намеса. Ако това не стане, обработете раните с кръвоспиращата пудра. Хванете нокътя и го потопете в пудрата. При счупен клюн притиснете кръвоспиращата пудра в кървящия връх. Ако кървенето продължава, използвайте по-голямо количество от пудрата и чист сух памук, с който да притиснете нараненото място. Задръжте така за няколко минути, за да сте сигурни, че кървенето е спряло. Върнете сивия папагал в неговата клетка. Дръжте го на спокойствие и на топло и го оставете вътре за ден-два. Изваждайте купичката с вода от кафеза през нощта и я връщайте на следващата сутрин.

Някой ден може да се приберете вкъщи от работа или от магазина и да намерите вашия любимец омотан с парче конец или тънка тел от някоя играчка. Ако кракът е омотан, трябва да го освобождавате с много бавни и внимателни движения, за да не изплашите птицата. Стремете се да избегнете възможността тя да си издърпа крака, за да предотвратите евентуално следващо нараняване. Размотайте птицата и я прегледайте. Ако кракът й е подут поради спиране на кръвообращението, сложете нараненото място под течаща вода за три до пет минути. Намажете крака с подходящ мехлем (не с йод) и върнете птицата обратно в кафеза да си почива. Оставете я на топло и на спокойствие. Ако подозирате, че кракът е счупен, не иползвайте процедурата с топлата вода, а се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Дръжте телефонния номер на ветеринарния лекар на видно място, така че да не ви се налага да го търсите, ако трябва спешно да се обадите. В случай на инцидент първо действайте, после се обаждайте на лекаря за съвет и по-нататъшно лечение.

Съществуват някои симптоми, по които безпогрешно можете да установите дали вашия сив папагал има здравословни проблеми. Ако птицата внезапно загуби апетита си и откаже да докосва храната или спре да подсвирква, стои с наежени пера, вместо да се катери наоколо и да си играе както обикновено, твърде възможно е тя да е болна. Други индикации за болестно състояние са потъмнелите, воднисти или зачервени очи и светлозелените, чернокафявите, изцяло белите или течни изпражнения. Дишането на птицата може да стане тежко или неправилно, придружено с хъркащ звук при вдишване и издишване. Ноздрите може да се запушат или от тях да изтича секрет. Всички тези симптоми показват, че нещо не е наред и че е време да потърсите помощ от квалифициран специалист. Не се опитвайте да поставяте диагноза и сами да лекувате болестта - това може да се окаже смъртоносно за вашето любимо жако.

Африканските сиви папагали могат да се простудят при лошо време или от поставянето им в близост до носители на вируси и бактерии. Настинките могат да засегнат дишането и храносмилането. Сивите папагали могат дори да получат възпаление на синусите, което рефлектира в почервеняване и подуване на очите и възпаляване на носните отвори. Ако се оставят без лечение, обикновените настинки могат да се развият в много по-сериозни болести като пневмонията.

Когато заведете вашия сив папагал при ветеринарния лекар за лечение от простуда, опитайте се да му дадете някаква представа за семптомите. Дали птицата има запек или диария? Киха ли, кашля ли или хрипти? Спряла ли е да се храни? Дали не се храни повече от обикновено? Тези наблюдения ще помогнат на ветеринарния лекар да определи диагнозата и да предпише най-ефективното лечение. Болната птица трябва да се държи на спокойствие и на много топло. В подобна ситуация болничният кафез може да ви бъде от голяма полза. Когато ветеринарят специалист препоръча температура от 32градуса до 35градуса, това означава, че е задължително да държите папагала в този температурен диапазон. На вас може да ви се струва прекалено горещо, но тази силна топлина е един от най-важните фактори за успешното лечение на много настинки. Проверявайте температурата в клетката с точен термометър. Ако се притеснявате да не обезводните вашата птица, поставете малка купичка с вода на дъното на кафеза, за да поддържате по-висока влажност на въздуха. Осигурете на птицата изобилна храна. Ако сивият папагал откаже да яде обичайната си хранителна смеска, давайте му големи количества от това, което не отказва да яде. Вашият ветеринарен лекар може да му даде стимуланти за повишаване на апетита, когато това е необходимо.

В случай, че в стремежа се да купите по-евтин папагал решите да се вземете птица, която може би е внесена контрабандно в страната, вие поемате риска да се сдобиете с болен екземпляр. Възможно е да попаднете на сив папагал, който не само че не е минал през карантина, но е и болен от пситакоза. Това означава, че можете да застразите със заразяване както себе си, така и всички около вас - хора или животни.

Щом усетите, че птицата ви е болна, потърсете незабавно съвета на ветеринарен лекар. Разбира се, едва ли е нужно да му се обаждате за всяко кихане. Всички птици кихат, когато в носа им попадне прах, точно както хората. Използвайте здравия си разум. Ако сте загрижени, тъй като вашият сив папагал киха често, отделя секрети от носа и очите, спира да яде или продължава да се храни, но губи тегло, непременно позвънете на ветеринарен специалист.

Птиците сменят перата си веднъж в годината. Когато африканският сив папагал изгуби прекалено много пера (достатъчно, за да се образува голо петно) или започне да си скубе перата, наложително е да вземете мерки. Проверете диетата му. Ако тя е неправилна, внесете нужните корекции.Предложете на жакото пресни клонки за дъвчене. Проверявайте дали минералите в купичката му са пресни. Ако не са, трябва да ги замените. В случай, че минералното блокче или черупката от сепия са стари, сменете ги. Обърнете повече внимание на вашия пернат любимец. Скубането на перата може да е предизвикано от безпокойство, притеснение или самотност.

Подрязаното перо може да развие подутини, когато започнат да израстват перата. Това е възможно, когато са се появили увреждания по фоликулите на перата. Новите пера могат да пробият кожния слой, който е порастнал над фоликулните отвори. Подутините всъщност са непораснали пера. Те продължават да растат вътре в крилото, тъй като не могат да се покажат навън.

Непоникналите пера трябва да се извлекат от ветеринарен лекар или от някой гледач с богат опит в тази процедура. Ако фоликулът може да се отвори отново, в бъдеще може да поникне ново перо. Понякога, когато уврежданеята са големи, перата никога няма да поникнат отново от фоликула.

Тумори могат да се появят навсякъде по тялото на птицата. Много от тях могат да се отстранят по хирургичен път от ветеринарния лекар. Ако някъде по вашият питомец откриете подутина, го отведете на преглед. Без лечение туморът може да се разпространи и да скъси живота на вашата птица. При успешно и навременно лечение, повечето птици ги очаква нормален и продължителен живот в бъдеще. Има отделни случаи на ракови образувания при птиците, но те не са често срещани. Появи ли се тумор по тялото на вашата птица, не бързайте да заключите, че тя има рак.

Куцането и възпалените крака са проблеми, които се появяват както при младите, така и при възрастните африкански сиви папагали. Птици, които са презимували във външни волиери, могат да развият артрити или ревматизъм. Въпреки, че те спят с един крак свит в перата, другият трябва да остане върху клона. Продължителното излагане на много студено не се препоръчва. Сивият папагал може да предпочете единия крак пред другия и да започне да накуцва. Да не би единия крак да е по-топъл от другия? Не е ли много студен на пипане възпаления крак? Има ли някакви стари или нови рани, оголени участъци или ивици по кожата? Почистете раните с кислородна вода и намажете с антисептичен мехлем. Не покривайте раните с бинт. Той ще дразни папагала, който ще се опита да го махне. Ако вашата птица започне да куца сериозно, отнесете я при ветеринарен лекар.

Понякога сивите папагали изпадат в шок. Обикновено това става, когато птицата налети с главата на прозорец или стена или когато се удари лошо по друг начин. Тя остава много неподвижна и може да издава звуци като плач или охкане. Обикновено жакото в шок е много мирно и може да бъде държано в ръце без всякаква съпротива от негова страна. Завийте птицата в малко парче плат и я сложете на много топло място. Използвайте малка кутия, когато нямате под ръка болничен кафез. Направете вентилация с дупки за въздух, но помнете, че целта е да държите птицата с ограничени възможности да се оглежда и да се движи. Дори и да ви се струва, че жакото излиза бързо от шока, все пак му осигурете много топлина, спокойствие и почивка, поне за ден - два. Ако шокът е много сериозен, обадете се на ветеринарния лекар, но не носете птицата до там. В случай, че шокът е получен в резултат от рана или счупен крайник, може да ви се наложи да отидете до ветеринарния кабинет. За доброто на вашата любима птица останете спокойни. Опитвайте се да взимате в ръце птицата, изпаднала в шок, колкото се може по-рядко.

Сътресението на мозъка може да наподобява шок и трябва да се третира по същия начин. Мозъчното сътресение обикновено се получава в резултат на сблъсък на главата на папагала с твърд предмет. Най-добрия начин да предпазите своя пернат любимец от подобни неприятни изживявания е като му осигурите безопасно място за летене.

Женските сиви папагали могат да ви изненадат като снесат яйца, въпреки, че никога не са били в контакт с друга птица. Това не е проблем, ако диетата им е правилна и добре балансирана. Ако проличи, че птицата носи яйца и някое от тях е заседнало, трябва да се намесите. Когато папагала е подут от неизлизащото яйце, той се опитва да го снесе, но не може. Мускулатурата на яйцепровода на женската птица може да е прищипана в някоя част или може би птицата е прекалено слаба, за да снесе яйцето. Осигурете на птицата много топлина като я поставите в малка кутия, която лесно се загрява. Първо поставете две или три капки олио в аналния отвор. Внимавайте да не стискате жакото, защото ако яйцето се счупи вътре в птичия организъм, това може да бъде фатално. Опитния ветеринарен лекар може да извади яйцето, ако топлинната процедура не даде резултат, но първо опитайте със затопляне и олио. Ако яйцето не бъде снесено до определено време, потърсете квалифицирана ветеринарна помощ. Засядането на яйцето обикновено е резултат от лоша диета и недостатъчни витаминни и минерални добавки в рациона. Проверявайте диетата на вашия папагал и я коригирайте, когато това е необходимо. Запомнете, че засядането на яйцето може също така да бъде причинено от липса на достатъчно движение. Ето защо е много важно вашият пернат любимец винаги да разполага с достатъчно време и място за свободни движения.

Източник:Владимир Йонев

 

gpogojeva:
Браво, много полезна информация!

tobyMac:
благодаря за инфото итруда който  си си направил.
нямам жако но идругите ми папагали имат или са имали някои проблеми, така че благодаря. ;)

lastad:
В самата статия пише за Жако ни мисля че препоръките дадени в нея важат за повечето папагали да не кажа за всички.

Pile:
Благодаря ти за информацията! Колко хубаво,че е закована вече горе.Мисля,че е полезна не само за стопаните на африкански сиви папагали.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия