Всичко за папагалите > Здраве

ВИТАМИНИТЕ и това,което ни вълнува около тях

(1/3) > >>

len4ita:
Понеже доста често обсъждаме витамините и тяхното набавяне реших да попреведа статийките за основните витамини и минерали отново от книгата за папагалско хранене на Robin Deutsch. Така ще може всеки да разбере за какво точно помагат витамините, какви са ползите и вредите от даден витамин с подчертано въздествие върху птиците, източниците  (тук се описват източниците като цяло, не само онези подходящи за папагали, така че на места ще видите и разни меса и подобни, да не се чудите  ;) И МОЛЯ - не се плашете от симптомите за недостиг на даден витамин! Все пак това са симптомите събрани на куп. Това не означава, че птицата ви ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще се разболее от това или онова,което пише там, ако не яде моркови, ябълки или чушки всеки божи ден.

И така започваме с Мастноразтворими Витамини

Витамин А
(бета каротин)

Витамин А се натрупва в черния дроб и е необходим за поддържането на добро зрение. При недостиг на витамин А в организма първото нещо,което ще бъде засегнато е нощното виждане. Витамин А е от основно значение за изграждане на добър имунитет срещу инфекции, особено тези,които поразяват синусите. Спада към групата витамини, които са известни още като каротиноиди. Витамин А е необходим за поддържането на добро зрение,кожа и лигавици.

Симптоми при недостиг

Това е един от витамините, чиято липса често се наблюдава при птиците. На птица,която страда от недостиг на витамин А, ѝ липсва енергия. Птицата може да има проблеми със структурата, оцветяването и растежа на перата. Понижено снасяне на яйца, по-дълги периоди между отделните мътения,и проблеми с излюпването на малките също се свързват с липсата на витамин А. Намалява броят на сперматозоидите при мъжкия. В крайни случаи дори се наблюдават проблеми с централната нервна система. Понякога се появяват язвички около очите,човката,крачетата и по кожата. Костите могат да не се развият добре, и да възникнат проблеми с бъбречната функция. Изолирани са случаи на "кокоша слепота", както и промени по роговицата на очите. Кожните проблеми включват суха, изтъняла кожа, най-често се наблюдава по краката, восковицата и главата. Наблюдава се подуване на подезичните слюнчеви жлези, особено при видовете Амазона, Жако, и Какаду. Възможна е появата на отоци по бъбречните стени.

Симптоми при предозиране

Намаляване на апетита, загуба на тегло, мускулна чувствителност, уголемени черен дроб и далак,дерматит, слаб разтеж, диария и повръщане.

Източници: Витамин А се съдържа в повечето плодове, жълтите и зелени зеленчуци, а също в телешкото,черният дроб,морковите,тиквата,сладките картофи,спанака,кайсиите,пъпеша, листата от глухарче, червените люти чушки,броколито,прасковите, жълтъка на яйцето, и граха.

len4ita:
Витамин D

Витамин Д регулира абсорбирането на калций. Без необходимото количество витамин Д, абсорбирането на калций се понижава, което може да доведе до проблеми с развитието на костната система. Може да причини рахит или да намали плътността на костите. При птиците витамин Д се складира в ограничени количества в черния дроб.

Симптоми при недостиг

Недостига на витамин Д води до липса на енергия, растежа се забавя и се влошава състоянието на перата, понижава се способността на птицата да снася яйца и да мъти, наблюдават се проблеми с краката, парализа и треперене, а също деформации по скелета. След витамин А, това е вторият поред витамин, чиято липса често се наблюдава при птиците.

Симптоми при предозиране

Калцият се натрупва в сърцето, бъбреците,ставите, артериите и други тъкани.

Източници: Витамин Д се нарича още "слънчев витамин" понеже има способността да се самопроизвежда от кожата под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Витамин Д3 е единствения витамин Д, който може да бъде абсорбиран от птиците за разлика от бозайниците. Храните, в които се съдържа витамин Д включват: витаминизирано мляко, жълтъците на яйцата, някои зърнени храни, телешки черен дроб и сирене. Съдържа се също в маслото от черен дроб на треска.

len4ita:
Витамин Е

Съществуват осем разновидности на витамин Е,които могат да бъдат набавени от растенията. Витамин Е е антиоксидант,който се използва от тялото за да предотврати увреждане на клетките от химикали,които попадат в него. Недостига на витамин Е може да доведе до мускулна дистрофия и други подобни проблеми. Често витамин Е се счита за витамин на плодовитостта, защото той е необходим за правилното функциониране на хипофизата,надбъбречните жлези и половите хормони. Витамин Е е пряко зависим от някои минерали, в частност от селена.

Симптоми при недостиг

Птиците с недостиг на витамин Е страдат от липса на жизненост,анемия, развиват се проблеми свързани с нервната система, кръвта, съдовите системи и мускулатурата. Изолирани са случаи на мозъчни малформации и безплодие. При мъжките птици продължителният недостиг на витамин Е може да причини стерилитет.

Симптоми при предозиране

Витамин Е се превръща в антагонист на витамин А, унищожавайки неговия антиоксидантен ефект.

Източници: Среща се в пълнозърнестите храни,някои житни растения и пресните зеленолистни зеленчуци, като спанака,а също така в маслото от шафранка,консервираните праскови, сушените сини сливи,аспержите,броколито,сладките картофи, слънчогледовото семе,лешниците,бадемите, брюкселското зеле и пълнозърнестия хляб. Поемането на големи количества масло от черен дроб на треска (за набавяне на витамин Д3) може да доведе до недостиг на витамин Е поради окисляването му в организма на птицата.

len4ita:
Водоразтворими витамини

Витамин К

Витамин К подпомага съсирването на кръвта чрез производството на протромбин (фактор на кръвта). Витамин К се синтезира в червата при бозайниците и птиците. Той е от жизнено важно значение за правилното функциониране на черния дроб. Витамин К влиза в състава на повечето адекватни хранителни планове.

Симптоми при недостиг

Недостигът на витамин К може да доведе до кръвоизлив, който може да убие птицата. Анемията и съдовите проблеми също се свързват с липсата на витамин К. Продължителното приемане на антибиотици може да доведе до липси на витамин К в организма.

Симптоми при предозиране

Не са известни при птиците. При хората може да причини мозъчно увреждане и разпадане на червените кръвни клетки.

Източници: Среща се предимно в зелените зеленчуци, в това число броколи, зеле, аспержи, грах, зелен фасул, листа от ряпа, спанак, както и в сиренето. Освен това витамин К се произвежда от бактерия в червата.

len4ita:
Тиамин (B1)

Тиаминът, известен още като витамин B1, осигурява правилното функциониране на нервната система. Витамините от B групата са особено важни за размножаването.

Симптоми при недостиг

Недостигът на витамин B1 води до възпаление на нервната система, което причинява слабост в краката, нестабилност, припадъци,а в най-тежките случаи дори парализа или смърт. Бери-бери, заболяване, което се характеризира с възпалителни или дегенеративни промени в нервната и храносмилателната система, и сърцето, също се свързва с недостига на витамин B1 в организма. Птиците, които страдат от лиспа на витамин B1 изглеждат болнави и нямат енергия. Наблюдава се понижен апетит. Избягвайте храните, които имат добавени консерванти (в частност сулфиди и нитрати), защото тези химикали имат свойството да разрушават витамин B1.

Симптоми при предозиране

Не са известни при птиците.

Източници: среща се в пълнозърнестите култури,както и в фъстъците, граха, стафидите,портокала, сушения боб, лещата, червения боб, сусама,бразилския орех, бадемите, пекана (вид орех), аспержите, картофите, и бирената мая.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия