Всичко за папагалите > Общо за папагалите

Декларация на правата на папагала.

(1/4) > >>

Kari:
1.Научете за папагалите повече преди да ме вземете в къщи…
Аз не съм домашен любимец като кучето или котката. В мен има много от духа на джунглата и имам специални нужди, които може да ви е трудно да задоволите. За мое добро е да  не научавайте тези неща твърде късно.
2. Осигурете ми възможно най-голям дом…
 Свикнал съм да летя през гори и савани, роден съм за да бъда свободен и да мога да се рея в небето. Аз не съм се отказал доброволно от този невероятен дар, принуден съм да изоставя всичко това заради вашето удоволствие да ме притежавате и така да притежавате малка частица от дивата природа близо до вас всеки ден, за това моля ви поне ми дайте място в което да мога да разперя крилете си и да правя упражнения.
Нуждая се и от дървени играчки с които да упражнявам клюна си иначе без да искам мога да объркам вашият дом с гората и нейните дървета.
3. Осигурете ми питателна храна… 
Имам нужда от прясна храна, дори това да ви отнеме време, за да я приготвите. Не мога да оцелея само със семена и да искате да бъда здрав. Моля отделете време да се научите какви са моите нужди и предпочитания.
4. Позволете ми да имам социален живот…
Аз съм много общителен, винаги съм живял в големи задружни семейства, но не съм един от вас и се нуждая от време да науча как да общувам с теб така добре какво с моите събратя. Също така се нуждая от специално време всеки ден, за да бъда с теб-независимо, че ти сигурно имаш “неща” като графици и срокове…от които аз нищо не разбирам. Аз съм живо и чувстващо същество. За мен е много важно да мога да ти имам пълно доверие и да мога да разчитам, че ще се грижиш за мен всеки ден.
5. Позволи ми да бъда чист…
Аз мога да изпускам храната или дори да я хвърлям, но имам нужда от това да бъда чист, за да съм здрав. Кожата започва да ме сърби без редовни душове и перата ми се омазняват и слепват, също така мога да се разболея, ако пия замърсена вода или ям храна, която не е прясна. Ти си най-близкият ми приятел, моето здраве зависи от теб.
6. Моля те не ме наказвай…
Така както аз не винаги разбирам твоите особенности, така може би и ти не разбираш моите. Аз не правя нарочно нещата, които ти наричаш БЕЛИ. Джунглата е моята къща и аз не знам как е правилно да живея в твоята.
Ако някога направя нещо лошо, моляте ме ми крещи и не ме удряй. Аз имам много чувствителен слух и ако ти ми крещиш ще ми е много трудно повече да ти се доверя. За мен и моите събратя ръцете ти са нещо много страшно. Аз свикнах да виждам и усещам ръцете ти да ми носят храна и да ме докосват и ти се доверих, но ако те ме ударят никога повече няма да мога да ти имам доверие, дори много да ми се иска. И най-важното, е че ние сме много нежни същества и не отвръщаме на удара, а са мо се опитваме да се защитим, можем да бъдем научени само чрез търпение и любов.
7. Моля те научи малко и от моят език…
Знам, че всеки път се вбесяваш, когато си обърна купата с вода, хвърлям храната, крещя или правя всичко наоколо в перушина. Аз не правя тези неща, за да те дразня и ядосвам. Понякога се опитвам да ти кажа нещо (че съм ядосан, тъжен, самотен или че нещо ме боли)
Моля те положи усилие да научиш малко от моя език на тялото. Не забравяй, че аз единствен от всички същества на тази планета се опитвам да се науча да говоря твоя и да те рабирам по-добре.
8. Гледай на мен като на същество с индивидуалност…
Аз съм уникален и чувствителен също като теб. Няма двама от нас, които да са еднакви. Моля те не бъди разочарован от мен, ако не говоря така както ти си очаквал или не умея триковете, които папагалите на твоите приятели могат да правят. Ако ми отделяш специално внимание, аз мога да ти дам много повече от това да говоря и да правя трикове. Дай ми шанс да мога да ти покажа кой съм и съм сигурен, че усилията ти ще си струват. Запомни, аз не съм украшение, не съм живият декор на твоята къща, не съм символ на твоя статус и ако съм използван така, мога да пища до небето от възмущение.
9. Твоите права…
Ти имаш много права, но аз мога да си осигуря само едно. Ако ти се отнасяш с мен по описаните до сега начини, аз ще те възнагравя с непоколебимата си любов, ще направя всичко, за да чувам как се смееш всеки ден, ще ти дам цялата нежност на която съм способен. Когато ти ме взе при теб ти станя моя водач, партньор, цялата моя вселена в този живот. Ти имаш семейство, работа, планове, мечти и аз съм само част от твоя живот, но за мен ти си всичко!

Преведено от http://www.avianweb.com/training.html

milen71:
Подписвам се под тази декларация.

kitten_554:
Много полезна тема.Защото доста често в други сайтове съм се натъквала на несериозни стопани..Хубаво е да знаят какво трябва да осигурят на папагалчето,преди да са си го взели.Освен това трябва и да прочетат всичко за вида му..

nansyivi:
Браво Нинка това се казва разкошна статия :) :) :)

Kari:

--- Цитат на: nansyivi в март 16, 2012, 04:18:12 pm ---Браво Нинка това се казва разкошна статия :) :) :)

--- Край на цитат ---
Благодаря за добрата дума, но аз нямам голяма заслуга за нея, само я преведах.  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия