Автор Тема: Декларация на правата на папагала.  (Прочетена 7770 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Kari

• Същински папагал:)
  • Публикации: 488
  • Рейтинг: 10
  • Keep smiling.
    • Sun Conure
Декларация на правата на папагала.
« -: февруари 10, 2012, 11:08:54 pm »
1.Научете за папагалите повече преди да ме вземете в къщи…
Аз не съм домашен любимец като кучето или котката. В мен има много от духа на джунглата и имам специални нужди, които може да ви е трудно да задоволите. За мое добро е да  не научавайте тези неща твърде късно.
2. Осигурете ми възможно най-голям дом…
 Свикнал съм да летя през гори и савани, роден съм за да бъда свободен и да мога да се рея в небето. Аз не съм се отказал доброволно от този невероятен дар, принуден съм да изоставя всичко това заради вашето удоволствие да ме притежавате и така да притежавате малка частица от дивата природа близо до вас всеки ден, за това моля ви поне ми дайте място в което да мога да разперя крилете си и да правя упражнения.
Нуждая се и от дървени играчки с които да упражнявам клюна си иначе без да искам мога да объркам вашият дом с гората и нейните дървета.
3. Осигурете ми питателна храна… 
Имам нужда от прясна храна, дори това да ви отнеме време, за да я приготвите. Не мога да оцелея само със семена и да искате да бъда здрав. Моля отделете време да се научите какви са моите нужди и предпочитания.
4. Позволете ми да имам социален живот…
Аз съм много общителен, винаги съм живял в големи задружни семейства, но не съм един от вас и се нуждая от време да науча как да общувам с теб така добре какво с моите събратя. Също така се нуждая от специално време всеки ден, за да бъда с теб-независимо, че ти сигурно имаш “неща” като графици и срокове…от които аз нищо не разбирам. Аз съм живо и чувстващо същество. За мен е много важно да мога да ти имам пълно доверие и да мога да разчитам, че ще се грижиш за мен всеки ден.
5. Позволи ми да бъда чист…
Аз мога да изпускам храната или дори да я хвърлям, но имам нужда от това да бъда чист, за да съм здрав. Кожата започва да ме сърби без редовни душове и перата ми се омазняват и слепват, също така мога да се разболея, ако пия замърсена вода или ям храна, която не е прясна. Ти си най-близкият ми приятел, моето здраве зависи от теб.
6. Моля те не ме наказвай…
Така както аз не винаги разбирам твоите особенности, така може би и ти не разбираш моите. Аз не правя нарочно нещата, които ти наричаш БЕЛИ. Джунглата е моята къща и аз не знам как е правилно да живея в твоята.
Ако някога направя нещо лошо, моляте ме ми крещи и не ме удряй. Аз имам много чувствителен слух и ако ти ми крещиш ще ми е много трудно повече да ти се доверя. За мен и моите събратя ръцете ти са нещо много страшно. Аз свикнах да виждам и усещам ръцете ти да ми носят храна и да ме докосват и ти се доверих, но ако те ме ударят никога повече няма да мога да ти имам доверие, дори много да ми се иска. И най-важното, е че ние сме много нежни същества и не отвръщаме на удара, а са мо се опитваме да се защитим, можем да бъдем научени само чрез търпение и любов.
7. Моля те научи малко и от моят език…
Знам, че всеки път се вбесяваш, когато си обърна купата с вода, хвърлям храната, крещя или правя всичко наоколо в перушина. Аз не правя тези неща, за да те дразня и ядосвам. Понякога се опитвам да ти кажа нещо (че съм ядосан, тъжен, самотен или че нещо ме боли)
Моля те положи усилие да научиш малко от моя език на тялото. Не забравяй, че аз единствен от всички същества на тази планета се опитвам да се науча да говоря твоя и да те рабирам по-добре.
8. Гледай на мен като на същество с индивидуалност…
Аз съм уникален и чувствителен също като теб. Няма двама от нас, които да са еднакви. Моля те не бъди разочарован от мен, ако не говоря така както ти си очаквал или не умея триковете, които папагалите на твоите приятели могат да правят. Ако ми отделяш специално внимание, аз мога да ти дам много повече от това да говоря и да правя трикове. Дай ми шанс да мога да ти покажа кой съм и съм сигурен, че усилията ти ще си струват. Запомни, аз не съм украшение, не съм живият декор на твоята къща, не съм символ на твоя статус и ако съм използван така, мога да пища до небето от възмущение.
9. Твоите права…
Ти имаш много права, но аз мога да си осигуря само едно. Ако ти се отнасяш с мен по описаните до сега начини, аз ще те възнагравя с непоколебимата си любов, ще направя всичко, за да чувам как се смееш всеки ден, ще ти дам цялата нежност на която съм способен. Когато ти ме взе при теб ти станя моя водач, партньор, цялата моя вселена в този живот. Ти имаш семейство, работа, планове, мечти и аз съм само част от твоя живот, но за мен ти си всичко!

Преведено от http://www.avianweb.com/training.html
Facebook- Parrot Toys

Сега...е всичко, което имаме.

Неактивен milen71

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 189
  • Рейтинг: 9
  • Жаки(скално Жако)
    • www.omegabg.org
Re: Декларация на правата на папагала.
« Отговор #1 -: февруари 11, 2012, 04:04:51 am »
Подписвам се под тази декларация.

Неактивен kitten_554

• **
  • Публикации: 263
  • Рейтинг: 6
    • Crazy birdies
« Отговор #2 -: март 15, 2012, 06:15:31 pm »
Много полезна тема.Защото доста често в други сайтове съм се натъквала на несериозни стопани..Хубаво е да знаят какво трябва да осигурят на папагалчето,преди да са си го взели.Освен това трябва и да прочетат всичко за вида му..

Неактивен nansyivi

• **
  • Публикации: 198
  • Рейтинг: 14
    • китайски александър
« Отговор #3 -: март 16, 2012, 04:18:12 pm »
Браво Нинка това се казва разкошна статия :) :) :)

Неактивен Kari

• Keep smiling.
    • Sun Conure
« Отговор #4 -: март 16, 2012, 04:30:03 pm »
Браво Нинка това се казва разкошна статия :) :) :)
Благодаря за добрата дума, но аз нямам голяма заслуга за нея, само я преведах.  :)
Facebook- Parrot Toys

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
  • Публикации: 828
  • Рейтинг: 46
    • синьочела амазона
« Отговор #5 -: март 17, 2012, 12:00:28 pm »
Абсолютни истини...... :)
Дано всички стопани на гарги ги съблюдават.

Неактивен Kari

• Keep smiling.
    • Sun Conure
« Отговор #6 -: март 17, 2012, 12:24:45 pm »
Абсолютни истини...... :)
Дано всички стопани на гарги ги съблюдават.
Djorko, помниш ли като ти се подигравах, че птица ти вечеря на главата? ;D
Вчера се сетих за теб след като Джаспър не само си гриза ябълка в косата ми ами и накрая се изака.... :'(
Всичко, за което ти се подигравях ми се случи :( Джаспър седи на рамото минс един крак, а с другият ме държи за долната устна докато дъвча и ме бута с клюн, за да дам нещо....
 ;D ;D ;D Така, че се чуствай публично реабилитиран, след като на Краля на Джунглата (АЗ) и се сличват такива неща, какво остава за теб..
 ;D
Facebook- Parrot Toys

Неактивен djorko

• Клуб Алекс
  • Публикации: 828
  • Рейтинг: 46
    • синьочела амазона
« Отговор #7 -: март 17, 2012, 12:42:51 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D
Хахахахахаа.....
помниш ли като ти казах,че и теб те чака същото.
Само,че Пепо вече се научи,че аз не съм му площадка за ядене.
И да ти се изфукам малко-научи се да подсвирква , и сега само ме вика с подсвиркване. ;D ;D ;D,падам от смях-докарва го също като човек че свири.
И си казва името.

Неактивен ЕХО

• Клуб Алекс
  • Публикации: 499
  • Рейтинг: 19
    • Златочела аратинга- Макай
« Отговор #8 -: март 17, 2012, 12:50:41 pm »

6. Моля те не ме наказвай…

;D а позволено ли е когато ни щипят по ушите леко да ги дърпаме по клюнчетата ?
""":::@ЕХО@:::"""

Неактивен Kari

• Keep smiling.
    • Sun Conure
« Отговор #9 -: март 17, 2012, 02:41:30 pm »
;D а позволено ли е когато ни щипят по ушите леко да ги дърпаме по клюнчетата ?
Ще направим бит пазар тук и Галя ще ни дърпа ушите.., но да ти отговоря все пак.
Не знам какво е позволено, но моята гадинка се е пристрастил види ли гол врат и започва да го изследва най-обстойно. Не дай Боже да имаш там някаква неравност...бенка, брадавичка,гънка, абе нещо и решава, че веднага трябва да те отърве от него... Това, че пищиш и ръкомахаш хич не го притеснява, само отлита за миг и пак захожда с впечетляваща точност. Така снощи си заработи масльонка по човката. Както ми е хванал носа стисва леко и ме гледа, аз отдолу викам НЕ! Той спира да стиска, но не пуска, гледа ме с едно око и стиска по-силно е така от любов към науката да види какво ще стане...накрая така ме заболя и такава масльонка му дръннах, че възмутен се разкиха и отлетя.
Facebook- Parrot Toys

Неактивен ЕХО

• Клуб Алекс
  • Публикации: 499
  • Рейтинг: 19
    • Златочела аратинга- Макай
« Отговор #10 -: март 17, 2012, 03:04:26 pm »
Щерка ми му намери цаката когато се заиграе на пощипване :), леко го хваща за клюна и спира да похапва. Аз пък правя друго, понеже постоянно прелита м-у нас и от време на време влиза в тази фаза - пощипване винаги си имам в джоба една кръгла играчка за котки и му отклонявам вниманието с нея :). Ще ни бият а и статията ти е много хубава - затова по- добре да млъкваме  ;D !
""":::@ЕХО@:::"""

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,448
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #11 -: март 17, 2012, 07:43:11 pm »
идвам да дърпам уши! Я марш от тука по вашите си теми!

Неактивен Чоко-Мирка

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 38
  • Рейтинг: 0
    • Корела/нимфа
« Отговор #12 -: август 16, 2012, 05:14:13 pm »
Ъм...много ми хареса това...защото наистина се замислих и няма да направя такава грешка..страхотна тема!  ;) :-*

Неактивен Galka

• **
  • Публикации: 72
  • Рейтинг: 4
    • Жако и двойка пойни папагал -Лори и Лоли
« Отговор #13 -: август 16, 2012, 10:22:48 pm »
Благодаря  за  превода  на декларацията ..
Страхотна  е и  полезна  дано  всеки  се  замисли  и  я прочете...
Подписвам се под нея!

tedii_951

• Гост
« Отговор #14 -: декември 17, 2012, 08:20:36 pm »
Страхотна тема :) Браво за старанието ;)

Неактивен kriskogram

• *
  • Публикации: 34
  • Рейтинг: 2
    • корела
« Отговор #15 -: декември 17, 2012, 11:30:33 pm »
Много е интересно, когато погледнеш нещата от другата страна (на папагалчето).
Адмирации за положените усилия.  :) :) :) :D :D :D

Неактивен masho1

• **
  • Публикации: 80
  • Рейтинг: 18
    • Марти-Pyrrhura molinae
« Отговор #16 -: декември 17, 2012, 11:53:10 pm »
Уникално писание :) Може сериозно да те накара да се замислиш върху това,с какво уважение се отнасяш към своя пернат приятел.Браво за труда,и дано помогне на пернатковците чиито стопани са забравили какво има в тази клетка закачена на стената им.

Неактивен Нели

• *
  • Публикации: 27
  • Рейтинг: 0
    • вълнист
« Отговор #17 -: май 18, 2023, 10:23:12 am »
Реших да метна това забавно нещо в тази хубава тема, макар че не е съвсем по темата:

Папагал или изкуствен интелект?

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 421
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
« Отговор #18 -: юли 18, 2023, 08:27:06 pm »
Е, по втората точка не винаги е вярно това за папагалите :) Баш много добре знаят какво говорят по-големитв ;)
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson