Всичко за папагалите > Здраве

малко известни болести по папагалите

(1/10) > >>

bino:
 
                                       МАЛКО ИЗВЕСТНИ БОЛЕСТИ ПО ПАПАГАЛИТЕ
               
                                           от д-р Гълъбин Младенов

  Целта на настоящата статия е да запознае любителите на папагалите с някои болести,за които почти не се пише и говори,но те са потенциално смъртоносни при случай на заболяване.Ще бъдат разгледани последователно в няколко статии,предназначени най-вече за абонатите на любимия ни сайт-папагалибг.ком,но и за всеки който иска да научи нещо ново за обичания си приятел.

                                            Паразитни болести

1.СИНГАМОЗА.Причинител на заболяването е нематодът Syngamus tracheae.Представлява вид кръгъл червей,който паразитира в трахеята и големите бронхи на птиците.Паразитите са разделно полови,мъжките са дълги около 2 мм,а женските7-15мм и са свързани в постоянна копулация.Женската снася хиляди оплодени яйца дневно,които се отлагат по стените на дихателната тръба или белия дроб. Когато птицата кашля,с храчката тя поглъща яйцата и през храносмилателният канал ги отделя заедно с изпражненията.При наличие на оптимална температура и влажност,личинката в яйцето преминава през няколко стадия и е готова да заразява нов гостоприемник.С храната и водата ларвите попадат в стомаха.Излюпват се и навлизат в кръвоносните съдове на стомаха,а с кръвта попадат в белия дроб и цикълът се затваря.След около 20 дни,паразитът е полово зрял и започва да снася яйца.Продължителноста му на живот в птицата е около два месеца. Друг път на заразяване е с участието на междинен гостоприемник-червей,охлюв,муха,бръмбър.В този случай,яйцата се поглъщат от междинния гостоприемник,а птицата се заразява,ако го изяде.
 Сингамусите се хранят с кръвта на птиците и при масивно заразяване причиняват силна анемия,освен това ,продуктите им на обмяната силно натровят гостоприемника.Ако са твърде много,механично запушват трахеята и папагала ,може да умре от задушаване.
 Клиничните признаци са твърде разнообразни,но много характерно е непрекъснатото кихане и тръскане на главата,сякаш болната птица се мъчи да ,,откашля,, нещо от трахеята.Главата и шията са опънати нагоре,а човката е отворена и се чува шумно дишане. При отваряне на устата,се виждат кървави налепи в гърлото.Папагалите не се хранят,силно отслабват и са в пълна апатия.
 Диагнозата се поставя сравнително лесно. Необходимо е да опънем шията на птицата срещу силна светлина и паразитите се виждат в просвета на трахеята. Друг начин е чрез микроскопско изследване на изпражненията.
 Лечение-В домашни условия се дава чесън ,в доза 1 грам на 1 кг.жива маса.Ветеринарната помощ вкючва препарати като пипертрин,левамизол и др./СЛЕДВА-АСКАРИДОЗА/

Милко:
Благодаря много, Д-ре :) Ще чакам с интерес и останалите..

bino:
2.АСКАРИДОЗА. Това е паразитна болест,причинена от няколко вида нематодни червеи от род Ascarididae.Те са разделно полови,с пряк цикъл на развитие,т.е.не минават през междинен гостоприемник.Големи са около 3-5 милиметра.Възрастните индивиди обитават тънките черва на птиците.Женските аскариди отделят оплодени яйца,които с изпражненията попадат в околната среда. При температура около 27С и висока влажност,в тях се оформят ларви способни да заразяват. Поглъщането им става заедно с храната и водата.Когато паразитите са многобройни,те оказват механично,токсично и алергизиращо въздействие върху гостоприемника.Освен това отнемат важни хранителни вещества като витамини ,минерали и аминокиселини,особено важни за младите и подрастващите птици.
 Заболелите папагали показват храносмилателни разстройсва-редуващи се диария и запек,липса на апетит,повръщане,увеличена жажда. Отслабват и стоят настръхнали на кацалката,апатични към околните. При масирани инвазии в изпражненията се отделят части на паразити или цели такива.Младите птици изостават силно в развитието си и често смяната на оперението се забавя.При някои видове папагали се развиват невропатии като самооскубване или полидипсия,особено жако,какаду,амазона.
 Диагнозата се поставя чрез микроскопско изследване на изпражнения,или постмортално чрез аутопсия.
Лечението се извъшва с противопаразитни средсва от ветеринар. В домашни условия се дава чесън,моркови,семена от тиква.
 За предпазване от заболяването е важна профилактиката. Клетките и кацалките да се чистят и измиват редовно с гореща вода,плодовете и зеленчуците да се предлагат на птиците само добре измити. Всички птици се обезпаразитяват два пъти годишно профилактично,а новозакупените веднага./следва КАПИЛАРИОЗА/

bino:
Лицев дерматит при александър.Характерен силен сърбеж,опадване на перата и промяна в цвета на кожата към тъмен.Смесена инфекциа от вируси,бактерии и гъби.При дребните видове често и краста.Доста често срещана форма при какарики.

bino:
Фрактура на раменна кост.Проблем при папагалите е запазването на шината на място .Налага се яка. :-\  :pullhairs:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия