Всичко за папагалите > Здраве

PBFD

(1/3) > >>

bino:
                                  ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ПО ПАПАГАЛИТЕ


                                                  PFBD-ТИХИЯТ УБИЕЦ

  Малцина от нас любителите на папагали,са чули за тази болест. А в световен мащаб тя се разпространява доста бързо.Открита и описана за пръв път 1972 г.в Австралия,тя е наречена ,,болест на перата и на клюна,, и вече е разпространена по целия свят.
  Заболяването се причинява от вирус от сем.Circoviridae.Той е едноверижен ДНК вирус,размножаващ се в клетките на имунната система на птиците,на перата и на клюна и ноктите.Вирусът остава жизнеспособен в околната среда в продължение на много години и е устойчив на повечето дезинфектанти.
 Заразяването става със замърсена храна,вода,вдишания въздух,клетки,инвентар,механично носителство от хора и други животни. Боледуват предимно младите пилета до две годишна възраст,но спокойно се заразяват и старите,които карат заболяването в хронична форма.Възрастните птици, които влизат в контакт с вируса обикновено (но не винаги) развиват резистентност към него, но вирусът се задържа в тялото им и в повечето случаи, се отделя в изпражненията и остатъците  от перата за останалата част от живота .  Възприемчиви към вируса са всички видове папагали,но най-много жако,жълтокачулато какаду,корела ,ара. По-дребните видове карат предимно хроничната форма ,и разнасят вируса.
 Две са формите на заболяването-остра и х ронична.От острата форма се разболяват младите,неимунни птици.Тя протична с летаргия,повръщане,диария и смърт в рамките на 1-3 дни. Често добре изглеждащи пилета ,се намират  сутрин мъртви.Хроничната форма засяга по-възрастните птици. Тя засяга растежа на перата,човката и клюна. Заболелите птици са проскубани,дори и на места които не могат да достигнат с човка. Перата са нацепени,накъдрени,изтънели.Обикновенно ,първо се засягат перата на врата,гърдите,кръста. Маховите пера на крилете се засягат последни. Когато вирусът засегне епитела на човката и ноктите,те прорастват,стават чупливи.Нерядко заболяването се бърка със самооскубването при папагалите и крастата.Тази форма на болеста  може да порази и имунната система на птиците,затова вторичните бактериални и гъбични инфекции са често срещани и довеждат до смърта на птицата,в рамките две -четири седмици.
 Диагнозата на болеста се поставя чрез изследване на кръв,изпражнения,пера с реация РСК,а също и на базата на клиничните признаци и епизоотичната обстановка. Заболяването избухва обикновено след внос на нови птици в ятото,особено диваци,обект на нелегална търговия.
 Лечение на болеста няма.Заболелите в остра форма умират бързо.Хронично болните при добро гледане и хранене,богата на витамини храна ,могат да живеят и години. Трябва обаче да се знае,че такива птици са заразоносители и не бива да влизат в контакт с други.Никога не купувайте проскубани птици,винаги има шанс да си вкарате зараза.
Профилактиката е най-важна. Задължителна карантина 14 дни,съмнителни,проскубани птици,диви ,да не се вземат!

bino:
 :)

bino:
 :(

bino:
 :'(

todordim/Kremi:
Тук по снимките като гледам, тази болест засяга перата, както си пише и в статията. Има ли някаква вероятност болестта да протече без да бъдат засегнати перата на папагалите - например само клюна и ноктите?
В България правят ли се такива изследвания и за всички видове папагали ли са приложими?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия