Автор Тема: БОЛЕСТИ ПРИ ВЪЛНИСТИТЕ ПАПАГАЛИ!!!  (Прочетена 1988 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kareliaa

  • Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 11
  • Пол: Жена
    • Малък александър (РОКО), Вълнист папагал (ЧАРЛИ)
Здравейте, надявам се че тази тема ще е полезна за вас, като теория и на практика при вашите вълнисти папагалчета. Като прочетете темата погледнете и наблюдавайте дали вашето птиче има някой симптони от посочените долу болести, и не се колебайте да го заведете на лекар, дори и да се окаже, че му няма нищо. Няма да навреди един профилактичен преглед.

Съществуват редица болести, които могат да влошат здравето на вашето вълнисто папагалче. Много от тях могат да бъдат предотвратени, ако птицата ви се отглежда в добри хигиенни условия.
Един от основните фактори, предизвикващи появата на различни заболявания, се явява правилното и пълноценно хранене. Тяхната храна трябва да бъде разнообразна и да съдържа необходимото количество витамини и минерални добавки. Предозирането на хранителните вещества може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Много храни, особено през лятото, бързо се развалят, те също така могат да причинят отравяне. Питейната вода трябва винаги да бъде прясна и чиста. През лятото водата се сменя два пъти на ден, а през зимата веднъж, като през всички сезони при смяна на водата поилката се измива щателно с топла вода, като по този начин топлата вода убива бактерийте, ако има такива. Това важи и за хранилката.
НЕ бива да се отглеждат много птици в препълнени малки клетки, както и една двойка не бива да се размножава повече от 2-3 пъти годишно.
В помещението, което се отглеждат папагалите трябва да се борави много предпазливо с различни битови химикали, лекарства, лакове и бои. Не трябва да се пуши и да се ползват аерозолни препарати.
РАХИТ От това заболяване страдат птиците с недостиг на витамин D. Оперението им е разрошено, апетита им се понижава, гръдната кост и пръстите на краката им се изкривяват.
"Слънчеви бани" се правят, като се започва от 10 минути и постепенно се повишава до 40-60 минути на ден.
Най- често папагалите страдат от разтройства на хран. система. Признаци за това се явяват диарията и по рядко запек (запушване на червата).
ДИАРИЯТА се причинява от застояла вода, вкиснала и влажна смес, плесенясало или замърсено зърно, липса от зеленина в дневната дажба, наличието на въздушни течения в помещението, където се намира птицата. При диарията птицата често отделя сиво- кафеникави, воднисти и слузести изпражнения, перата около клоаката се замърсяват, а кожата на това място се възпалява. Болния папагал седи настръхнал, с отпусната глава, почти не реагира на опкръжението, губи апетит, отслабва. Птицата следва да получава качествена зърнена смес не съдържаща ленено семе. От нейното меню се изключват свежите зелени растения и плодовете, а водата се дава само преварена със слабо съдържание на калиев перманганат (тя трябва да бъде със светло- розов цвят). Също така може да се дава вместо вода, оризова отвара.
Клоаката се промива и участака около нея се намазва с ленено или царевично масло.
ЗАПЕК Се съпровожда с чести опити за изхождане, често тръска опашката си и издава жални звуци. Изпражненията са много плътни, имат светло- жълт или сив цвят. Понякога напълно се прекратява отделянето на екскременти. Причината за запека е неправилно хранене с мазна храна и залежало зърно. В такъв случай старата суха храна се заменя със свежа, като към нея се добавя 2-4% ленено семе. Във влажните смески се добавят ситно нарязани зелени растения, а от капкомер се дава 3- 4 капки вазелиново масло, от което 2- 3 капки може да се капнат и в клоаката.
ПСИТАКОЗА (Папагалска болест) една от разпространените болести сред вълнистите папагали. Тя се придизвиква  от хламидо- бактерии, които в миналото са смятани за вируси. Известно е, че пситакозата е широко разпространена болест. Папагалчетата могат да се заразят чрез пренасяне на инфекция от болна птица или като се намира в заразена среда, в която е живяла болната птица. Болеста се предава и чрез изпражненията. Не рядко заболяването протича в тежка форма, и в течение на няколко дни може птицата да загине. Симптони: отичане на съединителната ципа на очите, обилно отделяне на екскременти, понякога и силна хрема. Настъпва загуба на аптетит и катастрофална загуба на сили.
Хронично болните птици се отличават със забавен разтеж, те постепенно губят сили и накрая умират.


Надявам се да съм помогнала и да ви е харесала темата и ще се радвам за вашето мнение.
п.с Използвала съм помощна литература от книжката за вълнисти папагали с автор Владимир Йончев
« Последна редакция: юли 28, 2012, 01:18:40 am от kareliaa »
Малък александър (РОКО), Вълнист папагал (ЧАРЛИ)