Всичко за папагалите > Развъждане

Размножаване на папагали какаду

(1/5) > >>

Мария Георгиева:
Първо трябва да има две здрави полово зрели  птици.Те трябва да са мъжка и женска,доказани чрез ДНК тест(най-сигурният начин).Папагалите какаду стават полово зрели на 3-4 години(понякога по рано или по късно),но птици,които са отделени от родителите като бебета и са хранени ръчно може да достигнат полова възраст на 8-9 години.За размножаването на папагали какаду е изключително важно птиците да са полово зрели,защото ако едната е полово зряла,а другата не,може да възникнат сериозни проблеми.За начало е хубаво двете птици да са в отделни клетки една до друга,за да се опознаят и да се разбере дали ще създадат двойка.Създаването на двойка при папагали какаду е по-лесно от колкото при арите.Ако птиците проявяват симпатии една към друга може спокойно да бъдат събрани заедно.Няколко дни след събирането(ако всичко е наред) мъжкият ще започне да ухажва женската.
Той разперва гребена и опашката си.

Мястото,където ще са бъдещите родители трябва да е слънчево,просторно,и спокойно.Колкото по-голямо е мястото толкова по-добър комфорт ще създаде на птиците.Светлината е от изключително важно значение тъй като тя стимули размножаването.Ако мястото не е слънчево трябва да се монтират лампи,които да светят минимум 7-8 часа на ден.Помещението трябва да е голямо,за да могат да летят спокойно.То трябва да е обзаведено със стабилни кацалки,хранилки(метални-за предпочитане),поилки,различни играчки,хубаво е да има естествени клонки.Не всеки може да осигури специално помещение за бъдещите родители.Ето примерни размери за клетка,в която може да се развъждат птиците:1.80 м. ширина,1.80 м. дължина,2.30 м. височина,90 см. пространство над земята.
Всички електрични приспособления трябва да се обезопасят,за да не навредят на птиците.

Храната на бъдещите родители трябва да е разнообразна.Тя трябва да включва:семена,ядки(особено бадем-богат на калций),зеленчуци,плодове,пелети различни минерални добавки и други.Храната трябва да се държи на сухо място и редовно да се проверява за мухъл и различни насекоми.Ако такива бъдат забелязани,храната трябва да се изхвърли.Храната се сменя всеки ден,а водата няколко пъти на ден.Чистенето на помещението или клетката трябва да е всеки ден.Чистенето не трябва да включва никакви препарати.Само вода.

Гнездото трябва да бъде голямо и просторно,за да създаде сигурност и комфорт на майката.То трябва да е направено от здрав дървен материал.Ето примерни размери за различните видове:Малки видове какаду:40 см. ширина,40 см. дължина,60 см. височина,15 см. диаметър на отвора.
Средни видове:55 см. ширина,55 см. дължина,височина 85 см.,20 см. диаметър на отвора.
Големи видове:80 см. ширина,80 см. дължина,120 см. височина,20 см. диаметър на отвора.
На гнездата,които аз и мъжа ми ползваме,основата им е със 4 см. дебелина,защото някой път пробиват дупки с клюна си.

Най-добрият период за развъждане е зимата и пролетта(тогава птиците са най активни).Някои двойки се размножават целогодишно.По време на периода на развъждане,някои мъжки стават агресивни и започват да нападат  женската.Понякога това може да доведе до големи проблеми.На такива агресивни мъжкари се режат крилете(много внимателно).Това рязане помага в случай,че  мъжкият започне да гони женската да я хапе.
Женската снася 2-3 яйца.И двамата родители участват в мътенето на яйцата.Мътенето продължава между 24-30 дни.След излюпването майката и бащата ще започнат да се хранят по-настървено.При първите поколения родителите са неопитни и често изхранват по едно пиле,а другото или другите остават.Тук трябва да се намесят стопаните.Те редовно трябва да проверяват дали малките са добре нахранени,ако не то храненето трябва да бъде поето от тях.Затова трябва стопаните да отделят изключително много време тъй като малките се хранят на всеки два часа.Изключително важно е храната,която ще се дава на малките да не е много богата на мазнини,защото може да се прехранят и да умрат.Също така родителите често оставят някое пиле ако то е деформирано или слабичко.
Малките се оперяват през 2-3 месец.След третия месец те напускат гнездото.Първоначално те се учат от големите,но след това стават напълно самостоятелни птици.След като изгледа малките си двойката или си почива известно време до следващото снасяне или снася яйца веднага.
Папагалите какаду може да се размножават в продължение на 30 години и повече.

Хората,които искат да развъждат папагали какаду трябва да обърнат сериозно внимание на това.

Успех в развъждането!

kareliaa:
Браво много хубава и полезна статия  ;)

Мария Георгиева:
Благодаря.

Tanko Tanev:
Наистина интересна тема.

мъро:
 ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия