Всичко за папагалите > Развъждане

Развъждане на амазони

(1/7) > >>

djorko:
Имаме си нов човек във форума.Мария Георгиева.
И понеже спомена,че развъжда папагали,може ли и за тези прекрасни папагали да напише 2-3 реда?
Благодаря предварително,Мария. :)

Мария Георгиева:
За да се пристъпи към развъждане първо птиците трябва да са полово зрели(Амазоните достигат полова зрялост на 3-4 години) и здрави.Когато папагалите достигнат полова зрялост стават неспокойни и раздразнителни.Птиците трябва да са  доказани чрез ДНК тест-мъжка и женска.Двете птици трябва да се сложат в различни клетки,една до друга,за да се провери дали ще направят чифт.Ако те не проявяват интерес една към друга събирането в обща клетка може да завърши смъртоносно за някоя от тях.Ако проявят интерес ще забележите как мъжкият ухажва женската,която рано или късно ще започне да му откликва.Едва тогава се появява възможността те да сформират работещ чифт.

Помещението,където ще са бъдещите родители трябва да е голямо,просторно,слънчево и високо.Амазоните са птици,които обичат високите места.Светлината(както съм писала и в други теми) стимулира развъждането.Ако мястото не е много слънчево,трябва да се обзаведе с лампи.В помещението трябва да има хранилки,поилки,играчки,дълги кацалки,естествени клонки.Всички електрически приспособления трябва да бъдат обезопасени!!!
Ако няма възможност за специално помещение,бъдещите родители може да бъдат в голяма,просторна и добре обзаведена клетка.
Ето примерни размери: 1.50 м.-ширина,1.50 м.-дължина,2 м.височина.Разбира се тези размери не са задължителни.Колкото по-голяма е клетка,толкова по-добре ще се чувстват птиците и няма да затлъстяват.Затлъстяването води до минимални шансове за разплод.В клетката птиците трябва да могат да летят спокойно.

Разнообразната храна е изключително важна,тъй като тя ще подсили организма на бъдещите родители.Добре е тя да включва:семена(кафяв ориз,боб,леща,червено жито),зеленчуци(краставици,карфиол,зелен фасул,грах,броколи,зеле,моркови,цвекло,сладки картофи),плодове(грозде,ябълки,папая,,пъпеши,круши,
череши,манго,сливи,боровинки,ягоди),сварено яйце,различни минерални добавки,ядки,пелети,различни гранули,покълнали семена и други.Храната трябва да се съхранява на сухо място и да се сменя всеки.Ако бъдат забелязани каквито и да е вредители,трябва да се изхвърли.Водата може да се сменя няколко пъти на ден.Не трябва да се оставя тя да придобие зелен цвят.Също така трябва да се постави ваничка за къпане тъй като амазоните много обичат да се къпят.

Къщичката за гнездене трябва да е голяма.Хубаво е да е закачена на високо,защото както казах по-горе,амазоните обичат височините и по този начин те ще се чувстват сигурни,Гнездилката може да бъде дървена или метална.Лично аз предпочитам дървени,защото в металните през зимата е студено.Ето примерни размери на гнезда: 50 см. ширина,50 см. дължина, 80 см, височина,15 см. диаметър на отвора.Те размери са за по-малките видове.Ето размери за по-големите: 1.5 м. ширина,1.5 м. дължина,2 м. височина,15 см.-диаметър на отвора.Колкото по-големи са къщичките толкова по-добре.В къщичките трябва да има и дървени стърготини на няколко см. от отвора(5-10).Единственият недостатък на дървените гнезда е,че трябва да се сменят през различен интервал,защото амазоните ги развалят,затова е хубаво гнездата да са от по здрав материал,за да не се сменят често.Ако птиците са в клетка е хубаво гнездото да е отвън,за да има повече място за птиците.

След като имат всичко и са двойка,птиците ще пристъпят към размножаване.Размножителният период е през пролетта и лятото,но въпреки това има двойки,които се размножават целогодишно.През размножителният период птиците се нуждая от спокойствие.Мъжкият ще започне по-настъпателно да ухажва женската.И накрая(ако му позволи) те ще се чифтосат.Женската ще снесе 2-4 яйца,които тя ще мъти за 26-28 дни.Аз мъжът ни сме имали редки случаи,когато и мъжкият се включва в мътенето за кратко.Като цяло ролята на бащата е да храни майката,докато мъти.След като се измътят малките родителите ще ядат повече(особено таткото)и ще хранят малките.След около 3 месеца малките ще са готови да излязат от гнездото,а двойката или ще прекрати размножаването за известно време или ще продължи да се размножава.

Проблеми с размножаването.Недостигът на калций и белтъчини често води до чупене на яйцата.Затова на птиците трябва да се дават сварено яйце и бадем.
Друг проблем е убиването на малките и изяждането им.Такива птици трябва да бъдат спрени от размножаване.Друг проблем е изоставянето на малки.Младите родители често дохранват само първо(при първите две-три поколения).Тук трябва да се намесят стопаните.Дохранването на малките трябва да бъде поето от тях.Храните,които им се дават не трябва да са богати много на мазнини,за да не се прехранят бебетата.Също така малките трябва да бъдат съхраняване на топло място.Ако всичко е наред те ще се развиват добре и ще пораснат здрави.Единственият недостиг на ръчно хранените бебета е че стават по-късно самостоятелни и отбиването е трудно,но постепенно и това става.

Дано със тези съвети да помогна на някого,

Успех!

радослав21:
Много ме изненадаха размерите за гнездилка, че тя гнездилката излезе колкото клетката 1,5 м. дължина 1,5 м. ширина 2 м.  :o :o :o височина.

мъро:
 ;)

bino:
 :D Тия размери са за раждаща крава...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия