Автор Тема: Стъпване на ръка - обучаване  (Прочетена 8125 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Стъпване на ръка - обучаване
« -: януари 31, 2009, 12:37:43 pm »
Обучаване на птица да стъпва на ръка с положителни методи

автор: Мат Едмъндс

Статията е публикувана за пръв път в първия брой на списанието за обучаване на папагали с помощта на положителни методи
Good Bird™ Magazine (Vol.1-1 Spring 2005)

Кое може да е по-лесно от това да сложим папагала на ръката си? Вярвате или не, съществува метод, който окуражава доверието без използуването на доминиране или команди.  Методът, който имам предвид използува в основата си положително окуражаване и позволява на птицата да избира дали иска или не да стъпи на ръката.

Ако сте чували съвети от сорта на: “Папагала ви трябва да се подчинява на командата Стъпи!” или “Ако папагалът ви не иска да стъпи на ръката ви, леко притиснете ръката си към гърдите му”, забравете за тях!  До края на тази статия ще разберете защо.

За да разберем как действат положителните методи на обучение на папагал да стъпва на ръка най-напред трябва да разберем защо една птица би стъпила на ръката ни.

Папагалите НЕ стъпват на ръка поради някоя от следните причини:

   1. Защото са ваши любимци;
   2. Защото сте платили един куп пари за тях;
   3. Защото ги обичате;
   4. Защото купувате само най-добрата храна и им осигурявате само най-добрите условия в дома ви;
   5. Защото вие мислите, че те са длъжни да стъпят на ръката ви

Птиците стъпват на ръка, защото вие им давате причини да го направят.  Какви са тези причини?  Тези причини зависят от това какво се случва след като действието бъде изпълнено, след като птицата стъпи на ръката.

Отрицателно окуражаване – Принуждаване на птицата да стъпи на ръка

Има много примери на папагали, които биват обучавани да стъпват на ръка с помощта на отрицателно окуражаване.  Обгръщането на птицата с ръце, притискайки птицата с ръка в гърдите, отделянето на пръстите на папагала от кацалката, клатенето на пръчката на която е кацнал папагала – всички тези методи използуват отрицателно окуражаване.  Не е никаква изненада, че тези методи наистина действат.  Същевременно обаче, те имат и сериозни слабости.  Една голяма слабост е това, че може да бъдете ухапани!  Друга е, че птицата стъпва на ръката ви за да избегне отрицателни изживявания.  Впоследствие тези отрицателни изживявания се асоциират с вас.  Няма ли да е далеч по-добре, ако папагалът ви сам реши да бъде при вас, защото свързва това с положителни изживявания?  Напълно възможно е да постигнем това като се концентрираме над употребата на положително окуражаване и като забравим онези стратегии, които препоръчват отрицателно окуражаване.

Положително окуражаване – Нека папагалът ви сам реши/пожелае да стъпи на ръката ви

“Вдигането на птица” е нещо, което се прави с играчки приличащи на птици.  С живи птици правилният начин да “вдигнете птицата” е като позволите на птицата да реши да стъпи на ръката ви, използувайки положително окуражаване.

Помнете, че положително окуражаване не означава да дадете награда на птицата след като тя е била принудена да стъпи на ръката ви.  Положително окуражаване означава да оставите птицата да реши дали иска или не иска да стъпи на ръката ви и след това, ако тя поиска да стъпи, да й дадете награда.

Как да обучите папагал да стъпва на ръката ви с положително окуражаване

   1. Поставете дланта си (или горната част на ръката ако предпочитате – това е въпрос на ваш личен избор) на около 7-8 см (малко по-близо за по-малки птички) от папагала.  Ръката ви не трябва да е по-ниско от нивото на краката на папагала – за птиците е много по-лесно да стъпят или на равно ниво или на малко по-високо, но не и на по-ниско.
   2. В момента, в който ръката ви приближава тази позиция, покажете на птицата лакомството, което ще получи в замяна, ако стъпи на ръката ви.  Вие трябва да държите лакомството на противоположната страна на ръката (зад ръката), на която птицата ще трябва да стъпи.  По този начин папагалът ще трябва да стъпи на ръката ви за да може да достигне лакомството.
   3. Някои папагали са много добри в стъпването с един крак, достатъчно надалеч за да достигнат лакомството, след което се връщат обратно слизайки от ръката ви.  Ако това се случи, не се притеснявайте, не е проблем.  Практически, независимо от това, че папагалът не е направил точно това, което искате от него, вие все пак награждавате птицата за това, че общува с вас.
   4. Следващият път дръжте лакомството малко по-надалеч, така че птицата да трябва да стъпи с два крака.  Отново, важното е, че той трябва да реши дали да стъпи или не.

Неща, които трябва да избягвате са: повдигане на крачето на папагала, бутане с ръка в гърдите му и поставянето на ръка зад краката на папагала.  Тези три техники работят само защото те принуждават папагала да избира между това да стъпи на ръката ви или да се справи с отрицателно изживяване.  В повечето случаи птицата ще предпочете да стъпи на ръката.  С други думи, отрицателното окуражаване принуждава папагала да стъпи на ръката ви.

Мотивационна везна

Мисля, че един лесен начин да си представим мотивацията (причината) за един папагал да стъпи на ръката е да си я представим като теглилка на кантар.  Когато теглото от едната страна е по-голямо от това на другата страна, първата страна се наклонява.  Колкото по-голяма е причината (мотивацията) на птицата да стъпи на ръката, толкова повече той ще иска да стъпи.В този пример папагалът няма да стъпи на ръката ви.  Това може да се дължи на факта, че птицата не ви се доверява достатъчно, така че семка слънчоглед да представлява достатъчна награда за да стъпи на ръката ви.  Причината може да е и това, че вашият папагал не обича слънчоглед.  Каквато и да е причината, везната не е наклонена във ваша полза.  Най-важното нещо в този пример е, че трябва да оставим птицата на мира.  Като не принуждавате птицата да стъпи на ръката ви, вие изграждате доверие.  Нека сега направим един друг пример.Виждате, че сега везните са наклонени във ваша полза и птицата с желание ще стъпи на ръката ви.  Причината, заради която ще стъпи на ръката ви сега е, че за него зърното грозде е по-голяма награда от това да стои на кацалката си.  Важното нещо в случая е, че вие сте му дали възможност да избира.

Нека пробваме с друг пример:

Току що сте си взели папагал, който е на 10 години.  Искате да го вдигнете.  Предлагате му ръка за да стъпи.  Птицата решава да не стъпи, може би защото точно както и човек, папагалът не позволява на непознати да го докосват.  След няколкодневно предлагане на лакомства на птицата през пръчките на клетката, вие пробвате отново.  Този път, ако птицата не желае да стъпи на ръката ви, опитайте се да увеличавате мотивацията за птицата да иска да бъде с вас с всяка стъпка.

Пример 3:

   1. Предложете семка слънчоглед на папагала за стъпване на ръката ви.  Папагалът не предпочита семката слънчоглед в сравнение с това да стои на кацалката си, може би защото той все още малко се притеснява от вас.
   2. Предложете 3 или 4 семки от слънчогледа.  Той все още предпочита да остане на кацалката си.
   3. Предложете зърно грозде на папагала си.  Птицата наистина иска да вземе зърното грозде и се кани да стъпи на ръката ви, но липсата на доверие надделява и папагалът остава на кацалката.
   4. Предложете фъстък.  Папагалът НАИСТИНА иска да вземе това лакомство и дори стъпва с един крак на ръката ви, но все още се колебае и се връща обратно преди да стъпи добре върху ръката ви.
   5. Предложете парче пица на папагала.  Този път той стъпва на ръката ви!!!

Виждате ли как всеки следващ опит прави стъпването на ръката все по-струващо си за папагала?  Точно това е целта, да дадете на папагала причина за да стъпи на ръката ви.  Ако една птица не иска да стъпи на ръката ви, това не е защото тя е опака, лоша или тъпа.  Причината е в това, че не предоставяте достатъчно добра причина на птицата за да иска да стъпи на ръката ви.

Бележка във връзка с Пример 3:  Ако следвате тези 5 стъпки всеки път, когато се опитате да сложите папагала на ръката ви, той ще се научи винаги да чака да дойде парченцето пица!  Щом разбере, че стъпването на ръката ви му носи лакомство, можете да започнете да скривате лакомството в ръката си.  Това ще попречи на птицата да чака да получи по-големи и по-добри лакомства всеки път щом подадете ръка за стъпване.  Можете също така да спрете заниманието за известно време, ако папагалът не иска да стъпи на ръката.  Птицата ще разбере, че е пропуснала шанса да спечели лакомство и следващия път ще стъпва по-бързо.

Какви лакомства харесват птиците?

Една от най-трудните задачи в целия този процес може да бъде подбирането на награди, които птицата ви харесва.  Двете основни причини една птица да откаже лакомство са следните: 1) те не харесват вкуса на това лакомство и 2) те не са гладни.  Повечето домашни любимци имат храна в купичката си през всичкото време.  Ако те са сити и вие ги карате да стъпят на ръката ви за лакомство, може да нямате късмет.  Същата тази птица може би би стъпила на ръката ви въпреки това, но не за лакомството.  Също така птицата може да не поиска да стъпи на ръката ви, ако й предложите лакомство, което тя не харесва.  Ново придобити птици (както и птици, които не ви се доверяват напълно) може да откажат лакомство, защото ви нямат достатъчно доверие за да приемат храната директно от ръката ви.

Намирането на лакомство, което птицата ви харесва не е трудно, но какво ще стане ако птицата ви не е гладна, когато се опитате да проведете тренировка?  Стоп!  Един момент.  Спомнете си, че положително окуражаване работи само, ако птицата получава нещо в замяна.  Ако птицата ви отказва да вземе храна, която вие знаете, че харесва, извадете паничката с храната (оставете водата) и включете таймер за след един час.  Щом чуете алармата, пробвайте тренировката отново.  Това обикновено работи защото дава възможност на току-що изядената от папагала храна да се придвижи в храносмилателната му система и един час по-късно той ще е готов да вземе с желание предложени лакомства.  Правете това, само ако сте си включили нещо да ви подсети.  Така както вие можете да изкарате един час без да се храните, така може и папагалът ви.  Все пак, не оставяйте папагала си без храна в продължение на повече от един час!

И така, накратко!

   1. Започнете, когато папагалът ви е готов да приема някои лакомства.
   2. Подгответе 10 – 15 лакомства в купичка наблизо, да са ви под ръка.
   3. Започнете като птицата е на удобно място (върху клетката, Т-стенд, и т.н.)
   4. Дръжте лакомството в дясната си ръка (или в лявата, ако така предпочитате)
   5. Използвайте лявата си ръка (дясната, ако предпочитате) да приближите птицата и евентуално да я вдигнете на нея
   6. Дръжте лявата ръка точно между птицата и дясната ви ръка (с лакомството);
   7. Бавно се приближете към папагала наблюдавайки езика на тялото му за знаци за това какво му се върти в главата в този момент.  Дали изглежда уплашен, агресивен, тревожен да стъпи на ръката ви (държи краче вдигнато), дали е объркан?
   8. Ако изглежда готов да стъпи на ръката ви, приближавайте я докато той може да стъпи.  Не приближавайте ръката си на повече от около 7-8 см, защото целта е птицата да има избор да остане на мястото си или да дойде на ръката ви.
   9. Когато птицата стъпи на ръката ви, кажете “Браво”! И дайте наградата/лакомството!
  10. Обърнете птицата обратно като й дадете възможност да слезне от ръката ви, ако желае.  Не правете това изживяване отрицателно като го карате да се чувства в капан на ръката ви.  С течение на времето той ще се чувства все по-уверен и спокоен на ръката ви за по-дълго време.

Заключение

Това, което изглежда толкова проста задача – вдигането на папагала ви домашен любимец на ръката ви, всъщност не е толкова просто.  Освен това, то е едно от най-важните неща, които трябва да научите папагала, защото то дава тон на цялостното общуване на папагала с вас.  Нищо друго не изгражда доверие между птицата и човека както положителното окуражаване и избягването на употребата на сила.

Целта на това упражнение е не просто вдигането на птицата на ръка.  То учи папагала, че когато стъпи на ръката ви, винаги има нещо за него, винаги ще получи нещо.  Не бързайте, наблюдавайте езика на тялото му, учете се от грешките си и преди да разберете, папагалът ви ще стъпва с желание на ръката ви.

Мат Едмъндс работи с папагали от 20 години, започвайки с първия си папагал домашен любимец през 1985 година.  През 1992 той започва професионално да обучава животни.  В продължение на 8 години той обучава птици за шоу за защита на животните към зоопаркове, а от 2002 година стартира своето пътуващо шоу.  Мат не специализира конкретно в обучение на птици, но в действителност по-често тренира птици, защото те са особено ефективни за представяне “Чудесата на природата” (както всъщност се нарича шоуто на Мат) на публиката.  За повече информация за Мат погледнете уеб сайта му: www.mewondersofnature.com
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson