Всичко за папагалите > Общо за папагалите

Корели - визуално определяне на пола (от Мая)

(1/37) > >>

Милко:
Настоящият пост е изпратен от Мая до мейлинг листа на 18.септември 2006 г:

Здравей пак Зори :)

Мисля че много добре си преценила поведението на Лео, като присъщо на момче :)
Момченцата "танцуват" повече и са по-музикални :)

До колкото се простират моите знания в тази посока, поведението на една корела може да бъде показателно за определяне на пола и, макар че не винаги е достатъчно.

При твоя Лео почти всички "белези" за които аз се сещам и които мога да видя от снимките или клипчетата сочат че е момче.  / А за суетата си беше шега, разбира се ;)) /

Напоследък съм се заела да търся видими разлики между мъжка и женска корела, които да ми служат до колкото е възможно, за бързо визуално определяне на пола на птицата, с колкото се може по-голям % на успеваемост :))

Дано да нямаш нищо против, но използвах Лео, като модел за да обясня "картинно" какво съм забелязала до сега. / Много е фотогеничен ;) /

Според мен има визуална разлика във формата на главата при мъжките и женските корели.
И тъй като хич не ме бива да обяснявам форми, направо ти пращам снимки със сложени маркери какво имам предвид.

На сн. Лео1  ти маркирах областта, която според мен е показателна. При полово зряла мъжка корела "челото" на птицата е по-издадено напред и някак изпъква, докато при женска птица е по полегато.
На сн. Лео2 съм сложила чертичка по протежение на "ръбчето" което се образува по отчетливо при момченцата :)

На сн. Лео3 съм отбелязала друг белег, които си мисля, че е показателен.
При мъжките корели очите стоят по-раздалечени и погледнати отпред, се забелязва "изпъкване" на очите извън овала на главата.

На сн. Лео4 се забелязва много добре участъка между очите и човката, който при мъжките корели е по-груб и по-голям. На Лео5 съм сложила стрелка за кое точно говоря :)

И накрая пращам снимка на две от моите корели, които знам със сигурност какви са. Птицата която е на преден план е мъжката. Не е много качествена тази снимка, но съм я вадила от клип, а не е много лесно да ги хвана моите в поза да гледат накъдето трябва, за да можем да ги сравняваме. Мисля, че добре се виждат тези разлики, за които споменавам. :)

В крайна сметка се получава една по-груба и ръбата форма на главата при мъжките корели.
А.. и  да не забравя да кажа за тези, на които им е интересна темата, че това са мои ХИПОТЕЗИ и съм в процес на доказване за себе си дали това е достатъчно вярно за да се използва при всички "модели" корели :))))

Поздрави,
Мая :)

Feralieva88:
 Нормалното оцветяване на птиците в природата е: мъжкият е с яркожълта предна част на главата и подвижна качулка, съставена от снопче жълти перца със сивозелени крайчета. На бузите има по едно оранжево петно. Гърбът, гърдите и коремът са стоманено-сиви. Маховите и кормилните пера са черни, а на крилете има голямо бяло „огледало”. Клюнът е сиво-зеленикав. Женската е сивокафеникава. Петната на бузите й са сиво-оранжеви, а главата е сива с жълти нюанси. На вътрешната страна на маховите пера има светла ивица.Опашката отдолу е с жълти петънца и ивици. Младите птици са подобни на женските, но придобиват цялостната си окраска на възраст 10-12 месеца.Дължината на мъжкия е 30-35 см., а на женската 30-33 см

Намерих това докато се рових из нета..... надявам се да ви е от полза  ;)

Veselin:
Ето ме отново.

Милко - виждаш ли колко съм, активен  :P. (Шегичка)

Чувал съм за един метод за визуално определяне пола на лутино (бяла) корела. Не знам доколко е точен, но по този метод избрах Бобо, и за сега смятам че съм прав.

Та значи: Корелчето трябва да се хване. Обръща се по гръб и се разтварят крилата. Ако е момче ясно се виждат едни жълти ивици, напречно по диагонал през цялото крило. Седи като "карирано". Тези ивици са много тънки и нежни, едва-едва забележими, да не помисли някой, че са ярки и големи. Дефакто, ако не се опъне крилцето, и не се вгледа човек, няма да ги види.

Та по този начин аз взех Бобо за момче.

Може би тук е мястото да разкажа една хем смешна, хем. като се замисля много тъжна история.

Като дете имах вълнисто папагалче, което сутрин изкарвах на балкона. Един ден, глупавото същество си отворило клетката и излетяло. (Дано да са го намерили добри хора). Та от тогава много исках да си имам папагалче. Един ден братовчед ми предложи да ми подари неговата корелка, защото го будела рано сутрин. Приех с огромно удоволствие. Но ..... Племениците ми нададоха вой, и братовчед ми бе принуден да отстъпи  и да си го остави. Обаче вече ми беше обещал, и предложи да ми купи. В последствие се оказа, че е много зает и м и даде пари, аз сам да си го купя. От тук започва историята, която исках да разкажа.

Извинявам се за дългата интродукция.

Абсолютно млад и неопитен, въоръжен единствено с желание тръгвам към наи близкия магазин. Чул, недочул. Разбрал, недоразбрал....

Тогава знаех, че САМО мъжките пеят и танцуват, че САМО мъжките могат да се научат да говорят. Питам в магазина, дали е вярно - те потвърждават. И така аз съм твърдо решен, че искам момче.

Продавачите ме уверяват, че едно пиленце е момче и аз го купувам. Взимам го с клетка, куп играчки, храни  и тем подобни, и щастлив политам към вкъщи.

На следващия ден се прибирам от работа и..... Момчето снесло яйце. С тъпата си глава решавам, че не искам момиче, и с още по тъпата си глава взимам пилето, взимам яйцето и се връщам в магазина. Въпреки, че това беше преди повече от 6 години, до ден днешен, се псувам като се сетя колко глупав съм бил, колко неразумно съм постъпил, и колко несправедливо съм постъпил, към и без това изтормозеното пиленце. Яд ме е на мене си, и ми е много жал за горкото момиченце. Няколко дни по-късно исках да взема същото пиленце обратно, но го нямаше в магазина. Не питах магазинерите, но искрено се надявам, да не съм направил нещо на и без това изтормозеното от снасяне пиленце.

Ето как невежството може да бъде и смешно и тъжно. Старая се на всичките си познати, които искат да си вземат папагал, да разяснявам всичко което знам, само и само да не се стига до такива конфузни ситуаций.

Това беше от мен. Надявам се да не съм ви отегчил.

Веско и Бобо

valent1n:
Това което си направил е много безсъдерчно от твоя страна.И аз разбрах така за моя папагал - Корела че и тя е жена а не мъж както казаха ама нкикога няма да я върна защото само 1 час ми трябваше да я заобичам до такава степен че никога да не я дам.Само като прочетох че си я върнал със се яйцето над душата ми тегна тига.А в днешни дни мъчно ли ти е за папагала или не ?

Veselin:
Здрасти Вальо.

Тъй като отдавна не съм поствал, добре дошъл. Да ти е здраво и живо пилето и да се радвате взаимно дълги години.

Ако внимателно си чел поста ми, трябва да си разбрал, че до ден днешен не се гордея и много съжалявам за постъпката си. За съжаление, тогава такива бяха разбиранията и познанията ми. Да не говорим, че се опитах и да си я върна, но беше прекалено късно.

Звучи малко като оправдание, но исках само да поясня.

Поздрави.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия