Всичко за папагалите > Здраве

Грип Пачеко

(1/3) > >>

gpogojeva:
Болест Пачеко – Това заболяване се причинява от вируси членове на herpesviridae. Herpesviruses 120 до 220 Nm в диаметър и техния геном има двойно верижна структура на ДНК. Репликацията на вируса се случва в ядрото на клетката. Тези вируси главно заразяват лимфната тъкан (Б или Т-клетки), кожата (епителни клетки) и нервни клетки.

PDV са открити за първи път в Бразилия, където птицевъдите започнали да виждат птици да умират само няколко дни, след като се разболеят. Вирусът може да започне да се намира в изпражненията и в секреция от носа на заразената птица в най-малко 3-7 дни след заразяването. Смятана за силно заразна, PDV може да се разпространи бързо през волиерата. Често първият признак, на болестта е , когато се въвежда нова птица във волиерата и здравите птици започват мистериозно да умират. Болестта Пачеко е често фатална и засяга папагалите от всички възрасти. Южноамериканските и австралийските видове изглежда са по-податливи към болестта, отколкото африканските и азиатските.

Предаване:
Предаване на PDV обикновено става , чрез заразени изпражнения и секреция от носа. PDV остава учудващо стабилен извън тялото на гостоприемника като прах или аерозол. Този прах или аерозол замърсява въздуха, който се вдишва от друг възможен гостоприемник. Замърсените повърхности, храна и питейна вода също може да допринесат за разпространението на болестта. Птиците могат да бъдат безсимптомни носители на вируса Пачеко. Някои вярват, че всяка птица, която е оцеляла в огнище на заболяването следва да се разглежда като възможен носител. PDV може да се активира, когато птицата е под стрес, по време на размножаване, загуба на половинка, или промяна в околната среда. След като отново се активира вирусът се отделя в големи количества в изпражненията на заразената птица.

Симптоми:
Симптомите включват летаргия, диария, разрошени пера, синузит, анорексия, конюнктивит, и тремор в областта на шията, крилото и краката.
Фекалиите може да се оцветят и да станат зелени, това означава, че е възможно да е настъпило увреждане на черния дроб. Птиците обикновено умират от масивна некроза на черния дроб, характерно е увеличение на черния дроб, далака и бъбреците. Някои птици умират внезапно без никакви специфични или очевидни симптоми.
Привидно здрави птици често умират бързо от болестта Пачеко. Стреса, свързан с бягство, преместване, размножаване, загуба или промените в климата, може да активират вируса.

Превенция:
Изолирайте всички птици с PDV. Дезинфекцирайте всички замърсени повърхности с окислител като хлорна белина (вируса Пачеко е устойчив на много дезинфектанти, алкохола не работи, защото не е окислител). Важно е също така да замените всички въздушни филтри и да почистите цепнатините и перките на вентилатора.
Убита ваксина има и може да се прилага в серия от две инжекции,през 4 седмици (годишни бустер ваксини са задължителни). Някои видове, като какаду и Eclectus , са имали ваксинални реакции като грануломи и парализа. Освен това, ваксината може да не защититава срещу всички форми на PDV. Само птиците с висок риск от заразяване, като домашни птици закупени от магазин, трябва да бъдат ваксинирани.
Карантина на всички нови птици в продължение на 30-60 дни и използват PCR тестове, за да се определи дали птиците са заразени. Изолирайте птици, които са били изложени на вируса Пачеко.

Лечение:
Acyclovir е ефективен срещу някои щамове на Пачеко, но може да причини увреждане на бъбреците. Acyclovir работи най-добре, когато лечението е започнало, преди да се появят симптомите.

Диагноза:
PCR и последователност

Преведено от "Клинична птича медицина"
Превод и редакция: д-р Гълъбин Младенов
Източник:
http://galabinmladenov.com/2013/02/19/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF-%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/

gpogojeva:
Бино, а има ли вариант при който пилето да се зарази с Пачеко и , ако е със силен организъм, добър имунитет и не е било подлагано на стрес да го подмине.
Каза 100% смъртност, но при заболелите, доколкото разбрах, а шанс да не заболее, след контакт?

dany_nik:
Бино, носят ли го в организма и при стрес да се отключи или при досег със заразата , направо се разболяват? Знае ли се?

bino:
Леле половин час писах отговор,а темата била заключена и системата го изтри  :'(. Ох почвам пак. Значи ,няма вирусна инфекция която да засегне цялата популация на дадено място.Винаги се засяга не повече от 80% от нея.Има три групи животни.1.Такива които не се заразяват и не боледуват.2.Такива които се заразяват,но не боледуват.3.Такива които се заразяват и боледуват.Взависимост от имунитета и вирусният щам,може да има преминаване от една група в друга.Тези от третата група,могат да са явно или скрито болни,но са опасни вирусо излъчители.Има и такива,при които вирусът не се различава от имун.система като чужд,те са най-опасни.Видимо в перфектно здраве,заразяват всичко наред.

gpogojeva:

--- Цитат ---Леле половин час писах отговор,а темата била заключена и системата го изтри  :'(. Ох почвам пак.
--- Край на цитат ---
Много съжалявам, извинявай! Усетих се, ама вече бях разделила темата и затова така стана.

Да разбирам ли, че при контакт с вируса на грип Пачеко, както и при всеки друг вирус си важи правилото, че силните имунни системи могат да подминат разболяването и фаталния край?
Съответно предполагам един стрес може да отслаби имунитета и да позволи на  птиците от група 2 да преминат в група 3?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия