Зеленчуци
Най-добрата зеленина за храна на птиците са тъмно зелените листни растения. Зеленината може да съставлява 15% – 30% от храната, в зависимост от вида папагал, условията на живот и общото му здравословно състояние. За затлъстели птици е особено полезно когато някои от високо калоричните храни се заменят от зеленина и зеленчуци. Освен листните, има и други зеленчуци, които са част от основата на хранителната пирамида и могат да съставляват 10 – 15% от храната.Цветни зеленчуци са цветните глави на зеленчуците, които се консумират преди да се отворят и добият форма на цвят. По правило, зеленчуците с най-наситен цвят съдържат повече хранителни вещества. Различният цвят показва различни химични съединения в растенията, поради което е добре да се стремим към смес от повече цветове в храната.
- китайско зеле - 1,5% протеин; 2,1% въглехидрати; C, A, фолат, калций (Ca), калий (K), магнезий (Mg), фосфор (P).
- зеле - 1,4% протеин; 5.4% въглехидрати; сулфорафан, лутеин, индоли, кверцетин A,B,C, фолат, Ca, K, Mg, глутамова к-на.
- къдраво зеле - 3,3% протеин; 5,6% въглехидрати; сулфорафан, лутеин, индоли, кверцетин A, B, C, Ca.
- глухарче - 2,7% протеин; 9,2% въглехидрати; биофлавоноиди, инозитол, инулин, A B, C и G (B2) лецитин и К.
- маруля - 1,6% протеин; 2,3 въглехидрати; лутеин, зеаксантин, вариращи (но добри) количества A, C, фолат, Ca, Mg, Na, K.
- ряпа - 0,9% протеин; 0,1% мазнини; 6,2% въглехидрати; индоли, изотиоцианати, C, A.
- моркови - 10,% протеин; 0,2% мазнини; 10,1% въглехидрати; каротеноиди, A, C, фолати, K, Ca, Fe, Mg.
- царевица, сладка сурова - 3,2% протеин; 1,2% мазнини; 19% въглехидрати; кумарини, флавоноиди, протеазни инхибитори, фитати, феноли, глюконати.
- грах (суров) - 5% протеин; 0,4% мазнини; 14,4 въглехидрати; C, A, B, фолат, K, Mg, Fe, Ca.
- краставици - 0,5% протеин; 2,5% въглехидрати; К.
- чушки - 9% протеин; 5,2% въглехидрати; C, A, К.
- тиква - 1% протеин; 6,5% въглехидрати; A, К.
Плодове
Плодовете са добър източник на въглехидрати, витамин С, фолиева киселина и каротеноиди. Много от тях са богати на фибри, но повечето са с ниско съдържание на минерали, протеин и мазнини. Дивите плодове могат да са доста по-хранителни от културните, но преките сравнения за това са малко. Пример за такова сравнение са дивите смокини, които съдържат до 9 пъти повече калций от културните.
Антоцианини – водоразтворими, червеникави пигменти в много плодове. Те подтискат синтеза на холестерол
Флавоноиди – някога известни като витамин P. Над 1,500 на брой, те действат съвместно с витамин С за изграждането и подсилването на клетъчните стени.
Лимоноиди – подклас терпени открити в цитрусите. Разтварят жлъчните камъни и предотвратяват развитието на тумори
Ликопен – мощен антиоксидант срещу рак на простатата
Лутеин – важен за здравето на очите
- ябълка - 0,1% протеин; 14,8% въглехидрати; пектин, кверцетин, C, A, Ca.
- банан - 1,0% протеин; 23,3% въглехидрати; фруктоолигозахариди, C, A, фолат, K.
- къпини - 0,7% протеин; 12,7% въглехидрати; лутеин, C, A, Ca, фолат, K.
- боровинки - 0,7% протеин; 14,1% въглехидрати; антоцианини, елагова к-на, кверцетин, лутеин, C, A, фолат.
- пъпеш - 0,8% протеин; 8,3% въглехидеати; C, A, фолат, Ca, K.
- вишни - 1% протеин; 12% въглехидрати; перилил, антоцианини, кверцетин, A, Ca, K.
- киви - 1% протеин; 14,8% въглехидрати; C, A, Ca, фолат, K.
- манго - 0,5% протеин; 17% въглехидрати; A, C, K.
- портокал - 0,9% протеин; 1,7% въглехидрати; монотерпен, лимонен, пектин, кумарова к-на, феноли, C, A, Ca, фолат, K.
- папая - 0,6% протеин; 9,8% въглехидрати; папаин, C, A, folate, K.
- ананас - 0,4% протеин; 12,4% въглехидрати; бромелин, A, C, K, Mg.
- малина - 0,9% протеин; 11,5% въглехидрати; антоцианини, елагова к-на, кверцетин, лутеин, C, A, Ca, фолат, K.
- ягода - 0,6% протеин; 7% въглехидрати; антоцианини, елагова к-на, кверцетин, лутеин, С, A, фолат, Ca, Mg, K.
- диня - 06% протеин; 7% въглехидрати; ликопен, C, A, K.
Ядки и семена
Ядките са добър източник на протеин, минерали и полезни мазнини плюс витамини, освен ако не са изпечени. След като се изпечат мазнината започва да влошава качеството си, а витамините и минералите се изгубват. Ядките имат по-добър аминокиселинен профил от някои семена, като слънчоглед или сафлор, но имат твърде ниско съдържание на аминокиселините триптофан и метионин. Зърнените храни имат непълен протеинов профил, тъй като имат ниско съдържание на аминокиселините лизин и метионин. Киноата е известна като изключение от това правило.
- бадеми - 21% протеин; 50% мазнини; 20% въглехидрати; фитостероли, фибри, поли- и моно-ненаситени мазнини, Е, фолат, Ca, Mg, P.
- бразилски орех - 14% протеин; 66% мазнини; 12% въглехидрати; фитостероли, фибри, поли- и моно-ненаситени мазнини, фолат, Mg, K, P, Se.
- кокосов орех - 3% протеин; 33% мазнини; 15% въглехидрати; фитостероли, фибри, поли- и моно-ненаситени мазнини, наситени мазнини, Ca, Mg, K, P.
- лешник - 14% протеин; 60% мазнини; 16% въглехидрати; фитостероли, фибри, поли- и моно-ненаситени мазнини, фолат, Mg, K, P.
- кедрови ядки - 11% протеин; 60% мазнини; 19% въглехидрати; фитостероли, фибри, поли- и моно-ненаситени мазнини, фолат, Mg, K.
- орех - 15% протеин; 65% мазнини; 13% въглехидрати; фитостероли, фибри, поли- и моно-ненаситени мазнини, Mg, P, K.
- просо - 11% протеин; 4% мазнини; 72% въглехидрати; не-глутеново зърно, Mg, K, ниацин, рибофлавин, Fe.
- овес - 16% протеин; 6% мазнини; 66% въглехидрати; Съдържа глутен, Ca, B, фолиева к-на, Fe, Mg. Овесените трици съдържат разтворими фибри.
- слънчоглед - 22% протеин; 49% мазнини; 18% въглехидрати.