Автор Тема: Храненето на папагалите (Игор Маскин)  (Прочетена 4960 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,448
 • Рейтинг: 875
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« -: ноември 24, 2013, 11:41:20 pm »
Интересно видео за храненето според Игор Маскин. Ще се постарая в най-скоро време да го резюмирам на български.
http://www.youtube.com/watch?v=ZTqcZ-7UGqE&list=UUJIci3nRamYIlW0n-k8U4fg
http://www.youtube.com/watch?v=xwMlu_F-aaY&list=UUJIci3nRamYIlW0n-k8U4fg
http://www.youtube.com/watch?v=rmF2d7iw0e8&list=UUJIci3nRamYIlW0n-k8U4fg

Неактивен maya

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 987
 • Рейтинг: 94
 • Пол: Жена
 • развъждам вълнисти папагалчета, корели и др.
  • Портал за озеленяване, градини, ландшафт, строителство и екология
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #1 -: ноември 25, 2013, 09:29:46 am »
Това ако го има на български ще е много полезна информация за всички които искат да отглеждат папагалите си възможно най-добре.. Игор Маскин не е кой да е в науката "Папагалология", така че си струва труда да се преведе!

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,448
 • Рейтинг: 875
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #2 -: ноември 25, 2013, 10:11:47 am »
Ще го резюмирам, нямам възможност да направя буквален превод за да сложим субтитри, просто защото на места едва му разбирам какво казва, нещо звука ми дудне, но ще го преразкажа.
Ето както това http://www.papagalibg.com/forum/index.php/topic,3066.0.html

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,448
 • Рейтинг: 875
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #3 -: декември 01, 2013, 03:12:53 pm »
По първото видео. В началото има въпрос от публиката не са ли опасни пласмасовите играчки, както и съдинката, няма ли папагала да разгризе и да погълне някоя част. На това Игор обяснява, че както за играчките, така и за тези неща с които се предлага храната на папагала, трябва да внимаваме да са от материал, който при разгризване няма да бъде опасен за папагала. (Във видеото за подреждане на клетката беше казано защо е добре храната да се предлага в големи съдове омесена с разни елементи от хартия, дърво и др. Нещо в което пилето да рови и да търси храната си, а не да я получава на готово.)
Най-добре би било за пълнеж да се използват само натурални материали - дърерни кубчета, топчета, шишарки.
Той сподела, че шишарките, които дава за игра и които биват разгризани, никога не ги изхвърля, а на сутринта ги омесва със зърнената смеска  ;)
Изключително рядко можело да се случи, да погълне пилето по невнимание пласмаса или дърво, много по-често това става с конци и е опасно ако конците са памучни, затова играчки или пълнеж за хранилка трябва да се прави не от памучни или хартиени канапи, а от ленени или конопени, те са по-твърди и не стават на топка и не запушват хранопровода.
Игор предупреждава, че твърде често стопаните се притесняват, че папагала им не яде и не пие. Ако папагала ви не яде и не пие, но въпреки това изглежда добре, не ви гони да си открадне от вашата храна и не изглежда болен, то не го гонете с купата и с чашката, няма смисъл. По-добре претеглете останалата храна заедно с боклука и ще видите, че птицата все пак е яла.
Здрав папагал, ако има на разположение храна, няма да гладува!
Относно солта. Сол в някакви количества е нужно да постъпва в организма на папагала. Все пак това е живо същество, чието сърце за да работи има нужда от електролит. Ок е ако от време на време на папагала му се дава многозърнест, пълнозърнест хляб. Внимание!!! Игор пояснява, че когато говори за хляб има предвид сухар от многозърнес, пълнозърнест хляб, а не това меко и клисаво нещо, което може да запуши гушките им.
Папагала се храни с ятото, затова никак не е чудно, че птицата иска да се храни с нас на масата и да опитва от нашата храна. В това няма нищо драматично, ако пилето си има своя купичка на масата и в нея има неща, които са полезни и годни за него. Игор разказва за негов папагал, който се хранел с тях ан масата, но винаги обякалял всички чинии да провери кой какво хапва и едва тогава си отивал на неговата си чинийка. В случая нямало никакъв проблем, защото семейството на Игор са вегетарианци.
Папагалите, които се отглеждат в домовете ни се явяват случайни потребители на животински протеин, също както кравите и конете, които заедно със сеното понякога поглъщат гъсеници или скакалци. Много рядко в естествената си среда са забелязвани папагали (от видовете, които се отглеждат в домовете ни) да хапват нарочно животински белтъчини. Така, че ако се приеме, че папагалите ни са случайни потребители на животински белтък, това представлява около 3% от храната им. Ако един папагал на ден изяжда 30гр храна, то за седмица излиза, че може да изяде една скаридка. Обаче този белтък постъпва в организма му наведнъж, а не както би било всеки ден по полвин грам с храната. А организма му не е пригоден да го разгради и това вече е проблем за пилето.
Затова, ако искаме птицата да получава белтъчини, а за птицата е много важно да получава белтъчини, то това трябва да става под формата на бобови култури. Смесените различни видове бобови култури с ориз се освоява на 50-60%, което се явява, най-високия процент на освояване на храна.
Относно яйцата. Яйцата са контейнер с хормони, давайки на папагалите си яйца, ние им внасяме голямо количество допълнителни хормони с което ги стимулираме да снасят. Това, когато не се налага е напълно излишно, защото изтощава птицата. Затова яйцата се дават само за да се стимулира размножителен процес.
Относно калция, калция от яйчената черупка се усвоява много по-добре отколкото калция от минералите, които се продават в магазина (най-често тези минерали изобщо не се усвояват).
Въпреки това Игор съветва, за калций да се дават зеленчуци. Например броколите, са чудесен източник на калций. Много малко хора знаят, че при варенето и замразяването калция не се губи от зеленчуците, а дори се повишава. Затова сварените или замразени броколи са по-ценни по отношение на калция отколкото пресните.
Друг е въпроса, когато имаме развъдна двойка или искаме птиците да започнат да се размножават, тогава е допустимо даването както на яйца, така и на допълнителни витамини и минерали.

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,448
 • Рейтинг: 875
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #4 -: декември 01, 2013, 03:41:27 pm »
Второто клипче:
Водата е много важна за папагала. Папагалите пият малко вода, но тя е жизнено важна за тях, затова водата трябва да е на достъпно за папагала място, но не да му е под носа. Нека да извършва движение докато я достигне, така както е показано във видеото за подредбата на клетката, Може да е една минута на ден, но е движение, при това движение, което се увенчава с положителен резултат.
Друга важна съставка от менюто на птицата са преработените, сварени зеленчуци + бобови (бял и шарен фасул, леща, грах)
За зърнената смеска - Игор си прави смеската сам, тъй като не смята, че на пазара се намира удачна смес за големи папагали. Ако трябва да илюстрира това, то от една храна, да кажем Престиж взима за вълнисти папагалчета 4 части и прибавя към нея една част за големи папагали. Тази зърнена смеска той дава вечер. От нея изважда слънчогледа и ядките, защото тях ги дава от ръка, като награда.
Гранулите препоръчва да са в малки количества, защото това е храна, която се изяжда бързо и папагала не извършва никакво действие да си я достави и изяде. Например, неговото жако Розина на зърнена смеска прекарва около час и полвина два край хранилката, докато на гранули едва 30 минути. В природата папагалите прекарват почти цялото си в реме в търсене на храна и хранене. Гранулите са оправдани само тогава, когато ако не са те, то папагала ще бъде хранен на 100% със зърнена смеска.
Сухата храна (зърнена и гранули) се изсипва в голямата хранилка с пълнежа, където пилето ще може да рови и да си я търси. Там за пълнеж имам всякакви дървени парчета, тапи от алкогол, амбалажна хартия. Амбалажната хартия е много подходяща за игра на папагалите, защото е кафява и шумяща. Когато папагала е научен да си играе с амбалажна хартия, тя може да бъде много полезна да му се поднесе нова играчка. Завива се играчката в амбалажната хартия и папагала, който е свикнал, че от амбалажната хартия излизат интересни и най-често вкусни неща, започва да разопакова и да открива находката си, която вече не му изглежда страшна, а интересна.
Друга важна съствака към храната на папагала е червеното палмово масло. То е най-богатия природен продукт на бетакаротин, много по-богато от морковите. Освен това е богато и на куп други полезности. Палмовото масло се смесва в неголеми количества с зеленчуковата смеска.

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,448
 • Рейтинг: 875
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #5 -: декември 01, 2013, 04:35:03 pm »
Трето клипче:
Диетата е важна, но сама по себе си е недостатъчна. Диетата трябва да бъде
а) разнообразна
б) с различна структура
Папагалите не могат да живеят само на зърнена смеска, не могат да живеят и само на зърнена смеска + морковче и ябълка.
Суприн се дава някаква многосъставна и многопластова салата. Тази салата сама по себе си е толкова разнообразна, че позволява на папагала да се рови във нея, да избира, а предвид, разлините и съствавки да развива и моториката си. Добавяйки вътре и елементи негодни за ядене, ние усложняваме задачата на папагала, да избира и да търси.
Другото важно нещо е поднасянето на храната и обогатяването на средата. Ако храната е просто във хранилка на Папагала не му остава нищо друго освен да се приближи и да си вземе каквото си поиска.
Разказва за канадска развъдчица, която закачила кошнички с храна на различни места по клоните, които слагала на птиците си за да ги гризат. Тогава забелязала, че папагалите и не само обикалят за да си търсят храната, а нейното какаду лазейки по тънките клонки, за да достигне хранилката изяжда както всички други папагали първо най-вкусното. После обаче му се налага да решава, дали да дояде и другите неща от това пакетче, които не са толкова вкусни , но пък са тук до него или да отиде и да намери и другите хранилки, където знае, че също има малки количества вкусотии. Така на папагала му се налага не само да стигне до храната, а да вземе решение и да приведе решението си в изпълнение.
Единствените играчки, които никога не омръзват на папагалите, това са тези, които се зареждат със храна и колкото повече от тях давате на папагала си, толкова по-интересни са му те.

Неактивен Александра

 • Младши папагал:)
 • **
 • Публикации: 283
 • Рейтинг: 12
 • Пол: Жена
  • Жако (Коко)
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #6 -: януари 08, 2015, 09:39:12 am »
Тамън прочетох темата!!!! Страхотно написана и преведена,благодаря,Галя за труда и информацията! Дано повече хора я прочетат!  :-*
If having a soul means being able to feel love and loyalty and gratitude, then animals are better off than a lot of humans.

Неактивен Roshko

 • Новак:)
 • *
 • Публикации: 14
 • Рейтинг: 1
 • Пол: Мъж
  • нямам
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #7 -: януари 13, 2015, 03:08:37 pm »
Супер - Благодаря за интересните филмчета !!!

Гледах ги всичките от този автор - и мога да кажа, че научих доста нови неща :)

Неактивен Пафката

 • Младши папагал:)
 • **
 • Публикации: 97
 • Рейтинг: 2
 • Пол: Мъж
  • пирура молина (Нами)
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #8 -: ноември 11, 2015, 02:48:05 pm »
Темата е много полезна, с кеф прочетох и изгледах всичко!  ;D

Много малко хора знаят, че при варенето и замразяването калция не се губи от зеленчуците, а дори се повишава. Затова сварените или замразени броколи са по-ценни по отношение на калция отколкото пресните.

Разучих малко, а и аз лично мисля че е правилно заленчуците да се задушават на пара, понеже верно се запазват едни витамини и минерали, но други при високата температура от варенето се унищожават (като витамин C). Надявам се правилно съм разбрал, но нека прочетете и вие тази интересна статия и споделете вашите мнения по въпроса: http://www.bulgarian-kitchen.com/statii/zapazvane-na-hranitelnite-veshtestva-i-vitamini-pri-prerabotvane-na-zelenchutcite-i-plodovete-10.html

Също е споменато, че киселината при ПРЕСНИТЕ заленчуци запазва витамините в зеленчуците - това е намерило приложение в споменатата салата на пластове от Милко, която задължително ще изпробвам! (http://www.papagalibg.com/forum/index.php/topic,226.0.html)

Надявам се съм бил полезен!

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,448
 • Рейтинг: 875
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #9 -: август 16, 2016, 11:13:22 am »
Цитат
Разучих малко, а и аз лично мисля че е правилно заленчуците да се задушават на пара, понеже верно се запазват едни витамини и минерали, но други при високата температура от варенето се унищожават (като витамин C).
Игор говори за калция в броколите.

Неактивен Steve_G

 • Младши папагал:)
 • **
 • Публикации: 65
 • Рейтинг: -8
 • Пол: Мъж
  • Жако
Re: Храненето на папагалите (Игор Маскин)
« Отговор #10 -: август 16, 2016, 11:17:49 pm »
Благодаря !
Когато гледах темата преди, като че ли повече обърнах повече внимание на това, как да предлагаме храната.
Моя грешка, благодаря още веднъж  :clap:
   JUSTICE FOR 96 !