Всичко за папагалите > Хранене

Храненето на папагалите (Игор Маскин)

(1/3) > >>

gpogojeva:
Интересно видео за храненето според Игор Маскин. Ще се постарая в най-скоро време да го резюмирам на български.
http://www.youtube.com/watch?v=ZTqcZ-7UGqE&list=UUJIci3nRamYIlW0n-k8U4fg
http://www.youtube.com/watch?v=xwMlu_F-aaY&list=UUJIci3nRamYIlW0n-k8U4fg
http://www.youtube.com/watch?v=rmF2d7iw0e8&list=UUJIci3nRamYIlW0n-k8U4fg

maya:
Това ако го има на български ще е много полезна информация за всички които искат да отглеждат папагалите си възможно най-добре.. Игор Маскин не е кой да е в науката "Папагалология", така че си струва труда да се преведе!

gpogojeva:
Ще го резюмирам, нямам възможност да направя буквален превод за да сложим субтитри, просто защото на места едва му разбирам какво казва, нещо звука ми дудне, но ще го преразкажа.
Ето както това http://www.papagalibg.com/forum/index.php/topic,3066.0.html

gpogojeva:
По първото видео. В началото има въпрос от публиката не са ли опасни пласмасовите играчки, както и съдинката, няма ли папагала да разгризе и да погълне някоя част. На това Игор обяснява, че както за играчките, така и за тези неща с които се предлага храната на папагала, трябва да внимаваме да са от материал, който при разгризване няма да бъде опасен за папагала. (Във видеото за подреждане на клетката беше казано защо е добре храната да се предлага в големи съдове омесена с разни елементи от хартия, дърво и др. Нещо в което пилето да рови и да търси храната си, а не да я получава на готово.)
Най-добре би било за пълнеж да се използват само натурални материали - дърерни кубчета, топчета, шишарки.
Той сподела, че шишарките, които дава за игра и които биват разгризани, никога не ги изхвърля, а на сутринта ги омесва със зърнената смеска  ;)
Изключително рядко можело да се случи, да погълне пилето по невнимание пласмаса или дърво, много по-често това става с конци и е опасно ако конците са памучни, затова играчки или пълнеж за хранилка трябва да се прави не от памучни или хартиени канапи, а от ленени или конопени, те са по-твърди и не стават на топка и не запушват хранопровода.
Игор предупреждава, че твърде често стопаните се притесняват, че папагала им не яде и не пие. Ако папагала ви не яде и не пие, но въпреки това изглежда добре, не ви гони да си открадне от вашата храна и не изглежда болен, то не го гонете с купата и с чашката, няма смисъл. По-добре претеглете останалата храна заедно с боклука и ще видите, че птицата все пак е яла.
Здрав папагал, ако има на разположение храна, няма да гладува!
Относно солта. Сол в някакви количества е нужно да постъпва в организма на папагала. Все пак това е живо същество, чието сърце за да работи има нужда от електролит. Ок е ако от време на време на папагала му се дава многозърнест, пълнозърнест хляб. Внимание!!! Игор пояснява, че когато говори за хляб има предвид сухар от многозърнес, пълнозърнест хляб, а не това меко и клисаво нещо, което може да запуши гушките им.
Папагала се храни с ятото, затова никак не е чудно, че птицата иска да се храни с нас на масата и да опитва от нашата храна. В това няма нищо драматично, ако пилето си има своя купичка на масата и в нея има неща, които са полезни и годни за него. Игор разказва за негов папагал, който се хранел с тях ан масата, но винаги обякалял всички чинии да провери кой какво хапва и едва тогава си отивал на неговата си чинийка. В случая нямало никакъв проблем, защото семейството на Игор са вегетарианци.
Папагалите, които се отглеждат в домовете ни се явяват случайни потребители на животински протеин, също както кравите и конете, които заедно със сеното понякога поглъщат гъсеници или скакалци. Много рядко в естествената си среда са забелязвани папагали (от видовете, които се отглеждат в домовете ни) да хапват нарочно животински белтъчини. Така, че ако се приеме, че папагалите ни са случайни потребители на животински белтък, това представлява около 3% от храната им. Ако един папагал на ден изяжда 30гр храна, то за седмица излиза, че може да изяде една скаридка. Обаче този белтък постъпва в организма му наведнъж, а не както би било всеки ден по полвин грам с храната. А организма му не е пригоден да го разгради и това вече е проблем за пилето.
Затова, ако искаме птицата да получава белтъчини, а за птицата е много важно да получава белтъчини, то това трябва да става под формата на бобови култури. Смесените различни видове бобови култури с ориз се освоява на 50-60%, което се явява, най-високия процент на освояване на храна.
Относно яйцата. Яйцата са контейнер с хормони, давайки на папагалите си яйца, ние им внасяме голямо количество допълнителни хормони с което ги стимулираме да снасят. Това, когато не се налага е напълно излишно, защото изтощава птицата. Затова яйцата се дават само за да се стимулира размножителен процес.
Относно калция, калция от яйчената черупка се усвоява много по-добре отколкото калция от минералите, които се продават в магазина (най-често тези минерали изобщо не се усвояват).
Въпреки това Игор съветва, за калций да се дават зеленчуци. Например броколите, са чудесен източник на калций. Много малко хора знаят, че при варенето и замразяването калция не се губи от зеленчуците, а дори се повишава. Затова сварените или замразени броколи са по-ценни по отношение на калция отколкото пресните.
Друг е въпроса, когато имаме развъдна двойка или искаме птиците да започнат да се размножават, тогава е допустимо даването както на яйца, така и на допълнителни витамини и минерали.

gpogojeva:
Второто клипче:
Водата е много важна за папагала. Папагалите пият малко вода, но тя е жизнено важна за тях, затова водата трябва да е на достъпно за папагала място, но не да му е под носа. Нека да извършва движение докато я достигне, така както е показано във видеото за подредбата на клетката, Може да е една минута на ден, но е движение, при това движение, което се увенчава с положителен резултат.
Друга важна съставка от менюто на птицата са преработените, сварени зеленчуци + бобови (бял и шарен фасул, леща, грах)
За зърнената смеска - Игор си прави смеската сам, тъй като не смята, че на пазара се намира удачна смес за големи папагали. Ако трябва да илюстрира това, то от една храна, да кажем Престиж взима за вълнисти папагалчета 4 части и прибавя към нея една част за големи папагали. Тази зърнена смеска той дава вечер. От нея изважда слънчогледа и ядките, защото тях ги дава от ръка, като награда.
Гранулите препоръчва да са в малки количества, защото това е храна, която се изяжда бързо и папагала не извършва никакво действие да си я достави и изяде. Например, неговото жако Розина на зърнена смеска прекарва около час и полвина два край хранилката, докато на гранули едва 30 минути. В природата папагалите прекарват почти цялото си в реме в търсене на храна и хранене. Гранулите са оправдани само тогава, когато ако не са те, то папагала ще бъде хранен на 100% със зърнена смеска.
Сухата храна (зърнена и гранули) се изсипва в голямата хранилка с пълнежа, където пилето ще може да рови и да си я търси. Там за пълнеж имам всякакви дървени парчета, тапи от алкогол, амбалажна хартия. Амбалажната хартия е много подходяща за игра на папагалите, защото е кафява и шумяща. Когато папагала е научен да си играе с амбалажна хартия, тя може да бъде много полезна да му се поднесе нова играчка. Завива се играчката в амбалажната хартия и папагала, който е свикнал, че от амбалажната хартия излизат интересни и най-често вкусни неща, започва да разопакова и да открива находката си, която вече не му изглежда страшна, а интересна.
Друга важна съствака към храната на папагала е червеното палмово масло. То е най-богатия природен продукт на бетакаротин, много по-богато от морковите. Освен това е богато и на куп други полезности. Палмовото масло се смесва в неголеми количества с зеленчуковата смеска.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия