Всичко за папагалите > Хранене

Храненето на папагалите (Игор Маскин)

<< < (2/3) > >>

gpogojeva:
Трето клипче:
Диетата е важна, но сама по себе си е недостатъчна. Диетата трябва да бъде
а) разнообразна
б) с различна структура
Папагалите не могат да живеят само на зърнена смеска, не могат да живеят и само на зърнена смеска + морковче и ябълка.
Суприн се дава някаква многосъставна и многопластова салата. Тази салата сама по себе си е толкова разнообразна, че позволява на папагала да се рови във нея, да избира, а предвид, разлините и съствавки да развива и моториката си. Добавяйки вътре и елементи негодни за ядене, ние усложняваме задачата на папагала, да избира и да търси.
Другото важно нещо е поднасянето на храната и обогатяването на средата. Ако храната е просто във хранилка на Папагала не му остава нищо друго освен да се приближи и да си вземе каквото си поиска.
Разказва за канадска развъдчица, която закачила кошнички с храна на различни места по клоните, които слагала на птиците си за да ги гризат. Тогава забелязала, че папагалите и не само обикалят за да си търсят храната, а нейното какаду лазейки по тънките клонки, за да достигне хранилката изяжда както всички други папагали първо най-вкусното. После обаче му се налага да решава, дали да дояде и другите неща от това пакетче, които не са толкова вкусни , но пък са тук до него или да отиде и да намери и другите хранилки, където знае, че също има малки количества вкусотии. Така на папагала му се налага не само да стигне до храната, а да вземе решение и да приведе решението си в изпълнение.
Единствените играчки, които никога не омръзват на папагалите, това са тези, които се зареждат със храна и колкото повече от тях давате на папагала си, толкова по-интересни са му те.

Александра:
Тамън прочетох темата!!!! Страхотно написана и преведена,благодаря,Галя за труда и информацията! Дано повече хора я прочетат!  :-*

Roshko:
Супер - Благодаря за интересните филмчета !!!

Гледах ги всичките от този автор - и мога да кажа, че научих доста нови неща :)

Пафката:
Темата е много полезна, с кеф прочетох и изгледах всичко!  ;D


--- Цитат на: gpogojeva в декември 01, 2013, 03:12:53 pm ---Много малко хора знаят, че при варенето и замразяването калция не се губи от зеленчуците, а дори се повишава. Затова сварените или замразени броколи са по-ценни по отношение на калция отколкото пресните.

--- Край на цитат ---

Разучих малко, а и аз лично мисля че е правилно заленчуците да се задушават на пара, понеже верно се запазват едни витамини и минерали, но други при високата температура от варенето се унищожават (като витамин C). Надявам се правилно съм разбрал, но нека прочетете и вие тази интересна статия и споделете вашите мнения по въпроса: http://www.bulgarian-kitchen.com/statii/zapazvane-na-hranitelnite-veshtestva-i-vitamini-pri-prerabotvane-na-zelenchutcite-i-plodovete-10.html

Също е споменато, че киселината при ПРЕСНИТЕ заленчуци запазва витамините в зеленчуците - това е намерило приложение в споменатата салата на пластове от Милко, която задължително ще изпробвам! (http://www.papagalibg.com/forum/index.php/topic,226.0.html)

Надявам се съм бил полезен!

gpogojeva:

--- Цитат ---Разучих малко, а и аз лично мисля че е правилно заленчуците да се задушават на пара, понеже верно се запазват едни витамини и минерали, но други при високата температура от варенето се унищожават (като витамин C).
--- Край на цитат ---
Игор говори за калция в броколите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия