Всичко за папагалите > ИЗГУБЕН/НАМЕРЕН ПАПАГАЛ

Намиране на отлетял отвкъщи папагал

(1/1)

Милко:
Нещата, свързани с намирането и връщането на изхвърчал от дома папагал е добре да ги знае всеки от нас, защото не знаем кога може да ни потрябват. Особено стопаните на по-голям папагал. Вероятността да си върнем изхвърчал от дома малък папагал е по-малка, но все пак, има смисъл да не се отказва човек и да следва няколкото правила описани тук. Това се отнася и за хора, чиито папагали са с подрязани криле. Не се заблуждавайте, че подрязаните криле ви гарантират безопасност! Ни най-малко! :o

Искам да допълня, че аз лично се уверих, че тези правила работят и могат да доведат до успех, ако се приложат правилно и навреме. Убедих се лично, когато моят Джаки изхвърча отвкъщи през м.юни 2004 година. Намерих го 3 дни по-късно в парк на повече от километър от блока ни и си го върнах. Начинанието в моя случай завърши успешно благодарение на безценната помощ и подкрепа на приятели и най-вече на Веско. Убедил съм се и чрез успеха на множество мои познати, които са прилагали описаните тук процедури с успех и са си връщали папагалите обратно. Важното е да се действа спокойно и уверено. И най-важното - да не се губи надежда НИКОГА! Не забравяйте, че има хора, които са си върнали папагал месеци след изгубването му.

Принципите са еднакви, независимо в какъв район е изгубен папагалът. На мен ми излетя в София и си го върнах в София. В по-малко населено място ми се струва, че намирането и връщането ще е по-лесно. Аз лично вярвам, че при правилно и навременно прилагане на тези процедури може да бъде намерен и върнат всеки папагал (поне среден и голям). Вярвам, че единствените причини поради които да не бъде намерен са или да папагалът да бъде хванат и заключен от други хора, или да пострада от хищно животно, вкл. птица – недай боже.

Надявам се папагалът да не се е изгубил преди повече от седмица. Макар че, дори да е повече от седмица, при хубаво лятно време – навън има сума плодове и зеленчуци. Така че, няма опасност да умре поне от глад навън. В зависимост от това доколко е социализиран, може да се окаже в нечий дом. Ако птицата се лута по-дълго навън, нищо чудно като му прегладнее дупето да слезе при човек, макар и непознат. Не бих се учудил на такова развитие...
Затова, ето няколко съвета, които можете да следвате.  Поне опитайте, ако се окажете в такава ситуация! 

НЕЩА, КОИТО СА ВАЖНИ ПРИ САМОТО ТЪРСЕНЕ:
1. Съберете се повече хора – най-добре хора, с които папагалът е свикнал и познава. Всеки ден непосредствено с изгрева на слънцето рано сутрин и непосредствено преди залеза на слънцето вечер излезте и тръгнете в противоположни посоки от дома. Ако знаете в каква посока е отлетял - чудесно! Най-добре да сте повече хора и да тръгнете в противоположни посоки за да покриете колкото може по-голяма площ. Имайте предвид, че шансът ви е да намерите пилето КАТО ГО ЧУЕТЕ да вокализира, а не като го видите!
Вероятността да го забележите в листата на дърво е нищожна. Затова, най-добри шансове имате в часовете, които споменах - рано сутрин и късно вечер. Тогава те са най-вокални, най-голям е шансът да се обади в този момент без причина и още по-голям е шансът да отговори на познат сигнал от ваша страна. Затова, като се пръснете в околността, свирукайте, подвиквайте, изобщо правете всичко онова, което знаете, че той познава добре. Ако имате звуков сигнал, или определена дума/реплика, или подвикване на името му - обикаляйте и подсвирквайте / подвиквайте тези неща.
Наблюдавайте в небето дали няма да забележите от някъде да излита ято птици - възможно е папагалът ви да ги е стреснал, тъй като за местните птици той е чужда, непозната птица. Слушайте внимателно звуците! Особено добре е в търсенето да се включат хора, които той познава и обича. Движете се спокойно подсвирквайки / подвиквайки. Като изминете около 300 метра спрете и помълчете / послушайте внимателно.

2. В търсенето можете да използвате познато животно – например друг папагал в дома. Можете да то сложите в малка клетка и да излезете с него на разходка. Би било добре, ако другият папагал свирука и се обажда по някакъв начин в това време. Това е идеален вариант! Друга идея е ако имате някакъв запис на вашия или на друг папагал. Ако можете движейки се да пуснете да се чуват песните или бърборенето на друг папагал ще е добре. Аз използвах за целта малко журналистическо касетофонче.

НЕЩА, КОИТО СА ВАЖНИ ОСВЕН САМОТО ТЪРСЕНЕ:
3. Вероятността пилето да е отишло при непознати хора не е малка. Всъщност, според мен това е най-вероятната причина заради която търсенето ви може да се окаже неуспешно. От много голямо значение е да разлепите обяви из целия град. Ако е по-голям град, обявите да бъдат поне в радиус от 2-3 километра от мястото, от където е избягал. Предложете възнаграждение на този, който го намери. Много е полезно да ангажирате деца в търсенето. Децата гледат с "различни очи" – те виждат неща, които ние възрастните не можем да видим. Разлепете обявите в близост до училища, детски градини. Ангажирайте хлапетата, предизвикайте интереса им. Те са страхотна възможност. Много често загубени папагали са били намерени тъкмо с помощта на деца ;)

4. Пуснете съобщения в местното радио/телевизия/вестник. По възможност нека тези съобщения се повтарят непрекъснато през деня. Нека цялото градче знае колко много означава тази птица за вас и колко много искате да си я върнете! Колкото повече хора гледат и търсят, толкова по-добре.

5. Споменах вероятността да попадне у чужди хора… Ако наистина е попаднал в нечий дом и хората го държат там, много е вероятно тези хора да се свържат с вас като чуят обявите по радиото, ТВ или вестника. АКО все пак, тези хора решат да задържат птицата, не след дълго ще се откажат от намерението си. Освен това, в по-малко градче такова нещо не остава скрито-покрито. Съседите веднага ще разберат. Ако всеки знае за изгубения ви папагал е много малко вероятно някой да поиска да задържи птицата, знаейки, че това ще се разбере ;) Затова, не подценявайте важността на тези обяви.

ВАЖНИ НЕЩА, КОГАТО НАМЕРИМ ПАПАГАЛА НАВЪН:
Последната група важни неща, които трябва да знаем са свързани с това да уловим птицата след като веднъж я видим навън.

Най-напред, според мен всеки, който има такъв папагал трябва да направи всичко за да го обучава на т.нар. recall - т.е. да научи папагала си да долита при повикване и да кацне на ръка. Това е нещо, което е изключително полезно независимо от обстоятелствата, при които се прави. Може просто за удоволствие в къщи, може обаче в подобен момент да се окаже изключително полезно :) И понеже всички ние сме се отдали на това да се грижим за ПТИЦИ, така или иначе е добре да се постараем да усъвършенстваме този номер колкото можем. Дори да нямаме 100% успех с идването на папагала, когато го повикаме, поне той да знае за тази команда, за това какво се очаква от него при подаването й. Според мен, рискът от това папагал да отлети от дома ни съществува независимо от старанието ни и от мерките, които взимаме.  Това се отнася включително за птиците с подрязани криле. Имам предвид правилно подрязани криле, а не осакатени птици (виж статията за подрязването на крилете). По-добре да мислим за тази случка като нещо, което ЩЕ СЕ СЛУЧИ някога - рано или късно - и да вземем мерки да обучим подходящо поведение предварително, отколкото да се окажем изненадани, когато това се случи.

И така, след като най-накрая намерим птицата, като видим къде седи, предстои някак да я хванем. Описаните тук неща, които можем да правим в такава ситуация са общо-валидни. Възможно e при папагали изкарали повече време навън, самият папагал да се държи малко по-различно, защото за толкова време той вече е изградил някаква смелост, посвикнал е с тази среда и тя вече не е напълно непозната и враждебна за него. По принцип, препоръката в случай, че пилето го няма повече от 2-3 дни е да се търси при други хора, с обяви и т.н. Но при всички положения, имайте всичко написано тук предвид, в случаи, че наистина видите папагала си навън.

Първо, няколко принципни неща:
Не бива да хукнем като луди щом чуем папагала да се обажда от някое дърво! Това беше глупостта, която допуснах аз. Ако хукнем да тичаме към него, най-вероятно той ще отлети от мястото, където се намира. Като ни види да тичаме той мисли, че бягаме понеже ни гони хищник и отлита. Най-често после се връща обратно на същото място, където сме го намерили.

По принцип, когато папагал отлети от дома ни, той лети къде лети през деня, прави каквото прави и щом започне да се свечерява той си намира дърво/място където да прекара нощта. Паркира се на това място и не мърда до сутринта, до изгрев слънце. Освен ако не го подгони хищник от там или нещо не го уплаши, но това може да се случи много рядко през нощта. Затова, ако папагалът има какво да яде в околността (особено, ако вече хапва пресни зеленчуци и плодове) не бих се учудил, ако си е намерил/направил местенце за пренощуване и не е слезнал при човек.

Друго нещо - не е желателно да се опитваме да го стигнем със стълба или нещо такова, защото най-вероятно така ще го уплашим и той ще отлети. Тактиката е да застанем в близост под дървото. Не непосредствено под пилето, а на разстояние от него. Основният проблем с летенето на птиците в домовете ни е това, че те не се научават да летят надолу. Това е умение, което те научават в природата с практика, така че най-често когато попаднат извън дома ни, нависоко в някое дърво, те дори да искат не могат да слезнат при нас :( Та, значи - целта е да застанем на такова разстояние от дървото, което дава възможност на птицата да долети без да е необходимо да се спусне вертикално надолу към нас. Друга добра стратегия е да застанем така, че пилето да може - било с катерене, било с подскоци от клон на клон - да слезе до нас, но не очаквайте да се спусне право надолу. Разбира се, за повечко време навън нищо чудно папагалът да е усвоил висши летежни тактики, включително летене надолу :)

Винаги, когато сме навън и търсим папагала трябва да имаме под ръка от най-любимите му лакомства, предмети, играчки. Предполагам, предвид сезона, слънчогледовото семе е добра идея, защото надали (освен наесен) може да си намери точно от него. Аз обикалях със семе, с клонки от любимото му лудо просо, със зърна замразена царевица, морков, такива работи. Вземете и някакво малко огледалце, ако той обича да играе с огледалце. Целта е той сам да слезе при нас долу, а не ние да се катерим за да го свалим. По-долу са описани тактики за да го привлечем долу при нас. Ако видим, че нищо от това не помага, тогава като краен вариант пробвайте да го достигнете със стълба или с катерене. Разбира се, ако пилето не е нависоко в дървото, тогава част от тези инструкции ще се променят съответно леко за да съответстват на ситуацията.

Ако успеете да го локализирате, стойте край дървото правейки нещата, описани по-долу и не го изпускайте от поглед. Нормално, човек трябва да има готовност да остави пилето да пренощува където си е "свило гнездо" през нощта и да дойде под дървото на сутринта, непосредствено преди изгрева на слънцето, когато ще е изгладняло още повече.

И така, ето няколко идеи как да го накараме да дойде при нас. Моят Джаки слезе при мен трйсетина минути след като го намерих, но той беше прегладнял, измръзнал, уплашен... Все още не беше свикнал с живот в тази среда.

Конкретни действия:
След като намерим къде е пилето, отпуснете се, успокойте се - освен, ако не виждате, че пилето е в непосредствена опасност. По-добре е да оставим пилето да седи там където е, ако не можем да го достигнем, докато си изработим стратегия. Не се опитвайте нервно да грабнете пилето или да го сплашите. Ако папагалът току-що е кацнал там, най-вероятно няма да отлети от там - поне за известно време. Нека някой да доведе любимия човек, или ако има другар - друго пиле в клетка. Както написах по-горе, имайте под ръка любими лакомства, храни, съдове за храна и ако е възможно клетката на пилето.

Опитайте се да примамите пилето да слезе до клони/предмети, които са подобни на тези, на които седи в момента, ако е възможно. Папагалът може да е твърде изплашен за да се покатери по напълно различна пръчка/предмет. Обикновено папагал би се страхувал да слезе от дърво върху ограда, например. Ако нямате избор, настройте се че процесът ще протече по-бавно и имайте търпение докато птицата постепенно привиква към новите/различните неща. Възможно е и да отлети в момента, в който докосне различната пръчка поради уплаха.

Не му подавайте непознати предмети за да стъпи върху тях. Най-вероятно това само ще го подплаши да отлети по-надалеч. Ако имате пръчка, която папагалът познава добре, тогава може и да стъпи върху нея. Не забравяйте, че неща от сорта на стълби, хора катерещи се по дървото и т.н. могат да уплашат птицата. Ако все пак опрете до такива тактики напредвайте бавно. Спрете веднага, ако видите, че пилето се страхува и се кани да отлети. Опитайте се да извикате папагала долу когато езика на тялото му показва, че е готов да пробва да слезе. Не го викайте непрекъснато.

Опитвайте се за кратко да се скриете, така че да не ви вижда. Това създава известно притеснение у птицата, което може да го накара да слезе при вас щом се появите. Обикновено, птици, които са готови да направят опит да слезнат при вас изкрещяват и/или започват активно да пристъпват напред-назад. Ако видите такова поведение, излезте от "скривалището" си за да може да се пробва. Ако докато се криете го чуете да крещи - възможно е той да е готов да долети при вас или дори вече да е във въздуха! Повечето папагали крещят в подобна ситуация. Излезте веднага от скривалището си.

Птиците често "се отпускат" и понякога кряскат непосредствено преди да излетят. Внимавайте в такъв момент. Бъдете нащрек да видите накъде ще отлети. Бъдете готови да го последвате тичайки (сега може защото той вече така или иначе е във въздуха и лети нанякъде).

Старайте се да няма тълпи хора около вас или около любимия човек на пилето. Притеснен папагал може да не иска да слезе сред тълпа непознати хора. Оставете доволно много място около любимия му човек.

В случай, че слънцето залязва и пилето е все още навън:
Папагалите обикновено правят кратък полет преди слънцето да започне да залязва. Вероятно това е последната ви възможност да го свалите преди да се намести да нощува. Възползвайте се от нея. Може да се опитате да "тонизирате" пилето като кряскате и изобщо, създадете някаква степен на възбуда около него. Това може да окуражи един последен полет преди лягане.

Щом слънцето започне да залязва, папагалът ще започне да настръхва и да се приготвя да пренощува. На този етап е най-добре да го оставите да ляга да спи. Дръжте го под око докато слънцето се скрие напълно. Запомнете точното му местонахождение.

Преди слънцето да изгрее на следващия ден се върнете на мястото, където е пилето. Папагалът ви би трябвало все още да е там, освен, ако нещо не го е уплашило през нощта. Обикновено към 8:30 - 9:00 пилето ще е готово да лети отново или да направи опит да слезе при вас. Повторете описаните по-горе неща за такава ситуация.

Ако пилето ви е отлетяло и не е видяно повече от 24 чàса:
В този случай обявите, децата, зоомагазините, ветеринарите и т.н. са задължителни.
И най-важното - НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ, НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!!!
Много хора си връщат отлетели папагали непрекъснато! Шансът да си върнем папагал, коЙто може да лети е многократно по-голям отколкото шансът да си върнем папагал с подрязани криле. Специфична особеност за папагалите е това, че когато имат подобно голямо приключение с летене, те често търсят човешка компания или компанията на други птици. Не забравяйте да предложите възнаграждение във флаера!
УСПЕХ!

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия