Не знам защо мислиш, че задавайки, въпрос, който искам да ми попросветли ситуацията се впрягам.
Защото тези думи:
Дори и най-незначителната промяна от моя гледна точка, я кара да се гипсира поне за 2-3 дни. Отказва храна, ако вътре има непознат за нея компонент, дори съвсем малък, например фъстък обелен или черен слънчоглед. След време свиква, но стои по 2-3 дни на пост и молитва.
рисуват драматични ситуации.. Гладуващо в продължение на дни пиле заради един обелен фъстък в клетката му.. А при драматични ситуации хората се впрягат. За това казвам, че се впрягаш.
От това, което видях по скайп, не бих определил пилето като "извадено от равновесие" заради разместените кацалки в клетката. Бих го определил като нормално, леко подозрително пиле, което в конкретния момент предпочита да наблюдава света отгоре, вместо отвътре в клетката - най-вероятно заради разместените кацалки вътре. Не виждам новина в това. Джаки би реагирал по абсолютно същия начин, ако му разместя кацалките или купичките или нещо друго в клетката. Просто ще е подозрителен и...освен ако не му "помогна"

, няма да иска да си влезе с лекотата, с която си влиза обикновено. Следващият път като се видим в скайп или на живо ще ти демонстрирам. Също така подозрителен ще бъде и като поставя нова играчка в клетката му. И така са вероятно поне 90% от папагалите жако. Аз съм го приучил, че промените в средата не са чак толкова страшни, колкото изглеждат. В резултат на това, не му трябват 2-3 дни за да вкара живота си в нормалното русло. Обикновено 2-3 минути са достатъчни за целта.
Ако искаш и ти можеш да промениш това като ги държиш в динамична среда, променяйки дребни неща в клетките им докато разберат, че тези промени не са страшни. И тук възниква въпроса: Как да изпълняваш този план като пускаш пилетата всеки ден навън и те не искат да се прибират, ако в клетките им нещо е променено? Аз бих избрал лесното решение - бих дал на Джаки да разбере кой кара влака като го гушна и го сложа в клетката без да чакам благоволението му

Но при теб това не става...
Хммм... хубаво е, че разсъждаваш за трудностите. Защо не си сложиш на хартия един план и да отбележиш кои са трудностите в него? Анализираш тези трудности и преценяваш кои от тях изискват специално внимание и работа и кои могат да бъдат заобиколени с някакъв трик например? Ако намериш трик/решение на всичките трудности, започваш да прилагаш плана си. Ако опреш на камък с някоя от трудностите, правиш план как да се справиш с нея и пак същия подход. Все едно правиш програма за компютър

Аз бих ти помогнал в това, ако решиш. Аз така разсъждавам - старая се да алгоритмирам ситуациите и после тръгвам по алгоритъма наред

Този подход помага да се отърсиш от милион странични теми и проблемчета, които обикновено се набъркват в мислите ни и ни пречат.
Например, в конкретния случай правим план за всяко пиле по отделно:
Цел: да го приуча да "не се гипсира" при промени в обкръжението (да приема промени без страх)
Начини за постигане на целта:
1. чрез постепенна "десенситизация" (ужас! прости ми език мой роден!), с постепенно засилващи се, систематични промени в средата им, R+ при приемане на промяната или
2. чрез принудително налагане на промените по начин, който не търпи компромис (наказание при "гипсиране", Р+) или
3. чрез избягване на каквито и да било промени в обкръжението им, или
4. ..... или 5. .... и т.н.
На този етап 2 и 3 отпадат по етични съображения

. Съсредоточаваме се в/у 1, освен ако не изникне проблем, който прави 1 неприложим. Ако изникне такъв проблем изследвам 2 или 3 в зависимост от ценностната ми система и възможности в момента.
Трудности при прилагане на 1: Пускането на пилето извън клетката води до нежелание да се прибере, когато вътре има промяна. Възможни причини? - неудачен избор на промяна? неудачно дозиране на промяната? несъвместимост с избрания подход?
И тук един професионалист, който работи с положително насърчаване на желани поведения би ти казал, че този проблем ти възниква заради твърде голямата стъпка, която искаш да направи пилето отведнъж. Свали летвата! Вероятна причина е неудачното определяне на "дозата на промяната" която прилагам на конкретния етап от плана. Промените поне в началото трябва да са само толкова значителни, колкото е нужно за да ги забележи пилето. Не трябва да са толкова големи, че да спират "ентусиазма му да се храни". Не трябва да са малки по нашите критерии, а по техните критерии. Нещо, което отказва папагала от хранене е сериозно нещо, голямо нещо по неговите критерии.
Охххх... стана 1 часа.. Мисля да спра за сега. Аз самият имах нужда да си нахвърлям тези мисли за да видя по-ясно ситуацията и проблема. В началото виждах пускането навън като конфликт, като нещо, което прави прилагането на този подход невъзможно. А то не е така... Ключът за бараката бил другаде.. Помисли какви ще са нещата, които ще променяш в самото начало както и "дозата". И пак ще обсъдим.. Анализирай най-напред на хартия проблема като изхвърлиш шумовите мисли и съображения, напиращи в главата. Като изчистиш метода започни прилагането му и коригирай на всяка стъпка, ако нещо не се получава по план.
Айде утре пак...