Всичко за папагалите > Поведение, Възпитание и Обучение

Галя - Жако - Приемане на промени

(1/91) > >>

gpogojeva:
Тази тема я закачам тук, в случай, че на някой му се чете или има същия проблем, да може да се възползва от нея.


Милко, понеже не знам кога ще се улучим в скайпа искам да ти кажа как продължи снощтната история. За непосветените разместих мебелировката в клетката на Папи и пилето се изнесе на покрива на Поли за целия ден.
В крайна сметка влезе да си вземе ябълката и я затворих. Яде увиснала надолу с главата, колкото може да се нарече ядене. Спа по същия начин. Падна два пъти. Чак сега около 11.30 се престраши да стъпи на циментовата кацалка и заспа като пън. Което направи и доволния и съсед, той от нейното обикаляне нощеска също не спа.
Пита се в задачата, защо при положение, че всичко това седи в клетката и от месеци, предизвика такъв смут в душата и когато му промених мястото?

Милко:

--- Цитат на: gpogojeva в декември 30, 2013, 12:01:54 pm ---Пита се в задачата, защо при положение, че всичко това седи в клетката и от месеци, предизвика такъв смут в душата и когато му промених мястото?

--- Край на цитат ---

Според мен, защото по природа жакото си падат консервативни, а и ние затвърждаваме тази консервативност в домовете като не смеем да променим нещо около тях. Промените са неизменна част от обкръжението и живота и колкото по-малко им се впрягат пилетата, толкова по-добре за тях. Ако едно пиле е чувствително на промени, както Папи в случая например, бих работил за намаляване на тази чувствителност. Сиреч, бих започнал с ежедневни, систематични дребни промени в обкръжението (клетката?) му. Конкретиката ще зависи от начина, по който реагира конкретно пиле. В началото правим промени, които едва отбелязва. Правим ги ежедневно, докато пилето започне да не реагира на тях с притеснение. Допълнително насърчаваме дребни реакции и поведения на приемане, на интерес към "нещото". Постепенно покрай тези дребни промени започвам да правя и малко по-сериозни, демек такива, които видимо не му харесват, но не са чак такива дето да се разкряска и полудее от тях. Както беше при вас разместването на кацалките например. Продължавам с вариации на тези промени следейки реакциите на пилето.

Друг пример можем да направим с играчки. В началото вкарваме някаква дребна играчка или джаджа - квот ще да е. Въртим я и я местим вътре в клетката всеки ден докато пилето престане да се впечатлява от джаджата. Постепенно вкарваме по-едра джаджа/играчка и по същия начин я местим в клетката докато почне да не се впряга.  Ако започне да я приема или да играе с нея - още по-добре :)

Колкото повече промени около пилеца, толкова по-безстрашен и не толкова консервативен ще бъде. Ноооо...все пак говорим за промени, които да са постоянни/редовни и в границите на търпимостта на пилето, поне в началото. Постепенно ще стигне до там, че няма да се впечатлява и от много сериозни промени в живота му. Така казва теорията, но така казва и живота. Хора, които живеят заедно с много на брой средни и големи папагали споделят същото. Имам предвид много на брой папагали, които биват пускани заедно извън клетките през голяма част от деня и не са с подрязани криле. Такива папагали не мош уплашиш с някакви там промени в къщата/клетката ;D Ела обаче да гледаш консерватизъм папагалски в тихи домове, където се трепери над пилето и не се правят промени, "защото папагалът се стресира" ;)

gpogojeva:

--- Цитат --- Ако едно пиле е чувствително на промени, както Папи в случая например, бих работил за намаляване на тази чувствителност. Сиреч, бих започнал с ежедневни, систематични дребни промени в обкръжението (клетката?) му. Конкретиката ще зависи от начина, по който реагира конкретно пиле. В началото правим промени, които едва отбелязва. Правим ги ежедневно, докато пилето започне да не реагира на тях с притеснение.
--- Край на цитат ---
Цяла година вече се забавлявам с това. Дори и най-незначителната промяна от моя гледна точка, я кара да се гипсира поне за 2-3 дни. Отказва храна, ако вътре има непознат за нея компонент, дори съвсем малък, например фъстък обелен или черен слънчоглед. След време свиква, но стои по 2-3 дни на пост и молитва. Смяна на хранилка със същата но друг цвят, разместване в съседната клетка или около нейната клетка, всяко такова нещо я гипсира за няколко дни. Не крещи, не изпада в истерии, не се мятка, просто се парализира. От Снощи откакто я видя все още не е слезнала да се храни долу на хранилката, "краде" си по някой фъстък и се качва да го яде висейки с главата надолу.
В същото време има по-изследователски дух от Поли, който дори нов предмет в стаята го паникьосва и вцепенява. Папи играе с играчки, харесва и да опознава нови неща. Поли от своя страна пък няма против нова храна, винаги се чувства длъжен да пробва.
Гадното е , че вместо единия да се отпуска покрай другия, те се плашат един друг, гадинките.
Когато единия види притеснена реакция у другия веднага се чувства длъжен да се притесни и той, макар и да не разбира за какво става въпрос.
Всичко това нацяло се изпарява при преместването в нова клетка и отиването на ново място, например на село, в малките клетки.
Както и да е , аз ще продължавам да пробвам да разчупвам стереотипа, просто исках да споделя как продължава епопеята.
Интересно дали в природата по някакъв начин изразяват този консерватизъм? И за какво им е изобщо, ако живеят в динамична среда?

Милко:

--- Цитат на: gpogojeva в декември 30, 2013, 06:49:22 pm ---Цяла година вече се забавлявам с това. Дори и най-незначителната промяна от моя гледна точка, я кара да се гипсира поне за 2-3 дни. Отказва храна, ако вътре има непознат за нея компонент, дори съвсем малък, например фъстък обелен или черен слънчоглед. След време свиква, но стои по 2-3 дни на пост и молитва.

--- Край на цитат ---

Гипсира се ??? За 2-3 дни ??? Айде бе! Отказва храна ??? Стои на пост и молитва ??? Сакън, недей!  ;D Аз ти казах - много се впрягаш за нищо :) Аз бих казал горното по малко по-различен начин. Бих казал, че Папи дава да се разбере, че забелязва промяната в клетката. Нищо повече!  ;)А тъкмо това е целта на упражнението. Да забележи промяната. Тази промяна да се "променя" ежедневно докато престане да я впечатлява. Няма драми в това. Няма гладуващи и умирающи от глад и ужас пилета, освен в главата ти :P

Ако не ги пускаш навън всеки ден, можеш да пробваш това, което ти писах. Прави го с "мек" дразнител, когато пилето е затворено и няма възможност за бягство навън. Прави го систематично. Не днес го правиш, утре забравяш, вдруги ден пак ;) Бъди абсолютно постоянна! Ако веднъж го правиш друг път не го правиш (каквото и да е) - това често води до "суеверни поведения" (superstitious behavior) у пилето, които усложняват процеса на обучение.

gpogojeva:

--- Цитат ---Гипсира се ??? За 2-3 дни ??? Айде бе! Отказва храна ??? Стои на пост и молитва ??? Сакън, недей!  ;D Аз ти казах - много се впрягаш за нищо :)
--- Край на цитат ---
Всъщност да, ето до сега още не е слезнала да яде. Не казвам, че умира от глад, "краде" си нещичко и се опитва да го изяде висейки като прилеп, сещаш се за успеха, който постига.

--- Цитат ---;D Аз ти казах - много се впрягаш за нищо :) Аз бих казал горното по малко по-различен начин. Бих казал, че Папи дава да се разбере, че забелязва промяната в клетката. Нищо повече!  ;)А тъкмо това е целта на упражнението. Да забележи промяната. Тази промяна да се "променя" ежедневно докато престане да я впечатлява. Няма драми в това. Няма гладуващи и умирающи от глад и ужас пилета, освен в главата ти :P
--- Край на цитат ---
Не знам защо мислиш, че задавайки, въпрос, който искам да ми попросветли ситуацията се впрягам. Всъщност просто имам малко повече време тези дни да ги наблюдавам и ми е странно как реагират на някои неща. Опитвам се да им разчупя стереотипа, но явно го правя по неправилния начин.
Не ги пускам всяка вечер, именно заради тези упражнения, но пък и не променям нещо всяка вечер точно заради пускането.
Например правя някаква промяна. Чакам два, три дни или колкото са и нужни за да "алащиса" и да започне да си се държи по обичайният начин, след това ги пускам няколко дни да си правят разходките и след седмица две правя нова промяна.
Ако правя промените ежедневно, поне на този етап, се страхувам, че няма да имам време за пускане, предвид "ентусиазма" с който се приемат.
Интересното е, че Поли , който се впечатлява от всяко ново нещо в стаята, не се интересува от промени в на Папи клетката, докато тя не се вълнува толкова какво се случва в стаята, но пък се гипсира от най-малката промяна в нейната или неговата клетка.
Преди година, когато взех Папи, впадаше в истерия (с ръмжене, мятане и т.н. ) дори от наличието на найлонова торбичка закачена или оставена наблизо до клетката.
Всъщност хората от които ги взех посочиха това, както и хапането като основните неща заради които се отказват от нея. Ръмженето, мяткането и паническите опити да излети нанякъде, ги караха да мислят, че пилето никога няма да свикне и, дори слушах безумни идеи, като "иска ми се да я пусна на свобода, да не се мъчи" А е живяла при тях цели 6 години. Не беше пускана, не беше пипана, страхувала се от всички, освен жената, която я гледаше.
Сега мисля, че имаме явен напредък. Все още си ръмжи по непознати, но според мен повече от приличие, отколкото от страх. Освен щерката (която всички в къщи по някакви причини хапят) никого не е захапала, а и на нея не и отгризна пръста, просто провери какво ще стане, ако...
Остава да се преборим и с двете пилета по отношение на стереотипноста.
Странното за мен, е че противно на моите разбирания, малките промени я спичат повече отколкото драматичните, за разлика от Поли, който дребни промени понася, но се спича повече от големите.
Например, когато я пуснах да влезе в на Поли клетката и внесох вътре нейните неща, тя се почувства като у дома си, докато той стоя на тръни през всичките тези дни. За сметка на това ето виж сменени кацалки я вадят от равновесие вече втори ден, при това нейните си кацалки, не са нови.
Или аз не разбирам какво за нея е промяна или бръмбарите в нейната глава са по-странни от очакваното  ;) Само една отворена вратичка на клетката може да я изкара трайно от равновесие и да я закачи на тавана за повече от 24 часа, не съм пробвала докога точно, вероятно трябва и това да пробвам.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия