Автор Тема: Галя - Жако - Приемане на промени  (Прочетена 76604 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 422
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Галя - Жако - Приемане на промени
« Отговор #25 -: януари 02, 2014, 11:52:16 pm »
Според мен започни веднага щом се чувстваш готова да го правиш редовно, постоянно и имаш ясен план. Според мен при двете пилета едновременно. Така и така си влияят едно на друго... Разбирам желанието ти да видиш промяна колкото може по-скоро :) Ще правим каквото може в тази връзка, пък ти ще наблегнеш на търпението ;) Най-добре, стига да успееш, е да изключиш тотално времето от сметките. Когато, тогава. Колкото по-нетърпелив е човек, толкова по-дълго му се струва, че отнема за да се случат нещата.

С какво мислиш да започнеш? Важно е да избереш "нещото" така, че да не ги хвърля в амок. Както сама отбеляза, предвид разликите в пилетата и влиянието, което оказват едно на друго, струва си да приложиш индивидуален подход? В смисъл, различни неща за всяко пиле? Предлагам ти 3-4 дни в началото да местиш нещо, което ИЗОБЩО не ги притеснява в клетките. Само да свикнат с движението, с промяната. После бавно ще засилваш стимула.

За сега да се съсредоточим само върху това да приемат промените по-спокойно. Работейки системно с тях сама ще им хванеш скоростта, с която трябва да напредвате. Скоро след това ще стане много по-лесно да ги научиш каквото поискаш.

Ако искаш напиши с какво ще почнеш. Ще уточним какви реакции очакваме и в какви гранични случаи ще правим промени в плана. За начало мисля, че е ясно - целим да свикнат с нещо елементарно, което се мести в клетките им. Може би фъстък? Знам ли? Нещо тривиално, което изобщо няма да ги притеснява, но ще забелязват че се мести всеки ден? Предложения?
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #26 -: януари 02, 2014, 11:57:56 pm »
Хубаво си описала случки, които най-вероятно имат значение за поведението им сега. Утре ще напиша въпроси към тях, но за сега ще се опитам да ползваме само това, което вероятно има връзка с по-трудното приемането на промяна от пилетата. Ти помисли с какво ще почнеш?

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,448
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #27 -: януари 03, 2014, 01:25:01 am »
Търпение да искаш от мен. Типичен телец съм. Нямам проблем с търпението, куца ми обаче постоянството. Тук идва твоята роля. Ще ме ръчкаш, ако се разконцентрирам  ;)

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #28 -: януари 03, 2014, 01:36:58 am »
Утре смятам да сменя кацалката от снимката в клетката на Поли. Оказа се неудачно решение. Прекалено е гладка.
Това няма да засегне особено Поли, ще му трябват от няколко часа до ден за да свикне с новата. Папи вероятно ще се чуди малко по-дълго. После ще върна люлката от клетката на Папи в клетката на Поли. Папи не играе с нея, не че Поли играеше, но и двамата нямат проблем с присъствието. След това мисля да започна да въртя играчките във клетките им. Всеки път на ново място.
Въпроса е между разместванията трябва ли да чакам да ги приемат или не? Вътрешното ми усещане е, че трябва да свикнат преди новата промяна, но не съм сигурна.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #29 -: януари 03, 2014, 11:03:47 am »
Добре. Можем да приемем смяната на "неудачната" кацалка като част от промените, за които говорим. Ще изкачаш да се успокоят и да приемат новостта и тогава ще се погрижим да им осигурим "вятъра", за който стана дума. Не съм убеден, че играчките са това, с което да започнеш, но ти ще решиш. В самото начало целта ни е да раздвижим нещата в живота им малко повече, един вид да компенсираме стереотипа, към който ги предразполага спокойствието вкъщи. Тръгваме със съвсем малки стъпки, с неща, които изобщо не ги притесняват. Все таки, те ще събудят у тях усещането за движение около тях и ще ги подготвят за по-сериозни промени. Доколкото знам играчките са леко болна тема? Бих ги оставил за по-нататък. Можеш да варираш всякакви неща, които самата ти правиш по един и същ начин с тях всеки ден. Например...знам ли...ако им оставяш фъстък или други лакомства на определено място в клетките? Нещо такова? Нещо неплашещо по принцип? Като първа стъпка искаме само да раздвижим обкръжението им, ок?

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #30 -: януари 03, 2014, 11:57:05 am »
Цитат
Не съм убеден, че играчките са това, с което да започнеш, но ти ще решиш.
Аз не се сещам за друго, което да са приели като присъствие в клетките си и което да не ги притеснява. Мисля, че това ще е най-безболезнено на етапа.
Цитат
Доколкото знам играчките са леко болна тема?
Да така е, но тези две играчки са приети като присъствие, макар да не си играят активно с тях. висят в клетката на Поли от години, а Папи си ги хареса и ги прие.
Цитат
Можеш да варираш всякакви неща, които самата ти правиш по един и същ начин с тях всеки ден. Например...знам ли...ако им оставяш фъстък или други лакомства на определено място в клетките? Нещо такова?
Нищо не правя по един и същи начин с тях всеки ден. Храната я сервирам сутрин и вечер, но в различен състав - някой път, ако зърнената смеска не е изядена давам сутрин само зеленчук, а вечер сменям зърнената смеска, друг път сутрин сменям зърнената смеска, а вечер додавам зеленчуците, зависи от ситуацията.
Лакомствата - фъстъци или други ядки ги сервирам в храната, освен, ако не съм се занимавала с тях и не са си получили дажбата от ръка, или ако нямам намерение да се занимавам в близките няколко часа.
Опитах да слагам зърнената смеска в големи съдини на пода на клетката, което както се сещаш ги докара до висене като прилепи за два дни, накрая аз капитулирах, махнах съдинките, които бяха прозрачни и "неплашещи" (по мое виждане) и оставих зместа на салфетка, уж обичат да дъвчат салфетки, но не приеха и този вариант. Прекратих опитите.
Всякакъв съд с храна поставен на необичайно място ги шокира, предполагам вида на самия съд, а не храната, защото храната е позната.
Папи воюва и против всякаква непозната за нея храна, както и за храна позната и поднесена по необичаен начин.
Затова си мисля, че играчките са нещото, което ще създаде по-малко течение при така наречения вятър на промяната.
Въпреки, че Поли видимо се позаглади, все още си е слаб, а Папи също доста посмъкна откакто е у нас (имаше нужда), някак не ми се иска да експериментирам с нещо, което ги отказва от активно хранене за 2-3 дни.
Не се сещам за начин при който да променя начина на сервиране на фъстъци да речем, без да внеса заедно с фъстъка нещо непознато и невиждано, освен ако не седна да нижа огърлици от фъстъци на конец.
Ако ти хрумва нещо друго, което да не е играчката, но да не е свързано за сега с храната им ...

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #31 -: януари 04, 2014, 11:39:35 am »
Така да докладвам. Вчера смених неудачната кацалка с друга, дървена. Всичко е ок, няма никакви драми. Никой по никакъв начин не отреагира.
Днес обаче се замислих, дали в момента наистина са в изходна позиция?
Поли е странен от няколко дни. Назландисва се, не бърза да излиза, когато го отворя, после излиза и отива на клетката на Папи, обикновенно седи на покрива на своята клетка.
После пък се опъва не иска да си влиза, налага се да го подбутвам и кандардисвам.
От вчера ми прави впечатление, че хвърля твърде голямо количество пух. Или е започнал да сменя пух, или да се скубе, няма оголено за сега.
Та мисълта ми беше, дали са в нормална кондиция или Поли е притеснен от коледната украса? Няма драми, няма затваряне на вратичката, все пак излиза, но се държи нехарактерно.
От друга страна вече две седмици ги пускам всеки ден по за цял ден, може да се е наразходил и да не му се иска , пък после като излезе и да не му се влиза, знам ли го.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #32 -: януари 04, 2014, 03:13:05 pm »
Опитах да слагам зърнената смеска в големи съдини на пода на клетката, което както се сещаш ги докара до висене като прилепи за два дни, накрая аз капитулирах, махнах съдинките, които бяха прозрачни и "неплашещи" (по мое виждане) и оставих зместа на салфетка, уж обичат да дъвчат салфетки, но не приеха и този вариант. Прекратих опитите.

Кога сложи съдините със смеската в клетката? Докато бяха вътре или докато бяха вън? Защо си капитулирала? Какво като висят в клетката? Можеш ли да се абстрахираш и да не гледаш на това "висене" като на проблем? Аз не бих се впечатлявал особено от това, освен ако не видя проблем на хоризонта. Ще повиси пък ще слезе и ще яде. Пилешки му работи. Прибирането трудно може да бъде критерий за нещо, понеже нямаш изградено поведение за прибиране. Общо взето се кандардисвате и се подбутвате докато някой благоволи да си влезе :) При това положение и най-малкото нещо различно в клетката ще ги държи нащрек и няма да искат да влязат.

Ние не търсим "изходно положение", при което те да са в перфектната форма. Винаги ще има нещо, което да ги вълнува, смущава, да линеят, да качват хормони и какво ли не. И Джаки днес хвърли едно летателно перо - мисля, че започва да линее...

Аз пак да обърна внимание: Като начало предпочитам да започнеш с нещо, което за тях е напълно нормално и естествено. Нещо като храната, с която са свикнали, например. Ако нещата са чак толкова страшни колкото описваш, не можеш ли да почнеш например с местене на купичките им в клетките макар с по един сантиметър наляво/надясно/нагоре/надолу? Казах ти, че целта е да започнем с нещо нормално за тях. Ако мислиш, че играчките за тях са се превърнали като част от пейзажа и няма да ги хвърлят в амок, ако ги преместиш - ок. Очевидно без да пробваш няма да стане. Само с гадаене няма да разберем.

Започни с най-малката промяна, за която се сещаш. Бих искал да е такава, която изобщо не регистрират видимо. Т.е. по никакъв начин да не проявят колебливост или притеснение, камо ли уплаха в резултат на тази промяна... Най-важно е стъпките да са много малки. Да започнем с нещо, с което те са хепи и да напредваме със съвсем малки стъпки докато стигнем етап, когато промените ще бъдат чудо за 2-3 минути, не повече :)

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #33 -: януари 04, 2014, 03:22:29 pm »
... куца ми обаче постоянството. Тук идва твоята роля. Ще ме ръчкаш, ако се разконцентрирам  ;)

За да сме сигурни, че няма да се разсееш нещо, всеки ден ще постваш снимка, на която да виждаме промяната и кратък коментар на реакцията им или на други характерни поведения, които си забелязала. ;D

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #34 -: януари 05, 2014, 12:26:16 am »
Това с храната го направих, когато гледах клиповете на Игор. Тогава, ако си спомняш ти споделих, че Поли е страшно отслабнал и просто не посмях да го държа повече от два дни гладен, затова капитулирах. Сега се пооправи, но тогава беше наистина много кльощав.
Хранилки няма как да местя по малко защото са в гнезда. За да ги преместя трябва да купя нови, което ще е сериозен стрес.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #35 -: януари 05, 2014, 12:28:59 am »
Най-малката и незабележима промяна ще са играчките. Проблема е само, че не ги отразяват. Просто не им обръщат внимание.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #36 -: януари 05, 2014, 01:11:29 am »
Най-малката и незабележима промяна ще са играчките. Проблема е само, че не ги отразяват. Просто не им обръщат внимание.

Точно това търсим! Да не им обръщат видимо никакво внимание. Това не е проблем, а е тъкмо търсеното в задачата...

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #37 -: януари 05, 2014, 11:00:31 am »
Мислех, че трябва да е нещо към което да проявяват интерес, да комуникират по някакъв начин с него за да се види реакцията.

За храната, питаш къде бяха пилетата- вътре си бяха по клетките.
Самото висене като такова не ме притеснява, а това, че докато висят не се хранят.
Ти колко дълго можеш да оставиш Джаки да виси и да не слиза да яде? Доколкото си спомням си казвал, че си му давал храна извън клетката в началото, за да не гладува дълго.
Знам, че когато огладнеят ще ядат, но предвид анорексичното телосложение на Поли ме е страх да рискувам.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #38 -: януари 05, 2014, 04:31:04 pm »
Такааа, на снимките се вижда как са поставени днес играчките. Чистих клетките и ги разместих. Пилетата си бяха вътре.
Поли изобщо не отрази, че вкарах люлката отново в клетката му. Тя до преди няколко месеца(2-3) си висеше точно там.
Папи прояви временен интерес за около 5 минути към разместването, но тя се впечатлява и от самото чистене. Никой не е уплашен или шокиран, но аз и не очаквах драми.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #39 -: януари 05, 2014, 05:45:47 pm »
Мислех, че трябва да е нещо към което да проявяват интерес, да комуникират по някакъв начин с него за да се види реакцията.

В последните мейли се уговорихме, че като за старт търсим нещо, което не отразяват видимо. Нещо, което ще местиш вътре всеки ден без да ги смущава. Нещо, което ще им променя ежедневно "фона" без да ги стресира. Поне 4-5 дни само ще местиш играчките в клетките им нагоре-надолу-напред-назад. Чудесно е, че не ги отразяват. Това дава възможност да местиш играчките дори по няколко пъти на ден, по различно време от деня. Нека местенето да е непредсказуемо за тях. Както по място така и по време. Те не показват дискомфорт, но със сигурност в съзнанието си регистрират промени в обстановката. Целта е всеки ден да виждат да се случват промени в къщите им и в това да няма нищо страшно. Това ще е за начало. След 5-6 дни (петък или събота?) по този начин ще видим как ще продължим. Аз имам няколко идеи. Ти какво предлагаш?

За храната, питаш къде бяха пилетата- вътре си бяха по клетките.

И не се ли разхвърчаха, не полудяха ли като вкара вътре нови, непознати паници?

Самото висене като такова не ме притеснява, а това, че докато висят не се хранят.
...
Знам, че когато огладнеят ще ядат, но предвид анорексичното телосложение на Поли ме е страх да рискувам.

Правилно си спомняш, давал съм му по две-три семки в първите дни и месеци след като го взех и почнах да го пускам. Тогава не различавах корела от какаду ;D Сега не бих се притеснявал, че Джаки ще гладува докато има храна наоколо. Особено в клетката му. Бих го оставил най-спокойно без да му обръщам внимание да си виси колкото му душа поиска. Щом усети, че не ме впечатлява висенето му ще си слезе и ще миряса. Подозирам, че и при вас има нещо такова...

За да се притесня, че не се храни трябва да го наблюдавам без да отместя поглед в продължение на дни. Обикновено нямам нито тази възможност нито това търпение :)

Това за "анорексичното телосложение" на Поли без коментар. Като ми покажеш данни за теглото на пилето в продължение на десетина дни, може. Избягвай такива заключения - не ти помагат.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #40 -: януари 05, 2014, 05:49:08 pm »
Такааа, на снимките се вижда как са поставени днес играчките. Чистих клетките и ги разместих. Пилетата си бяха вътре.
Поли изобщо не отрази, че вкарах люлката отново в клетката му. Тя до преди няколко месеца(2-3) си висеше точно там.
Папи прояви временен интерес за около 5 минути към разместването, но тя се впечатлява и от самото чистене. Никой не е уплашен или шокиран, но аз и не очаквах драми.

СУПЕРРР!!! Чудесен старт. Ще приема думите ти, че не им пука от играчките. Предполагам, че снимките са направени в момент, когато и двете пилета са вперили поглед в играчките? Вниманието им не е фиксирано върху играчките, нали? И при двете пилета интересът трая около 5 минути, така ли? След това какво? Поеха си по пътя? ;) Какво почнаха да правят? Пуска ли ги навън след като сложи играчките или не? Кога планираш да ги пуснеш?

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #41 -: януари 05, 2014, 07:55:09 pm »
Цитат
В последните мейли се уговорихме, че като за старт търсим нещо, което не отразяват видимо. Нещо, което ще местиш вътре всеки ден без да ги смущава. Нещо, което ще им променя ежедневно "фона" без да ги стресира.
Аз някак имах усещането (и продължавам да го имам, че пилетата трябва да взаимодействат по някакъв начин с нещото, което местя, за да го видят, че е на ново място и това да ги накара да го потърсят на новото място. Оф не мога да се изразя правилно. Тези играчки те наистина не ги отразяват, не играят с тях и не им се налага да отидат при тях на ново място за да поиграят.
Например при използваните предмети настъпва стъписване, "къде е сега, защо е там и аз как сега да ида при него" докато отношението им към тези играчки е паралелно.
Папи имаше една играчка, която много си обичаше и много играеше с нея, но тя се разпердушини и стана опасна. Поли от години не проявява симпатии към никоя от играчките си.
Но щом това е ок, значи сме на прав път.
Цитат
Аз имам няколко идеи. Ти какво предлагаш?
Кажи каква е следващата цел, да отразят местенето?
Цитат
За да се притесня, че не се храни трябва да го наблюдавам без да отместя поглед в продължение на дни. Обикновено нямам нито тази възможност нито това търпение :)
Или да видиш, че храната не е докосната, няма шлюпки наоколо и дори на фъстъците и слънчогледа не е отдадено дължимото  ;)
Цитат
Това за "анорексичното телосложение" на Поли без коментар. Като ми покажеш данни за теглото на пилето в продължение на десетина дни, може. Избягвай такива заключения - не ти помагат.
На етапа по обясними причини няма как да го претегля, но беше наистина страшно слаб, той по-принцип си е слаб, ама много бях изтървала работата. Аз го опипвам и него, а вече и Папи, разликата между двамата е огромна, но След напомпването с ядки, яйца и слънчоглед Поли се пооправи.
Цитат
СУПЕРРР!!! Чудесен старт. Ще приема думите ти, че не им пука от играчките.
Значи Поли не отрази нито процедурата по поставянето, нито самия факт на наличието на л'лката в клетката му, както казах при него всъщност беше не само местене, а внасяне на старата люлка след 2-3 месечно отсъствие. Папи по принцип беше поразбутана от чистенето и се поопули като преместих играчката. Повися и я погледа около 5 минути и слезе на кацалката.
Цитат
Вниманието им не е фиксирано върху играчките, нали?
След 5 минути на Папи никакъв интерес.
Цитат
И при двете пилета интересът трая около 5 минути, така ли?
Само при Папи, Поли изобщо не отрази събитията.
Цитат
След това какво? Поеха си по пътя? ;) Какво почнаха да правят?
Пуснаха гащите и заспаха, до преди 2 минути. Щерката се раздвижи и те с нея. Папи в момента води епична битка с играчката, явно се сети за нея, като и виси пред носа. Поли ораторства, чекне се и заблъска огризките от първата си играчка, които са му л'бими, но не мога да ги местя. А се сеща за тях, само ако види, че Папи беснее с нещо. На л'лката нула внимание.
Цитат
Пуска ли ги навън след като сложи играчките или не? Кога планираш да ги пуснеш?
До сега нямаше как да ги пусна, защото котака беше в хола и не беше здравословно. Мисля да не ги пускам сега, първо са току що нахранени, второ са се заиграли, навън само ще дремят. Утре ще ги пусна, но не очаквам да има проблем с влизането.
Цитат
И не се ли разхвърчаха, не полудяха ли като вкара вътре нови, непознати паници?
И питаш, настана суматоха естествено, после се обесиха на таваните и висяха като прилепи, след това слезнаха на кацалките (най-горните) и до другата сутрин 24 часа не слезнаха до манджата. Тогава махнах паниците, смених храната и я сложих върху салфетки. Със салфетките нямаше чак такава драма, с летене и пърхане, но се заковаха на тавана, и после на кацалките. До там с яденето от салфетка. На другата сутрин сложих купите. Салфетките не бяха докоснати.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #42 -: януари 05, 2014, 08:24:33 pm »
Аз някак имах усещането (и продължавам да го имам, че пилетата трябва да взаимодействат по някакъв начин с нещото, което местя, за да го видят, че е на ново място и това да ги накара да го потърсят на новото място. Оф не мога да се изразя правилно.

Да, разбирам те много добре. И недей да мислиш за изразяването - няма да се заяждам :P Като не разбирам за какво говориш ще си кажа ;D

Това, което си мислиш ще дойде малко нататък. Нали се разбрахме, че ще работим на съвсем малки стъпки без да ги стресираме? Идеята на тази, най-първа стъпка я разказах по-горе. Промяната не е само това, което виждаме и отразяваме. Промяната е цялостно усещане за обкръжението. Някой би казал съзнателно и подсъзнателно. Като най-първа и безобидна стъпка за папагалите искаме да ги подготвим за по-сериозни промени. При тази подготовка ще правим минимални промени в "къщите им", такива които само "подсъзнателно" да им създадат усещане за непрекъсната промяна. След тази първа стъпка ще минем към нещо минимално по-забележително за тях и т.н. докато стигнем до големи и "страшни" неща. Аз от много време подозирам, че "стъпките" които използваш са по-големи отколкото трябва за да стане обучението. Нека вървим за сега по този път. Ако се наложи ще променим тактиката. Няма зор. Днес колко пъти мести играчките в клетките им? Чакаме утрешните снимки и разказ, нали знаеш? ;D

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #43 -: януари 05, 2014, 08:31:30 pm »
Кажи каква е следващата цел, да отразят местенето?

Следващото предлагам да е същите играчки с някаква добавка към тях? Ако е възможно? Някакво парче хартия/картон закачено на синджира между дървените чаркове? Шарено? Изобщо...нещо, което да внесе допълнително разлика в пейзажа, но минимална разлика. Целта ни е да започнат да забелязват (видимо) промените без обаче да се стресират до толкова, че да не искат да се хранят или да си влязат. После можем да "разкрасим" още повече играчките и т.н. докато станат някакви страховити чучела в клетките им ;) Нещо такова... Как ти се струва? После можем да почнем да слагаме всякакви други страхотии и да забравим играчките...

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #44 -: януари 05, 2014, 09:41:35 pm »
Цитат
Днес колко пъти мести играчките в клетките им? Чакаме утрешните снимки и разказ, нали знаеш? ;D
Повече не съм местила, утре ще преместя сутринта и после вечерта. Така мисля постепенно да увеличавам, въпреки, че като съм на работа през деня няма кой да мести, щерката няма да бръкне в клетките за никакви подкупи на света.
Цитат
Следващото предлагам да е същите играчки с някаква добавка към тях? Ако е възможно? Някакво парче хартия/картон закачено на синджира между дървените чаркове? Шарено? Изобщо...нещо, което да внесе допълнително разлика в пейзажа, но минимална разлика. Целта ни е да започнат да забелязват (видимо) промените без обаче да се стресират до толкова, че да не искат да се хранят или да си влязат. После можем да "разкрасим" още повече играчките и т.н. докато станат някакви страховити чучела в клетките им ;) Нещо такова... Как ти се струва? После можем да почнем да слагаме всякакви други страхотии и да забравим играчките...
Да има възможност да се наничват, връзват и добавят разни джунджурии на тези играчки.
Извън текущия разговор, много ми хареса идеята на Игор за амбалажната хартия, обърна ли внимание? Дето разказваше как ги свиква неговите да играят с амбалажна хартия и да търсят вътре нещо, а после използва това да обвива неща, които иска да им вкара в клетките, без мъчителното висене наоколо. Те очакват отвътре винаги да излезне нещо вкусно и забавно и приемат така поднесения предмет без никакви проблеми.
Въпроса е как да ги убедиш да се заиграят с амбалажна хартия.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #45 -: януари 05, 2014, 09:44:05 pm »
Цитат
Аз от много време подозирам, че "стъпките" които използваш са по-големи отколкото трябва за да стане обучението. Нека вървим за сега по този път. Ако се наложи ще променим тактиката. Няма зор. Днес колко пъти мести играчките в клетките им? Чакаме утрешните снимки и разказ, нали знаеш? ;D
Има нещо такова. Просто винаги ми се е струвало, че ако няма ответна реакция нищо не съм направила, затова търся реакцията, макар и минимална. Тя обаче обикновенно не е никак малка.
В смисъл, най-често е или никаква или по-силна от желаното.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #46 -: януари 05, 2014, 09:45:39 pm »
Някъде след вазимането от ръка и галенето ми се прекъсва веригата и забързвам темпото, или просто ми се губят междинни стъпки.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #47 -: януари 06, 2014, 11:48:53 am »
Сутринта разместих, от Поли нула внимание, Папи се размърда само защото бръкнах в клетката и се надяваше на чесане. След 2 минути и двамата бяха в купите и закусваха.
Снимки след малко ще кача.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #48 -: януари 06, 2014, 01:59:30 pm »
Повече не съм местила, утре ще преместя сутринта и после вечерта.

Това е напълно достатъчно!

Извън текущия разговор, много ми хареса идеята на Игор за амбалажната хартия, обърна ли внимание? ...
Въпроса е как да ги убедиш да се заиграят с амбалажна хартия.

Идеята е супер! И до там ще стигнат. Въпросът е да ги докараме до там, после варианти и разнообразие колкото искаш ;D

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #49 -: януари 06, 2014, 02:03:03 pm »
Има нещо такова. Просто винаги ми се е струвало, че ако няма ответна реакция нищо не съм направила, затова търся реакцията, макар и минимална. Тя обаче обикновенно не е никак малка.
В смисъл, най-често е или никаква или по-силна от желаното.

Точно това са знаците, които пилето ти дава по отношение на избора ти на стъпка. Ако реакцията не е малка, значи стъпката е била твърде голяма и трябва да я понамалиш докато стигнеш до желания минимален ефект. Нужна е само фантазия за да се сетиш по какъв начин да намаляваш или увеличаваш стъпката.