Автор Тема: Всичко за корелите  (Прочетена 32303 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Blueone

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 1,225
 • Рейтинг: 181
 • Пол: Мъж
 • Skype: x-2daz
  • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
Всичко за корелите
« -: януари 04, 2014, 03:38:57 pm »
Крайно време беше някой да направи подробна тема за тези папагали и след консултация със модераторите и администратора получих зелена светлина да я напиша.Текстът е най-вече по поите наблюдения за светът на корелите,със най-интересните неща,за които не знаем,без да включвам всички най-общи познания за тези птици.

I-ва Част


.:: Любопитни факти ::.- Защо Корела ?

Корелите се считат за едни от най-малките видове австралийски какадута и всъщност английското наименование "Cockatiel" идва от португалската дума "cacatitho", която означава малко какаду.Корелата е единственото какаду със дълга клиновидна опашка,стройно тяло и дълги,остри криле.Поведението им наподобява някои от характерните за какадутата приоми.Феноменални летци са,което им помага много във дивата природа, защото те често мигрират във търсене на храна..:: Информация ::..

Тези птици обитават почти цялата територия на Австралия и начинът им на живот, близък до този на вълнистото папагалче до голяма степен е повлиян от климатичните особености на този континент. Корелите са много добри летци – нещо жизнено важно за често пъти трудното намиране на храна и вода. Нелек е животът им през дългите сухи периоди на годината. С оглед на това, Корелите - подобно на вълнистите папагалчета са развили способност за бързо отглеждане на потомството. Те също са хралупни птици – използват за мътене дупки в стари дървета, които често пъти дооформят и разширяват сами. Съществено при избор на “гнездо” е близостта на храна и вода за малките пиленца. Нимфите са плашливи птици и предпочитат високите дървета с добра видимост. Когато кацат на земята, те са изключително предпазливи и винаги готови да отлетят. Основното им меню се състои в семена, различни тревни растения, плодове.
Окраската на свободно живеещите корели е предимно сива. Дори да се появи друга мутация /напр. Албинос – бели с червени очи/, шансът й да оцелее е много малък. С нестандарния си цвят, тя се превръща в по-лесно достъпна плячка. Нормалната сива корела има следното оцветяване – жълта глава, преливаща в бяло по краищата с характерните оранжево-червени, кръгли петна на бузите. Заради своята жълто-сива качулка, която птиците могат да прибират и изправят /при възбуда/, корелите са наричани още “мини какаду”. От двете страни на крилата, като “пагони” се очертават бели ивици с дължина 8-10 см. Основният цвят е сив, преливащ от по-светло на гърдите, към по-тъмно на гърба. При мъжките индивиди опашката от долната страна е черна, а при женските по-бледа. Като цяло окраската на женската е по-светла, включително “ушните” петна са видимо по-бледи – един от основните познавателни белези. Друго различие, за по-опитните познавачи , е разстоянието между очите погледнато в анфас. То е по-малко при женските. Оперението на младите птици е подобно на цвета на женските корели, но след първата смяна на перата и до 8-10 месеца мъжките проявават своите различия.
Превърнала се в желан домашен любимец, корелата е и обект на разнообразни селекционни кръстоски. В резултат на това днес сме свидетели на огромно разнообразие от цветни мутации – бели и жълти с червени очи, канелени, сребристи, опушени, шарени, както и рецисивни белобузи птици – в тяхната окраска липсва жълтия и червения цвят, респективно характерните червени петна по бузите са бели.
Корелите понасят с относителна лекота по-суровите зимни условия, стига да са добре защитени от течения и храненето им да е пълноценно. Със своя по-голям размер /в сравнение с вълнистите папагали/ 32-34 см /с опашката/, по-мелодично цвърчене и не на последно място по-голяма досетливост, австралийската дългоопашата Корела може да бъде ваш забавен домашен любимец и да ви радва в продължение на 15-20, и повече години / има данни за корели в плен достигнали 30 годишна възраст/.
Във дивото ...


Сивия (normal grey) папагал е основния който се среща във дивото.Хранят се със различни семена,зърна и плодове.Това е във дивото обаче.Корелите са доста претенциозни  във домашни условия и доста често трудно се научават да се хранят със плодове.Размножават се близо до вода,а гнездят във хралупите на дърветата.Развъждането става през дъждовния сезон когато има вода и храна за малките пиленца.Женската снася от 4 до 7,но не всички ще порастнат и оцелят.Някои дори не се и излюпват.Тези яйца остават във гнездото за да излъчват топлина за останалите малки пиленца.
-Знаете ли че ?

.::  Корелите опознават предметите със устата си.Когато преодолеят първоначалния страх,те толкова много се съсредоточават във изучаването на предмета със клюн и език,че забравят за околния свят

.:: Узряват полово на година.Мъжките са готови за поколение,въпреки,че може да са по непредпазливи и неопитни,а женските е препоръчително да са на поне на година и половина за да израстнат здрави малките корели.

.:: Изпаренията от тефлоновите котлони могат да убият вашата корела

.::  Във дивото могат да се видят огромни ята,които обикалят небето за да открият големи водни  басейни където да могат да си починат,нахранят и развъждат.

.:: За ръчно хранените корели е по вероятно да проговорят,отколкото хранените от родителите. ( няма нищо 100 % -во,а този факт е разбулен от едно мое папагалче )

.:: При смесване на гените преди много години и създаването на Лутино корелата,учените са пропуснали да изчислят вероятността лутиното да оплешивява.Сега, ако единият родител носи генът на оплешивяването той се предава и на поколението му.Затова не се препоръчват да се кръстосват родители които носят този ген.

.:: Корелите често кихат.Точно както човека,те използват това за да прочистят каналите си и да премахнат прашинките които са се натрупали.

.:: Един необичаен навик е нощната уплаха.Въпреки,че се случва и при други папагали,при корелите това е по често.Птицата започва да лети във клетката уплашена от нещо,било то някакъв шум,движение и дори земетресени.Това може да доведе до сериозни наранявания,ако не се светне бързо лампата и да се успокои корелата, като стопанина си вкара ръката във клетката.Във повечето случаи страхът не отминава леко,а трябва да се изчака да заспи отново и чак тогава да се угаси лампата.Уплахата може да се предотврати лесно,ако се сложи малка лампа която да осветява нощем клетката и папагалът бързо да се окопитва,ако се изплаши.

.:: Понякога стопанинът заварва папагалът да се търка във нещо,например клонка или играчка.По същото време си мърда опашката от едната страна на другата.Да,точно така.Корелата се сношава със обекта.Това поведение се наблюдава при мъжките и е абсолютно нормално поведение за мъжките които все още нямат женска.

.:: Някои корели са хомосексуални.Тъжен факт,но и това го има във живота им.Отново липсата на женска е причината за това и нуждата от съвокупляване.Понякога стопанинът не знае,че и двете корели са мъжки и когато ги хване на калъп потърква ръце,че ще снесат яйца.А дано, ама надали.
.:: Mъжки срещу Женски ::..


Няколко думи и за двата пола:

Мъжките са характерните мачовци - наперени,тарикати,доминиращи.Те са тези които предприемат първата крачка при свалката и  омайват женската със песни,мелодийки и понякога със папагалски приказки.Отличават се със доминиращо ярки жълти лица и тъмно оранжеви бузи.Когато станат на една година петната, които са имали като малки под крилата изчезват.


Когато женската снесе яйца мъжкия променя поведението си и става по агресивен.Не допуска приближаване до гнездото,а понякога напада и без причина.По време на размножаването,мъжкия и женската си поделят мътенето на яйцата.Мъжкия поема дневната смяна,а женската нощната.Опитните двойки,мътят дори заедно,но младите родители биха се сбили,докато изгладят различията си.Доста често корелите страдат от хормонален дисбаланс,който ги кара да скубят малките пиленца,за да ги изгонят по бързо от гнездото и да започнат,нова мътилка.Това поведение се наблюдава доста повече при мъжките корели.


Мъжките корели са много музикални.Могат да хванат всякаква мелодия или звук стига да стопанина да е упорит.Не е никак лесно и трябва много време,за да свикне,но ето какво се получава когато научи нещо ...


Женските са доста по кротките папагали.Почти не им се чува гласа,ако са във двойка,иначе ако са,сами или със друг вид папагал или човек, дори започват да пеят, за да установят връзка
със тях.Когато са готови за размножаване,те се предлагат на мъжкия,а ако няма такъв се търкат във предмети или ъгли и издават пискливи звуци.Женската може да снесе яйца и без мъжки,но не са ли оплодени, няма да се излюпят и ще ги остави след време.Зависимостта между мъжкия и женската е ключова.Ако единия от родителите спре да мъти или загине и другия ще изостави яйцата.
.:: Без тия ::.


Ако искате папагалът ви да живее пълноценно и дълго има някои неща които не трябва да му се дават:
- Сол
- Сладко
- Aвокадо (смъртоносно)
- Шоколад
- Кофеин
- Алкохол
- Тестени изделия
- Мазни храни
- Лук
- Чесън
- Портокали (костилки)
- Череши (костилки)
- Праскови (костилки)
- Скариди
- Раци
- Омари
- Спанак (може да увреди бъбреците и да предотврати усвояването на калций)
- Магданоз (може да увреди бъбреците и да предотврати усвояването на калций)


И като за последно,един съвет.Човешката слюнка също съдържа бактерии,затова не си пъхайте човката в устата си  :D


.:: Храна ::.

Да оставим настрана за малко обикновенната храна.Нека започнем със витамините които,трябва да приемат корелите.


Доставяйте нужните витамини от зеленчуци със следните зелени зеленчуци : Зеле,краставици,маруля.Това ще им осигури нужният калций.Нарязвайте на малки парченца и ги давайте от ръка.Листата от глухарче са,задължителни за зеленото меню

Корелите се нуждаят и от протеини.Може да им давате риба,пиле и варени яйца които са пресно сготвени и не са стояли повече от 30 минути във клетката,защото започват да развиват бактерии и това може да разболее папагалът ви.Разбира се става дума за малки количества.Все пак самия папагал е около 100 гр и малки хапки пропорционални на теглото му веднъж два пъти във седмицата не вредят.Яйцата се варят малко над 10 минути за да може бактериите да изчезнат напълно.Дават се целите,дори черупката е отличен източник на калций и ще я изядат, ако е натрошена.Други добри храни се още аспержите,сладкия картоф,ябълка,грозде,ориз.


Водата.Тя трябва да се сменя,често през лятото по 3-4 пъти на ден.Тя трябва да е винаги прясна и да няма семенца и пера.

Добре е да им се дава от време на време и лакомства.Крекерът е и добър начин за обучаване на папагала,като при изпълнение на командата го поощрявате със наградата.
Ядките са едни от най-богатите източници на антиоксиданти - Витамини B,E.Бананът е доста богат на калий,витамин C и фибри.Стига да го хареса папагалът,ще е хем доволен,хем здрав.И стигнахме до основната храна - семената.Всякакви семена са удачни, без семената на  плодовете, които могат да се окажат отровни и във някои случаи фатални.Марката не винаги има значение,стига количеството качествена храна да е налице.Така или иначе по голямата част е просо,а останалата канарено семе,овес и слънчоглед и др.Производителите слагат и пелети,които също обогатяват храната.Всеки избира според джоба си,има и насипна храна за която обаче трябва да се уверите във произхода и качеството.Иначе може да заложите на отвърдените производители които гарантират натурална храна.
.:: Витамини и минерали ::.

Корелите се нуждаят от витамини и минерали както всяко друго животно.Във дивото те набавят нужните минерали от скалите и често се забелязват на ята да дълбаят дупки.Във плен  стопанинът може да им предложи минерални блокове със различни вкусове,пясък със мидени черупки.Те стимулират и регулират хранителната дейност,а минералния блок и костта от сепия носят нужния калций и витамин D.[/size]


Другия вариант са течните витамини и тези на прах.Продават се във магазините и има за всичко от подобряване на перата до мултивитамините и подобряване на храносмилането.Аз лично,не залагам на марките,а отскачам до ветеринарната аптека и си вземам само витамините които ми трябват - B,D,E,течен калций и селед.Но за тези които искат птицата ви да изглежда и се чувства перфектно ето какво предлагат магазините.
.:: Здраве и Хигиена ::.

Преди да си вземем папагал трябва да проверите за обърнете внимание на няколко важни неща.Лошата хигиена е сигурен белег за развитие на болести.Наблюдавайте от разстояние корелите без да ги стряскате. Откажете се от омърлушените птици с настръхнали пера, стоящи безучастно, дори цветът им да ви харесва. Изберете веселите, подскачащи, цвърчащи, чоплещи, закачащи се птици.Обърнете я и духнете под опашката й. Клоакалният отвор и перата около него трябва да бъдат чисти. Без зачервявания и слузести следи. По краката, очите и човката не трябва да има израстъци или петна. Откажете се от птици с прекомерно израстнали нокти или клюн, дори привидно да са здрави. Те най-вероятно са доста стари. Пипнете крачетата, разгънете крилете, опипайте коремчето и гърдите. Не трябва да има никакво изменение на костите. Перата на птицата трябва да са бляскави и гладки. И най-накрая не купувайте корела, чийто външен вид и поведение с нещо ви притеснява.Всички кацалки, поилки, хранилки, легенчета, както и цялата клетка трябва да се измиват веднъж седмично с гореща вода. Не оставяйте да се натрупват купчинки изпражнения или застояла храна. Ежедневното изхвърляне на тези отпадъци ще ви отнеме не повече от 10 минути. При поддържане на такава чистота и пълноценно и балансирано хранене, птиците са много по-устойчиви на заболявания. Бих искал да ви обърна повече внимание на това, да запазите вашата корела здрава, отколкото на лечението й след като заболее. Как да разпознаем болната нимфа? Наблюдавайте нейното поведение. Ако стои безучастно с настръхнали пера, загуби апетит, пие много повече от нормалното вода, престане да подсвирква, ако изпражненията й са слузести или примесени с кръв, ако се появат петна или образувания по крачетата, човката, около очите, ако клоаката и перата около нея са зацапани или спластени, ако дишането е учестено и трудно или се чуват хрипове – това са все поводи за безпокойство. Най-доброто решение е незабавното посещение при ветеринарен доктор, или познат специалист. Възможно е да се предпише лечение на птицата, изискващо по-специални условия /по-висока температура, спокойствие, по-малка клетка, даване на лекарствени препарати и т.н./.
Нямате повод за притеснение, ако перата на вашата корела започнат да падат. Този процес се нарича линеене или смаяна на перушената. Нормално това става без видими изменения. Само перцата по дъното на кафеза могат да ви подскажат за процеса. Не така стоят нещата обаче, ако се забелязват оголени участъци по тялото на птицата. И в този случай потърсете помощ от специалист. Липсата на условия за катерене и ровене /както в природата/, са причина често пъти за прекаленото прорастване на ноктите. С този проблем бихте могли да се справите и сами. Хванете птицата с кърпа, като и покриете очите, поставете я в дланта си и й протегнето крачето. С остра ножичка отрежете само прорасналото връхче на нокътя и лекичко го загладете с пиличка. Внимавайте да не нараните кръвоносният съд, който е разположен там. Ако все пак това се случи, притиснете кървящият нокът за 2-3 минути с памуче, докато кървенето спре. Рядко пъти се наблюдава и прорастване на клюна. Обикновено това се случва, когато птицата няма свежи клонки и дървени пръчки, които да кълве. В този случай отново се посъветвайте с ветеринар. Възможно е вашата птица да киха. Това не винаги е признак за настинка. Може корелата просто да прочиства дихателните си пътища. Прозяването пък, най-вероятно сочи за намалено съдържание на кислород в стаята, която трябва да проветрите добре. Не оставяйте никога нимфата сама по време на свободният й полет из стаята. Има много места, на които тя може да се нарани, закачи или счупи свой крайник, а често пъти и да загине.
.:: Летене ::.

 
Както отначало споделих,корелите са феноменални летци.Във дивото преминават дълги разстояния във търсене на вода и място за гнездене.Когато обаче са отгледани във плен и стопанинът за първи път ги пуска да летят се сблъсква със няколко проблема.Ако клетката е била малка перата и със сигурност няма да са във изрядно състояние което също ще я затрудни.Във повечето случаи родените във плен птици не знаят как да летят,ако не са били пускани навън като малки.Най-често първия полет приключва доста бързо със тежко приземяване на земята.За да усвои перфектното си летене,птицата трябва да направи няколко такива падания докато разбере къде може да се каца и как да преодолее последвалия от приземяването шок.Малките папагалчета се учат за една седмица и усвояват майсторлъка до перфекция.

Преди да пуснете папагала да лети във стаята трябва непременно да вземете няколко предпазни мерки.Уверете се,че всички прозорци и врати са затворени за да не излети папагала навън.Затъмнете стаята,като спуснете щорите или пердетата,за да не се блъска папагала във стъклото.Те не го виждат и сблъсъкът може понякога да е и със сериозни пропорции.Осигурете му високи места за кацане,защото там е първото място,където ще потърси място за кацане.Предпазете го от високи места (секции,шкафове) до които нямате лесен достъп.Oт моя опит най-лесно свикват да кацат на вас,ако вие им подадете високо ръка без да ръкомахате и без да се движите.Ако папагалът падне на земята,вземете го бързо и го поставете на рамото или ръката си.Постепенно когато се успокои ще знае,че това е сигурно място и сам ще идва след няколко подобни урока.Ако папагалът се качи на високо и не иска да слезе най-лесният начин е да му подадете клетката,която е единствената на тоя етап на която се доверява.Ако сте изградили доверие може да кацне и на ръката ви,когато му я подадете.

.:: Клетка,кафези,воалиери ::.

Клетките идват във всякакви форми и  размери.Стандартните са височина 49см ; дължина 52см. ; широчина 31см които са напълно достатъчни за двойка корели.Разбира се най-добре е да имат колкото се може повече пространство.Ако имате възможност и място може да купите за всеки по отделна клетка,за да се чувства по-добре.

Все пак,ако живеят два папагала във една клетка,трябва да се погрижите да има на най-високото дълга клонка или кацалка,за да не се карат.Най-вече нощем когато опичат да спят колкото се може по нависоко.Същото е и със хранилките.На една клонка трябва да има поне по две хранилки във ъглите за да не се карат за едната двата папагала.Това са все дребни детайли,които ще установите,когато съберете една двойка.
Ето тук и тук и тук има материали за воалиерите,ако някой се интересува да развъжда няколко папагала.Трябва да имате широко пространство - най-добре,ако живеете във къща (на двора).


  Използвани източници и статии
  [/list]
  « Последна редакция: януари 05, 2014, 12:14:32 am от Blueone »

  Неактивен Blueone

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 1,225
  • Рейтинг: 181
  • Пол: Мъж
  • Skype: x-2daz
   • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
  Re: Всичко за корелите
  « Отговор #1 -: януари 04, 2014, 03:43:22 pm »
  II-ра Част

  .:: Мутации ::.  Да започнем със оригинала ...

  Интересни факти : Открити са за първи път във Австралия през късните години на XVIII-ти век,след това пренесени във Европа във началото на XIX-ти век.Първите двойки във плен са отглеждани през средата на петдесетте години на XIX- век във Франция.  Нормално сивата корела е тъмно сива,почти черна с жълто лице и светло оранжеви бузи.Тялото и е тъмно сиво оцветено без следа от точки,райета,без изключения.Нормално женската е тъмна като мъжкия,но липсва светлото лице на мъжкия.Лицето и може да е тъмно жълто или по-бледо.Първите пера които се появяват на женската рядко се променят.Бузите могат да станат  по-наситено оранжеви,но на възраст над три месеца женското пиле прилича на възрастна женска.


  Мъжките преди навършване на шест месеца много приличат на женски,но след смяната на перата добиват окраска на типична мъжка птица.

  Разликата във оперението между мъжкия и женската е в това,че жълтото лице липсва при женската почти без изключения,а на опашката се забелязват райета.Когато мъжкият е на един месец новите пера,които започват да никнат нямат никаква следа от райета и ленти.Нормално сивата разцветка има полов диморфизъм.Това означава,че само по цвета на перата могат да се различат мъжка от женска птица.Мъжкият има характерно жълто лице,а женската райета по опашката.

  Един от най-добрите и доказани начини за определяне на пола във ранните месеци на корелата са петната под крилата.Както по нагоре разбрахте,всички малки пиленца ги имат отначало.Към края на първия месец,когато папагалът е напълно оперен могат лесно да се наблюдават и категорично да се определи полът.


  .:: Арлекин ::.

  Интересни факти: Открит е във Сан Диего от г-н Пътман през 1950 г.

  Шареното папагалче има някои  зони  със липса на меланин във оперението си и оттам идват основните му цветове - бяло и жълто.Арлекините имат тъмни очи и краката им са малко по-светли от нормално сивите,но някои имат тъмни нокти и понякога тъмни пръсти.Първите са приличали доста на нормално сивите,имайки само няколко жълто/бели петна.Във наши дни повечето арлекини имат по-светли участъци отколкото тъмни.Стандартите повеляват лицето и опашката да са изчистени от сиви петна.Гръдния кош също е  трябвало  да е изчистен,но хоризонталната линия е добре приета.

  Определянето на пола при тях понякога е доста трудно,след като мутацията е объркала очевидните признаци (лице,опашка).Например женски арлекин може да има ярко жълто лице и много подчертани оранжеви бузи или мъжкият да има тъмно лице.Те доста често губят бебешките си пера късно.Има случаи където след няколко години дори мъжкият все още има точки под крилата.Затова най-сигурния начин да се определи подобна птица е да се използва ДНК тест,освен ако не може да се определи пола по  цветовете на родителите.  Смесения арлекин лесно може да се познае.Той доста често има бели или жълти точици по врата.
  .:: Перла ::.


  Интересни факти: Перлената се появява за първи път във Източна Германия през 1967 г.Причината за окраската е мутацията на опалина,причинена от разместването на меланина.
  Това създава симетрични форми,части от които са бялото и жълтото,а когато смени перата тъмно сиво.Най-дългите шарки са по летателните пера.


  Една от добрите черти на тази мутация е добрата перушина.Почти всички перли имат силна структура на перата и отлично покритие по крилата.Перлите са дребни и по цялото тяло без зони със липса на мелатин.


  Перлата се получава от генът наречен опалин.Той е доста често срещан при други домашни птици.Не се знае точно как се отразява,но е сигурно,че не засяга наличието на меланин.

  Перлите изчезват при мъжките екземпляри след смяната на перата (обикновенно след 7-8 месец) и мъжките започват да изглеждат като сиви, но малко по опушено сиво. Понякога някоя перла остава при мъжките,но въпреки това те си остават и наричат перлени.Някои развъждачи опитват да променят генът и мъжкият също да носи перлите и когато порасте,но изглежда,че това е доста трудна задача.

  При женските е лесно - те никога не губят перлите си.


  .:: Канела ::..


  Интересни факти: Канелата е призната официално през 1968 г. във Белгия.

  Може да се опише като нормално сива,с изключението,че е по-светла със по топъл тон,на места дори описвана като кафява.Разликата между светлокафеникавата и канелата е във по-студените сенки.  Полът се определя по същия начин както и при нормално сивите.По лицето и опашката може да се познае лесно възрастен папагал дали е мъжки или женски.
  .:: Лутино ::.
  Интересни факти : Докато са ги създавали мутацията,учените са пропуснали да предотвратят един доста неприятен ген - плешивостта.Не всяко лутино го има,но ако носи гена на плешивостта той ще се предава и на поколението му.

  Цветовете им варират от изцяло бяло до жълтеникаво.Общото помежду им е яркото оранжево петно на бузите.Някои лутинота имат ярко червени очи,но повечето придобиват кестеняви със узряването.Много е трудно да се определи полът на едно лутино.

  Много лутинота имат ярко жълти лица със тъмно оранжеви бузи.Хората смятат,че това е основателен признак те да са мъжки,но това не е така защото и двата пола могат да имат тъмни бузи.  Ранни симптоми за евентуално оплешивяване.


  На първата снимка във ляво се виждат точките по цялото крило.Следователно това със сигурност е женска.На снимката долу се виждат признаците за мъжко лутино.Последното перо винаги е чисто,а след смяната на перата крилото ще бъде напълно изчистено както на снимката в дясно.
  .:: Белолики ::.

  Интересни факти: Да обърнем внимание на албино корелата.Всъщност няма такова нещо като албинос корела.Изцяло белите корели със червени очи са всъщност лутинота,без жълти лица и оранжеви бузи.Комбинацията между мутациите води до този вид.


  Истински красавци!

  Името идва от това,че нямат жълти лица и оранжеви бузи.Мъжките са по забележителните,защото имат наистина бяло лице.Когато се комбинират със други видове се получават наистина красиви екземпляри.Женските запазват незрялото сиво лице без бузите и с изключение на перата под крилата.  Малките пиленца имат все още сиво по лицето си,но когато порастнат мъжките ще изчистят напълно лицето си и то ще стане само бяло.Понеже бялата мутация премахва всичката жълта пигментация,когато се излюпят малките ще имат бяла перушинка вместо жълта.А това всъщност е и най-лесния начин да познаете,че папагалчето ще е бялолико.

  Това са основните видове,всеки си има подраздения и когато се смеси със арлекин,лутино или перла се получават различни разцветки,но това са най-разпространените.

  Толкова за тази част ..
  Третата част ще е по моята специалност .. развъждането.
  Ще я напиша малко по-късно (тези две части ми отнеха цели два дена,за да оформя текст,снимки и др),защото за нея няма да ползвам много източници ,а ще разкажа моя опит и съветите които мога да ви дам.

   Използвани източници и статии

   Неактивен tedy84

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 1,847
   • Рейтинг: 135
   • Пол: Жена
    • Корели и Жако
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #2 -: януари 04, 2014, 09:20:15 pm »
   Много е хубава статията! Само ме озадачиха някои неща. Става въпрос за неподходящите храни:
   Цитат
   Ако искате папагалът ви да живее пълноценно и дълго има някои неща които не трябва да му се дават:
   - Сол
   - Сладко
   - Aвокадо (смъртоносно)
   - Шоколад
   - Кофеин
   - Алкохол
   - Зърнени закуски,мюсли
   - Тестени изделия
   - Мазни храни
   - Лук
   - Чесън
   - Портокали
   - Череши
   - Праскови
   - Скариди
   - Раци
   - Омари
   - Спанак (може да увреди бъбреците и да предотврати усвояването на калций)
   - Магданоз (може да увреди бъбреците и да предотврати усвояването на калций)
   За храните, които са отбелязани в червено досега бях чела, че са си подходящи за корели. Мюслите, ако са натурални или само с добавени сушени плодове, не мисля, че има проблем, та това са си овесени ядки - или поне аз такива ползвам, а не онези с корн флейкса. Плодовете - не, че ги ядат масово корелите - най-много да близнат, но може ли да поясниш къде е проблема в тях. И ако портокала не е подходящ, това важи ли за всички цитруси или конкретно за портокала става въпрос? За спанака също досега бях чела, че си е даже препоръчителен. Единствено за магданоза мненията са противоречиви - аз давам без дръжки - домашен, от село.
   Зоро и Рая, I-во поколение Фиш и Джули, II-ро поколение - Спиридончо, Сноутий, Джейк и Шакира(Корели)
   Рошко - Кафявоуха Пирура - R.I.P.
   Ехо - Жако

   Неактивен Blueone

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 1,225
   • Рейтинг: 181
   • Пол: Мъж
   • Skype: x-2daz
    • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #3 -: януари 04, 2014, 09:53:10 pm »
   Не съм писал за всяко едно каква е вредата,но за всичките си имаше обяснение във източниците.За мюслите прочетох,че съдържали вреден цинк,който може да е отровен за тях.Не всички естествено,но не е препоръчително освен едно две парченца.Плюс това корелите трудно приемат прясното мляко, даже хич не се препоръчва.Това което пише за спанака и магданоза явно не е случайно написано.Във малки количества сигурно не вреди,но във големи явно блокира усвояването на калций.За портокала същото - във малки количества е ОК,но при по големи дози причинява проблеми със храносмилането.Мисля,че същото важеше и за другите два плода.
   Неактивен todordim/Kremi

   • Global Moderator
   • *****
   • Публикации: 3,909
   • Рейтинг: 216
   • Пол: Жена
    • Малък александър
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #4 -: януари 04, 2014, 10:03:57 pm »
   Аз го чета, че семките и вътрешностите на ябълка, кайсия, портокал, череши, праскови и сливи са токсични и могат да навредят на пилето. В смисъл семките, а не самия плод.

   Неактивен tedy84

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 1,847
   • Рейтинг: 135
   • Пол: Жена
    • Корели и Жако
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #5 -: януари 04, 2014, 10:19:37 pm »
   И аз го разбрах като семки и костилки.
   Разгледах част от сайта, от който е информацията - за спанака и магданоза пише, че се дават не повече от веднъж седмично, т.е. май не им е мястото наравно със авокадото, шоколада и алкохола. Още пише за боба, овеса, ечемика, ориза, ряпата и цвеклото, че трябва да се дават сготвени, защото иначе съдържат някакъв ензим, който пречи на храносмилането. Ами овес, ечевик и ориз си има в смеските за папагали  ???
   Зоро и Рая, I-во поколение Фиш и Джули, II-ро поколение - Спиридончо, Сноутий, Джейк и Шакира(Корели)
   Рошко - Кафявоуха Пирура - R.I.P.
   Ехо - Жако

   Неактивен Blueone

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 1,225
   • Рейтинг: 181
   • Пол: Мъж
   • Skype: x-2daz
    • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #6 -: януари 05, 2014, 12:11:08 am »
   Плодът може да се яде,семената са опасни.

   Всичко сготвено изпарява вредни бактерии ,така,че със сигурност е по-здравословно така да се дава.Но нищо не му пречи,ако го има във пакета със храна.Аз познавам хора които хранят корелите си само със овес дори.Ечемикът също го слагат суров.Нищо страшно няма.

   Неактивен Blueone

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 1,225
   • Рейтинг: 181
   • Пол: Мъж
   • Skype: x-2daz
    • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #7 -: януари 05, 2014, 09:25:11 pm »
   III-та Част

   .:: Развъждане,отглеждане на малките корели и социализиране ::.   Това не е процес за всеки.Изискват се много грижи,безсънни нощи и опънати нерви.Преодолeете ли обаче тези препятсвия ви очакват много приятни моменти,затова да започваме.

   Ако имате двойка папагали и искате да създадат поколение от вас се иска само да покриете техните елементарни нужди.Ако папагалите не са във волиера,те имат нужда поне от широко пространство или да излизат извън клетката.Стайната температура трябва да е минимум 20 градуса.Корелите във природата снасят най-вече през топлите сезони,заради благоприятното време и условия.Във домашни условия ако температурата не пада под 20 градуса могат да снасят през цялата година дори.
   Другото важно нещо е укрепването на организма.Ако корелата е здрава и се храни добре,поддържа хигиена и е поне на година и половина тя е готова да снесе яйца и да се грижи добре за тях.Те узряват полово на една година понякога и малко по-рано,но младият родител не е опитен папагал и не е препоръчително да се избързва със подобна млада двойка.Храната която приемат трябва да е богата на нужните витамини : B,D,E калций и др.Ако папагалът има лоша хигиена и слабо здраве болестите ще се прехвърлят и на поколението,което за съжаление няма да има голям избор.Затова давайте качествена храна особено когато се готвят да създадат поколение.По нататък ще споделя за засилването на организма преди снасяне на яйца.


   Да поговорим за ухажването.Това е първия процес на сближаване между мъжкия и женската.Мъжкарът е този който прави първата крачка още когато се съберат и ако я харесва започва да я ухажва със свирукане и въртене на главата.Другата стъпка към сближаването е пощенето.Ако двойката се разбира, тя ще се пощи взаимно и така ще изграждат доверие един към друг.Във този период женската тества грижливостта на мъжкия и дали ще е добър партньор.Понякога привличането зависи и от възрастта на папагалите,ако единият е малък и не още узрял полово папагал, няма винаги да се интересува по този начин от другия пол.Ако всички неща сe наредят и привличането го има е въпрос на време да решат да се сношават.Моят мъжки не се коси много и на втория ден беше почнал да работи по въпроса и налице са шест поредни мътилки   Ето няколко видео материала,за ритуала преди сношаването.


   .:: Половия Акт ::..

   Той трае около една,две,три минути зависимост от издръжливостта на мъжкият.След ухажването женската сама се дава,навеждайки и пиукайки  за  мъжкият, за да му покаже,че е готова.Мъжкият бавно и внимателно се качва на нея впивайки нокти за да се задържи и въртейки опашката си извършва половия акт.Докато го прави той постоянно произнася  леки пиукания и гали леко със глава женската успокоявайки я.След като свърши акта, мъжкият буквално се хвали и перчи, като типичният мачо какъвто е.
   .:: Подготовка за гнездене ::.

   За да са сигурни във бременноста,корелите го правят по няколко пъти в продължение на седмица.Тогава вече животинския инстинкт цъква и майката започва да търси усилено място където да снесе яйцата.Във този период родителите стават доста раздразнителни и инстинктът за съхранение на потомството проработва и не допускат никого до гнездото.Ако не ми вярвате пробвайте и ще изпитате агресията на родителите.


   Сега е време да споделя моя опит.Имах мъжкият от две години и бяха неразделни със женската.Всеки ден се сношаваха по няколко пъти,но така и не снасяше яйца.Накрая точно когато не очаквах снесе яйце във клетката.Проблемът е във това,че не всяка двойка явно си харесва гнездото.Правих какви ли не гнездилки - по образец,широки,високи дори - но не и не.Влизаха вътре,но само да си играят.Бързо разбрах,че няма да им хареса да снасят във подобна дървена къщурка.Извадих старата малка клетка (за един папагал),постлах им мека кърпа и сложих яйцето там.Женската веднага се изнесе и залепи за него.Каквото и друго гнездо да и представях все не го харесваше и оставяше яйцата дори.Явно светлината и харесваше и нямаше нужда,да е пълен мрак за да слиза да мъти.Оттогава насам (вече една година) си снася във малката клетка.Приема я като гнездо и когато настъпи време за снасяне винаги отива там и подготвя терена.

   Споделих моята история за да не се чудите понякога,защо не иска да снася папагала и какво бъркам аз.Всичко опира до отделни индивиди.Стандартната гнездилка е добре приета и навсякъде върши работа - явно при мен не.Но вие ползвайте стандартните размери.Ето малко за тях.

   Тя изглежда ето така.Размерите са 25х25х17 см.Ако решите да си я направите сами,направете я колкото можете по-широка,за да могат и двата папагала да стоят едновременно без да се бутат и карат.Дъното е издълбано за да може яйцата да не се местят и да се събират на едно място.Постелката е хубаво да е от стърготини,като те произвеждат топлина и запазват добрата температура на яйцата.За да не смачкат яйцата,когато слизат трябва да има стълбичка или във случая дървена кацалка по която да слизат и излизат от клетката.Покривът трябва да е забит само от едната страна за да не бъркате през дупката,а да можете да отваряте капака и да следите какво става вътре.Гнездото може да се закачи и за входа на клетката както е показано на снимка по долу.   А ето какво се случва във гнездото.

   .:: Подсилване на организма ::.

   Преди да започне  да снася,женската трябва да си добие нужната доза калций, за да са здрави черупките на яйцата.За подготовката и се дава креда/минерален блок и кост от сепия.Аз лично сипвам във водата и течен калций за още по голямо въздействие.Добавям и другите важни витамини B,D,E предлагам,различна зеленина - краставици,зеле,маруля и варени яйца.Папагалчетата израстват стабилни и родителите винаги са във кондиция - свежи и бодри.   .:: Мътене ::.

   Започва се.Снесе ли първото яйце 21 дни или три седмици се мътят яйцата.По принцип родителите не мътят усилено, докато не се снесе второто или третото яйце.Тогава отива на 21 дни излюпването,иначе когато са опитни,като моята двойка,женската се захваща за работа от първата минута и сe излюпват за 19 дни.

   Сега да обърна внимание на един казус със две алтернативи.Поздрави за fallon_fallon(Lily) ;) Според някои,ако нещо се случи със единия от двойката папагали и той загине,другият ще остави яйцата.Това не е 100 % факт,но не е и отрицание.Корелите мътят на смени.Мъжкия е през деня,а женската през нощта.Те имат нужда да си почиват иначе лесно се преуморяват.Ако единият родител липсва,мъжкия или женската ще го замести.Мъжките обаче имат инстинкта да спят през нощта и няма да стоят на яйцата когато най-много трябва (вечерта).Яйцата ще истинат или ще се излюпят отпаднали..Най-добре е да се намери бързо друг партньор и той  ще влезне във час и ще замести липсващия поне със храненето.

   Ще споделя моя опит.Изкарвам женската през деня,за да може мъжкият да мъти на спокойствие и да не си пречат.Обаче тъй като не се виждат и постоянно се търсят мъжкият излиза от гнездото след час два и не влиза докато не види женската.Със времето това го изпипах и по цял ден женската е навън и когато мога я прибирам за да не става от яйцата и сменя мъжкият докато той се храни.Не е правилно да се разделят за повече от 4-5 часа.Следователно единия без другия не може и това съм го изпитал от първа ръка.Твърде голям залък е за сам папагал да изгледа 4-5 гърла 24/7.Просто трябва да се реагира бързо и да се намери друга корела.

   Женската през деня си опъва краката и перата,след като излезне от гнездото и обикновенно търси как да се освежи и релаксира.При мен това става със една бърза топла баня,която задължително си взема поне по два три пъти във седмицата.Така се поддържа добрата перушина,която се намачква от притискането на яйцата.

   .:: Излюпване ::.

      За тези които искат да видят дали е оплодено яйцето прочетете тази статия.
       Както по-нагоре споменах,става на 21-вия ден/19-тия ден..Родителите усещат писукането на малкото пиленце отвътре и стоят заедно във гнездото във очакване на излюпването.Този период трае понякога от 24 до 36 часа. Обикновенно малките са със жълт пух, който ги топли през първите няколко дена,докато започнат да растат перата.Майката и бащата го измиват заедно и постепенно започват да го хранят.Първите три яйца се излюпват всеки ден,а следващите през ден.На 7-8 дни папагалчето вече отваря очи и започват да растат първите пера.Те са по главата,след това по крилата и най-накрая по тялото.
   .:: Първите 30 дни ::.

   Много е важно да разберете още отначало дали вашите корели дърпат перата на малките си.За жалост повечето птици имат хормонален дисбаланс,който ги кара да скубят малките си за да напуснат по-бързо гнездото и родителите да се захванат за нова мътилка.Ако този проблем е налице е препоръчително,често да ги наглеждате,защото понякога се вживяват много при дърпането,а на едно крехко пиленце не се отразява много добре.Може да заварите някой път цялото във кръв оскубано до последното перо,ако не се научите да блокирате приомите на родителите.Не изолирайте напълно този който скубе,а просто го отделете за известно време докато се кротне и другия родител заеме мястото му.Първите 10 дни са доста спокойни откъм това защото малките едва имат пера по тялото си.

   Майката и бащата хранят доста отначало.Понякога се очудвам как им се опъват кожите,че да съберат толкова храна.На практика те събират повече от големината на главите им по това време и изглеждат доста смешно.   След като всички яйца са се излюпили родители почти не остават във клетката да топлят малките,а те сами се топлят взаимно.Почивката на родителите е заслужена и докато те релаксират,малките също се опъват от преяждане.   Към 20-тия ден корелата има почти навсякъде коренчета,а към 30-тия е оперена изцяло.Със всеки ден те стават все по-силни и по-силни и решават,че могат да напуснат гнездото.Тогава и започват тренировките за летенето,а от 28-ият ден нататък правят първите си полети.По нататък ще спомена и за това.   .:: Първият полет ::.

   За много стопани на възрастни папагали това е стресиращ момент.Но не и за малкото папагалче,което набира кураж и след дни размахване на крилата,шляпайки яко братчетата и сестричетата си по главите във клетката се престрешава да полети.Разбира се първия полет е пълно разочарование тъй като няма достатъчно сили за да литне нависоко или пък да се задържи във въздуха за няколко секунди.Блъскането го стряска за миг и обърканото писукане веднага докарва родителите при него на земята.Те винаги летят със него,бдейки за неговата сигурност.След неуспешния полет,ще последват няколко такива и поне една седмица докато свикне и му порастат идеално перата все пак.Опашката му е още къса на 30-тия ден,но когато порасне след седмица е вече изучил майсторството да летиш.

   Човекът може да се сближи много лесно, като го вземе от земята и го сложи на ръката си или на рамото - там където иска то да се научи да каца.След няколко такива упражнения,папагалчето свиква и продигнатата ръка или рамо ще са основната му кацалка.Е остава и вредния навик да търси най-високото място,затова често ще каца на главата ви.Затова не се отказвайте лесно,дори малко да ви одере,защото ноктите им като малки са много по остри от тези на възрастните.Докато литне протягайте винаги ръката си над главата за да не каца там и това ще му стане практика.
   .:: Порастването ::.

   При мен първо мъжкият отбива малките папагалчета около месец и една две седмици.Спира да ги храни и ги приема като чужди.Напада ги за щяло и нещяло,защото си е такъв - разбойник.Мисли само за следващото поколение и това е.Женската обаче е стабилна и храни докато тя прецени,че всеки може сам да пука семенцата,семките и да се храни самостоятелно.Това става около втория месец напълно,а папагалите вече са порастнали почти колкото родителите и гонят техните размери.

   На два месеца папагалът вече изглежда като голям,самостоятелен,и перфектен летец е и ако сте го научили на обикновенните навици вече е и социален.Ако ще го отделяте от другите обаче е хубаво да не остане сам самичък,защото понякога изпадат във депресия преди 3 месеца и ако няма папагал  покрай тях или човека не им обръща внимание може да го налегне самотата твърде рано.

    Използвани източници

   Неактивен Елеонора

   • Старши папагал:)
   • ****
   • Публикации: 1,375
   • Рейтинг: 74
   • Пол: Жена
    • корели, пирура
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #8 -: февруари 23, 2014, 12:45:51 pm »
   Намерих днес тази снимка за лутино мутацията при корели-промяна на цвета на очите.Мисля,че би била полезна.Ако не и е мястото тук моля да ме извините,но не намерих никъде друга тема.
   Папагалите са тук с нас,не за нас.

   Неактивен fallon_fallon(Lily)

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 2,541
   • Рейтинг: 232
   • Пол: Жена
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #9 -: февруари 23, 2014, 01:35:51 pm »
   Моят, макар и не лутино, има странен цвят очи. В началото, като младо пиле, бяха целите наситено черни, а род определен ъгъл и на определена светлина, зеницата беше тъмно-червена. С времето обаче, от миналото лято насам, ми прави впечатление, че изсветляха леко. Сета са сиво-кафяви и зеницата ясно се различава от ириса.


   ----
   Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

   Неактивен desi mihaylova

   • Новак:)
   • *
   • Публикации: 2
   • Рейтинг: 0
   • Пол: Жена
    • Поли/корела
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #10 -: декември 31, 2014, 02:02:31 pm »
   Здравейте!Дядо Коледа ни донесе папагалче-корела.Кръстихме го Поли.На 3 месеца е!Може ли,ако пусна снимки да се определи пола или е рано още?

   Неактивен Blueone

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 1,225
   • Рейтинг: 181
   • Пол: Мъж
   • Skype: x-2daz
    • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #11 -: декември 31, 2014, 03:16:35 pm »
   Снимай ако можеш под крилата за да имаме най-добра представа

   Неактивен desi mihaylova

   • Новак:)
   • *
   • Публикации: 2
   • Рейтинг: 0
   • Пол: Жена
    • Поли/корела
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #12 -: януари 13, 2015, 08:33:27 pm »
   Здравейте!Успешна 2015 г.!Благодаря за отговора!Все още сме в процес на опознаване!От няколко дни вече позволява да го взимам.При първа възможност ще направя снимки.Не искам да го стресирам допълнително!

   Неактивен jakinik

   • Новак:)
   • *
   • Публикации: 7
   • Рейтинг: 0
   • Пол: Жена
    • Корела
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #13 -: април 22, 2015, 05:01:16 pm »
   Здравейте, много се радвам,че открих този форум и най-вече тази тема. От скоро в нашето семейство има две папагалчета- две корели на около 2 месеца са. Много им се радваме и се стараем и те да се чувстват добре при нас. С интерес ще следя темата.

   Неактивен Blueone

   • Клуб Алекс
   • ***
   • Публикации: 1,225
   • Рейтинг: 181
   • Пол: Мъж
   • Skype: x-2daz
    • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #14 -: април 22, 2015, 05:43:51 pm »
   Варено яйце,натурално просо и зелени зеленчуци са най-лесната рецепта за бързо сплотяване.Предлагайте тези лакомства и ще изпълняват всичко на което го научите особено щом са на два месеца още.

   Неактивен jakinik

   • Новак:)
   • *
   • Публикации: 7
   • Рейтинг: 0
   • Пол: Жена
    • Корела
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #15 -: април 22, 2015, 07:22:45 pm »
   Blueone, благодаря!

   Неактивен The dirty who runs

   • Новак:)
   • *
   • Публикации: 15
   • Рейтинг: 0
    • корела
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #16 -: май 15, 2017, 02:45:22 pm »
   Само не разбрах защо ми изтрихте публикацията?

   Неактивен The dirty who runs

   • Новак:)
   • *
   • Публикации: 15
   • Рейтинг: 0
    • корела
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #17 -: май 15, 2017, 02:48:06 pm »
   О не, видях,че е преместена. Съжалявам.  :happysilly:

   Неактивен arlekino

   • Новак:)
   • *
   • Публикации: 3
   • Рейтинг: 1
   • Пол: Мъж
    • вълнисти
   Re: Всичко за корелите
   « Отговор #18 -: юни 14, 2019, 11:27:54 am »