Всичко за папагалите > Поведение, Възпитание и Обучение

Ако птицата се страхува

(1/3) > >>

Христина:
Попаднах на тази статия в един руски сайт. В нея доста простичко се описват стъпките, които трябва да предприемат стопаните на наплашеното пиле. Нашият Джак е такъв и се надявам да имаме търпението да преодолеем това :)
Направих превод на статията за дъщеря ми, но може да е полезна за други новоизлюпени стопани на плашливи птички :)

Ето линк към статията:

Если птица боится
Автор: Джоани Досс (Joanie Doss)

Папагалите, по своята природа са страхливи създания. Те трябва да бъдат такива, за да оживеят в свят, в който те представляват лакомо парченце за много обитатели. Този инстинкт за самосъхранение  е много силен в много от нашите птици. Тъй като възможността да летят за тях означава да оцелеят, много проблеми възникват  тогава, когато те нямат тази възможност и не могат да отлетят.
Една от най-големите грешки при общуването с птиците се състои в това, че хората не вземат под внимание самия факт, че птиците се боят от всичко. Даже от хората и предметите, с които те се срещат ежедневно. Птиците, живеещи определено време с хората, вече започват да разбират, че човекът, мебелите, картините на стената и т.н. няма да им навредят. Но това не се отнася за всички птици: някои го разбират, а някои – не.
Първо – забравете за това, че сте купили питомна птица и се отнасяйте с нея така, все едно току що сте я донесли от джунглата и се опитайте да я въведете в новата обстановка. Ако птицата се бои само от един човек, то този човек трябва постоянно да помни за това. Никога не мислете, че птицата не се страхува от нищо и никой, само защото е израстнала сред хора. Запознавайте птицата с всички предмети, с които е възможно. Ако птицата не се страхува да стои на ръката ви, започнете с предметите и хората в стаята, където тя ще живее.
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРЕДМЕТИТЕ: поднасяйте всеки предмет плътно към птицата, обръщайки внимание на тези, които предизвикват безпокойство. Вие ще трябва да се научите добре да чувствате птицата. При първите признаци на безпокойство, веднага спрете. Не се опитвайте насилствено да запознавате птицата с предметите. Опитайте се да го правите постепенно, даже ако това отнеме няколко дни. Ннека птицата сама да реши колко бързо ще се движите в това направление. Внимателно я следете и при първите признаци на безпокойство веднага спрете.
Имам зад гърба си много опит с дресирането на коне. През моето време, при дресировката на конете, повечето просто вземаха въже и, вързвайки коня, слагаха юзда, седло и го яхваха. Конят беше ужасен и, разбира се, се опитваше да хвърли ездача. В крайна сметка, конят приемаше и ездача, и неговата екипировка, но трябваше да мине много време, за да се спечели отново доверието му. По време на такава дресировка, конете придобиват и много вредни навици: те хапят, лягат, изправят се на задните си крака. В същото време още тогава имаше хора, които подхождаха по-сериозно към дресировката на конете и започваха с бавното въвеждане на коня в това, което предстои да се случи. Те се основаваха на това, което вече е известно на коня, и просто разширяваха кръга на знанията. И тези коне, в крайна сметка, възприемаха по-лесно и се учеха да правят много повече неща, отколкото тези, които бяха грубо хващани и емоционално сломени. Аз дълго се занимавах с това, да представя на коня всеки предмет, даже ако този или онзи кон съм отгледала от жребче. По същия начин постъпвам и с папагалите. Винаги помня, че птицата може да се уплаши.
Хората „яхват“ птиците като коне. С някои се занимават, играят като с бебета, а после престават да им обръщат внимание и ги държат докато не ги продадат (нямам предвид тези птици, на които им е провървяло и стопаните им продължават да се занимават с тях). Внезапно изискват от тях да отидат на ръката на всеки човек, да не се страхуват от него и да не се опитат да го клъвнат. Никой не взема под внимание това, че различните размери, форми, миризми и дрехи могат да бъдат чужди за птицата. Много хора грешат, смятайки, че птицата харесва всичко и тя не се страхува от нищо.
Аз запознавам птиците си с всеки предмет в стаята, в която живеят. Когато те напълно свикнат с едната стая, ги местя в следващата и т.н. Показвам им картините, мебелети, съдовете, играчките, прозорците, до тогава, докато те престанат да се боят от всички тези предмети на нашето обкръжение. И даже ако те вече са свикнали с тях, пак могат да се уплашат от някакви обновления, за това всички изменения трябва да стават постепенно.
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХОРАТА: Ако птицата се бои само от един човек, на нея ще й бъде по-лесно да преодолее този страх, ако някой друг се грижи за нея до тогаваа, докато тя свикне с човека, от който се бои. Човекът, от когото се бои, също може да опита да се грижи за нея, но той трябва да бъде много постепенен, да обяснява на птицата какво прави. Много е важно да говорим или да пеем, тъй като хищниците винаги мълчат, ловувайки птици. А това ще помогне на на птицата да осъзнае, че Вие не се опитвате да я изядете!
Тази птица, която се бои прекалено от всичко, ще се чувства по-добре в малка клетка. Също така покривам клетката от трите страни, оставяйки открита само предната част, за да може птицата да вижда само това, което е пред клетката. Постепенно, когато птицата става по-устойчива психологически и по-уверена в себе си, може постепенно все повече и повече да се открива клетката. Когато птицата повече или по-малко свикне, може да се премести в клетка с по-голям размер. Ако новата клетка е с много по-голям размер от предната, може да се постави малката клетка вътре в голямата, докато птицата свикне. Ако клетката е покрита, трябва бавно и постепенно да се открива до този момент, в който птицата не свикне с всеки предмет в своето обкръжение.
Повечето страхливи птици се опитомяват по-лесно ако перата и крилата им не са подрязани. Но това също така означава, че трябва много внимателно да се работи с птицата, за да не излети през прозореца или през вратата.
ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СТРАХА ОТ ЕДИН ИЛИ НЯКОЛКО ЧОВЕКА: докато птицата стои в клетката, бавно направете няколко крачки в нейната посока. Много внимателно следете за това, да не причинявате безпокойство на птицата. В момента, в който забележите каквито и да е признаци на безпокойство, спрете и отстъпете назад една или няколко крачки до момента, в който птицата не се успокои отново. Отбележете това място с някакъв предмет.
Няколко пъти на ден се приближавайте до това място и спирайте. В самото начало нищо не говорете и правете. Не движете ръцете си. Не гледайте птицата. Стойте близо до птицата не повече от няколко минути.
След няколко дни отидете до отбелязаното място и просто погледнете птицата. Правете това по няколко пъти на ден. След това не само се приближете и погледнете птицата, но започнете да й говорите или пеете. Следваща крачка: Вие трябва да се приближите до границата на отбелязаното място и, гледайки птицата, кажете или и изпейте нещо, и колкото може по-бавно вдигнете ръка на нивото на лицето си. При това Вие не трябва да правите никакви движения по посока на птицата или да се движите прекалено бързо.
Сега, след като Вашата птица е свикнала с тези действия, наравете още една крачка напред и отбележете новото място. Повторете всичко, което правехте до сега. Внимателно наблюдавайте птицата. При първите признаци на безпокойство от нейна страна, отстъпете до старата отметка и започнете работа от там. Ако птицата показва безпокойство, това означава че Вие прекалено пришпорвате събитията. Времето, което ще потрябва, за да преодолее птицата своя страх, зависи от самата птица и от това доколко се бои от вас.
Всичко тези стъпки – намирането на мястото, зрителния контакт, разговора, движението на ръката – ще се наложи да ги отработвате до момента, в който Вие ще се окажете редом с клетката. Това може да отнеме няколко дни, месеци или даже години: всичко зависи от птицата. Ако птицата като цяло се страхува от хората, то за начало ще трябва един човек, например Вие, който ще чисти клетката и ще я храни. Ако птицата се бои само от определен човек, то този човек не трябва да се допуска до клетката, докато птицата не го приеме.
Когато при Вашето приближаване към клетката, птицата започне да не показва абсолютно никакъв страх, Вие можете да започнете нов етап от опитомяването на птицата. Когато се приближавате към клетката, трябва да имате лакомство за птицата в ръката си. Също така е необходимо птицата да е гладна в този момент, т.е. Вие трябва да подходите към нея преди обичайното време за хранене. За начало дръжте лакомството близо до клетката и постепенно работете над това, да го приближите все повече и повече към пръчките на клетката. Когато птицата започне да взема лакомството от ръцете Ви и да го яде, без да се дърпа от Вас, Вие сте готови да започнете да учите птицата да стъпва на ръка. Това, че птицата яде пред Вас е огромна стъпка в преодоляването на страха й от Вас. Ако птицата все още се страхува, тя ще вземе лакомството и ще го хвърли. Едва когато птицата започне да Ви се доверява напълно, тя ще изяде лакомството пред Вас.
Няколко дни след като птицата е започнала да взема лакомство от ръката Ви и да го яде пред Вас, отворете вратичката на клетката и бавно поднесете ръката с лакомството към отвора на клетката, за да може птицата да го вземе. Птицата може да го грабне от ръката Ви и да избяга. Но когато започне да го взема от ръката Ви и да го яде пред Вас при отворена вратичка, това означава, че сте готови за следващата стъпка в обучението.
При отворена вратичка, протегнете ръка така, че за да вземе лакомството, птицата да трябва да стъпи на нея. Към този момент птицата трябва да е разбрала, че Вие няма да се опитвате да я хванете с ръка или да я ударите. Ако тя го е разбрала и ако Вие не сте прескочили някой етап от обучението, птицата ще се дойде на ръката Ви, ще вземе лакомството и ще го изяде на ръката Ви.
Когато направите това, можете да преминете към следващия етап. Когато птицата се приближи към ръката Ви, малко отдалечете ръката от вратичката и едва след това дайте лакомството на птицата. Сега, всеки път Вие трябва да отдалечавате ръката от клетката все повече и повече. Ако птицата започне да се безпокои, върнете се на това разстояние, при което тя се чувства комфортно и постепенно, в продължение на няколко дни или няколко седмици, се опитвайте да отдалечите ръката от това място все по-далеч от клетката.
Когато птицата започне да Ви позволява да се отдалечите от клетката, докато е на ръката Ви, можете да започнете да я запознавате с предметите в стаята. Когато завършите с това, започнете да я запознавате с хората.
Преди да започнете да я запознавате с хората, трябва да научите птицата да идва на ръка от Т-образна стойка или от облегалката на стола. След това птицата трябва да се научи да преминава от ръката Ви на различни предмети, например на масата или на фотьойла. Бавно запознавайте птицата с непознатите за нея предмети. Когато птицата Ви позволи да я поставите на тях и да я свалите от там, тя е готова да започнете да я приучавате към нови хора.
За тази цел ще Ви потрябва доброволец. В началото нека този човек просто да се намира в стаята заедно с Вас, а след това му позволете бавно, ден след ден, да се приближава към Вас. В крайна сметка, птицата трябва да премине от Вашата ръка, към ръката на този човек. Оставете я да постои на неговата ръка само няколко секунди, увеличавайки този интервал все повече.
Разбира се, може още много да се говори за опитомяването, но това са тези първи стъпки, които ще насочат Вашата птица в правилна посока. Главното тук е да се усвои това, че ако птицата вече не демострира страх от нещо, може да се започне бавно да се работи над приучаване към тези неща, от които се страхува.

Пафката:
Много полезна информация!  :thanx: Не можах обаче да разбера за колко голяма стая се отнася това? Нека поясня: в моя случай стаята, в която ще държа сладура, е средна (не е някакъв огромен хол) и това все пак отчасти ме ограничава с избора на това къде да сложа клетката така, че като минавам покрай нея да не изплаша пилето. В момента мога на 2 места да я поставя, като на едното клетката почти докосва тавана (клетката е висока 70-80 см) и е на няма и половин метър от вратата и като цяло "пътя" по който вървя през стаята, за да я използвам нормално. Второто място е на бюрото до мен, където работя и повечко се застоявам. Там клетката ще е на височина около половин метър над нивото на погледа ми ако съм изправен - това достатъчно високо ли е за да не плаша птицата, мислейки ме за хищник? И в двата случая ще е достатъчно близо до мен клетката, дали ще работя на бюрото или ще минавам покрай нея - пак ще е на около половин метър от мен. Даже ако седи клетката на първото място, на високо, ще е невъзможно да й сменям храната и водата без да я свалям постоянно от там - това няма ли да я стресира птицата още повече?  ???

gpogojeva:
Забрави високото до вратата, по-добре на бюрото.

Пафката:
Благодаря за ориентира!  :thanx: Значи в такъв сценарий на ранния етап от опитомяването на птичка не е важно да е с една идея по-нависоко клетката, а да е далече от непрекъснато (рязко) движение около вратата, съответно около клетката?

gpogojeva:
Да, освен това ако е много на високо, изобщо няма да те забелязва. На бюрото до теб, ще те наблюдава цял ден.
Но пък имай предвид, че бюрото ще е цялото в боклук и част от пространството наоколо. Принтер, компютър, ще са постоянно под обстрел.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия