Всичко за папагалите > Здраве
Болни папагалчета
Marinov:
Здравейте, Честит празник! Ако може да помогнете .Разболяха се папагалчета , които лекувах с два вида антибиотик + витамини но без успех.Преди да започна да разказвам , ще спомена ,че баща ми гледа гълъби от 1 година някъде ( 7 на брой но понякога ходят при тях и диваци) карам го от кога да ги маха , че да не стане нещо на моите животинки.Ще спомена ,че има и малко мухъл в стаята. Ще разкажа по – подробно , как се стекоха нещата клетката на 2-те папагалчета и мъжката финка стояха под прозореца до радиатора и преди отваряне да влезе чист въздух ги покриваме с одеало.Всичко беше добре до преди 14.02 когато ги пуснах ,както обикновено но единия откъснал едно листенце със брокат от изкуствено цвете , за което не знам ,че е в стаята понеже майка го е сложила зад телевизора и издебна момента ,когато четях вестник и го откаснал и натрошил и после го видях да хваща и химикал (веднага му го взех и преди прибиране литна на секцията и видях в човката му една малка буболечка , докато реагирам той я изяде , стъписах се. На следващия ден видях черен фекалии изсъхнал сред нормалните което много ме притесни ( помислих ,че е настъпило някакво отравяне и отидох при ветеринарния лекар на моето куче , имах останали антибиотик на прах Doxin 200 10mg ( за салмонелоза , и други бактерии) и витамини Комбизол мулти от преди 2 месеца , когато ми ги дадоха да давам за профилактика от както почина женската финка ( намерих я една сутрин с зацапана перушина около коаката) .На 17.02 започнаха да кихат от време на време, да стоят накокошинени,да втрисат глава с цялото тяло ( това рядко го правят сега ) и да спът през деня с воднисти изпръжнения и ги изместих и поставих в ъгъла.От 18.02 започнаха да пият лекарствата ( от антибиотика 1 кафена лъжица в 1л вода и 20 капки витамин). На 22.02 забелязах , че беше нервен викаше доста и ми се стори ,че леко потреперва, обикаляше клетката.Пуснах го , но понеже много силно викаше и се наложи да го прибера дойде ми на ръка бях си я свил и се нагласи да го галя милвах го известно време след, което го притиснах с палец върху гърбът му както обикновено но този път изпищя ( стремя се да го залъгвам с нещо но не се получава) и го пренесох в клетката след което не го пусках 2-3 дена за да не го стресирам .На 23.02 сутринта към 07:45ч ставам да ги отгъна и ми направи впечатление , че единия не е акал за през нощта а след кратка обиколка на клетката ,чак тогава решава да ака наведнъж ( това ме притеснява продължава и до днес това забавяне, а яде и не слабее) .В този ден забелязах и чесане на врат , глава , ноздри с придружено кихане .Забелязах и промяна на цвета на клюна като е изсветлял в горната част и има отлющване от слоя на долна част – започнал е и да сменя перата.Видях , че след приема на атибиотика няма подобрение .На 24.02 отидох отново при ветеринаря казах ,че няма подобрение и ми изписаха широкоспектърен антибиотик Хлорамфеникол – Н 6,5g е пакетчето ( казаха ми да го разделя на 4 но ми се видя много голяма дозата и я разделих на 5 за 5 дена ,започнах да го давам от 25.02 като на 01.03 беше последния ден) и витамините Комбизол мулти.Забелязах и трудно дишане с леко махаловидно движение на опашката и при 2-мата .Ту имат разтроиство , ту са твърди акитата, ту тъмни,.Финката беше до няколко дена в стаята с 2-та болни и после я изместих , в хола при другите 2 корели и вълнисти след което от няколко дена забелязвам и в тях кихане 1-2 за деня , треперене – не е пустоянно, накокошинват се ,трудно дишане с движение на опашките при някои от тях.Хранят се.Финката на 28.02 я забелязах има промяна в гласа й, като пресипнала е .След приема на последната част от антибиотика симптомите останаха. Двете папагалчета ,които са в стаята ми въпреки симптомите са активни когато ги заигравам – през другото време спят , чесането по главата и вратлето продължава, потреперват след ,като се уплашат от нещо .Нямат промяна в теглото , като почти всеки ден откакто се разболяха ги тегля.Изчетох за почти всички тежки болести.Периодично пусках лампа да затопля тези ,които са в стаята ми но ги беше страх от нея и не я включвам вече..Вчера ходих при друг ветеринар Д-р Маринов от клиника Албейтар-Русе , след споделеното от мен ми изписа друг антибиотик –Енрофлоксацин , като каза да започна да го давам от утре в рамките на 5 поредни дена.Но вече много лекарства стават.Притеснявам се да не се увреди черния им дроб от толкова медикаменти и да е това причината за сърбежа или да е някъкъв страничен ефект от Doxin 200.Възможно ли е да е някое тежко заболяване?С дрехите баща ми да е пренесъл някой вирус от гълъбите – като те ми изглеждат здрави.Днес изпръжненията на единия са леко светло-зелени , при другия много малко фекалии и повече вода.Това е всичко , което ми е направило впечатление досега.Дадох им оризова вода с малко ориз.Периодично им давам моркови.Дано не е нещо много опасно. Надявам се да се възстановят.Благодаря ви предварително! :)
tedy84:
А след като си ходил при ветеринарни лекари, те какви диагнози са поставили, за да им предпишат антибиотици?
Marinov:
Не ми казаха точна диагноза.Първия д-р спомена ,че може да е настъпила салмонелозна инфекция.
fallon_fallon(Lily):
При цялото това обяснение, аз останах с впечатлението, че си започнал да им даваш лекарства, защото единия папагал е изял буболечка (нещо напълно нормално и безвредно) и е сдъвкал малко изкуствени цветя (нещо също нормално, ако не ги е погълнал, което е малко вероятно).
Вероятността просто да си ги натровил за съжаление е много голяма. За да изчистиш организма от всички лекарства, които са погълнали от 14 февруари насам, е хубаво да им направиш един курс с чай от семена от бял трън. Аз го давам на моята вълниста за черния дроб вече повече от 2 месеца и има много добър резултат, а не съм чувала да има вредни последици. Давай чая поне две седмици вместо вода, чак тогава, ако продължат симптомите, потърси лекар, който поне малко да разбира от папагали.
Относно мухъла, и при нас се получава, но ние го чистим овреме и не позволяваме да се натрупва. С един парцал, напоен с белина мини всички места по стените, където се е появил (естествено махаш папагалите от стаята и не ги връщаш поне 18 - 24 часа след това). Често проветрявай стаята, където живеят (всяка сутрин), за да предотвратиш появата на нов мухъл.
Милко:
От пространния разказ не видях нищо, което да изисква даване на антибиотици, витамини и т.н. на пилетата. За мен ако изобщо им има нещо в момента, то е, че си ги натровил с лекарства. Бих спрял отровите моментално и бих давал на пилетата хубава храна, чист въздух и топлина.
Не съм лекар!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия