Автор Тема: Плодове и ядки подходящи за папагалите ви  (Прочетена 5082 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 3,419
  • Рейтинг: 296
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
По данни на Фолкер Вюрт (Германия)
Статията е взаимствана от форум Суперпопугай, превод на руски език Рома
Превод на български език Галина Кръстева


Условни обозначения:

А – амазони
АР – аратинги
АРА – ари
Б – благородни папагали
В – вълнисти папагалчета
Ж – жако
Л – лори и лорикети
К – какаду
Н – неразделки
Р – корели, розели и др. подобни

Кайсии: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Р . Богати на провитамин А, а някои сортове също така и на витамин C, както и на витамини от групата В. Костилката се отстранява заради съдържанието на синилна киселина. Половинки от плода се набождат на пръчици или се накълцва на дребно в плодовата салата.

Бразилски орех (Bertholletia excelsa)
: АР, АРА, Ж, К. Съдържа 70% мазнини, малко въглехидрати и много минерални вещества (фосфор, калий, калций и желязо). Най-добре е да се дават цели – това за големите папагали е не лоша играчка и лакомство едновременно.

Ананас: А, АР, Б, В, Ж, К, Р. Съдържа биотин, витамини В12, С и Е, а също така 16 минерала в това число калий, магнезий, калций и фосфор. Почиства се от обвивката и сърцевината, реже се на парченца и така се дава на папагалите.

ПортокалиА, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Съдържат значително количество витамин С и провитамин А, а също така витамини от групата В – предимно биотин и фолиева киселина. Съдържат и минерали – калий, калций и фосфор. Здължително да се изчисти от кората. За дребните видове се нарязва ситно и се прибавя към плодовата салата. Едрите папагали си хващат цели парчета. Птиците обикновено изсмукват сока на плода. Най-много обичат портокали жакото и дългокрилите папагали. На лори се дава прясно изстискан сок.

ФъстъциАР, АРА, Ж, Н, Р. Съдържат 48% мазнини, главно олеинова и линолинова киселина, а също така белтъчини и въглехидрати. От минералните вещества трябва да отбележим калий, калций, магнезий и желязо. А също витамини от група В, провитамин А и витамин D. Заради високото съдържание на мазнини се дава главно като лакомство. Да се подбират само пресни и с добро качество, тъй като птиците често се тровят от фъстъци с лошо качество.

ДиняА, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. 95% от нея е вода. Съдържа ценни количества провитамин А и витамини от групата В. Добре е да се нареже на по-големи парчета и да се набоде на пръчка.

Банани: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Богати са на калий, провитамин А и витамини С и В6. А също така са богати и на въглехидрати, което води до бързо засищане. Обелва се кората , нарязват се на кръгчета, нанизват се на пръчици. Много подходящи за хранене на лори.

Черен бъз (Sambucus nigra): А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Сушените плодове са особено ценени от австралийските папагали. Добавят се в различни смески. Пресните плодове също имат своите ценители, например жакото. Другите сортове тревист бъз (Sambucus ebulus) или червен бъз (Sambucus racemosa), не се ядат с особенно желание и могат дори да представляват опасност.

Грозде:  А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Богато на баластни вещества. Съдържа всички витамини от групата В с изключение на В12. Също така витамин С, калий, калций, фосфор, желязо и фруктоза. Преди да се даде да се измие обилно с гореща вода. По-добре се приемат жълтите по-сладки сортове, добре е да бъде със семки. Препоръчва се да се дава разрязано на полвинки. Особено го обичат амазони, аратинги, тънкоклюви и червеноопашатите папагали. Стафидите също се приемат добре от много папагали.

Вишна: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Р. Съдържа много баластни вещества. Богата на калий, желязо, витамин С и почти всички витамини от групата В. Лакомство за всички птици, които предпочитат тъмните и по-сладки сортове. Преди да се дават плодовете хубаво да се измият и да се изчистят костилките, които съдържат синилна киселина. Следете птиците да не ядат покрити с плесен плодове. Лори и розели обичат вишната особено много.

Нар: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н. Съдържа много калий, витамин С, пантотенова и никотинова киселина, витамини В1 и В2, фосфор. Своя специфичен вкус нарът дължи на дъбилната киселина. Зърната се дават в плодовата салата или на цели полвинки, от които птицата сама да си изчопля зърна. Сокът е много подходящ за лори и лорикети. Плодът е особенно любим на ара, амазони и какаду.

Грейпфрут: Б, Ж, Р. Наред със захарта, органичните киселини, минералните вещества и витамините от група В, богат е преди всичко на витамин С. Белият се приема по-добре от обикновенния. Използва се като съставна част на плодовите салати.

Орех: АР, АРА, Ж, Н, Р. Наравно с медта и магнезия, съдържа много калий, фолиева киселина, витамини В1, В2 и В6, а също така фосфор, желязо, никотинова и пантотенова киселина. Съдържа много баластни вещества. Поради високото съдържание на мазнини (60%) се дава само като лакомство. На големите папагали могат да се дават и цели орехи, а на средните и малките на полвинки – получават се чудесни играчки. Следете да не са заразени с гъбички и плесен.

Круши: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. В сравнение с ябълките съдържат повече въглехидрати, белтъчини и растителни влакна, а също така мазнини и фруктова киселина заради което крушите имат сладък вкус. Съдържат много калий, витамин В2 и фолиева киселина. Полвинките се набучват на клонки. Могат да се нарежат на дребно и да се дадат в плодовата салата. Много меките круши са подходящи за лори. Непременно да се измият добре преди да се дават на птиците.

Гуава: АРА, Б, К. Един от най-богатите на витамин С плодове. Съдържа лимонена, никотинова и яблъчна киселина. Пектин, провитамин А, калий, фосфор и желязо. Лори и благородните папагали обичат зрелите плодове. Полузрелите – ара и какаду. На тях особено много им харесват семената.

Пъпеш (Cucumis melo): А, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. Заслужава си да се разреже на полвини и да се набоде на метални шишове. Пъпеш обичат почти всички папагали. Съдържа 90% вода. Съдържа ценно количество провитамин А, калий, калций и фосфор.

Къпини:  А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Р. Освен калий, магнезий и мед съдържа значително количество провитамин А и витамин С. Да се дават само плодове в безупречно състояние – гладки, блестящи и твърди. Дават се цели.

Смокиня: А, АР, АРА, В, Ж, К, Л, Н. Съдържат много калций и желязо, а също витамини от групата В. Сушените плодове се състоят на 2/3 от въглехидрати. Ускоряват метаболизма. Пресните плодове се дават на полвинки в деня на покупката. Сушените се накисват във вода и се режат на дребно.

Карамбола: А, АР, АРА, Ж, К. Съдържа много витамин С, а също така известно количество провитамин А, никотинова киселина, калий, фосфор и желязо. Богат на киселини - винена и ябълкова. Нарязан на звездички плодът предизвиква интерес у папагалите с необикновената си форма. Обикновено няма проблем с приемането. Най-много го харесват лори, аратинги и средни папагали. Предпочитат се светлите плодове.

Кашу: АР, АРА, Ж, Н, Р. Наравно с калций, фосфор и калий, съдържа провитамин А и витамини В1, В2 и Е. Не бива да се дава с черупката, в която се съдържат много отровни вещества. Да не се дава осолено.

Кивано (Cucumis metuliferus): АР, АРА, Р. На 90% се състои от вода. Плодът е богат на витамин С и съдържа желязо и калий. В него има малко въглехидрати и белтъчини. Тъй като по вкус киваното наподобява пъпеш и краставица, с лек привкус на банан, то той е привлекателен за много папагали. Киваното има хлъзгави семена, затова е най добре да се разреже на полвинки и да се набучи на клонки. Ползва се с особенна популярност сред скачащите южноамерикански тънкоклюни и белокоремести папагали.

Киви : А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Съдържа изключително високо количество витамин С, почти два пъти повече от цитрусите. Освен това калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. За хранене са подходящи твърдите плодове - меките са трудни за обработване. Кивито се почиства от кожата, нарязва се на дребно и се прибавя в плодовата салата. Там то се добавя последно, защото сокът му размеква останалите плодове. Фенове на кивито са амазоните и жълточелия скачащ папагал. Може също да се разреже на половина и да се наниже на пръчици.

Ягоди : А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Наравно с провитамин А и витамин В1 съдържа преди всичко витамин С, а от минералите освен, цинк, фосфор и мед, голямо количество желязо, калий, магнезий и калций. Дават се цели или в плодовата салата. Червеният цвят привлича папагалите.

Кокосов орех: А, АР, АРА, В, Ж, К. Пресните кокосови орехи са богати на баластни вещества и калий, а също така на мед, желязо, цинк, селен, фолиева киселина, фосфор, витамин Е и витамините от група В. В кокоса има около 36,5% мазнина. Заради това се дават като лакомство на големите видове папагали, преди всичко Ара и Палмовото какаду. След като с помощта на чук и шило се направи дупка и се излее млякото, кокосът може да се постави във фурната за 15-30 минути при температура 180 градуса. Орехът се пропуква и парчетата се дават на папагалите.

Цариградско грозде: А, АР, АРА, Б, Ж, К, Л, Р. Богато на витамини С, Е, група В, провитамин А, елементи калций, калий, фосфор, натрий. Има кисел вкус заради ябълковата и лимонената киселина. Заради киселия вкус не се явява основна храна, но може да се дава понякога. Особено добре го приемат черноглавите белокоремести папагали и птици, които не обичат много сладки плодове – жако или дългокрили папагали.

Кумкуат: А, АР, АРА, Ж, Л. Плод богат на пектини и минерални вещества (преди всичко калий, калций и фосфор), а също витамини В1, В2 и С. Той се явява източник на мед. По-подходящ е за големи и средни папагали, които често изсмукват от него сока и го хвърлят.
Преди да се даде на птиците трябва много добре да се измие.

Лешници: АР, АРА, Ж, Р. В лешника има много магнезий, калий и мед, а също витамин В1, В6 и Е, фолиева и пантотенова киселина. Има също фосфор, желязо, цинк и калций. Съдържанието на мазнини превишава 60 процента. Лесно се заразяват с гъбички, затова трябва строго да се следи за качеството на ядките. Жакото с особенно удоволствие разгризват черупката

Личи (Litchi chinensis), лонган (Dimocarpus longan) и рамбутан (Nephelium lappaceum): А, АР, АРА, Ж, К. В лонгана има малко повече минерални вещества, отколкото в неговите родственици. Рамбутанът съдържа определено количество желязо. И трите плода са богати на витамин С. Лонган и рамбутан обичат червеноопашатите, белокореместите папагали и аратинги. Личи обичат амазоните, жако и австралийските плоскоопашати папагали. И трите плода трябва да се изчистят, да се махне костилката и на папагалите да се даде само месестата част на плода.

Манго: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. В мангото има много витамини, сред които – А, В3, В5, В6, С и Е. Има мед, магнезий и цинк. Сладкият плод е много богат на калий. Костилката се маха, а плодът цял или на половина, се нанизва на клечки или ситно нарязан се добавя в плодовата салата. На големите папагали като ара и палмово какаду се дава цял с костилката, която после служи за игра.

Мандарини: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Богати на витамин С, калий, калций, фосфор, а също така провитамин А и витамините от група В. Съдържанието на фруктова глюкоза е високо. Дава се по същия начин като портокала.

Малина: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Наравно с витамин С, група В, провитамин А съдържа, преди всичко калий, фосфор, желязо, калций и магнезий. Тя е богата на лимонена киселина и пектин. Тъй като малините лесно поемат вода, вследствие на което бързо губят своя аромат, препоръчително е по възможност да не се мие. По тези причини най-добре е да се дават прясно откъснати плодове от собствената градина. Замразената малина не се приема добре от папагалите. Предпочитат тъмните сортове.

Маракуя: А, АР, АРА, Б, Ж, Л. Наравно с голямото количество витамин С, съдържа и много никотинова киселина, провитамин А, калий, желязо, магнезий и фосфор. Сокът на плода действа успокояващо, а зърната се исползват, като средство против глисти. Двете цветови вариации на маракуята (жълта и виолетова) са еднакви на вкус. Но папагалите избират пурпурните плодове, тъй като те имат аромат на кайсии. Дават се на полвинки. Особено харесват маракуята жако, които обикновенно трудно привикват към плодове.

Бадем: АР, АРА, Ж, Н, Р. Наравно с 54% мазнина съдържа много белтъчини и въглехидрати, а също така важни минерални вещества (калий, фосфор, желязо, калций, магнезий) и витамини В1, В2, В6. Дава се като лакомство.

Папая: А, АР, АРА, Б, Ж, К, Л. Много богат на витамини В1, В2, В5, С и провитамин А. Явява се източник на папаин, фермента, разграждащ белтъчините. Преди хранене се маха кожата, после плодът се разрязва на две половинки и се махат семките. Половинките се режат на дребно и се добавят в зеленчуковата или плодовата салата.

Праскови и нектарини: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Съдържат на първо място провитамин А и витамини от група В, а също калций, фосфор, калий и желязо. Най-добре е да се купуват непрезрели сортове с лесно отделяща се костилка. Костилките се отделят, защото в тях се съдържа синилна киселина. Прасковите и нектарините се мият старателно първо с гореща после със студена вода. Папагалите предпочитат плодовете с жълта сърцевина пред тези с бяла. Праскови обичат всички папагали, но най-много тънкоклюните.

Плодовете на рожковото дърво (Ceratonia siliqua): А, АРА, Б, Ж. Използват се като съставна част на зърнената смес.

Офика: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Много богата на витамин С, по-малко провитамин А, сорбинова киселина. Също съдържа парасорбинова киселина и танин, поради което е горчива, тръпчива и кисела на вкус. Може да се дава целогодишно във всичките й видове. Особено я обича жакото.

Слива: А, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. Съдържа почти всички витамини от група В, и затова добре влияе на обмяната на веществата. Също така в нея има въглехидрати и минерални вещества – калий, магнезий, калций и фосфор. Сините сливи повече се харесват на жако и австралийските средни папагали, а жълтите на южноамериканските и лори. По-добре е да се избират плодове покрити с белезникав «термослой», който преди храненето на птиците се отстранява. При всички случаи сливите трябва добре да се измият и костилките да се отстранят – съдържат синилна киселина.

Френско грозде (касис): А, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. Наравно с провитамин А и витамините група В, френското грозде съдържа три пъти повече витамин С от цитрусите. Също така в него има много калций, калий, фосфор, сяра, пектин и лимонена киселина. Черното е особено полезно за здравето. Но птиците повече харесват червеното. Най-добре е да се дава прясно откъснато от собствената градина.

Перуански физалис: АР, АРА, Б, Ж, К. Съдържа много провитамин А, а също витамин С и група В. От минералните вещества преди всичко фосфор и желязо. Също така органични киселини (преди всичко лимонена). На папагалите се дават златистожълти или оранжеви плодове. Особено ценят физалиса «специалистите по семките» какаду.

Фурми: А, АР, АРА, В, Ж, К. Съдържат най-голямото количество фруктоза от всички плодове, а също витамин D, желязо, фосфор и магнезий. Птиците я харесват повече в изсушен вид. Особено ги обичат какаду. На малките папагалчета се дават в ситно нарязан вид. Големите папагали ги ядат цели.

Райска ябълка (Diospyros kaki): А, АР, АРА, Ж, К, Л. Богата на провитамин А и съдържа ценно количество витамин С и витамини от група В, а също калий и мед. Дават се само узрели плодове, на които се обелва кожата. Вътрешността е добра за лори и лорикети.

Анона (Annona cherimola): АР, АРА, Ж. Много хранителен плод, тъй като се състои от ¼ въглехидрати и в частност глюкоза. Освен витамин В1 и В2 е богата на витамин С, а също и на никотинова киселина. От минералните вещества си струва да се отбележат калций, фосфор и желязо. Дава се на полвинки, отстранявайки всички семена, които съдържат алкалоиди.

Боровинки: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Събраните в природата плодове трябва добре да се измият. Обикновено папагалите харесват боровинката от първия път. Особено много я обичат благородните двуцветни папагали.

Шипка: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Богата на витамин С. Също съдържа провитамин А, витамини В1, В2, Е и К, минерални вещества – много натрий, калций, и мед – а също микроелементи – танини и пектин. Особено много го обичат дългокрилите папагали, амазоните и жако. Птиците с удоволствие изгризват от плода семките. Могат да се дават дори плодове, събрани през зимата: след студовете тяхната консистенция не се променя.

Ябълки: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Съдържат малко белтъчини, много вода, малко въглехидрати, незначително количество мастни киселини в кожата, много витамини – преди всичко С – и микроелементи. Дава се във всички възможни форми. Може да се нареже на парченца и да се сложи в хранилката или парченцата да се нанижат на пръчка, да се омеси с покълнали семена, цялата да се набучи на пръчка и да се закачи в клетката. На птиците им харесва да си откъсват от цялата ябълка парче след парче.
Find more pleasure in intelligent dissent than in passive agreement, for if you value intelligence as you should, the former implies a deeper agreement than the latter
A Liberal Dialogue, Bertrand Russel, 1951