Автор Тема: Плодове и ядки подходящи за папагалите ви  (Прочетена 24718 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
По данни на Фолкер Вюрт (Германия)
Статията е взаимствана от форум Суперпопугай, превод на руски език Рома
Превод на български език Галина Кръстева


Условни обозначения:

А – амазони
АР – аратинги
АРА – ари
Б – благородни папагали
В – вълнисти папагалчета
Ж – жако
Л – лори и лорикети
К – какаду
Н – неразделки
Р – корели, розели и др. подобни

Кайсии: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Р . Богати на провитамин А, а някои сортове също така и на витамин C, както и на витамини от групата В. Костилката се отстранява заради съдържанието на синилна киселина. Половинки от плода се набождат на пръчици или се накълцва на дребно в плодовата салата.

Бразилски орех (Bertholletia excelsa)
: АР, АРА, Ж, К. Съдържа 70% мазнини, малко въглехидрати и много минерални вещества (фосфор, калий, калций и желязо). Най-добре е да се дават цели – това за големите папагали е не лоша играчка и лакомство едновременно.

Ананас: А, АР, Б, В, Ж, К, Р. Съдържа биотин, витамини В12, С и Е, а също така 16 минерала в това число калий, магнезий, калций и фосфор. Почиства се от обвивката и сърцевината, реже се на парченца и така се дава на папагалите.

ПортокалиА, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Съдържат значително количество витамин С и провитамин А, а също така витамини от групата В – предимно биотин и фолиева киселина. Съдържат и минерали – калий, калций и фосфор. Здължително да се изчисти от кората. За дребните видове се нарязва ситно и се прибавя към плодовата салата. Едрите папагали си хващат цели парчета. Птиците обикновено изсмукват сока на плода. Най-много обичат портокали жакото и дългокрилите папагали. На лори се дава прясно изстискан сок.

ФъстъциАР, АРА, Ж, Н, Р. Съдържат 48% мазнини, главно олеинова и линолинова киселина, а също така белтъчини и въглехидрати. От минералните вещества трябва да отбележим калий, калций, магнезий и желязо. А също витамини от група В, провитамин А и витамин D. Заради високото съдържание на мазнини се дава главно като лакомство. Да се подбират само пресни и с добро качество, тъй като птиците често се тровят от фъстъци с лошо качество.

ДиняА, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. 95% от нея е вода. Съдържа ценни количества провитамин А и витамини от групата В. Добре е да се нареже на по-големи парчета и да се набоде на пръчка.

Банани: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Богати са на калий, провитамин А и витамини С и В6. А също така са богати и на въглехидрати, което води до бързо засищане. Обелва се кората , нарязват се на кръгчета, нанизват се на пръчици. Много подходящи за хранене на лори.

Черен бъз (Sambucus nigra): А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Сушените плодове са особено ценени от австралийските папагали. Добавят се в различни смески. Пресните плодове също имат своите ценители, например жакото. Другите сортове тревист бъз (Sambucus ebulus) или червен бъз (Sambucus racemosa), не се ядат с особенно желание и могат дори да представляват опасност.

Грозде:  А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Богато на баластни вещества. Съдържа всички витамини от групата В с изключение на В12. Също така витамин С, калий, калций, фосфор, желязо и фруктоза. Преди да се даде да се измие обилно с гореща вода. По-добре се приемат жълтите по-сладки сортове, добре е да бъде със семки. Препоръчва се да се дава разрязано на полвинки. Особено го обичат амазони, аратинги, тънкоклюви и червеноопашатите папагали. Стафидите също се приемат добре от много папагали.

Вишна: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Р. Съдържа много баластни вещества. Богата на калий, желязо, витамин С и почти всички витамини от групата В. Лакомство за всички птици, които предпочитат тъмните и по-сладки сортове. Преди да се дават плодовете хубаво да се измият и да се изчистят костилките, които съдържат синилна киселина. Следете птиците да не ядат покрити с плесен плодове. Лори и розели обичат вишната особено много.

Нар: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н. Съдържа много калий, витамин С, пантотенова и никотинова киселина, витамини В1 и В2, фосфор. Своя специфичен вкус нарът дължи на дъбилната киселина. Зърната се дават в плодовата салата или на цели полвинки, от които птицата сама да си изчопля зърна. Сокът е много подходящ за лори и лорикети. Плодът е особенно любим на ара, амазони и какаду.

Грейпфрут: Б, Ж, Р. Наред със захарта, органичните киселини, минералните вещества и витамините от група В, богат е преди всичко на витамин С. Белият се приема по-добре от обикновенния. Използва се като съставна част на плодовите салати.

Орех: АР, АРА, Ж, Н, Р. Наравно с медта и магнезия, съдържа много калий, фолиева киселина, витамини В1, В2 и В6, а също така фосфор, желязо, никотинова и пантотенова киселина. Съдържа много баластни вещества. Поради високото съдържание на мазнини (60%) се дава само като лакомство. На големите папагали могат да се дават и цели орехи, а на средните и малките на полвинки – получават се чудесни играчки. Следете да не са заразени с гъбички и плесен.

Круши: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. В сравнение с ябълките съдържат повече въглехидрати, белтъчини и растителни влакна, а също така мазнини и фруктова киселина заради което крушите имат сладък вкус. Съдържат много калий, витамин В2 и фолиева киселина. Полвинките се набучват на клонки. Могат да се нарежат на дребно и да се дадат в плодовата салата. Много меките круши са подходящи за лори. Непременно да се измият добре преди да се дават на птиците.

Гуава: АРА, Б, К. Един от най-богатите на витамин С плодове. Съдържа лимонена, никотинова и яблъчна киселина. Пектин, провитамин А, калий, фосфор и желязо. Лори и благородните папагали обичат зрелите плодове. Полузрелите – ара и какаду. На тях особено много им харесват семената.

Пъпеш (Cucumis melo): А, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. Заслужава си да се разреже на полвини и да се набоде на метални шишове. Пъпеш обичат почти всички папагали. Съдържа 90% вода. Съдържа ценно количество провитамин А, калий, калций и фосфор.

Къпини:  А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Р. Освен калий, магнезий и мед съдържа значително количество провитамин А и витамин С. Да се дават само плодове в безупречно състояние – гладки, блестящи и твърди. Дават се цели.

Смокиня: А, АР, АРА, В, Ж, К, Л, Н. Съдържат много калций и желязо, а също витамини от групата В. Сушените плодове се състоят на 2/3 от въглехидрати. Ускоряват метаболизма. Пресните плодове се дават на полвинки в деня на покупката. Сушените се накисват във вода и се режат на дребно.

Карамбола: А, АР, АРА, Ж, К. Съдържа много витамин С, а също така известно количество провитамин А, никотинова киселина, калий, фосфор и желязо. Богат на киселини - винена и ябълкова. Нарязан на звездички плодът предизвиква интерес у папагалите с необикновената си форма. Обикновено няма проблем с приемането. Най-много го харесват лори, аратинги и средни папагали. Предпочитат се светлите плодове.

Кашу: АР, АРА, Ж, Н, Р. Наравно с калций, фосфор и калий, съдържа провитамин А и витамини В1, В2 и Е. Не бива да се дава с черупката, в която се съдържат много отровни вещества. Да не се дава осолено.

Кивано (Cucumis metuliferus): АР, АРА, Р. На 90% се състои от вода. Плодът е богат на витамин С и съдържа желязо и калий. В него има малко въглехидрати и белтъчини. Тъй като по вкус киваното наподобява пъпеш и краставица, с лек привкус на банан, то той е привлекателен за много папагали. Киваното има хлъзгави семена, затова е най добре да се разреже на полвинки и да се набучи на клонки. Ползва се с особенна популярност сред скачащите южноамерикански тънкоклюни и белокоремести папагали.

Киви : А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Съдържа изключително високо количество витамин С, почти два пъти повече от цитрусите. Освен това калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. За хранене са подходящи твърдите плодове - меките са трудни за обработване. Кивито се почиства от кожата, нарязва се на дребно и се прибавя в плодовата салата. Там то се добавя последно, защото сокът му размеква останалите плодове. Фенове на кивито са амазоните и жълточелия скачащ папагал. Може също да се разреже на половина и да се наниже на пръчици.

Ягоди : А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Наравно с провитамин А и витамин В1 съдържа преди всичко витамин С, а от минералите освен, цинк, фосфор и мед, голямо количество желязо, калий, магнезий и калций. Дават се цели или в плодовата салата. Червеният цвят привлича папагалите.

Кокосов орех: А, АР, АРА, В, Ж, К. Пресните кокосови орехи са богати на баластни вещества и калий, а също така на мед, желязо, цинк, селен, фолиева киселина, фосфор, витамин Е и витамините от група В. В кокоса има около 36,5% мазнина. Заради това се дават като лакомство на големите видове папагали, преди всичко Ара и Палмовото какаду. След като с помощта на чук и шило се направи дупка и се излее млякото, кокосът може да се постави във фурната за 15-30 минути при температура 180 градуса. Орехът се пропуква и парчетата се дават на папагалите.

Цариградско грозде: А, АР, АРА, Б, Ж, К, Л, Р. Богато на витамини С, Е, група В, провитамин А, елементи калций, калий, фосфор, натрий. Има кисел вкус заради ябълковата и лимонената киселина. Заради киселия вкус не се явява основна храна, но може да се дава понякога. Особено добре го приемат черноглавите белокоремести папагали и птици, които не обичат много сладки плодове – жако или дългокрили папагали.

Кумкуат: А, АР, АРА, Ж, Л. Плод богат на пектини и минерални вещества (преди всичко калий, калций и фосфор), а също витамини В1, В2 и С. Той се явява източник на мед. По-подходящ е за големи и средни папагали, които често изсмукват от него сока и го хвърлят.
Преди да се даде на птиците трябва много добре да се измие.

Лешници: АР, АРА, Ж, Р. В лешника има много магнезий, калий и мед, а също витамин В1, В6 и Е, фолиева и пантотенова киселина. Има също фосфор, желязо, цинк и калций. Съдържанието на мазнини превишава 60 процента. Лесно се заразяват с гъбички, затова трябва строго да се следи за качеството на ядките. Жакото с особенно удоволствие разгризват черупката

Личи (Litchi chinensis), лонган (Dimocarpus longan) и рамбутан (Nephelium lappaceum): А, АР, АРА, Ж, К. В лонгана има малко повече минерални вещества, отколкото в неговите родственици. Рамбутанът съдържа определено количество желязо. И трите плода са богати на витамин С. Лонган и рамбутан обичат червеноопашатите, белокореместите папагали и аратинги. Личи обичат амазоните, жако и австралийските плоскоопашати папагали. И трите плода трябва да се изчистят, да се махне костилката и на папагалите да се даде само месестата част на плода.

Манго: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. В мангото има много витамини, сред които – А, В3, В5, В6, С и Е. Има мед, магнезий и цинк. Сладкият плод е много богат на калий. Костилката се маха, а плодът цял или на половина, се нанизва на клечки или ситно нарязан се добавя в плодовата салата. На големите папагали като ара и палмово какаду се дава цял с костилката, която после служи за игра.

Мандарини: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Богати на витамин С, калий, калций, фосфор, а също така провитамин А и витамините от група В. Съдържанието на фруктова глюкоза е високо. Дава се по същия начин като портокала.

Малина: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Наравно с витамин С, група В, провитамин А съдържа, преди всичко калий, фосфор, желязо, калций и магнезий. Тя е богата на лимонена киселина и пектин. Тъй като малините лесно поемат вода, вследствие на което бързо губят своя аромат, препоръчително е по възможност да не се мие. По тези причини най-добре е да се дават прясно откъснати плодове от собствената градина. Замразената малина не се приема добре от папагалите. Предпочитат тъмните сортове.

Маракуя: А, АР, АРА, Б, Ж, Л. Наравно с голямото количество витамин С, съдържа и много никотинова киселина, провитамин А, калий, желязо, магнезий и фосфор. Сокът на плода действа успокояващо, а зърната се исползват, като средство против глисти. Двете цветови вариации на маракуята (жълта и виолетова) са еднакви на вкус. Но папагалите избират пурпурните плодове, тъй като те имат аромат на кайсии. Дават се на полвинки. Особено харесват маракуята жако, които обикновенно трудно привикват към плодове.

Бадем: АР, АРА, Ж, Н, Р. Наравно с 54% мазнина съдържа много белтъчини и въглехидрати, а също така важни минерални вещества (калий, фосфор, желязо, калций, магнезий) и витамини В1, В2, В6. Дава се като лакомство.

Папая: А, АР, АРА, Б, Ж, К, Л. Много богат на витамини В1, В2, В5, С и провитамин А. Явява се източник на папаин, фермента, разграждащ белтъчините. Преди хранене се маха кожата, после плодът се разрязва на две половинки и се махат семките. Половинките се режат на дребно и се добавят в зеленчуковата или плодовата салата.

Праскови и нектарини: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р. Съдържат на първо място провитамин А и витамини от група В, а също калций, фосфор, калий и желязо. Най-добре е да се купуват непрезрели сортове с лесно отделяща се костилка. Костилките се отделят, защото в тях се съдържа синилна киселина. Прасковите и нектарините се мият старателно първо с гореща после със студена вода. Папагалите предпочитат плодовете с жълта сърцевина пред тези с бяла. Праскови обичат всички папагали, но най-много тънкоклюните.

Плодовете на рожковото дърво (Ceratonia siliqua): А, АРА, Б, Ж. Използват се като съставна част на зърнената смес.

Офика: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Много богата на витамин С, по-малко провитамин А, сорбинова киселина. Също съдържа парасорбинова киселина и танин, поради което е горчива, тръпчива и кисела на вкус. Може да се дава целогодишно във всичките й видове. Особено я обича жакото.

Слива: А, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. Съдържа почти всички витамини от група В, и затова добре влияе на обмяната на веществата. Също така в нея има въглехидрати и минерални вещества – калий, магнезий, калций и фосфор. Сините сливи повече се харесват на жако и австралийските средни папагали, а жълтите на южноамериканските и лори. По-добре е да се избират плодове покрити с белезникав «термослой», който преди храненето на птиците се отстранява. При всички случаи сливите трябва добре да се измият и костилките да се отстранят – съдържат синилна киселина.

Френско грозде (касис): А, АР, АРА, В, Ж, Л, К, Н, Р. Наравно с провитамин А и витамините група В, френското грозде съдържа три пъти повече витамин С от цитрусите. Също така в него има много калций, калий, фосфор, сяра, пектин и лимонена киселина. Черното е особено полезно за здравето. Но птиците повече харесват червеното. Най-добре е да се дава прясно откъснато от собствената градина.

Перуански физалис: АР, АРА, Б, Ж, К. Съдържа много провитамин А, а също витамин С и група В. От минералните вещества преди всичко фосфор и желязо. Също така органични киселини (преди всичко лимонена). На папагалите се дават златистожълти или оранжеви плодове. Особено ценят физалиса «специалистите по семките» какаду.

Фурми: А, АР, АРА, В, Ж, К. Съдържат най-голямото количество фруктоза от всички плодове, а също витамин D, желязо, фосфор и магнезий. Птиците я харесват повече в изсушен вид. Особено ги обичат какаду. На малките папагалчета се дават в ситно нарязан вид. Големите папагали ги ядат цели.

Райска ябълка (Diospyros kaki): А, АР, АРА, Ж, К, Л. Богата на провитамин А и съдържа ценно количество витамин С и витамини от група В, а също калий и мед. Дават се само узрели плодове, на които се обелва кожата. Вътрешността е добра за лори и лорикети.

Анона (Annona cherimola): АР, АРА, Ж. Много хранителен плод, тъй като се състои от ¼ въглехидрати и в частност глюкоза. Освен витамин В1 и В2 е богата на витамин С, а също и на никотинова киселина. От минералните вещества си струва да се отбележат калций, фосфор и желязо. Дава се на полвинки, отстранявайки всички семена, които съдържат алкалоиди.

Боровинки: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Събраните в природата плодове трябва добре да се измият. Обикновено папагалите харесват боровинката от първия път. Особено много я обичат благородните двуцветни папагали.

Шипка: А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р. Богата на витамин С. Също съдържа провитамин А, витамини В1, В2, Е и К, минерални вещества – много натрий, калций, и мед – а също микроелементи – танини и пектин. Особено много го обичат дългокрилите папагали, амазоните и жако. Птиците с удоволствие изгризват от плода семките. Могат да се дават дори плодове, събрани през зимата: след студовете тяхната консистенция не се променя.

Ябълки: А, АР, АРА, Б, В, Ж, Л, К, Н, Р. Съдържат малко белтъчини, много вода, малко въглехидрати, незначително количество мастни киселини в кожата, много витамини – преди всичко С – и микроелементи. Дава се във всички възможни форми. Може да се нареже на парченца и да се сложи в хранилката или парченцата да се нанижат на пръчка, да се омеси с покълнали семена, цялата да се набучи на пръчка и да се закачи в клетката. На птиците им харесва да си откъсват от цялата ябълка парче след парче.
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson