Автор Тема: Хапещо жако!  (Прочетена 6261 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Krasi73

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 28
  • Рейтинг: 1
    • Жако (Сейда -Мейда )
Хапещо жако!
« -: юли 02, 2014, 09:07:31 pm »
Здравейте , вече 10 месеца отглеждам  в къщи папагал Жако , но не съм сигурен ,че го отглеждам както трябва . За това Моля ,  да ме посъветвате и да кажете къде са моите грешки . Папагала го храня добре и с разнообразна храна , всяка вечер го пускам от 18ч до 22 ч . Преди около 2 месеца проговори . Проблема е че е агресивен и постоянно хапе по уши , ръце и въобще където му падне и то до кръв  . Иначе от време на време и се глези и иска да го чешеш по вратлето . Взехме го от малък ние го отхранихме , но сега е един малък ад дъщеря ми и жена ми направо се стресираха от хапане .

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,450
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
Re: Хапещо жако!
« Отговор #1 -: юли 02, 2014, 09:29:46 pm »
Това е често срещан поведенчески проблем при ръчно хранените папагали, а във вашия случай явно е съчетано и с това, че са ви прилъгали сами да се заемете с тази нелека за новак задача.
Ръчното хранене не е панацея и не прави само по себе си пилето добро и послушно, иска си възпитание. Също както с всяко друго дете, човешко или животинско, грижите не се свеждат само до храненето, нали?
По темата има много изписано във форума, поровете, попрочетете и се захващайте да превъзпитавате.
1. Първо не бива да допускате ситуации в които знаете, че птицата ще захапе
2. Птицата няма работа до лицето, ушите, устата, очите на когото и да било от семейството - гледката на съдрано от папагал човешко лице, не е за хора със слаби нерви!!!
3. Никога и при никакви обстоятелства не показвайте на птицата, че с хапане може да ви контролира!!!

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #2 -: юли 02, 2014, 09:38:30 pm »
Ето ти една ртема за четене и размисъл http://www.papagalibg.com/forum/index.php/topic,420.msg14276.html#msg14276

Неактивен VW-R32

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 198
  • Рейтинг: 17
    • Кралско Жако
« Отговор #3 -: юли 02, 2014, 11:37:31 pm »
При нас ситуацията е следната.Имам малък белег на устната(повод пазене на клетката,просто беше отворена отгоре и сменях една играчка и хоп със засилване от другия край на клетката и ме докопа).Втори вариант-ревност.На рамото ми е и подавам нещо на жена ми и хоп леко предупредително захапване(не до кръв)Трети вариант-не е на кеф.Просто нейска да го закачам.Четвърти-без причина,до кръв по ухото.Но ухапели ме силно го игнорирам напълно.Спирам да си играя с него,не му обръщам внимание,независимо,че ми вика и се закача.Стой наказан без разходка поне 2-3 вечери.Мисля,че до някаква степен това помага.Сега хапанията са рядкост,и съм на щрек постоянно.Разхотките вечер ни са кратки,около 20-30мин,но постоянно е при мен и пада голяма игра(чешене,мачкане,гризане на фанелата ми,виси на гащите ми,говорене.И накрая с орех и фастък в клетката и се прибира.Едно съм разбрал всяко жако си е само за себе си.И аз искам моя да го обръщам по гръб и галя,но уви получавам човка.Други искат техния да говори много,като моя,но уви.Трети искат да е тих(тук аз ударих бинго поне)Четвъртите искат да могат,даго искарват от клетката и да си играят,но ги е истрах.Виждал съм жако 1,6г. стой затворено в клетка и никога не е искарвано(ужас)Оплеснах се малко от темата май:)За мен с времето,разучаване на навиците,прилагане на различни приоми и проблемите до някаква стен с хапането се разришават,но лошото е че всичко това изисква време.

Неактивен Смайли

• *
  • Публикации: 3
  • Рейтинг: 0
    • Жако,вълнист папагал
« Отговор #4 -: декември 25, 2023, 09:58:44 pm »
Хайде и аз да се включа в темата.Имам Жако от 31 дневна възраст.Аз го храних и захранвах.Вече е две годишно.Не зная полът му още,предполагам женско.Както и да е.От около месец непредвидени действия ,хапане до кръв.Днес докато му давах следобед да яде(плодов крем) буквално скочи върху ръката ми и отнесах як "пиърсинг".Явно нерв засегна,много кръв тече Както и да е.Не разбирам по никакъв начин агресията му към мен,при положение,че бях неговата "мама".Приемаше само мен ,всички други ги хапеше.Сега нещата се обърнаха с главата надолу.Нищо не съм променила в отношението ми към него.Дори както споменават и други клетката не ме оставя да изчистя,без да направи опит да ме захапе.В чудо съм се видяла.Търся причини,уви за мен не откривам .Хапането е без предупреждение,изведнъж,неочаквано.Може да съм отишла до другата стая за нещо,идва хапе и бяга.Или да седя на стола без да правя нищо Просто да гледам телевизия .Със и без телефон.Прибирането в клетка стана трилър за мен,голям зор.А не беше така.Единственото,което ми направи впечатление е ,че всичко започна при първата смяна на пера.Помагайте!🙏

Неактивен irina

• Клуб Алекс
  • Публикации: 195
  • Рейтинг: 32
    • Жако
« Отговор #5 -: декември 26, 2023, 02:48:50 pm »
  Възможно ли е да имате нещо ново, съвпадащо по време с появата на агресивното му поведение:прическа, различен стил на обличане, друг домашен любимец, дете или промяна в интериора? Жакото лесно се изнервя от дреболии и става раздразнително.

Неактивен Смайли

• *
    • Жако,вълнист папагал
« Отговор #6 -: декември 27, 2023, 09:28:33 am »
Нищо не съм променяла.Нищо не се е променяло.Точно това и мен ме шокира.Възможно е да е нещо дребно,което на мен ми убягва.Напоследък не съм добре със здравето.Стигнах и до там да мисля,че точно затова е агресивно към мен.В природата знаете:болни и слаби не се приемат в ятото/стадото...Прави понякога опити да хапе и други от семейството,но не чак с такава злоба.Вчера дойде на рамото ми,но се отдръпнах.Не ми се рискува да остана без око или ухо.А и по принцип там не им е мястото.

Неактивен irina

• Клуб Алекс
    • Жако
« Отговор #7 -: декември 29, 2023, 05:07:15 pm »
 Възможно е по-скоро да усеща, че сте напрегната. Моето жако, например, започва да прави бели и става много непослушно, когато имам някакви проблеми. Явно се държа по-различно,макар да се старая да не ми личи и това го притеснява. В такива моменти му обръщам по-малко внимание и съм разсеяна спрямо него. Съответно и то,милото, сигурно се чуди защо съм променена.
   Отплеснах се в предположения,но така си мисля, че стоят нещата.

Неактивен Смайли

• *
    • Жако,вълнист папагал
« Отговор #8 -: януари 09, 2024, 02:49:06 pm »
Мисля,че открих една от причините:бях лакирана с ярко червен лак за нокти.Обикновено съм с безцветен или черен.Другото което ми прави впечатление е когато слагам очилата си:ако са на главата ми идва и ги маха.Ако са на очите ми докато го гледам настръхва и свежда глава,готово за атака.Но очила нося от години,явно сега нещо са го провокирали,може би вижда отражението си,не знам.

Неактивен irina

• Клуб Алекс
    • Жако
« Отговор #9 -: януари 12, 2024, 04:46:12 pm »
  Ама не може така, очилата да са ту на главата, ту на очите. Трябва винаги да са на едно и също място! :happysilly: И какъв е този червен лак за нокти...Че то си е покана за битка, направо. Моят не търпи никакви лакове върху ноктите, шапки на главата, шарени чехли на краката и какво ли още не.Дъщеря ми си беше боядисала няколко кичура в розово-щеше жива да я изяде.Косите трябва да са прибрани, ако се ветреят-напада.Изобщо, социализмът в действие-припомням си времето,когато ходех на училище.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #10 -: февруари 03, 2024, 09:16:32 pm »
Червен лак, червена коса, всякакви нови и необичайни неща - шапки, очила и т.н. и на моите кокошки не са им по сърце.
Помислете как реагирате на хапането. Предполагам пилето е ръчно хранено, но не социализирано, те нямат страх и респект и си позволяват повече волности. Ако не можете да реагирате абсолютно хладнокръвно, без емоции, звуци, дърпане на ръката или каквото там правите, най-добре избягвайте по всякакъв начин ситуациите в които хапе, ако е нужно спрете да го пускате за известно време. Когато ви захапе трябва да кажете строго "не", без емоции и веднага да го затворите в клетката, като не му обръщате никакво внимание поне 15-20 минути. Когато пилето се държи добре го хвалете и награждавайте. Трудно се отучват, но не е невъзможно, просто трябва добре да разберете ситуацията, какво прави преди да Ви захапе, Вие какво правите, как реагирате когато Ви захапе. Дали има някой наблизо, някой който би могло пилето да пази или някой от когото се страхува, всяка най-малка подробност. Важното е да не се страхувате, усещат гадините и започват да издевателстват. Ако се страхувате по-добре е известно време някой друг да се занимава с него, някой, който не се страхува. Имах позната с жако, което първо я хапеше, защото се добижава до съпруга си, а кокошката се оказа, че го пазела, а вече след като дружката ми се уплаши, си я хапеше ей така за спорта. Там нещата започнаха да се оправят след като спря да и оставя храната за цял ден, махаше и хранилките и и ги слагаше в строго определено време за хранене и ги държеше през цялото време с ръка, ако посегне да хапе, хранилката се маха. Не е препоръчителен метод, но ако няма друг начин понякога се налага.