Автор Тема: За кълновете I  (Прочетена 5642 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен len4ita

  • Папагал супергерой:)
  • *****
  • Публикации: 1,648
  • Рейтинг: 160
  • Пол: Жена
  • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
За кълновете I
« -: май 27, 2009, 12:23:11 am »
Кълнове

Кълновете биват три вида: набъбнали, покълнали и зелени. И трите вида се базират на един принцип: набъбване на семената и по-нататъшното им развитие. Разликата между тях е единствено в стадия на развитие, през който семената се предлагат на птицата.

И така, набъбналите кълнове са онези семена, които са попили водата и за които тепърва започват първичните промени. В сравнение с обичайните сухи семена предимството на набъбналите семена  е в това, че те са омекнали, т.е. те по-лесно се поемат и преработват от организма. А това е от изключителна важност, в частност за онези семена , които са твърди в напълно сухо състояние  като царевицата и повечето бобови (грах, фасул, боб и т.н.). Според Айкерлайн (1986 г.) процесите на ферментиране и разлагане на набъбналите зърна затрудняват работата на организма, тъй като стомашната киселина не може да проникне в хидратираните семена. От моят 25-годишен опит мога да кажа, че не съм забелязал никакво отрицателно влияние върху храносмилането или здравословното състояние на моите птици.

Времетраене на накисването за различните семена в часове (автор Некер)

Слънчоглед   6
Ечемик         6
Ряпа             8
Просо           12
Грах             12
Тиква           12
Леща            12
Ръж              12
Фасул (златист или маш)                 12
Пшеница       12
Елда             16
Нахут            18
Фасул (дребен червен или адзуки)     18

Съществуват различни мнения по повод времетраене на накисването. От чисто практични съображения, оставям семената във вода 12-24 часа. Според някои автори, 24 часа е прекалено дълъг период: след това някои семена се увреждат, спират развитието си и дори започват да се разлагат. По време на изследвания Еленбрекер и Летцов (1997 г.) установяват, че 6 часа са предостатъчни за процеса на набъбване, но от практични съображения препоръчват времето да се увеличи до 12 часа.  Преди 25 години, когато тепърва започнах да се занимавам с отглеждането на кълнове и оставях семената да набъбват за 24 часа, не забелязах нищо, което би могло да нанесе някаква вреда върху способността на семената да покълват.  Според Некер (1987 г.) семената се нуждаят от различно време за набъбване, но средно статистически 12 часа са напълно достатъчни. И дори, ако за омекването на определени семена е необходимо малко повече време, 12 часа са предостатъчни тъй като след това семената не се изсушават, а продължават да се съхраняват във влажна среда. Дори ако възнамерявате да ги използвате веднага за храна, лекото скъсяване  на времето за накисване  няма да нанесе вреда.

Изключително полезни за папагалите са не набъбналите, а покълналите семена. Затова след тяхното накисване семената трябва да се отлежат още 24-48 часа, докато не се появят малки кълнове, които ще „разпукат” обвивката на семето. По-големите кълнове не се изяждат с такъв апетит и освен това те губят своята висока хранителна стойност, тъй като ценните вещества вече са използвани за образуването на кълновете. Желателно е за покълване да се оставят толкова семена колкото могат да се използват за съответният период, за да се предотврати  прекомерното развитие на кълновете. Възможно е кълновете да се съхраняват в хладилник, но по всичко изглежда, че това не помага особено тъй като дори при ниски температури е възможно да се развият гъбички и плесен, след което използването на кълновете със хранителни цели е абсолютно противопоказано. Не рискувайте в никакъв случай!

Прекалено порасналите кълнове може да бъдат отделени за по-нататъшно развитие до състояние на зеленина. Такъв вид храна е изключително интересен за развъдчиците, които нямат възможност да си набавят зеленина в техният окръг (нпр. по екологични причини).

Защо трябва да предлагаме семена в набъбнало или покълнало състояние? Докато са в сухо и твърдо състояние семената съдържат всички хранителни вещества необходими за покълването, но тези вещества са много здраво свързани помежду си и трудно се усвояват от папагалите. Влагата се свързва с кислорода в семената и това води до трансформации на съдържащите се в тях вещества, което същевременно „разпуква” предпазната обвивка на семената. По време на тази първична фаза на растеж съдържащите се в семената вещества частично се разкъсват и се образуват нови. Например:
-   протеините се трансформират в аминокиселини,
-   мазнините в незаменими мастни киселини,
-   скорбялата в малтоза и декстрин;
-   увеличава се количеството на протеини, ферменти и витамини и се образуват нови;
-   минералите и микроелементите образуват комплексни форми;
-   лошите киселините и елементите, които служат за самозащита на семената, бързо се разлагат.

От това се подразбира, че добре покълналите семена са многократно по-ценни и подходящи за поддържането на добро здравословно състояние на папагалите от сухите семена. Например, едва ли може да се докаже наличието на витамин C при бобовите, докато 24 часа след тяхното покълване в тях вече се измерва 7-8 мг витамин C на 100г бобови, а след 48 часа – 10-12 мг на 100г. (Некер, 1987). Същото засяга и другите витамини.

Увеличение на витаминозното съдържание по време на покълване в мг на 100 г (по Некер)

Витамин
Бобови
Съдържание на витамина преди покълването
Съдържание на витамина след двудневно покълване
Съдържание на витамина след четиридневно покълване


В12
златист фасул
0,061
0,081
0,153

В12
грах
0,036
0,127
0,236

Е
златист фасул
2,400
2,800
3,200

Е
нахут
2,000
2,300
2,600

Посредством покълването се увеличава съдържанието не само на витамините, но и на микроелементите и минералите. Нпр. покълналият златист фасул съдържа с 80% повече калий, 34% повече калций, 56% повече фосфор, 69% повече натрий и 40% повече желязо за разлика от този в сухо състояние.

Предимството на кълновете е в това, че те се усвояват по-добре от организма и са по-лесни за храносмилане. Семената се раздробяват по-лесно в мускулния стомах. Но не бива да храним папагалите само със зърнени храни, дори когато става дума за кълнове. Преди няколко години се опитах да проверя дали една затлъстяла амазона ще намали теглото си, ако я храня само с кълнове. За съжаление, опитът се оказа неуспешен и се наложи птицата да бъде подложена на радикален хранителен режим.

Как е най-лесно да отгледаме кълнове? На пазара,например, се предлагат специални съдове за покълване. За съжаление, налага се да отбележа, че нямам добри впечатления от тези съдове, тъй като семената непрекъснато мухлясват. Може би не спазвах достатъчна хигиена, но според мен причината е в закритите съдове и високата температура, която се достига в тях, което на свой ред способства за развитието на плесени. Това се наблюдава особено често, ако температурата в самото помещение е висока. Затова съм си изработил свой начин за отглеждане на кълнове, който използвам вече 25 години и от който съм изключително доволен. За целта използвам две кофи. Направил съм много малки дупчици на дъното на едната от тях (по-малката). Поставям семената в кофата с дупчиците. Количеството на семената не е повече от 2/3 от кофичката. Многократно ги измивам с вода. Накрая слагам малката кофа със семената в по-голямата и пълня с вода. Съхранявам ги в мазата, където температурата е от 14 градуса през зимата до максимум 20 градуса през лятото. От собствен опит ще спомена, че температурата не трябва да надвишава 20 градуса тъй като в противен случай се увеличава вероятността от развитието на плесени. Дори при 14 градуса семената покълват безпроблемно, въпреки че самият процес разбира се отнема малко повече време.

Обикновено извършвам тази процедура сутрин след храненето на папагалите. След 12 часа, тоест вечерта, промивам съдържанието многократно, винаги със студена вода. Накрая отново поставям кофите една в друга, но вече не сипвам вода. За по-добра циркулация на въздуха частично изпилих дъното на малката кофичка (така че тя сякаш стои на крачета). Благодарение на това до семената достига въздух и през дупчиците на дъното. На сутринта семената отново се изплакват, оставя се водата да се оттече напълно и вече можем да захраним с първите готови семена. Все още няма да имаме покълнали семена, но към този момент вече можем да класифицираме семената като набъбнали. При всички случаи тази продукция е много по-полезна за папагалите от обикновеното зърно. Останалата част от сместа отново се връща в мазата и вечерта се промива още веднъж. На другият ден сутринта всичко се повтаря, и отново се заделя част от семената за храна. През топлите месеци към този момент вече се виждат първите кълнове. Останалата смес се запазва до другият ден и на сутринта се дава на птиците. Да обобщим: след като веднъж сме накиснали семената и процеса на покълване започне, можем да храним птиците в продължение на три дена. Преди да заредим нова доза семена за покълване измийте и  почистете старателно кофичките. Лично аз не използвам никакви препарати, а само топла вода и качествена четка. Все пак се погрижете по кофичките да няма никакви остатъци от предишните смески.

Вече 25 години отглеждам кълнове по гореописания начин и нито веднъж не ми се наложи да ги изхвърля заради наличието на плесени. Важно е кълновете да се измиват старателно със вода. Според мен е излишно да се добавят химикали, които убиват гъбичните бактерии  и спори към водата, с която се измиват кълновете както препоръчва Кемпел (1997). Тези, в повечето случаи, отровни препарати проникват във семената чрез водата и попадат в организма на птицата. По този начин наистина можем да премахнем вероятните причинители за развитието на бактерии по кълновете, но до този момент никой не знае какво дългосрочно влияние оказват тези вещества върху птиците. А и според моят личен дългогодишен опит, ако спазваме всички процедури при покълването нямаме нужда от подобни препарати.

(продължава в За кълновете II)

« Последна редакция: май 27, 2009, 07:13:23 pm от Милко »