Автор Тема: За кълновете II  (Прочетена 3549 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен len4ita

  • Папагал супергерой:)
  • *****
  • Публикации: 1,648
  • Рейтинг: 160
  • Пол: Жена
  • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
За кълновете II
« -: май 27, 2009, 06:16:57 pm »
Другият начин за покълване е с помощта на сито. Семената се поставят в ситото, а ситото се поставя в съд с вода. Аналогично както при кофите измиваме семената след 12 часа. Въздухът в ситото циркулира още по-добре отколкото в кофата, но поради малкият размер на ситото в него не може да поставим голяма доза наведнъж. Това е причината поради която използвам кофите.

Както вече споменах процеса на покълване може да продължи и тогава вече става дума за зеленина. Пшеницата е идеална за тази цел. В плитка чаша се насипва влажен слой земя и отгоре се поставят кълновете, които непрекъснато трябва да се поддържат влажни. Растенията се развиват изключително добре в мини-оранжерия, която лесно може да бъде направена от найлонов плик или чувалче с пробити дупки за вентилация. След няколко дена би трябвало да имате готова зеленина. Тази пшенична зеленина е изключително полезна, тъй като съдържа голямо количество калций (0.24% с/у 0,06% в обикновеното зърно). Също така се повишават нивата на каротин, витамините C, E и B групата.  Този метод се препоръчва на всички, които нямат възможност да набавят на птиците си зеленина от природата.

Ако винаги спазвате инструкциите за чистота и редовно измивате зърната не трябва да се притеснявате от гъбични заболявания. Опасност съществува само при неправилна хигиена, тогава захабените кълнове реално подлагат здравето на птицата на риск. Оставял съм кълнове във волиерата до 24 часа и нито веднъж не съм имал случаи на гъбично заболяване. Но трябва да се вземе предвид, че при мен температурите във вътрешните волиери, където се намира храната, не са високи. Непременно изхвърляйте остатъка вечер и заменяйте със пресни кълнове на сутринта ,ако оставяте кълновете в топла стая или под преки слънчеви лъчи през лятото.

Кои семена са подходящи за покълване? По принцип всички, които се предлагат на птиците в сурово състояние. Аз използвам обикновени зърнени смески, с които храня птиците си. Постигнах много добри резултати с две различни смески, които редувам през три дена. Благодарение на това птиците разполагат с разнообразна храна, което според мен оказва отлично влияние върху размножаването.

Смес #1

Елда
Овес
Кардун (испански артишок)
Семена от бор
Ориз
Слънчоглед

Смес #2

Боб
Сорго
Грах
Просо
Златист фасул (маш)
Пшеница

Накрая още веднъж бих искал да отбележа, че за покълването трябва да се използват само висококачествени зърнени смески. Семената, които са били подложени на неправилно съхранение или са развалени надали ще покълнат или в процеса на покълване ще се развалят много бързо, което лесно може да се разпознае по неприятната миризма. Кълновете има много слаб аромат; силната неприятна миризма говори за лошото качество на използвания материал или за големи паузи между промивките.

Главата е преведена от книгата на Ханс-Юрген Кьонне (Германия,2000), "Папагалско хранене" ; източник за българския превод: http://www.superpopugai.ru/forum/topic4697.html
Български превод: len4ita
« Последна редакция: май 27, 2009, 07:14:53 pm от Милко »