Всичко за папагалите > Хранене

Зеленчуци и гъби подходящи за папагалите

(1/18) > >>

len4ita:
Зеленчуци и гъби подходящи за папагалите I

Условни обозначения:

А – амазони
АР – аратинги
АРА – ари
Б – благородни папагали
В – вълнисти папагалчета
Ж – жако
Л – лори и лорикети
К – какаду
Н – неразделки
Р – корели, розели и др. подобни

Патладжан (АР, Ж, К, Р) Източник на калий, мед, фолиева киселина, магнезий и витамин B6. Предпочитан от жакото, розелите, тънкоклюните и врабчовите папагали.

Грах, фасул и бобови (Vicia faba) (А, АР, АРА, Б, Ж, К, Р) Това са зеленчуците, които са най-богати на белтъчини и хранителни вещества. Грахът съдържа захари, витамин E и B групата, лецитин, а фасула и боба – витамин Е, C, B и различни минерални вещества. Бобовите се предлагат в набъбнало, накиснато или варено състояние. Зеленият грах е подходящ  в прясно състояние. Посевният грах е лакомство за папагалите. Мнозина градински бобови (Phaseolus spp.) съдържат в обвивката си отровното вещество гликозин, което се разрушава при варене. Някои бобови съдържат вещества, които нарушават белтъчния синтез при птиците. При варене тези вещества се разпадат. Що се отнася до соята (Clycine max), съществуват противоречиви мнения и все пак повечето стопани я дават на птиците си. Златистият фасул (Phaseolus aureus), който е най-близко свързан със соята, се предлага безпроблемно на птиците. От европейските бобови само градинските видове имат някакво важно значение за папагалското хранене.

Карфиол и броколи (А, АР, АРА, Б, Ж, К, Р) Броколито е богато на провитамин А, витамин C и B групата, също така на минерали: калций, калий, желязо. Карфиолът е богат на витамин C и B групата, а също така на желязо, калий и магнезий. Карфиолът и броколито, както и алабашът могат безпроблемно да се включат в рациона, докато другите сортове зелеви често водят до нарушения в храносмилането. Може да поднасяте карфиол и броколи както в суров вид (но задължително трябва да се пресни), така и варени (без сол!). Птиците ги предпочитат варени, защото са по-меки и крехки на вкус. Предпочитани са от амазоните, какадуто и средните австралийски папагали.

Картофи (А, АР, АРА, В, Ж, К, Н, Р) Съдържат ценни белтъчини и много въглехидрати, калий, фосфор, желязо, витамин C и B групата. Много развъдчици включват в менюто  на папагалите си картофа. Задължително се предлага варен, често топъл. Предпочитат се сладките сортове. Преди варенето (цял картоф с кората) старателно измийте картофа, и почистете кората непосредствено преди консумацията. Предпочатан е от амазоните, какадуто, корелите и австралийските плоскоопашати папагали.

Алабаш (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Богат на витамин С и калий, съдържа витамин B6, фолиева киселина, магнезий и мед. Алабашът е единственият вид зелеви (заедно с броколито и карфиола), който е препоръчителен за папагалите. Другите листни видове зелеви могат да предизвикат сериозни проблеми с храносмилането. Препоръчва се да не се предлагат листата на алабаша, въпреки че няма информация те да вредят по някакъв начин. Птиците обожават варен алабаш, който в суров вид е прекалено твърд за тях, или млади главички. Набучете половин кочан върху клонче или пръчка и птиците сами ще си отхапват парченце по парченце. Разбира се може и да нарежете алабаша на парченца в хранилката. На практика всички австралийски папагали, както и южноамериканските белокоремни папагали и пионусите са фенове на алабаша. Дава се както зеленият така и лилавият алабаш.

Салата (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Съдържа много вода и е богата на фолиева киселина. Точният състав зависи от вида на салатата. Като цяло тъмно-зелените видове съдържат повече витамини и минерални вещества, отколкото червените и светло-зелените. Предлага се в измито и изсушено състояние. През зимата в магазините се предлага салата, която е богата на пестициди и нитрати, затова е по-добре да се използват тези, които сте отгледали сами.

Червено цвекло (А, АР, АРА, Ж, К) Освен провитамин А и витамините от B групата, а също витамин С, червеното цвекло е богато на минерални вещества (калций, желязо, йод, калий, фосфор, натрий, сяра). Поднасят се както почистени грудки, така и листата. Последните са особено предпочитани от плоскоопашатите папагали. А самите почистени и нарязани на парченца грудки се хапват с голямо желание от амазоните, арите и аратингите.

Царевица (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Кочаните са богати на въглехидрати, белтъчини, витамини от B групата, калий, фосфор и магнезий. Замразете кочаните през август и септември. Ако замразите млечни кочани ще можете да ги използвате размразени за храна по-късно. Подобна царевица е изключително полезна за млади папагали. Макар и с по-малък апетит мнозина папагали хапват и консервирана царевица. Често в зърнените смески се срещат зърна царевица, но повечето папагали не я консумират в такъв вид тъй като е прекалено твърда.

Лук (зелен, праз, кромид) и чесън (А, АРА, Ж, К, Р) Лукът е богат на провитамин А, витамин C, калий и калций. Чесънът съдържа циклоалин, който предпазва от заболявания на сърцето. Много хора не включват лук и чесън в рациона на птиците си понеже смятат, че те няма да го консумират. Но това далеч не е така. Лукът се хапва с голям апетит от амазоните и какадуто, а чесънът – от какадуто.

Моркови (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р) Най-важният зеленчук, който съдържа каротен – провитамин А. Освен това морковите съдържат витамин C и B групата, а също така калций, калий и желязо. Морковите измежду всички зеленчуци са аналог на ябълката при плодовете – обичат ги всички видове папагали. Може да се настърже и да се смеси със яйце. Разбира се може и просто да се закачат парченца морков в клетката.

Краставици (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р) Съдържат ценни минерални вещества: калий, калций, магнезий, фосфор и желязо, също така са богати на провитамин А, витамините B1 и C.  Дори и презрелите плодове, които имат прекалено много семки и не стават за храна на човека, може да се дават на папагалите. Краставици от вашата градина – многократно по-добре отколкото купени от магазина. Всички видове папагали обичат краставица, но най-голям деликатес са за вълнистите папагалчета.

len4ita:
Градинска салата (Valerianella locusta) (А, АР, АРА, В, Ж, К, Л, Н, Р) За разлика от другите салати градинската е богата на витамин C и провитамин А, а също така съдържа известно количество ефирни масла. Най-добре е да се отделят листата и да се смесят с плодове и зеленчуци. Но задължително е салатата да бъде добре подсушена. Предпочитана е от какадуто, вълнистите папагалчета, австралийските плоскоопашати папагали и корелите.

Магданоз (А, АР, В, Ж, К, Н, Р) Много полезна зеленина, богата на витамин C и провитамин A, както и на желязо, калций, калий, фосфор. Може да се отглежда в саксия. Ако птиците отказват да консумират магданоз, нарежете го на ситно и го смесете с останалата храна. Има много случаи, в които се описва смъртта на вълнисти папагалчета отровени с магданоз. Но трябва да се отбележи, че веществата, които са отровни се съдържат преди всичко в плодовете и семената на магданоза. Ето защо  те задължително се изключват от рациона. Листата могат да се предлагат спокойно, тъй като съдържанието на съответните вещества не превишава 0.3%.

Ревен (А, Ж, К, Р) Чувал съм, че ревенът е опасен за папагалите, но няма никакви доказателства за това. Точно обратното, амазоните, розелите и какадуто обожават ревен.

Репички и ряпа (А, АРА, Б, В, К, Ж, Р) Освен минерални вещества като калций, калий, желязо, натрий и фосфор, съдържат и витамин C и B групата. Освен това репичките са богати на провитамин А. Не всички папагали опитват репички и ряпа от първият път. Затова се изисква постоянство в предлагането. Както винаги търпението ще бъде възнаградено. Репичките са предпочитани  пред ряпата, особено китайските репички, тъй като имат наситен червен цвят. Тези зеленчуци са любими най-вече на амазоните и жакото.

Пипер (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Зелените сортове са богати на витамин C, a червените на провитамин А. Лютите чушки съдържат алкалоида капсаицин, който придава пикантният вкус. Въпреки това мнозина папагали консумират люти чушки с голям апетит. Какадуто са техни големи почитатели. Според различни наблюдения, сред сладките сортове червеният пипер е най- предпочитан . Освен това червените и жълтите сортове са по-сладки от зелените. Предлага се нарязан на ситно. Семената също се консумират с голям апетит.

Целина (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Р) Богата на калий, витамин C и B6. Жълтите сортове са по-меки на вкус от зелените и се консумират с по-голям апетит. Листата на целината са много крехки и ароматни, така че ги предлагайте винаги когато имате възможност под формата на клонки (след като сте отделили корените) или накълцани на ситно. Понякога листата бързо пожълтяват. Напръскайте леко с лимонов сок, за да го избегнете. Целината е предпочитан зеленчук сред австралийските папагали, а също така за жакото, амазоните и арата.

Аспержи (А, АРА, Ж, К) Въпреки че не всички папагали консумират аспержи, все пак заслужават да бъдат отбелязани, тъй като са предпочитани от амазоните и какадуто. Аспержите са добър източник на минерали. Задължително се консумират варени. Птиците обожават връхчетата.

Домати (А, АР, АРА, В, Ж, К, Л, Н, Р)  Освен различните микроелементи съдържат 13 витамина, в това число витамин C и провитамин А, както и желязо, калий, магнезий и фосфор. Предлагат се само добре узрели зеленчуци, най-добре закупени от селскостопанските производители,а не от магазина. Може да се поднасят разрязани на две (в такъв случай птиците най-напред обират семената), както и нарязани на ситно. Не всички папагали консумират домати с голям апетит. Бъдете търпеливи.

Тиква и тиквички (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Р) Докато тиквата е богата на провитамин А, тиквичките са богати на калций и желязо. Най-добре предлагайте ситните сортове и винаги добре узрели. Нарежете ги на ситни парченца и ги смесете с останалата зеленчукова смес. Почти всички птици консумират тиквено семе. А най-големите любители на тиквичките са амазоните и какадуто.

Фенхел (А, АР, АРА, Ж, Р) Изключително полезен зеленчук, богат на провитамин А, витамините C, E и К, а също така на минерални вещества, особено на калий и магнезий. Това е най-добрият източник на витамин К1. Да се поднася пресен веднага след закупуването. Почиства се от листата и се нарязва на парченца. Това е любим зеленчук за тънкоклюните и дебелюклюните папагали. Но и други видове го консумират с удоволствие, някои дори не отказват листата и стъблата. Абсолютен фаворит за много папагали е роднината на фенхела – копъра (Anethum graveolens).

Цикория (А, АР, АРА, В, Ж, Р) Освен фолиева киселина съдържа калий, цинк, пантонeнова киселина, витамините С и B2. Поради изразеният и горчив вкус не всички папагали обичат цикория. Светло-зелените листа съдържат повече дъбилни вещества от жълтите, затова по-добре търсете последно споменатите. Премахвайте повехналите и увредени листа. Поднася се нарязана на ситно. Белите части на листата се консумират с по-голям апетит от жълтите. Цикорията се предпочита от врабчовите и тънкоклюнови папагали. Останалите папагали се отнасят по-различен начин към цикорията.

Печурки (А, Ж, К, Н, Р) Предлагат се рядко само по една причина: не всички знаят, че печурките са безвредни. Те са богати на калий и витамин B12, но тъй като съдържат гъбни белтъчини, които се смилат по-трудно, се предлагат нарязани на ситно и само като лакомство. Предпочитани са от азиатските и австралийските папагали, особено от какадуто.

Спанак и манголд (А, АР, АРА, Б, В, Ж, Р) Богати са на провитамин А, витамините C  и B групата (особено на фолиева киселина), магнезий, калций, калий и желязо. Винаги подсушавайте добре измитите листа, също както при салатата. Някои птици предпочитат спанака и манголда варени (разбира се без сол). Предпочитани са от австралийските папагали, особено от вълнистите и корелите.

Леща (А, Ж) Виж бобови. Поднася се след 12-часово покълване.

По данни на Фолкер Вюрт (Германия);източник за българския превод:http://superpopugai.ru/forum/topic4374.html

aspo127:
 :o :o Благодаря ти вече знам и какви зеленчуци да давам на моите папагали, но понеже нямаше какарики го сложих като "Р"- розела,корела) , а и нямаше александър за това го сложих като "ар" - артинга

Благодаря отново за превода :)

rotvailer1:
ти си про бе човек тази информация ми треаше много  :D

ЖЕни:
Страхотна тема! Благодарности! Нашата Уоли за сега не се вълнува ама от никакви зеленчуци и плодове, но явно й трябва повече време. Единственото лакомство, което признава са слънчогледовите семки...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия