Автор Тема: Как разнообразявате храненето на папагала?  (Прочетена 7525 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 421
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Предлагам в тази тема да разказваме като ни хрумне нещо за разнообразяване храната на папагалите. Само да отбелязваме какви папагали храним (то би трябвало и от профила да е ясно, но все пак). И който иска може да сподели каква зърнена смеска използва и какви пелети (ако изобщо)? Темата ще стои най-отгоре в раздела за хранене за да не потъне и да се изгуби и да може да се ползва по-дълго.

Аз днес реших да направя на моите ядко-бобова манджа :) Правя нещо такова сравнително рядко - горе долу една седмица ядат от него в рамките на три месеца средно. През останалото време получават всеки ден зърнена си смеска и прясна храна. Зърнената за корелчо е меню на витакрафт за вълнисти, а на жакото, верселе лага за африкански. За салатите, които предлагам съм писал много пъти и ще ги прескоча тук. Пелети не давам извън тези, които ги има в смеските им, но те дори тях не ядат... Не съм си правил труда да ги приучвам. Занапред може да реша друго.

Днешната бобена манджа съдържа боб, леща, ориз, пшеница, кус-кус, лешник, кълнове елда. Използвах горе-долу 3 шепи шарен боб, който го варих около 15 минути. Смених водата с чиста вряла вода и добавих по 2 шепи от лещата, ориза, пшеницата и кус-куса. Варих още 10-ина минути. Целта е само да поомекнат малко съставките, не да се разкашкат. Дори мисля, че аз малко попрекалих с варенето. Кус-куса и оризът съдържат доста нишесте и за да не е съвсем лепкава "манджата" след като я махнах от котлона я изцедих и изплакнах хубаво с вода. Към нея добавям каквито ядки имам под ръка - в случая лешникът е родил доста, така че към всяка порция добавям по няколко лешника. Ако добавя ядките вътре, те се овлажняват и на следващия ден не ще да ги яде. Тази бърканица я предлагам и на корелчо, той си пробира каквото пожелае от нея ;)

Ето какво се получи:
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
Re: Как разнообразявате храненето на папагала?
« Отговор #1 -: август 16, 2016, 05:12:29 pm »
Сварени бобови се сещам, че трябваше да отделя винаги, след като съм сложила вече солта, трябва някой ден да сготвя манджа и аз. Колко време издържа бъркоча в хладилник преди да се вкисне и даваш ли им зърнена смеска в дена в който са на бобеба диета?

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #2 -: август 16, 2016, 06:07:17 pm »
Да се отбележа тогава и аз.
Моите са корела и пирура, с кодови имена Претенцията и Всеядното. И двамата получават смеска на Верселе-Лага - премиум за корели или за малки африкански (зависи кое има в магазина) за Хино и exotic fruit за Торин, от който той изяжда сигурно много малко, а останалото отива на боклука. Ежедневно имат микс от плодове (сушени или пресни), зеленчуци и кълнове, които в случая се явяват почти 90% от диетата на Торин и малко по-малко при Хино. Поне веднъж в седмицата ръся на око пчелен прашец. Каши яде само Торин и рядко правя.
Любимо разнообразие на пилците ми са пониците, аз ги правя като трева в саксия с пръст. Тези тук са от просо, които са и най-харесвани, и най-лесна за правене, но правя от жито, люцерна, ленено семе и слънчоглед. На Хино много му харесва да върви между тях, да рови семената и освен, че яде, си намира и занимание, характерно за дивите му събратя.

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #3 -: август 16, 2016, 06:13:25 pm »
Сварени бобови се сещам, че трябваше да отделя винаги, след като съм сложила вече солта

Аз го усложнявам възможно най-малко. Просто ръсвам два-три пъти със солницата във водата, в която врат (накрая се изцежда). По този начин остава съвсем малко от солта в храната, но тук малко, там малко и си получават необходимото.

Като я държа в хладилник мога да давам до три-четири дни от свареното. Но веднъж като сипя, махам купата един час по-късно. Кой ял ял. Щото особено сега през лятото ако стои повече от час извън хладилника и почва да заминава...

Да, зърнената смеска е неотменно в клетката. През половината ден е прясната салата, през другата половина махам прясната и слагам бобената манджа. Но докато са навън, им монтирам и прясната и бобената върху клетката и всеки яде каквото иска.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #4 -: август 16, 2016, 06:32:22 pm »
Аз го усложнявам възможно най-малко. Просто ръсвам два-три пъти със солницата във водата, в която врат (накрая се изцежда). По този начин остава съвсем малко от солта в храната, но тук малко, там малко и си получават необходимото.
Не, мисълта ми беше, че като тръгна да готвя боб за нас, забравям да им отделя преди да го посоля и до сега не съм им давала боб. Ориз, кус - кус, леща от червената, всякакви там елди, киноа, амарант, просо и к'вот още се сетиш си им варя специално, но боба ми е твърде ангажиращ за специално готвене, затова все го пропускам.
Иначе за зърнена смеска храня с Линдо, от което се обират слънчогледа и фъстъците, както и сушените плодове, другото заминава за врабците и махленските гугутки. Добавям им в смеската допълнително шафранка, много я харесват.
Плодове получават каквото се намира из кухнята в момента, зеленчуци лятно време същото, като готвя за нас им режа и на тях, зимата си им взимам замразени миксове.
Освен плодовете, зеленчуците и зърнената смеска, кашите и разни зелении, давам яйце, пилешко на кост с хрущялче, извара, кисело мляко, това е много рядко, ей така за лиготия на 2-3 месеца по веднъж.

Неактивен руси

• Същински папагал:)
  • Публикации: 435
  • Рейтинг: 19
    • еклектус (Макс)
« Отговор #5 -: август 16, 2016, 07:50:29 pm »
Хм, интересна тема. Аз на Макс му давам всеки ден плодова или зеленчукова салата, а понякога и смесено. Зърнена смеска му дава през ден. Сега има много различни плодове и зеленчуци в двора затова му правя различни ястия. Яде грозде, люти чушки, тиквички с голям апетит. Кълнове не яде, но се опитвам да го приуча. Вчера му варих боб, леща и ориз. Такива варива му давам веднъж седмично (когато се сетя :shhh: ). Обича шопска салата, без лук и подправки, разбира се. И аз като Лили му садя храна за вълнички в саксия и той рови там,  колко яде, колко си играе не мога да кажа. Каши редовно правя, на Оги кашата харесва, качамак му правя и ще си продаде душата за него ;D. За животински протеини му давам яйце и риба, веднъж седмично половин яйце. А риба, когато ние ядем по много мъничко. Кисело мляко давам и кашкавалче му давам, но много рядко. Зърнената ни смеска е Versele-laga exotic fruit или light. А пък ако няма винаги има една на Падован с плодове, но не се сещам за цялото й име сега. Пелети давам два пъти седмично, заедно със смеската. Те са на Роудибуш, мисля че беше Калифорния бленд, но изхвърлих опаковката ( шматка съм :happysilly: ).
Parrots are like potato chips; you can't have just one

Неактивен veso

• Същински папагал:)
  • Публикации: 350
  • Рейтинг: 10
  • Веселин Петров
    • Лъки (малък александър)
« Отговор #6 -: август 16, 2016, 10:26:19 pm »
Браво  :clap: чудесна идея ;)

Неактивен tedy84

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,847
  • Рейтинг: 135
    • Корели и Жако
« Отговор #7 -: август 16, 2016, 11:15:46 pm »
Хайде и аз на всяко гърне мерудия, ще бъда малко мара подробната   :happysilly:
Корелите:
 - зърнена смес - пробвала съм какво ли не, но се спрях на Верселе лага за среден папагал - редувам Престиж за среден, Премиум за австралийски и Премиум за африкански папагали. От трите най-много се изяжда Престижа за среден - всичко до шушка, на другите не ядат гранулата/пелетите.
 - свежи плодове и зеленчуци - на плодове не налитат, хапват ябълка и то зелена и по-кисела, от зеленчуците - краставица, тиквичка, зелени чушки, люти чушки (пресни и сушени), маруля, спанак, рукола, глухарче (листа и цвят), тученица, зеле, грах (пресен и замразен, леко стоплен), броколи (пресни и замразени, леко стоплени)
 - топла храна - варени яйца, нарязани на четвъртинки заедно с черупката, овесена каша, подварена паста (в зависимост от наличностите ми вкъщи).
Ехо - жако:
 - зърнена смес - Верселе лага, пак редувам Престижа за голям папагал и Премиума за големи африкански папагали, заедно с тази смес имам и някоя от Верселе Лайт или Верселе Фрут, но от тях по-голямата част изхвърлям, особено от Верселе Фрут - сушените плодове не са на почит. Пак най-изяжданата е Верселе лага Престиж за среден, омита се всичко.
 - плодове и зеленчуци - ябълка, банан, праскова, диня, кайсия, череши, сини сливи, джанки, круша, портокал и мандарини, грозде, царевица, твърдата част на марулята (листата ги изхвърля), чушки и по-конкретно частта със семките, краставицата я яде понякога, домат, морков, фурми.
 - ядки - любимия орех (давам цял или половин с черупката, голяма занимавка му е), бадем, бразилски орех, фъстък и кедрови ядки. Кашу и лешник не харесва.
 - топла храна - варено яйце, претоплени царевица, морков, грах(него повечето пъти изхвърля), подварена паста, овесена каша.
На Ехо още не съм му разучила напълно вкуса, все още откривам и нови храни, които харесва, та търсенето продължава.
При корелите основната част от храненето заема зърнената смес, другото е допълнение, при жакото обаче основно се ядат плодове, а зърнената смес идва след това. Като количество изяден плод на ден например е половин ябълка и половин или четвърт банан, половин пръскова и един триъгълник диня или пък една кайсия и една синя слива, шепа джанки и половин портокал или пък една мандарина и половин банан. Давам по две неща, защото като сервирам повече работи се яде само едното, а другото се изхвърля а двете неща ги давам на два пъти през деня. Зърнената смес и на корелите и на жакото си я има целодневно като я слагам сутрин и вечер, ако от вечерната е останало още в купата, изчаквам докъм обяд и сервирам само плод или зеленчук.
Сигурно ще се сетя и още. Описах всичко, което хапваме, а не само разнообразностите, ама пък може някой и от тези неща да си хареса нещо различно за неговия папагал.

Зоро и Рая, I-во поколение Фиш и Джули, II-ро поколение - Спиридончо, Сноутий, Джейк и Шакира(Корели)
Рошко - Кафявоуха Пирура - R.I.P.
Ехо - Жако

Неактивен Steve_G

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 65
  • Рейтинг: -8
    • Жако
« Отговор #8 -: август 16, 2016, 11:28:49 pm »
Поздравления и адмирации за темата  :clap:
Дори само мненията до тук, ми бяха много полезни  ;D
   JUSTICE FOR 96 !

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #9 -: август 17, 2016, 06:18:54 am »
Сварени бобови се сещам, че трябваше да отделя винаги, след като съм сложила вече солта

То зависи колко сол слагаш, но мен тя не ме притеснява. Както казах, аз дори ръсвам съвсем малко сол в тези варени "манджи". Не толкова, че да ги овкуси и осоли, но малко натриев хлорид е полезен за всеки организъм. Важен за живота, според мен.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #10 -: август 17, 2016, 10:51:30 am »
То зависи колко сол слагаш, но мен тя не ме притеснява. Както казах, аз дори ръсвам съвсем малко сол в тези варени "манджи". Не толкова, че да ги овкуси и осоли, но малко натриев хлорид е полезен за всеки организъм. Важен за живота, според мен.
Ми соля си нормално, като за нас, в смисъл не облизваме в къщи солниците, но и не се храним безсолно. Относно солта за пилците все ме е страх да не прекаля, нали хапват понякога сух хляб, и не само сух, стига да намерят откъде да откраднат, той съдържа сол, знам ли...

Неактивен tedy84

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,847
  • Рейтинг: 135
    • Корели и Жако
« Отговор #11 -: август 17, 2016, 10:55:35 am »
Днес заредих поилките с фреш от морков, никой не го докосна, след малко го махам, че да не вкисне, след няколко дни пак ще пробвам.
Зоро и Рая, I-во поколение Фиш и Джули, II-ро поколение - Спиридончо, Сноутий, Джейк и Шакира(Корели)
Рошко - Кафявоуха Пирура - R.I.P.
Ехо - Жако

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #12 -: август 17, 2016, 11:03:47 am »
Моркова и моите не го пият, предпочитат да пият цитрус, ама не от поилка ами от чаша или шише, като мен.
Моркова го гризем пресен или подварен, топъл.

Неактивен irina

• Клуб Алекс
  • Публикации: 190
  • Рейтинг: 29
    • Жако
« Отговор #13 -: август 18, 2016, 06:30:58 pm »
  Днес купих на Коки от биомагазина цвекло и кейл.С цвеклото нямаме проблеми,обича го и сурово и сварено.Дано наистина е био,защото иначе съдържа страшно много нитрати.С кейла обаче нямаме успех.Полагам огромни усилия да го накарам да хапне някаква зеления,но тц...Ни салати,ни зеле,ни броколи.Закачам му листа на стенда,само им прегризва дръжките и те падат на земята.А от цвеклото режа дебела шайба и я нанизвам на шишче.Голяма игра и лапане пада,съответно и голямо чистене,но да му е добре на животинчето!                                   

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #14 -: август 19, 2016, 11:33:55 am »
Броколите, моите ги предпочитат след замразяване стоплени в микровълновата.
Зелениите които хапват са клонки от върба и бреза с листата, рукола, киселец, лапад, спанак, но по едно две листенца от ръка, не са им фенове на последните три.

Неактивен sojerka

• **
  • Публикации: 63
  • Рейтинг: 2
    • Малък Александър
« Отговор #15 -: август 24, 2016, 11:45:33 am »
Моци винаги има зърнена смеска на Верселе, ползвам тази за корели. Отделно давам каквито плодове има вкъщи най- често ябълки, малини горски ягоди ако намеря в градината. Веднъж седмично яде жито - варино в което добавям моркови, грах и чушки ако остане много го замразявам и после пак го давам. От зеленчуците обича страшно много морковите и всичко друго пренебрегва и почти не го яде. Яйца хапва два три пъти в месеца но яде само жълтъка, а белтъка го изхвърля.Давала съм тиква диня пъпеш също много ги обича.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #16 -: февруари 27, 2017, 09:55:50 am »
Една идея за мързеливци като мен :) Преди няколко дни взех да пробвам как ще се приемат тези кълнове (микс за зелени салати от Билла). И двамата ги обичат много и си ги хапват с кеф.

Джаки и Лари хапват кълнове (клип)

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #17 -: февруари 27, 2017, 10:37:09 am »
Точно този не сме го пробвали, но давах едни соеви и едни други, вече не помня кои, но не изпаднаха във възторг.
Ще взема да пробвам и от тези.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #18 -: февруари 27, 2017, 02:29:35 pm »
Моите най-много харесват кълновете от пшеница и от слънчоглед. В тези най-много се харесват кълновете от по-дребните семена, а грахът, нахутът и под. се подминават :)

Неактивен djer

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,465
  • Рейтинг: 168
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #19 -: февруари 27, 2017, 10:01:18 pm »
Над 20 вида семена си правя всеки ден на кълнове и е 50% от дневната дажба. Естествено имат различни предпочитания всяка птица, но като цяло първо тях изяждат от семената, ядките са първи, орех фъстък , лешник ;).

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #20 -: февруари 28, 2017, 10:35:47 am »
У нас напоследък е на мода банановия чипс, първо него грабват от смеската, поне Папи де, тя е категорична. Поли се двоуми за няколко секунди докато реши хваща и хвърля, ту банана, ту фъстъка.
Другите ядки ги давам от ръка и нещо не са на голяма почит, с изключение на ореха.
За да се ядат кълнове, трябва да ги сервирам преди смеската, на празни купи и на гладно, с зеленчуците е същото.

Неактивен djer

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,465
  • Рейтинг: 168
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #21 -: февруари 28, 2017, 10:01:18 pm »
И при мен зеленчука поднесен с храна най демонстративно се изхвърля извън купите да не се пречка, плода в зависимост от вида и настроенията по се хапва. Двойките веднъж дневно им сервирам и ги оставям да се оправят. На домашните лигавета слагам смеска и гранула, малко плод и като се прибера чакат с нетърпение кълновете, правя ги при двойките и нося у дома.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #22 -: март 01, 2017, 11:05:16 am »
Снощи от нашата Била купих смеска за салата, беше предимно ситнежи някакви, като косми и белен слънчоглед, не покълнал.
Понеже им беше ред да им слагаме смеската, викам, чакай преди нея да дам кълновете.
С такава скорост се изхвърли всичко от купите, и такива протестни демонстрации имаше, все едно съм дала на веган пържола!
То не беше блъскане, бутане, съпроводено с крясъци, страшно чак. Дори не погледнаха слънчогледа, вероятно защото беше мокър и белен. Поли започна да хапва , но като видя гневната реакция на Папи и тя се присъедини.
Кой не ги раздели тези кукумявки в различни стаи, та на!

Неактивен ivrabetsa

• Клуб Алекс
  • Публикации: 680
  • Рейтинг: 86
    • Ara ararauna,Ara harlequin, Eclectus r.polychloros
« Отговор #23 -: март 01, 2017, 04:13:08 pm »
Аз пък знам,че "гладът е най-добрия съветник"в такива случаи!Отдавна не питам дали се харесва храната.Като сложа нещо,докато не преценя,че е изядено достатъчно количество,не го сменям.Така или иначе знам,че давам качествена храна и който се назландисва -той губи :s_laugh:.Иначе гледам да предлагам и неопитвани досега неща.Онзи ден изкопах от градината гулии(земна ябълка) за нас и дадох за пръв път и на птиците.Всички опитаха с любопитство,после ентусиазма рязко спадна и на края, само "ламята"Вики напълни гушата.Значи пак ще се дава ;D

Неактивен mr

• **
  • Публикации: 174
  • Рейтинг: 1
« Отговор #24 -: март 02, 2017, 03:15:16 pm »

...Кой не ги раздели тези кукумявки в различни стаи, та на!

То номера е да можеш да ги събереш, а не да ги разделиш...

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #25 -: март 03, 2017, 09:36:54 am »
То номера е да можеш да ги събереш, а не да ги разделиш...
??? Защо да ги събирам? Две женски птици имам.

Неактивен mr

• **
« Отговор #26 -: март 03, 2017, 10:35:20 am »
Ами зада им е по-добре! Милко е събрал Жако и Корела и предполагам го е направил не защото се опитва да ги кръстоса...

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #27 -: март 03, 2017, 04:11:15 pm »
На Милко жакото и корелата са точно толкова събрани, колкото моите две кокошки. Живеят си всеки в клетката и се разхождат заедно.
Колкото до разделянето в отделни стаи се пошегувах, просто защото гледат една от друга и си предават основно магариите и инатлъците.

Неактивен mr

• **
« Отговор #28 -: март 03, 2017, 04:44:24 pm »
Твоите също ли се разхождат заедно?!

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #29 -: март 04, 2017, 10:29:46 am »
Твоите също ли се разхождат заедно?!
Въпроса предполагам е към мен, да заедно се разхождат, понякога се карат, друг път не се забелязват, а понякога се хранят една друга и се пощят.
Като цяло не се харесват особено има дистанция от поне 20см, която рядко нарушават.
Двете са много различни и като темперамент и като предпочитания и най-често всяка е заета с нещо свое.

Неактивен Калоян

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 9
    • Еклектус, Жако

Неактивен Калоян

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 9
    • Еклектус, Жако