Хайде и аз на всяко гърне мерудия, ще бъда малко мара подробната

Корелите:
- зърнена смес - пробвала съм какво ли не, но се спрях на Верселе лага за среден папагал - редувам Престиж за среден, Премиум за австралийски и Премиум за африкански папагали. От трите най-много се изяжда Престижа за среден - всичко до шушка, на другите не ядат гранулата/пелетите.
- свежи плодове и зеленчуци - на плодове не налитат, хапват ябълка и то зелена и по-кисела, от зеленчуците - краставица, тиквичка, зелени чушки, люти чушки (пресни и сушени), маруля, спанак, рукола, глухарче (листа и цвят), тученица, зеле, грах (пресен и замразен, леко стоплен), броколи (пресни и замразени, леко стоплени)
- топла храна - варени яйца, нарязани на четвъртинки заедно с черупката, овесена каша, подварена паста (в зависимост от наличностите ми вкъщи).
Ехо - жако:
- зърнена смес - Верселе лага, пак редувам Престижа за голям папагал и Премиума за големи африкански папагали, заедно с тази смес имам и някоя от Верселе Лайт или Верселе Фрут, но от тях по-голямата част изхвърлям, особено от Верселе Фрут - сушените плодове не са на почит. Пак най-изяжданата е Верселе лага Престиж за среден, омита се всичко.
- плодове и зеленчуци - ябълка, банан, праскова, диня, кайсия, череши, сини сливи, джанки, круша, портокал и мандарини, грозде, царевица, твърдата част на марулята (листата ги изхвърля), чушки и по-конкретно частта със семките, краставицата я яде понякога, домат, морков, фурми.
- ядки - любимия орех (давам цял или половин с черупката, голяма занимавка му е), бадем, бразилски орех, фъстък и кедрови ядки. Кашу и лешник не харесва.
- топла храна - варено яйце, претоплени царевица, морков, грах(него повечето пъти изхвърля), подварена паста, овесена каша.
На Ехо още не съм му разучила напълно вкуса, все още откривам и нови храни, които харесва, та търсенето продължава.
При корелите основната част от храненето заема зърнената смес, другото е допълнение, при жакото обаче основно се ядат плодове, а зърнената смес идва след това. Като количество изяден плод на ден например е половин ябълка и половин или четвърт банан, половин пръскова и един триъгълник диня или пък една кайсия и една синя слива, шепа джанки и половин портокал или пък една мандарина и половин банан. Давам по две неща, защото като сервирам повече работи се яде само едното, а другото се изхвърля а двете неща ги давам на два пъти през деня. Зърнената смес и на корелите и на жакото си я има целодневно като я слагам сутрин и вечер, ако от вечерната е останало още в купата, изчаквам докъм обяд и сервирам само плод или зеленчук.
Сигурно ще се сетя и още. Описах всичко, което хапваме, а не само разнообразностите, ама пък може някой и от тези неща да си хареса нещо различно за неговия папагал.