Всичко за папагалите > Хранене

Как разнообразявате храненето на папагала?

(1/7) > >>

Милко:
Предлагам в тази тема да разказваме като ни хрумне нещо за разнообразяване храната на папагалите. Само да отбелязваме какви папагали храним (то би трябвало и от профила да е ясно, но все пак). И който иска може да сподели каква зърнена смеска използва и какви пелети (ако изобщо)? Темата ще стои най-отгоре в раздела за хранене за да не потъне и да се изгуби и да може да се ползва по-дълго.

Аз днес реших да направя на моите ядко-бобова манджа :) Правя нещо такова сравнително рядко - горе долу една седмица ядат от него в рамките на три месеца средно. През останалото време получават всеки ден зърнена си смеска и прясна храна. Зърнената за корелчо е меню на витакрафт за вълнисти, а на жакото, верселе лага за африкански. За салатите, които предлагам съм писал много пъти и ще ги прескоча тук. Пелети не давам извън тези, които ги има в смеските им, но те дори тях не ядат... Не съм си правил труда да ги приучвам. Занапред може да реша друго.

Днешната бобена манджа съдържа боб, леща, ориз, пшеница, кус-кус, лешник, кълнове елда. Използвах горе-долу 3 шепи шарен боб, който го варих около 15 минути. Смених водата с чиста вряла вода и добавих по 2 шепи от лещата, ориза, пшеницата и кус-куса. Варих още 10-ина минути. Целта е само да поомекнат малко съставките, не да се разкашкат. Дори мисля, че аз малко попрекалих с варенето. Кус-куса и оризът съдържат доста нишесте и за да не е съвсем лепкава "манджата" след като я махнах от котлона я изцедих и изплакнах хубаво с вода. Към нея добавям каквито ядки имам под ръка - в случая лешникът е родил доста, така че към всяка порция добавям по няколко лешника. Ако добавя ядките вътре, те се овлажняват и на следващия ден не ще да ги яде. Тази бърканица я предлагам и на корелчо, той си пробира каквото пожелае от нея ;)

Ето какво се получи:

gpogojeva:
Сварени бобови се сещам, че трябваше да отделя винаги, след като съм сложила вече солта, трябва някой ден да сготвя манджа и аз. Колко време издържа бъркоча в хладилник преди да се вкисне и даваш ли им зърнена смеска в дена в който са на бобеба диета?

fallon_fallon(Lily):
Да се отбележа тогава и аз.
Моите са корела и пирура, с кодови имена Претенцията и Всеядното. И двамата получават смеска на Верселе-Лага - премиум за корели или за малки африкански (зависи кое има в магазина) за Хино и exotic fruit за Торин, от който той изяжда сигурно много малко, а останалото отива на боклука. Ежедневно имат микс от плодове (сушени или пресни), зеленчуци и кълнове, които в случая се явяват почти 90% от диетата на Торин и малко по-малко при Хино. Поне веднъж в седмицата ръся на око пчелен прашец. Каши яде само Торин и рядко правя.
Любимо разнообразие на пилците ми са пониците, аз ги правя като трева в саксия с пръст. Тези тук са от просо, които са и най-харесвани, и най-лесна за правене, но правя от жито, люцерна, ленено семе и слънчоглед. На Хино много му харесва да върви между тях, да рови семената и освен, че яде, си намира и занимание, характерно за дивите му събратя.

Милко:

--- Цитат на: gpogojeva в август 16, 2016, 05:12:29 pm ---Сварени бобови се сещам, че трябваше да отделя винаги, след като съм сложила вече солта

--- Край на цитат ---

Аз го усложнявам възможно най-малко. Просто ръсвам два-три пъти със солницата във водата, в която врат (накрая се изцежда). По този начин остава съвсем малко от солта в храната, но тук малко, там малко и си получават необходимото.

Като я държа в хладилник мога да давам до три-четири дни от свареното. Но веднъж като сипя, махам купата един час по-късно. Кой ял ял. Щото особено сега през лятото ако стои повече от час извън хладилника и почва да заминава...

Да, зърнената смеска е неотменно в клетката. През половината ден е прясната салата, през другата половина махам прясната и слагам бобената манджа. Но докато са навън, им монтирам и прясната и бобената върху клетката и всеки яде каквото иска.

gpogojeva:

--- Цитат на: Милко в август 16, 2016, 06:13:25 pm ---Аз го усложнявам възможно най-малко. Просто ръсвам два-три пъти със солницата във водата, в която врат (накрая се изцежда). По този начин остава съвсем малко от солта в храната, но тук малко, там малко и си получават необходимото.

--- Край на цитат ---
Не, мисълта ми беше, че като тръгна да готвя боб за нас, забравям да им отделя преди да го посоля и до сега не съм им давала боб. Ориз, кус - кус, леща от червената, всякакви там елди, киноа, амарант, просо и к'вот още се сетиш си им варя специално, но боба ми е твърде ангажиращ за специално готвене, затова все го пропускам.
Иначе за зърнена смеска храня с Линдо, от което се обират слънчогледа и фъстъците, както и сушените плодове, другото заминава за врабците и махленските гугутки. Добавям им в смеската допълнително шафранка, много я харесват.
Плодове получават каквото се намира из кухнята в момента, зеленчуци лятно време същото, като готвя за нас им режа и на тях, зимата си им взимам замразени миксове.
Освен плодовете, зеленчуците и зърнената смеска, кашите и разни зелении, давам яйце, пилешко на кост с хрущялче, извара, кисело мляко, това е много рядко, ей така за лиготия на 2-3 месеца по веднъж.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия