Всичко за папагалите > Летене
Обезопасяване при изкарване навън
Steve_G:
--- Цитат на: fallon_fallon(Lily) в септември 14, 2016, 09:32:10 am ---Не знам дали питаш, защото не знаеш, или се правиш на истересен. Все пак ще се поясня, добрето е, че не го е изкарал навън съвсем необезопасен, както правят мнозина, включително и такива във форума. Не лежи на предположението, че папагалът няма да литне, защото е кротък, не лети или е много привързан към стопанине си.
--- Край на цитат ---
Не става на въпрос, дали е добре пилето да е навън или не. Две мнения по този въпрос няма. Въпросът е как ?
Добре ли е този симпатяга да е вързан със сизал за крака ?
Не всеки има възможност за външна волиера, но всеки би могъл да изкарва папагала си на въздух от време на време със клетката или с някоя по-малка клетка.
Харнеса е 2 евро с безплатна доставка :
https://www.aliexpress.com/item/New-Arrival-Pet-Holder-High-quality-Random-Color-Great-Parrot-Bird-Harness-Leash-Adjustable-Light-Soft/32685653251.html?spm=2114.01010208.3.78.BIrsYU&ws_ab_test=searchweb201556_10,searchweb201602_3_10057_10056_10065_10068_10055_10054_10069_10059_10058_418_10073_10017_10070_10060_10061_10052_10062_10053_10050_10051,searchweb201603_2&btsid=4d2aace3-e451-494c-ae6b-579444c8258c
и е доста по-безопасна алтернатива.
И, да има и колеги, които си изкарват папагалите навън необезопасени. Нещо, на което аз лично завиждам :
--- Цитат на: ivrabetsa в март 25, 2016, 09:00:14 am ---Още от средата на миналия месец,когато времето позволява сме на вън да събираме uv лъчи :)
--- Край на цитат ---
https://www.youtube.com/watch?v=uCpkuaUmehI
Виждал съм свободен полет на Ари, няма такава красота от цветове и синхрон.
Но, това си е въпрос на обучение, предполагам.
Милко:
Не съм сигурен, че има единствен отговор на въпроса как е най-добре да се изкарва папагал домашен любимец навън. Харнесът не е скъп, но ако един папагал не е научен от малък на харнес, в повечето случаи се стига до фиаско след дълги опити и стрес както за пилето така и за стопанина :pullhairs: Аз преди доста години си купих харнес за жакото (диво уловено) и след почти цяла година обучение се научихме...ако не друго, то поне да изтърпява слагането на харнес без да побеснее тотално. Няколко месеца (зимата) изоставих упражненията и когато поисках да го изкарам на харнес, нашият беше в изходно положение :shout: От тогава се отказах да го мъча с харнес. В последните няколко години без проблем го изкарвам като за всеки случай вързвам памучна връв, дълга около 2 метра на крака му. В другия край е вързана с примка за ръката ми. Не виждам практически никакъв риск при такова положение - стига връзката да не е по-дълга и да позволява пилето да кацне някъде нависоко и да се оплете връзката. Джаки се научи сам да си вдига крака за да му сложа връзката и да излезем :) Съвсем очевидно се радва на тези разходки, въпреки че никак не му липсва време навън. Ден през ден са във волиерата навън по цял ден.
Научил съм го да долита при повикване - за всеки случай, ако някога ПАК се окаже навън без никакви ограничения, да мога да си го прибера. Винаги съм мислил, че това е много добро нещо, което да научим папагалите си, защото чудото става изведнъж, без да разберем как. Добре е да сме подготвени по всякакъв начин за такива ситуации.
Пускането свободни навън крие своите рискове. Знам много папагали, които отлетяха от стопаните си, защото не бяха подготвени и обучени, а се разчиташе на "привързаността към стопаните" и на мекия темперамент на птиците. Знам и няколко професионално обучени за свободно летене навън папагала, които изчезнаха от стопаните си :-\ Разбира се, и много папагали (от определени видове, които изглежда са най-подходящи за целта), които са обучени и подготвени (от бебешка възраст) и летят свободни навън всеки ден като се връщат обратно в домовете си. Бях полудял на тема free flight. Но...посмирих се с течение на времето и за сега се ограничавам да мечтая за това ;)
gpogojeva:
Пилците на снимката са на Иван, арите са му с по едно подрязано крило, а еклектуса не знам сега дали е подрязан, но ако е същия от магазина, той от както го знам си ползва клетката за спалня и хранилка, свикнал е така от години.
Steve_G:
--- Цитат на: gpogojeva в септември 23, 2016, 04:31:56 pm ---Пилците на снимката са на Иван, арите са му с по едно подрязано крило, а еклектуса не знам сега дали е подрязан, но ако е същия от магазина, той от както го знам си ползва клетката за спалня и хранилка, свикнал е така от години.
--- Край на цитат ---
Ми, браво на Иван!
И на клипа се вижда, че жакото е с подрязани крила, ама си се разхожда на въздух на терасата.
Ако човек има избор птица навън с подрязани крила или птица да ти диша миризмите в кухнята, кое е правилният избор според теб ?
А, ако птица с подрязани крила, вързана за крака се опита да излети ( нещо я подплаши ) какво се случва ?
И пак си прочела половината от това, което съм написал.
--- Цитат ---Виждал съм свободен полет на Ари, няма такава красота от цветове и синхрон.
--- Край на цитат ---
Как стана така, че Арите се върнаха обратно след свободен полет ( без да са им подрязани крилата ). Те са в небето, това е техният свят, защо се върнаха там от където ги пуснаха ?
Имаше много хищни птици във шоуто ( повечето бяха различни видове орли ). Папагалите ги виждаха по време на целият си полет, и въпреки това кацнаха там, откъдето бяха излетели.
#Милко #barboukov
Случвало ли се е пилето да излети, докато е вързано ?
Замислихте ме, какво случва тогава ?
Милко:
--- Цитат на: Steve_G в септември 24, 2016, 01:12:27 am ---#Милко
Случвало ли се е пилето да излети, докато е вързано ?
Замислихте ме, какво случва тогава ?
--- Край на цитат ---
Да, излитал е докато е вързан. Нищо не се случва, защото връзката е твърде къса за да успее да набере инерция, която да доведе до увреждане на крака поради силно дръпване. Просто като усети, че не може да продължи полета даде кръгом и се върна обратно върху мен. Лошо може да стане, ако връзката е дълга и позволява папагалът да набере скорост или пък да се качи в дърво/храст и да се уплете там. Но при къса връзка аз не виждам никакъв проблем.
Ако трябва да избирам дали папагал с подрязани криле навън или с неподрязани пера вътре, 100% бих избрал второто. Подрязаните криле не са гаранция, макар много често да създават илюзорна такава. Немалко папагали са отлетели с подрязани криле. И най-вече, на отлетял папагал с подрязани криле, шансовете да се справи навън и да доживее за да бъде намерен и прибран са значително по-малки от шансовете на папагал с неподрязани криле в аналогична ситуация.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия