Автор Тема: Глина в рациона (храненето) на папагалите  (Прочетена 8196 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
  • Публикации: 757
  • Рейтинг: 66
    • амазони Рико/Виша,какаду Капа/Жанна и Туся, Рюша
    • AutoFanShoP
Скъпи приятели, започвам да публикувам статии написани от моята съпруга с рецензии от един от водещите лекари ветеринари в Русия Валентин Козлитин. Статиите са преведени и на български език.
Моля да не се стеснявате да ги коментирате и изказвате своето мнение.

Цитат
Глина важна для всех видов птиц.
Этот компонент кормов недооценивается владельцами попугаев, врановых и насекомоядных птиц. Глина выполняет в организме птиц несколько функций, достоверно все из них пока не изучены; однако одна из функций глины — пребиотическая. Об этом статья Светланы Геровой.
Глина также является источником минералов. "Минеральный обмен" у птиц чрезвычайно быстр, особенно это критично для самок перед сезоном размножения.
Также, существует версия о том, что глина способствует детоксикации определенных веществ содержащихся в незрелых фруктах и орехах. Но эта версия не была научно доказана и остается одной из гипотез (т.е. предположением, требующим доказательства).
Многие сталкивались с неприятной ситуацией, когда попугай залез в цветочный горшок и довольный разворошил грунт и наелся земли. Не надо ругаться на попугая за такое поведение, надо сделать для него пастбище и глиняные лепешки.
Глина для попугаев
Хотелось бы еще раз вернуться к теме ПРЕбиотиков.
Наверное все знают о полезных бактериях в пищеварительной системе — ПРОбиотиках — они необходимы для нормального процесса пищеварения. Но прОбиотики — должны «кушать», и пищей и домом для них являются прЕбиотики. Пребиотиками являются веточный корм, цеолиты, полифепан, почва, оболочки зерна (которые, к сожалению, большинство попугаев или вообще не едят или едят крайне избирательно — не из вредности или консерватизма , а всего лишь потому, что клюв попугаев устроен таким образом, что при поедании зерновых компонентов корма шелуха «автоматически» отбрасывается) и, наконец,  глина.
Суть полезности глины состоит в том, что это естественный пребиотик — частично или полностью неперевариваемый ингредиент корма, способствующий улучшению здоровья птицы за счет избирательной стимуляции роста и/или метаболической активности одной или нескольких групп бактерий, обитающих в толстой кишке. Глина поможет восстановлению микрофлоры. Если Вы даёте попугаю пробиотики (лактобифадол, линекс и т.п.), то глина сделает это лечебное мероприятие осмысленным. Глина также очень полезна птицам с проблемным оперением.
Как давать глину попугаям?
Многие попугаи любят рыться в грунте, поэтому глину можно предлагать в порошкообразном виде (есть минусы — порошкообразная глина разлетается, если вдруг птиц решит помахать крыльми, находясь рядом).

Если же Ваш птиц манипулятор и любит пробовать крупные кусочки, держа их в лапе — предложите ему глиняные лепешки, палочки, шарики. Можно сделать глиняные бусы на тонких веточках.

Лепешки из глины.
Глина (можно сделать смесь из глин различного вида) разводится водой до состояния каши, затем туда засыпается минеральная подкормка + песок для птиц. Добавка к глине составляет где-то 1/5. Можно добавить в глиняное тесто семена (кунжут, лен и др.), измельченную сепию и/или мин.камень. Тщательно перемешиваем и затем выкладываем на бумагу для выпечки (с ложки делаем «ляпы»), помещаем в духовку на 15-20 минут на слабый огонь. При естественном засыхании «печенье» получается очень твердое и не все птицы едят его, а в духовке получается рассыпчатое.

Глина покупается в аптеке. Сортов глин много, цвет глины зависит от минерального состава. Естественно смотрим, что бы не было добавлено красителей и парфюмерных отдушек.
Приятного аппетита )
Светлана Герова

Превод:

Глината е важна за всички птици

Стопаните на папагали, вранови и насекомоядни птици често подценяват този компонент на храненето. Глината изпълнява няколко функции във физиологията на птиците като повечето от тях, за съжаление, не са изучени окончателно. Една от основните функции на глината е това, че тя се явява естествен ПРЕбиотик. Предмет на настоящата статия на Светлана Герова е точно тази нейна функция.
Глината е и естествен източник на минерали. Метаболизмът на минералите при птиците е изключително бърз. Това е от критична важност за женските преди периода на размножаване.

Съществува и версия, че глината спомага за детоксикацията на организма от някои вещества, които се съдържат в незрелите плодове и ядки. Тази версия не е научно доказана и продължава да бъде една от хипотезите (т.е. предположение нуждаещо се от доказателство).

Много хора се сблъскват с неприятната ситуация на папагала, който разравя почвата в някоя саксия за да си хапне от нея. Вместо да се карате на папагала за такова поведение, направете му суха хранилка, в която освен почва, минерални камъчета и др. добавете и глинени „бисквити”.

Глината и папагалите

Бих искала отново да се върнем на темата за ПРЕбиотиците.

Вероятно всеки е чувал за ПРОбиотиците - полезните бактерии в храносмилателната система. Те са от съществено значение за нормалното храносмилане. Но и самите бактерии - ПРОбиотици - трябва да се хранят, а "храна" и "дом" за тях са ПРЕбиотиците. ПРЕбиотиците се намират в клонките от дърветата, в зеолитите, в полифепана, в почвата, в твърдата обвивка на зърнените храни (която, за съжаление, повечето папагали или не ядат, или ядат много избирателно. Не защото е вредна, не защото са злояди или консервативни, а просто защото клюнът на папагалите е устроен така, че при изяждане на зърното, люспата (обвивката) "автоматично" се изхвърля), и най-накрая - в глината.

Важно е да се наблегне на ползата от глината. Тя е естествен ПРЕбиотик - частично или напълно несмилаема хранителна съставка, която подобрява здравето на птиците чрез селективно стимулиране на растежа и/или метаболитната активност на една или повече групи от бактерии в дебелото черво. Глината спомага за възстановяването на микрофлората. Ако давате на папагала ПРОбиотици (Lactobifadola, Linex, и други подобни), добавянето на глина към храната му ще допълни това като осмисли и повиши ефективността на лечението/храненето. Глината е много полезна и за птици с проблеми в оперението.

Как да даваме глината на папагалите?

Много папагали обичат да ровят в земята, така че глината може да се предлага под формата на прах. Този вариант има недостатъци, тъй като глината на прах се разпилява, когато птиците изведнъж решат да размахат криле или да полетят.
Ако птицата ви харесва да се занимава с различни предмети или играчки, като ги държи в краче и обича да ги гризе, предложете й глинени „бисквити” - пръчици или топчета. Можете да й направите глинени мъниста като ги нанижете на тънки клонки.

Начин на приготвяне на глинени бисквити или пелети:

Глината (можете да ползвате смес от различни видове глина, които са ви достъпни) се разрежда с вода докато стане на каша, след което се добавят минерални добавки и пясък за птици. Добавките са, примерно, около 1/5 от количеството на глинената каша. Можете да добавите различни семена към глиненото тесто (сусам, лен, и т.н.), натрошена сепиева кост и/или минерално блокче. Глиненото тесто и добавките се размесват добре, и от така получената смес се правят различни по форма „бисквити”. Нареждат се върху хартия за печене в тавичка. Тавичката се поставя във фурната за 15-20 минути на слаб огън. При естествено сушене на слънце се получават доста твърди „бисквити”, които не всички птици обичат да ядят. При печене във фурната те стават доста крехки и птиците, като правило, ги предпочитат. Начинът на приготвяне зависи от предпочитанията на вашите любимци.

Глина може да се купи от аптеките. Съществуват много видове глина – цветът на глината зависи от минералния й състав. Разбира се, важно е глината да няма добавени оцветители и ароматизатори или други НЕестественни добавки.

Бон апети!
Светлана Герова
« Последна редакция: януари 09, 2017, 11:36:12 am от Милко »

Неактивен Румен Тошков

• Клуб Алекс
  • Публикации: 331
  • Рейтинг: 41
    • Еклектус
    • Ветеринарна клиника Какаду
Re: Глина в рациона (храненето) на папагалите
« Отговор #1 -: януари 06, 2017, 05:57:19 pm »
БРАВООО
Освен глината бентонитът (котешката тоалетка) има свойство да абсорбира токсините от червата. Има съобщения как хората го разреждат с вода и го пият за детоксикация на организма. Относно ПРЕбиотика най-просто казано той стимулира развитието на полезните бацили в червата , а ПРОбиотик това са готови бацили който се дават . Някъде бях чел че се продава глина по зоомагазините от поречието на амазонка която се дава на папагалите.
Ветеринарен лекар
http://www.klinika-kakadu.com

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #2 -: януари 06, 2017, 06:07:54 pm »
Преди купувах глина на Лоро парк, но не винаги я намирам - сега купувам от аптеките козметична глина и хумус. Глината е различни цветове в зависимост от минералният състав. Когато правя "бисквитките" за птичките я смесвам с каракатица, яйчни черупки и др.

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #3 -: януари 06, 2017, 06:11:16 pm »
БРАВООО
Освен глината бентонитът (котешката тоалетка) има свойство да абсорбира токсините от червата. Има съобщения как хората го разреждат с вода и го пият за детоксикация на организма. Относно ПРЕбиотика най-просто казано той стимулира развитието на полезните бацили в червата , а ПРОбиотик това са готови бацили който се дават . Някъде бях чел че се продава глина по зоомагазините от поречието на амазонка която се дава на папагалите.

Благодаря от името на жена ми :). Ако има интерес ще публикувам и други нейни статии.

Неактивен irina

• Клуб Алекс
  • Публикации: 193
  • Рейтинг: 32
    • Жако
« Отговор #4 -: януари 06, 2017, 07:41:55 pm »
   Оги ,хума ли имаш в предвид, вместо хумус и тя различна ли е от козметичната глина? Аз също съм на мнение, че трябва да присъства в рациона.Да се надявам, че апетитът към стените в къщи ще намалее.
    И браво за хубавата идея!

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #5 -: януари 06, 2017, 07:57:37 pm »
   Оги ,хума ли имаш в предвид, вместо хумус и тя различна ли е от козметичната глина? Аз също съм на мнение, че трябва да присъства в рациона.Да се надявам, че апетитът към стените в къщи ще намалее.
    И браво за хубавата идея!

Да - хума :) (обърках се). Козметичната глина, ако е от "правилна фирма" - е чиста и нормална за папагалите.

Моите хайвани не загубиха апетит към стените :) - но глинените бисквитки си ги хапват. Още във ведрата им слагаме земя, парчета стари! тухли и всякакви лакомства. Много обичат да се копаят вътре - като кокошки са! :)

Неактивен mr

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 174
  • Рейтинг: 1
« Отговор #6 -: януари 06, 2017, 09:56:36 pm »
Бентонитът също е глина!!!

Неактивен Румен Тошков

• Клуб Алекс
    • Еклектус
« Отговор #7 -: януари 07, 2017, 10:48:17 am »
Бентонитът също е глина!!!
Възможно, когато се намокри става яка кал леплива не отмиваща се
Ветеринарен лекар

Неактивен Румен Тошков

• Клуб Алекс
    • Еклектус
« Отговор #8 -: януари 07, 2017, 10:49:51 am »
Благодаря от името на жена ми :). Ако има интерес ще публикувам и други нейни статии.
това със сигурност ще повиши културата на гледащите папагали
Ветеринарен лекар

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #9 -: януари 07, 2017, 11:12:22 am »
Цитат
Всем приятных выходных)
Я бы не стала рисковать давать бетонит. Так как, он способен увеличиваться в объеме в 14-15 раз при контакте с жидкостью, то предполагаю, это может вызвать закупорку кишечника у птиц. Предпочитаю покупать глину в аптеке, так как она проходит бактериологический и радиационный контроль.
Всем спасибо за отзывы)

Превод:

Приятен уикенд на всички!
Аз не бих рискувала с предлагане на бентонит. Тъй като при контакт с течност бентонитът може да увеличи обема си 14-15 пъти предполагам, че това може да доведе до задръстване на червата (чревна непроходимост) при птиците. Предпочитам да купя глина от аптеката, тъй като тя е преминала бактериологичен и радиационен контрол.
Благодаря на всички за коментарите!
« Последна редакция: януари 09, 2017, 11:37:17 am от Милко »

Неактивен mr

• **
« Отговор #10 -: януари 07, 2017, 12:24:20 pm »
Аз също купувам от аптеката, просто исках да се знае че бентонитът е глина - http://www.zoya.bg/Глина-бентонит-50-100-г.3833 . Не съм опитвал да пропагандирам употребата му. Интересно е да се знае че има натриеви и натриевокалциеви бентонити. Различният им минерален състав води и до различно pH. Във винарството се използват като бистрители https://vinarko.com/magazin/bistrene-i-stabilizirane/na-bentonit-microcol-alpha-detail  и  https://vinarko.com/magazin/bistrene-i-stabilizirane/ca-na-bentonit-microcol-cl-g-detail . Тъй като глината е колоид, изсушената и стрита на прах глина поема вода до нормалното си състояние - това обяснява нейното набъбване. При краткотрайно изпичане на ниска температура (посоченият пример за глинени "бисквитки") глината не загубва свързаната с нея вода...

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 421
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
« Отговор #11 -: януари 07, 2017, 12:30:00 pm »
Оги, идеята е чудесна! Единствено молбата ми е всички материали, които се публикуват тук да са преведени на български език за да могат да достигнат до потребителите на форума. За съжаление на днешно време хората, които разбират руски език са единици. Та, има ли мераклии да помогнат с превода? Ако няма, аз ще го поема, но мисля, че тук има хора с по-добър от моя руски :) Всъщност, може би най-добре ще се справиш самия ти, защото винаги можеш да обсъдиш текста с автора ;)

Лично на мен в тази тема ми е интересно дали има научни изследвания за ползата за папагалите от глината? Хипотезите са коректно отбелязани като такива, но не съм сигурен дали изводите са на базата на общото познание за ползата от глината за човешкия (??) организъм или има нещо по-специфично. Съставът на глината в Южна Америка, Африка и България (например) се различава и не знам дали това също има някакво значение? :scratch:

Благодаря на съпругата ти за информацията и коментарите!
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,448
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #12 -: януари 07, 2017, 01:02:40 pm »
Да нужен си е превод, вчера го обсъдигме с Оги. За съжаление нямам достатъчно време да превеждам/преписвам целите статии, но ако някой се наеме да направи грубия превод с гугъл, аз ще редактирам и изгладя текста.

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #13 -: януари 07, 2017, 01:29:08 pm »
Лично на мен в тази тема ми е интересно дали има научни изследвания за ползата за папагалите от глината? Хипотезите са коректно отбелязани като такива, но не съм сигурен дали изводите са на базата на общото познание за ползата от глината за човешкия (??) организъм или има нещо по-специфично. Съставът на глината в Южна Америка, Африка и България (например) се различава и не знам дали това също има някакво значение? :scratch:
Благодаря на съпругата ти за информацията и коментарите!

Цитат
Спасибо за проявленный интерес)
Иногда ловлю себя на мысли, что чем больше пытаюсь узнать о попугаях, тем больше понимаю, что ничего мы о них не заем)
Каких либо научных исследований о роли глины в рационе попугаем нет ( к сожалению). Согласна с Вами, что физиология птиц и человека, как во многом схожа, так и существенно различается. Но, одна из основных проблем для птиц ( и не только попугаев) содержащихся в неволе — это трудности с минеральным обменом, что обусловленно несколькими факторами:
- Нехваткой естественного освещения, ведущей к дефициту эндогенного витамина Д.
 -Алиментарной недостаточностью рационов птиц, т.е. это нехватка каких-либо питательных элементов в пище, проще говоря — бедные рационы.
  - Нехваткой физического движения. В условиях гипподинамии минерализация костной ткани снижается (костная ткань — главное хранилище минераллов в организме).
И одним из способов улучшения рационов птиц является включение в него глины.
По наблюдениям исследователей - в природе, южноамериканские попугаи — ара, амазоны, пионусы, различные виды бротогерисов и аратинг, ежедневно прилетают на глинистые обрывы рек, где в больших количествах поедают глину.
Жако, также прилетают кормится глиной на специальные поляны.
Очевиден факт, что практически все виды попугаев получают глину в том или ином виде и в больших количествах: в виде чистой сухой глины (как это часто происходит у южноамериканских попугаев), в виде влажной глины (как у жако на африканском континенте) или в виде растворов глины.
Много глины попугаи получают и при добывании корней растений.
Роль глины в метоболизме птиц не известна. Есть множество теорий, пытающихся объяснить зачем попугаи или другие птицы едят глину, но так как ни одна теория не доказана, нужно просто принять как данность — птицам нужна глина.
Вы абсолютно правы, что типы глин отличаются по составу ( зависит от мест залегания этой осадочной породы).
Поэтому лучшим вариантом будет смешивание различных глин белой, синей, зеленой, красной и т.д. Обязательным условием является подача глины в свободный доступ что бы птицы сама могла регулировать свои потребности в ПРЕБИОТИКАХ и МИНЕРАЛЬНЫХ веществах.
Посмотрю как можно вставить видео о поедании глины попугаями в природе.
С уважением Герова Светлана.

Превод:

Благодаря за интереса.
Понякога се улавям да мисля, че колкото повече се опитвам да науча за папагалите, толкова повече разбрам, че не знаем нищо за тях.
Няма научни изследвания за ролята на глината в храненето на папагалите (за съжаление). Съгласна съм с Вас, че физиологията на птиците и човека, макар да е сходна в много отношения, се различава съществено. Но един от основните проблеми на птиците (не само на папагалите) в плен са трудностите с минералния обмен, което се обуславя от няколко фактора:
-   Недостиг на естествено осветление, водещ до дефицит на ендогенен витамин Д;
-   Недостиг на хранителни вещества в менюто на птиците, т.е. недостатък на определени хранителни компоненти в храната им. Иначе казано – бедна храна;
-   Недостатъчна физическа активност. В условията на хиподинамия, минерализацията на костната тъкан отслабва (костната тъкан представлява основен склад за минерали в организма).
Един от начините за подобряване храненето  на птиците е включването на глина. По наблюдение на изследователи – в природата, южноамериканските папагали: ара, амазони, пионуси, различни видове бротогерис и аратинги – ежедневно долитат до глинести скали край реките, където хапват глина в големи количества.
Жакото също кацат на специални поляни, където се хранят с глина.
Очевиден факт е, че практически всички видове папагали получават глина по един или друг начин в големи количества: Под формата на чиста суха глина (както често се случва при южноамериканските папагали), на влажна глина (като при жакото в Африка) или под формата на разтвори на глина.
Папагалите приемат много глини и от корените на растенията.
Ролята на глината в метаболизма на птиците не е известна. Има много хипотези, опитващи се да обяснят защо папагалите или други птици ядат глината, но тъй като нито една от тях не е доказана, трябва просто да приемем като факт, че птиците се нуждаят от глина.
Вие сте прав, че видовете глина се различават по състав (в зависимост от местонахождението на седиментните скали).
Поради това, най-добър вариант би бил смесването на различни глини: бели, сини, зелени, червени и т.н. Задължително условие е папагалите да имат свободен достъп до глината за да може птицата сама да регулира приема в зависимост от нуждите на организма от пребиотици и минерали.
Ще видя как мога да добавя видео, показващо хранене с глина на папагали в природата.
С уважение Светлана Герова.
« Последна редакция: януари 08, 2017, 03:18:47 pm от Милко »

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #14 -: януари 07, 2017, 03:27:08 pm »
Благодаря за детайлния отговор, Светлана!

Да, наблюдавани са многократно папагали в Ю.Америка, както и жако в Африка да консумират глина. Това е факт. В нета има клипове. Съгласен съм с всички аргументи, които излагаш - и за обездвижения им живот в домовете ни, и за непълноценното хранене, което им осигуряваме, недостатъчната (и често непълноценна) светлина в домовете ни, откъдето и хиповитаминозите и трудностите с минералния обмен.

Имаш ли мнение за това до каква степен глината, която можем да намерим в България може да помогне за превъзмогване на горните проблеми?

Моля, помоли Оги да преведе отговора ти. Не искам да остане прочетен от <5% от четящите хора във форума. Би било жалко да остане всичко това само на руски език...

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #15 -: януари 07, 2017, 03:42:26 pm »
Имаш ли мнение за това до каква степен глината, която можем да намерим в България може да помогне за превъзмогване на горните проблеми?

Моля, помоли Оги да преведе отговора ти.

Цитат
Мое мнение, что кроме аптечной глины можно брать глину и в каком-либо экологически чистом месте. Земля тоже может решить часть проблем. Опять же, взята от места, где не используются хим. удобрения и т.н. Наши птицы имеют и то, и другое. Землю мы не дезинфицируем, так как теряется часть полезных свойств. Просто птицы получают два раза в год глистогонное.
Обязательно попрошу Оги перевести мой ответ)

Превод:
Според мен, освен глина от аптеката, може да се ползва и глина от каквото и да е екологически чисто място. Почвата също може да реши частично проблема. Отново обаче, взета от места, където не се ползват химически торове и т.н. Нашите птици имат и от едното и от другото. Ние не дезинфекцираме почвата, тъй като при това се губи част от полезните й свойства. Просто, два пъти годишно даваме на птиците противоглистни препарати.
Задължително ще помоля Оги да преведе отговора ми.
« Последна редакция: януари 08, 2017, 03:33:30 pm от Милко »

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #16 -: януари 07, 2017, 04:05:12 pm »
Благодаря за детайлния отговор, Светлана

Цитат
Одно только наличие глины в рационе, не поможет решить вышеуказанные проблемы. Нужно комплексное решение, но ГЛИНА - это одна из ОБЯЗАТЕЛЬНЫХ составляющих комплекса мер по решению этих проблем. ИХМО,

Превод:
Само даването на глина няма да помогне да се решат горепосочените проблеми. Необходимо е комплексно решение, но по мое скромно мнение, глината е една от задължителните съставки на комплекса от мерки за решаването на тези проблеми.
« Последна редакция: януари 08, 2017, 03:33:42 pm от Милко »

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #17 -: януари 07, 2017, 05:25:21 pm »
Аз също купувам от аптеката, просто исках да се знае че бентонитът е глина - http://www.zoya.bg/Глина-бентонит-50-100-г.3833 . ...

Цитат
Абсолютно с Вами согласна)

Превод:
Напълно съм съгласна с Вас.
« Последна редакция: януари 08, 2017, 03:33:55 pm от Милко »

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #18 -: януари 07, 2017, 05:39:54 pm »
Темата е много интересна, но определено има доста неизвестни. Аз например винаги съм смятала, че папагалите, които ядат глина го правят именно заради алкалоидите в ядките на плодовете, които консумират, а не защото не им достигат някакви вещества в организма. Освен това не всички папагали ядат глина, поне не така ежедневно като арите. Бях попаднала преди време на един клип на две какадута, които копаят в калта на един бряг, но те май търсеха нещо, а и е единичен случай.

Преди време баба ми пиеше някаква глина на прах, на която пишеше да не се консумира повече от три седмици последователно и да не се приемат други хранителни добавки заедно с глината. За голям човек дозата беше 1 ч.л. на 250 мл. вода. Та се чудя, какво е оптималното количество за един папагал примерно, можеш ли да му даваш 365 дни в годината, в кой момент от нещо полезно тя започва да вреди?

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #19 -: януари 07, 2017, 05:59:38 pm »
Баба ми също пиеше глина на прах - хума! - преди не се замислях особенно, например даже пиеше отвара от натрошени печени и кози рога. :)
Но към темата - нашите папагали имат постоянен достъп към така наречените сухи хранилки или както им казваме "копошилки". Направили сме ги от отрезани дъна на варели (пластмасови) и са пълни със земя, глинени бисквитки, парчета от СТАРИ тухли, мъх, дръвчета и какво ли не от тяхният рацион. Те много обичат да копят вътре и постоянно си намират каквото им трябва.

Света много години се занимава с проблемите по папагалски диети, максимално естествено хранене (доколкото е възможно) - поддържа постоянна връзка с лекари и диетолози в Австрания, Англия, Германия и Русия.

Ние в нашият папагалник (център за възстановяване на папагалите), който се стараем да осъществим в БГ се стараем да предложим максимален природен избор на птичките - даже папагалска градинка им направих миналата пролет :) :) :).
Всички нейни материали са многократно проверявани и рецензирани - аз много много не и се вмесвам в работата :), но нашите птички са изпробвали много години нейните диети и начин на подаване на храната.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #20 -: януари 07, 2017, 06:43:07 pm »
Темата е много интересна, но определено има доста неизвестни. Аз например винаги съм смятала, че папагалите, които ядат глина го правят именно заради алкалоидите в ядките на плодовете, които консумират, а не защото не им достигат някакви вещества в организма. Освен това не всички папагали ядат глина, поне не така ежедневно като арите. Бях попаднала преди време на един клип на две какадута, които копаят в калта на един бряг, но те май търсеха нещо, а и е единичен случай.

И аз така разсъждавам. Жакото също слизат ежедневно на земята, където чоплят почва.

Обикновено храната се събира във високите части на дърветата, в храсталаци, както и на земята (напр. A. canus, A. roseicollis). Макар че обичайно жакото се храни високо в дърветата, те слизат и на земята, на блатисти просеки в Централно Африканската Република и Камерун. Папагалите пристигат на тези места поединично, по двойки и в малки групи като постепенно на мястото се събират от 300 до 800 птици. След период на социализация по дърветата, те прекарват около 40 минути дневно скупчени на земята ядейки треви и почва. Птиците слизат на земята на „вълни” докато други очакват своя ред по дърветата, наблюдавайки за хищници (Forshaw 1989, Luft 1994).

Вероятно е установено, че всъщност това, което чоплят е глина? Не знам. Не съм се интересувал наскоро, но темата е интересна.

Абсолютно съм ЗА да им се предостави почва (стига да не е обработвана с химически или естествени торове, пестициди, инсектициди и т.н. скоро преди това). Моите винаги ги насърчавам като са навън (почти цяло лято) да слизат по земята и да си чоплят, но до сега не съм забелязал голям интерес към това. Тази година ще пробвам да им предложа почва с треви, парчета тухли и т.под. Интересно ще ми бъде как ще я приемат. Имам вяра на инстинктите на Джаки, той барем е дивак и знае какво и как да прави :)

Неактивен OgyG

• Клуб Алекс
    • AutoFanShoP
« Отговор #21 -: януари 07, 2017, 07:06:17 pm »
Та се чудя, какво е оптималното количество за един папагал примерно, можеш ли да му даваш 365 дни в годината, в кой момент от нещо полезно тя започва да вреди?

Цитат
Очень хороший вопрос про дозировку) Очень сложно определить дозу любого продукта даже для попугая одного и того вида. Все зависит от возраста птицы, активности, физического состояния и периодов жизни (линька, гнездование и т.н) Поэтому свободный доступ абсолютно решает проблему дозировки. По опыту подачи у наших птиц могу сказать следуещее. Птицы сначала активно едят, а потом, пополнив в организме запасы, едят периодически или вообще какое-то время игнорируют ( особенно летом, когда большой ассортимент веточного корма) И это не только глину и остальные продукты.

Превод:
Много добър въпрос за дозата на глината. Трудно е да се определи дозата на какъвто и да е продукт за хранене, дори за птици от един и същ вид. Всичко зависи от възрастта на птицата, активността й, физическото й състояние и специфичния момент в живота й (линеене, гнездене и т.н.). Поради това свободният достъп решава проблема с дозата. От личния ми опит с хранене на нашите птици мога да кажа следното: Първоначално птиците се хранят активно, а след това, запълвайки запасите на организма, хапват периодично или дори напълно игнорират за известно време храната (особено през летния сезон, когато има голям асортимент от клонки за храна). И това се отнася не само за глината и останалите храни.
« Последна редакция: януари 08, 2017, 03:34:28 pm от Милко »

Неактивен mr

• **
« Отговор #22 -: януари 07, 2017, 07:26:26 pm »
Дали птиците ще ядат "глина" или "почва" - терминът и в двата случая се  нарича геофагия.

Неактивен Милко

• Administrator
    • Папагали в България
« Отговор #23 -: януари 07, 2017, 07:35:45 pm »
Дали птиците ще ядат "глина" или "почва" - терминът и в двата случая се  нарича геофагия.

Така или иначе това са различни субстрати, независимо от термина, с който ще наречем поведението на хранене със земя...

Неактивен Румен Тошков

• Клуб Алекс
    • Еклектус
« Отговор #24 -: януари 09, 2017, 11:06:18 am »
Превод:

Приятен уикенд на всички!
Аз не бих рискувала с предлагане на бентонит. Тъй като бентонитът може да увеличи обема си 14-15 пъти при контакт с течност, предполагам, че това може да доведе до задръстване на червата (чревна непроходимост) при птиците. Предпочитам да купя глина от аптеката, тъй като тя е преминала бактериологичен и радиационен контрол.
Благодаря на всички за коментарите!
БРАВООО
не става въпрос да се дава бентонит на прах бучки или каквото и да било, бентонита се разтваря във  вода която се приема .
Да поясня защото аз подхванах за "даването" на бентонит.
Ветеринарен лекар