Автор Тема: Второ папагалче - компания  (Прочетена 1363 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен yxaaaaaaa

 • Новак:)
 • *
 • Публикации: 12
 • Рейтинг: 0
 • Пол: Мъж
  • Какарики
Второ папагалче - компания
« -: януари 17, 2017, 09:18:57 pm »
Привет, привет,
Преди десетина месеца си взех какарики. Взех едно папагалче, с идеята по един или друг начин да го уча на разни работи. За нещастие по необясними причини за мен така и не успяхме да се сближим и все още бяга от мен. Клетката му е на бюрото ми и от както съм го взел всеки ден му говоря/пея, подавам му храна от ръката, но така и не иска да стъпи върху ръката ми. Като се приближа към него и се страхува , дава назад и т.н. След като за 10 месеца няма резултат, почвам да си мисля, че няма и да има - какво изчетох, пробвах да го приложа - или аз не го правя както трябва или просто не работи :) Нейсе де. Иска ми се като опитни стопани да ме посъветвате как да постъпя. Виждам 3 варианта - да продължавам с тактиката "тъп и упорит" с идеята, че като се постопли може да се размърда, въпреки че ми изглежда че унива - каквито и играчки да му сложа не ги уважава ( още от началото не им обръща внимание ). Втори вариант е да пристъпя по - грубо - да го хващам и да си играя с него, белким малко да живне ( макар и малко насилствено :)). И третия вариант е да му взема другарче да си чикчирикат - но тук притеснението ми е, че може да не се спогодят, дали е въъзможно?

Мерси предварително за съветите :))

Поздрави!

Неактивен tanya

 • Младши папагал:)
 • **
 • Публикации: 63
 • Рейтинг: 4
 • Пол: Жена
  • вълнисти папагали, корела
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #1 -: януари 17, 2017, 09:36:55 pm »
Мисля, че вариантът с хващането насила, няма да доведе до нищо добро. Преди време така подходих с първия си вълнист - гонех го из стаята да го прибера. Оттогава е страхлив и недоверчив, нищо че от всичките ми птици, той най-дълго е при мен.
Остава да решиш между вариант 1 и 3 ☺.

Неактивен Blueone

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 1,222
 • Рейтинг: 181
 • Пол: Мъж
 • Skype: x-2daz
  • Lady Bird & Rocky и техните малки корели
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #2 -: януари 18, 2017, 12:28:15 am »
Трябва да си смел и да не чакаш повече време ако искаш да го гледаш.Дето се вика изтича срока в който може да ти се доверява.Колкото по възрастно става толкова по-трудно става да го опитомиш.Особено ако не се има на ти с човека.Привличането на нов папагал е добра идея само ако този папагал е социален и има на какво да научи твоя.Иначе ще попаднеш в голяма дупка където ще трябва да обучаваш два диви папагала които нямат желание най-вероятно.

Цаката да вземеш новия папагал ще е да помогне на твоя да се доверява.Ако новия има доверие към теб и го показва,стария бързо ще превключи и разбере,че няма от какво да се страхува.Трябва да работиш с него със цел да се храни от твоята ръка.Ползвай любимото лакомство и кликер.Лакомството за примамка,кликера само при успешен опит.Започни със подаване през клетката което е по-лесно като първа цел.След това вече му давай свободата да излиза и следвайки примера на другия папагал да яде от ръката ти.Постигнеш ли това - всички бариери падат.Когато докосне ръката ти и осъзнае,че няма опасност ще може да каца на теб,дава да го пощиш и т.н.Всичко това става обаче с много упоритост и търпение.Разбирам,че не става ей така.Моят дивак също нямахме контакт почти година-две, но сега яде от ръка,стои на рамо и прави всичко което правят и кротките папагали.

Има го обаче и обратния ефект.Ако вземеш папагал от същия вид и те станат двойка тогава и двамата ще те отстрелят и няма да ти обръщат внимание.Затова подбирай добре и ако ще вземаш търси младо на два до най-много три месеца пиле.

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,444
 • Рейтинг: 876
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #3 -: януари 18, 2017, 11:31:58 am »
Моя съвет е да не избързваш с втори папагал. Ще стане по-трудно, ти очевидно нямаш нужните умения все още.
За начало ти предлагам да опишеш по-подробно:
1. Какво използваш за примамка/награда? Как го избра, дали наистина това е храната заради която птицата е готова да си продаде душата? Само от ръка ли получава тази награда? По колко време приблизително изчакваш да дойде да я вземе?
2. Къде даваш наградата? Птицата в клетката ли се намира? Ти през решетките или през вратичката подаваш лакомството? На какво растояние от птицата го подаваш?
3. Какво прави птицата преди да и подадеш лакомството, какво прави когато я подаваш и какво правиш ти след като ти се изчака чакалото и пилето не е дошло да вземе храната.
Защо искам възможно най-подробно да ми опишеш всичко? Защото от написаното от теб, смятам, че прекалено бързо притискаш пилето, направо прескачаш няколко етапа от сближаването ви, съвсем логично птицата се плаши и се дърпа.
И още нещо, 10 месеца не са дълъг срок, може да мине и доста повече време, докато се научите да си разбирате езика и се сближите. Пилето за да ти се довери, първо ти трябва да разчиташ сигналите му правилно и да се ръководиш от тях.
Имай предвид, че стъпването на ръка е едно от най-трудните за постигане неща. Много птици имат страх от ръце, защото са ловени с ръка и не искат да стъпват на ръка, макар в същото време да стъпват на рамо, глава, да дават целувки или чесанички.
Така, че не очаквай да ти се настани в шепата още след няколко опита. Дори и никога да не дойде на ръка, това няма да пречи на комуникацията ви, ако действаш системно, без да прибързваш и с търпение.
Друго, което е важно, дали пускаш пилето и какво става с него извън клетката, какво прави, къде ходи, търси ли някакъв контакт с теб, любопитно ли е.
Относно играчките, за какви играчки става въпрос и къде ги слагаш?

Неактивен yxaaaaaaa

 • Новак:)
 • *
 • Публикации: 12
 • Рейтинг: 0
 • Пол: Мъж
  • Какарики
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #4 -: януари 18, 2017, 08:56:55 pm »
Привет отново,
Такова хубаво постче бях спретнал и накрая ми излезе някаква грешка и го загубих (sad)

Вариантът да взема второ папагалче - другарче на сегашното ми означава, че абдикирам от по - нататъшното му обучение и развявам белия байрак. Въобще не се залъгвам, че ако взема втори папагал, че мога да го науча на добри навици и той съответно да ги предаде на настоящия ми приятел. Ако тръгна в тази посока, то по - скоро ще им се радвам без да имам намерение да ги обучавам на каквото и да е. Знам, че моя приятел излиза от първата си младост и все по - малко податлив ще бъде на обучение. В този случай повече ме притеснява да не би да не се разберат и да почнат да се карат - хептен ще увисна и ще се чудя какво да ги правя.

Относно прийомите, които използвам:
Цитат
1. Какво използваш за примамка/награда? Как го избра, дали наистина това е храната заради която птицата е готова да си продаде душата? Само от ръка ли получава тази награда? По колко време приблизително изчакваш да дойде да я вземе?
Следвайки инструкциите на гурутата в сферата още в начало му бях направил плодова салата, само на ябълката се спусна, а имаше - банани, крушки, нар, грозде, пъпеш диня. Взимал съм и различни миксове от сушени плодове - без интерес. От ядките харесва слънчоглед.. кълве само просто. Пробвал съм го с орехи, фъстъци, бадеми, кайсиеви ядки, киноа, лимец, жито - пак 0 резултат. Напоследък наблюдавам, че харесва сварен ориз със сол. Как и да е де - основно го лъжа с ябълка. В началото набучвах парченце ябълка на един дървен шиш и постепенно го чупих докато накрая се оказа, че яде направо от ръката. От този момент нататък общо взето нулев прогрес. Ако му набутам ябълката в човката я взима, иначе не си прави зор мръдне, за да я вземе. След това правих опити да си сложа пръста на 3-4см под крачетата му и на още 3-4 с шиш с ябълка така, че да стъпи леко и да може да стигне ябълката. Седял съм по 5-10 минути, но ми умалява ръката, демотивирам се и се отказвам. Бях пробвал да слагам парченцето ябълка на ръката и да протегна пръст преди него - 1-2 пъти ми се получи, но след това бяга страхливо.

Цитат
2. Къде даваш наградата? Птицата в клетката ли се намира? Ти през решетките или през вратичката подаваш лакомството? На какво растояние от птицата го подаваш?
Пилето седи в клетката, както е застанал на приложената снимка. Вратичката му е постоянно отворено и бъркам през нея. Лакомството му е на 3-4 см от него.

Цитат
3. Какво прави птицата преди да и подадеш лакомството, какво прави когато я подаваш и какво правиш ти след като ти се изчака чакалото и пилето не е дошло да вземе храната.
Седи незаинтересовани на кацалката и аз се пресягам бавно и внимателно - в единия случай бяга на горната кацалка, до която нямам удобен достъп и се отдръпвам.в другите случаи му подавам лакомството на 3-4 см, ако не дойде му го подавам до клюна и го кълве и заминава нанякъде. По едно време използвах кликер, като го грабва, само че не видях резултат и смисъл и преустанових. Ако не го вземе и ми умалее ръката прибирам си ябълката спокойно и го оставам. Замислям се дали да не го сложа малко на "диета", за да уважава повече вниманието ми.

Цитат
Друго, което е важно, дали пускаш пилето и какво става с него извън клетката, какво прави, къде ходи, търси ли някакъв контакт с теб, любопитно ли е.
Пилето е нон стоп с отворена клетка. В момента топ място е това под леглото ми. Като се прибирам от работа винаги изкача отдолу. Докато съм си вкъщи е в клетката - гледа ме, кълве храна и видимо скучае. Вечер отива на най - горната кацалка и там спи. По едно време въртеше над гардероба, но поспря. Преди доста време 2-3 пъти ми се случи уикендите да врътка около мен, да каца на главата ми, на раменете ми, но до там.

Общо взето пилето изглежда "прекалено спокойно", дори биещо на апатично. Съответно искам да му е готино, но ..
Преди 3-4 месеца започнах с дървения шиш да го побутвам и да го пощя с идеята малко да се отпусне на докосване - бутна го два, три пъти, намести се, па после пак страхливо бяга.

Относно играчките - пускам една снимка на клетката му с цялата натурия :) Отделно имаше люлка, на която въобще не стъпи, тенис топка шарена, бебешки дранкулки.

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,444
 • Рейтинг: 876
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #5 -: януари 20, 2017, 01:18:48 pm »
Очевидно пилето не е достатъчно мотивирано. Или започваш заниманията след като се е нахранило, или ябълката не е достатъчно силен мотив.
Лакомството е нещото, което се грабва първо от храната.
1. Пробвай да махнеш всичката храна от клетката след сутрешното ядене и някъде надвечер, преди вечерното хранене му сервирай в една купа зърно и ядки, в друга плодове, зеленчуци и виж кое ще награби. Това ще го наречем за лакомство. Махаш го от храната, ще се дава само от ръка.
2. На другия ден повтаряш процедурата. Ако се притесняваш, че ще гладува през деня, остави му плодовете, махни само зърнената смеска. 2-3 часа преди да започнеш заниманията махни всичко. Първия ден му подай лакоството до човката, стига да не бяга, или на такова разстояние, на което не бяга. След това започвай да отдалечаваш по малко, но само ако имаш положителен резултат.
За да е мотивирано да вземе лакомството, трябва да го иска много, защото на този етап явно желанието да бъде оставено на мира е по-силно от желанието да вземе лакомството. Реално лакомството не е лакомство, защото в момента не го иска. Трябва да превърнем определена храна в лакомство, след което това лакомство да стане мотивация за последващи действия.

Неактивен yxaaaaaaa

 • Новак:)
 • *
 • Публикации: 12
 • Рейтинг: 0
 • Пол: Мъж
  • Какарики
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #6 -: януари 23, 2017, 02:03:54 pm »
Привет,
gpogojeva, първо да ти благодаря - започнах всичко отначало и учудващ за мен напредък.

Цял ден го държах гладен. Към 5-6часа започнах да подготовката на бюрото ми, съвсем близо до клетката му. Интересът му беше прикован към приготовленията на "платото". Дори по време на подреждането на ядките и плодовете тръгна към ръцете за да вземе нещо, но се стресна нещо. На един прозрачен пластмасов капак му наредих от едната страна ядки , от другата страна плодове. Първо се насочи към ябълката, клъвна 2-3 пъти.. После се насочи към просото, клъвне още 2-3 и след това изяде всички семки 5-6бр. и пак към ябълката. 1-2 часа по-късно реших да пробвам да го прилъжа със слънчогледови семки и успях - даже прилагам една снимка качен на ръката ми. Изяде още 1-2 семки и пак загуби интерес.
На другия ден пак го държах гладен, но така и не се вясна в клетката си. По едно време се появи, но така и не ме отрази. В крайна сметка нямах повече време и му оставих храната, като махнах всички семки от нея :) Вече започвам да му отделям слънчогледа и с него ще го прилъгвам, та да видим...

Неактивен yxaaaaaaa

 • Новак:)
 • *
 • Публикации: 12
 • Рейтинг: 0
 • Пол: Мъж
  • Какарики
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #7 -: януари 23, 2017, 02:06:47 pm »
Прилагам и снимката

Неактивен yxaaaaaaa

 • Новак:)
 • *
 • Публикации: 12
 • Рейтинг: 0
 • Пол: Мъж
  • Какарики
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #8 -: май 21, 2017, 05:24:57 pm »
Привет отново :)
Откакто отбелязах, че почна папагалчето почна на се качва на ръката ми, няма никакъв друг напредък последните месеци. Вече усещам, че е по - спокойно около ръката ми.
Когато има лакомство - качва се на ръката, взима лакомството и отпрашва нанякъде. Отвреме навреме стискам лакомството ( в случай семката ), че да поседи повечко на ръката ми, и след 2-3 секунди пускам. И след това веднага отпрашва отново.  Според вас с какъв метод да продължа с идеята постоянно да се отпусне още повече и да мога да го държа в ръката си?

Поздрави!

Неактивен gpogojeva

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 14,444
 • Рейтинг: 876
 • Пол: Жена
  • жако Поли и Папи
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #9 -: май 21, 2017, 05:40:51 pm »
Само не разбрах, къде прочете, че трябва пилето да стои цял ден гладно? Теб така ли те тормозят с глад, за да свършиш нещо, което не искаш, или от което се страхуваш?

Идеята е птицата да е огладняла, т.е. да не е току що преяла, за да се заинтригува, а не да стои гладна по цял ден, това е идиотизъм, без извинение!!!

Неактивен мъро

 • Клуб Алекс
 • ***
 • Публикации: 1,619
 • Рейтинг: 173
 • Пол: Мъж
  • неофеми, катарини, врабчови
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #10 -: май 21, 2017, 07:54:21 pm »
Тези папагали са най енергичните, ако всичко е нормално с него не би трябвало да стой като пън. Какарикитата са най лошия вариант за отглеждане в клетка, трябва да са във волиера и тогава са най интересни, както повечето австралийски средни папагали не може да се каже че претежават кой знае какъв интелект. Ако искаш папагал който да виси постоянно по теб, сбъркал си вида. Дори и ръчно хранени тези видове, не си падат много по контакти с хората.
Skype:myro121

Неактивен koi4a

 • Младши папагал:)
 • **
 • Публикации: 117
 • Рейтинг: 7
 • Пол: Мъж
  • Вълнист
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #11 -: май 25, 2017, 02:24:00 pm »
Може да пробваш вечер, преди да му угасиш да извадиш хранилките от клетката и сутринта да опиташ с опитомяването. Принципно сутрин и вечер са най-активни, според мен сутринта е по-доброто време за занимания.

Неактивен gabs

 • Новак:)
 • *
 • Публикации: 2
 • Рейтинг: 0
  • две вълнисти папаглачета, мъжко и женско
Re: Второ папагалче - компания
« Отговор #12 -: юни 23, 2020, 10:59:49 am »
Аз взех двете заедно от магазина. Бяха се гушнали и сърце не ми даде да взема само едното. В момента спят заедно, и изобщо са си големи приятели. Сигурна съм че ако бях взела само едното щеше да е по нещастно.
“The fool doth think he is wise, but the wise man knows himself to be a fool.”
― William Shakespeare