Всичко за папагалите > ИЗГУБЕН/НАМЕРЕН ПАПАГАЛ

Как да НЕ ИЗГУБИМ ПАПАГАЛА СИ!

(1/1)

gpogojeva:
Сезона на изгубените пилци започва, хората започват да си отварят прозорците и...
За да няма изгубени пилета, сега му е времето да си припомним, че:
1. Папагалите УМЕЯТ да летят, дори тези с подрязаните криле и тези, които никога не са го правили до сега!
2. Това, че пилето ви от години живее свободно на клон на двора, не значи, че не може да отлети, въпрос на време е!
3. Отворен прозорец + пуснат папагал = изгубен папагал!!!
4. Папагалите понякога си отварят клетките, това може да стане докато прозореца е отворен!
5. Мрежата против комари, не е защита против отлитане на папагал, той с лекота може да я прегризе или отвори, ако се блъсне в нея!
Най-често загубените птици са на хора, които не са вярвали, че може да им се случи!

Румен:
много добре и точно  написано ,браво,нека всички го прочетем и не забравяме винаги когато папагала ни е извън или в клетката даже

Алиса:
И аз за съжаление два пъти съм губила папагал и два пъти за щастие съм си го намирала....обаче, катинар на клетката - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,
ако се оставя без надзор навън е възможно клетката да се обърне и вратата да се отвори...(така беше първият път), второ - на деца е забранено да изкарават птици навън, като уж спокойно вкъщи си ги вадят от клетката - птиците се стресират, захапват човека и отлитат - тава беше второто ни изпускане на папагал навън.... и МНОГО важно - вече слънцето е изключително силно - мнооого добре се замислете къде поставяте клетките навън - тераса или двор... За часове може да слънчаса.... :mindyou:
Честно казано трябва да се мисли на всяка стъпка внимателно, за да не съжалява после човек....

irina:
   Миналото лято за една бройка да изгубя папагала си. Бяхме монтирали комарник на вратата на терасата,който се отваряше изключително трудно. Човек трябваше да натисне силно,с цяла длан.Разчитах на него, докато един ден, жакото ми се засили от другия край на стаята, блъсна се в него, явно с голяма сила и го отвори. Дотогава се беше блъскал в него без последици, но този път стана белята. Имахме невероятния късмет, че от удара падна на земята, след което се уплаши и реши да литне навътре, а не навън. И до ден днешен изтръпвам, като се сетя за това.Сега сме сложили здрава оградна мрежа на терасата и съм спокойна, а си имаме и допълнително място за игра и летене.
   НИКОГА не подценявайте папагала си!!!

gpogojeva:

--- Цитат на: irina в юли 02, 2017, 07:49:31 pm ---   НИКОГА не подценявайте папагала си!!!
--- Край на цитат ---
Абсолютно подкрепям! Белите стават точно от подценяване. До сега всички излетяли и загубени пилета във форума са били или защото пилетата са се пускали при отворен прозорец в къщи, (за мен комарника никога не е бил преграда) или защото пилето се изнася навън, без подсигуровка никаква. И в двата случая се казва, ама ние вече от толкова време така, пък той никога дори не се е опитвал.
Ами да, може с години да седи на клон на двора и да си мислите, че не може да лети, ама в един момент отлита, защото се е стреснало от нещо. Може с години да си стои на отворен прозорец и да не прави опити да излезне, но в един момент да се тресне врата, да се развее перде, пилето да се уплаши и....
Друго много важно е, да си избием от главите, колко са привързани пилетата към нас и как , ама никога не биха избягали от нас.
Първо пилетата не бягат от нас, те бягат от страх. В един момент пилето се стряска и.... След това вече нито знае къде се намира, нито знае как да се върне. Другото е, че ги понася въздушно течение, а и да не забравяме инстинктите. Аз лично съм виждала как Поли в клетката разтваря крила и се "носи" по вятъра. Иска му се на пилето да полети, ако не беше в клетка щях да и видя стоповете. Търсехме едно загибено жако из баирите на село Лилково и я носехме в преноската. Сърцето да ти се скъса, като я гледаш, как и се иска с другите птици да литне, как я увличат. Това не значи, че не е привързана към мен, че иска да избяга от мен, просто инстинкт, това е птица, на нея и се лети. Привързаноста им към нас, колкото и да е силна, колкото и да ни чувстват за своето ято, тези пилци са си с инстинкти, които са по-силни от тази привързаност.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия