Всичко за папагалите > Играчки

голям александър ... гризе/унищожава всякакви играчки

(1/2) > >>

samkijot:
здравейте,
имам голям александър ... втори ми е, гледал съм и вкъщи и общо взето знам, че са доста своенравни. този втория е в работата. съжителства добре с една корела и един малък вълнист папагал. клетката е просторна(90/78/54 см). какво обаче се случва с играчките/кацалките, които съм вкарал в клетката ... след първите 30-40 мин. на стъписване, тъй като е нещо ново за него, започва едно систематично унищожаване на дърво, пластмаса(дебела пластмаса оцелява), а понякога огъва и металните пръчки/телове, които остават от "оглозганите играчки". не ми става жал толкова за парите, дето съм прахосал за всякакви джуджурии, а за останалите два папагала в клетката ... практически този зелен унищожител не дава шанс на останалите птици в клетката да си играят с дрънкулките. практически кацалки вече не останаха, с изключение на една голяма пръчка, която е пригодена точно за тези старите метли ... слагал съм и клони в клетката, малко ботаническа среда да вкарам вътре  :dance: но не би - един ден най-много и всичко - клони, листа, е на земята.
някакви идеи относно подобно поведение ... старият ми папагал не помня да е проявявал такива разрушителни инстикти, въпреки че навремето клетката му беше доста по-малка и нямаше възможност за много играчки, но той пък от друга страна изровяше пръста на саксиите вкъщи, та и там не беше работа  :)

fallon_fallon(Lily):
Ами напълно нормално поведение проявява твоя папагал. По-притеснително е ако въобще не се занимава. За другите два - премести ги да живеят отделно, хем по-безопасно, хем и те ще могат да си поиграят с играчки.

gpogojeva:
Александъра е много опасен за другите пилета, колкото и да е просторна клетката, за миг, ако се издразни за нещо и може да отгричне нечий крак, човка, глава...
Когато ги тресне хормона стават непредсказуеми. Моите както се целуват, така в следващия момент някой пищи, че е захапан.
Разрушителната дейност е присъща, и необходима за папагала. Така първо не седи да скучае, а си играе, занимава се, второ, рушейки играчки, клони, си изпилява човката. Папагалската игра е такава, всичко трябва да се превърне в талаш.
Затова си правим сами играчки, за да могат бързичко да се пренаредят и да се пуснат отново в употреба.
Запасяваш се с достатъчно количество - колкото може повече, конопено въже, клони, счупени рапани и миди, царевична шума, но да се внимава да няма мухъл по нея, кори от яйца, вътрешното на ролките от тоалетна и домакинска хартия, кашон.
Имаме цял раздел с идеи за играчки.
Най-елементарно - на въжето се нанизват счупените рапани, разделят се с възли, може да се наниват дървени остатъци от стари играчки, просто дървени шайби или кубчета продупчени с бормашина, за да мине въжето. В дупките на рапаните може да се скрият и лакомства - чудесна влиза фъстък например.

samkijot:
... а дървени стърготини? тук до работата има една дъроделска работилница(правят мебели) и имат доста материал, който го изхвърлят, в това число и стърготини, които са минали през машината.

djer:
Стърготини НЕ!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия