Всичко за папагалите > Общо за папагалите

Визуално определяне пола на кралско жако

(1/13) > >>

Милко:
Няма ли някой да каже как може да се определи пола на кралско жако по външни белези? Е, не на 100%, но с някаква прилична доза вероятност поне?  ;D

Поздрави,
Милко

len4ita:
Ами това за опашката чувал/чел ли си го?  ??? На мъжките опашките им са ярко червени, а опашките на женските имат едно сиво/черно по краищата на перцата. Ето едно сайтче със уголемени снимки на опашката: http://www.exoticpetvet.net/avian/appgreys.html - вляво снимките на мъжки, вдясно на женска.
Ама как да се определи със сигурност...няма как без ДНК май, освен ако е женска и не снесе яйце  ::) И аз пробвах с един метод визуален за определяне на пола на монасите да разбера момиче ли е момче ли е ...и ето че излезе обратното  ;D Даже им пратих feedback за статистиката  :)

Pile:
Ако това е така,както е показано на снимката,моето Пиле със сигурност е момче.Няма сиви  краища.На мен пък дамата в магазина ми разправяше някакви за главите и очите,но не си спомням  добре кои бяха с по продълговати и кои бяха с по-закръглени глави(и очи)
Тука да вметна един майтап,че като изказах предположение,че  Пилето може би е момче,мъжът ми категорично отказа да се съгласи с мене,защото...цитирам *Прекалено много крещи и бърбори за да е момче!* ;D

Там пък в магазина имат едно Жако на квартира.То наистина е с по-малка и по-закръгленка глава от Пилето-като топче направо.И човката му е по-малка,по-къса седи някак.И тя е по-заоблена.Не знам дали е момиче,но всеки път като го видя ,си мисля,че е такова.А е кралско Жако,не е скално,защото човката си е черна ,а опашката червена.Но другият път ще се вгледам в опашката и ще  питам какъв пол е птицата.
Пилето е доста едро в сравнение с другите Жака ,които съм виждала на живо.

len4ita:

--- Цитат на: Pile в октомври 06, 2008, 11:44:46 pm ---На мен пък дамата в магазина ми разправяше някакви за главите и очите,но не си спомням  добре кои бяха с по продълговати и кои бяха с по-закръглени глави(и очи)
--- Край на цитат ---

Да, точно така  :) Има и такъв начин,сега се сетих. Предполага се, че женските са с кръгла форма на очите, а мъжките са с бадемовидни очи. А за главите - на женската е по-мъничка и и по-кръгличка главата. Снимков материал ще се пробвам да намеря...

Милко:
Това е една от любимите ми теми ;D ;D ;D

Събрал съм наличната в Интернет информация по въпроса както и опита на няколко души, които развъждат жако от над 10 години :) Писал съм в мейлинг листа на няколко пъти по темата, но нещата са разпокъсани. Възнамерявам до края на тази седмица да направя един пост, който да обобщава всичката информация, която имам по въпроса.

На първо време качвам тези няколко снимки, които дават представа най-вече за разликите в опашките на мъжки и женски, но допълнително ще опиша това, което се вижда. Човек лесно може да се заблуди, защото дори цвета на ивицата/петънцата по опашката е от значение за пола.

Според мен важното за едно определяне с някаква приемлива вероятност на пола на кралско жако (тези правила не важат за скални жака!!!) е да се приложат поне 3 различни метода и да се сравнят резултатите, този оглед да се прави на птици поне на 2 години (най-добре на полово зрели, т.е. 5-6 годишни); специално за опашните пера - да се внимава за заблуждаващи петънца от замърсяване или разрошване на перата. Важно е и за кои точно опашни пера говорим (става дума за средните по дължина).

Но...тези "правила" бяха наистина важни за нас преди години. Сега, когато ДНК теста е сравнително лесно достъпен за всеки - при това той е 100% сигурен за разлика от определяне по външни белези - къде, къде по-лесно е на човек да си реши човека с една капчица кръв :) Всъщност, аз знам, че се препоръчва наистина капчица кръв от срязване (внимателно!!!) на нокът. Перо също върши работа, ако е прясно отскубнато (не паднало от само себе си;) ) и се прати бързо за анализ.

Както и да е. Знам, че все още има хора, които се чудят и искат да се пробват за определяне пола на кралското си жако по външни белези ;D Ще постна това, което знам в обобщен вид. Можем да дискутираме. Снимките, които пращам са на папагали с ДНК определен пол, с изключение на мъжката опашка на моя Джаки ;D ;D ;D Мисля, че на тези снимки разликата между мъжка и женска птица се вижда доста по-отчетливо отколкото на другите, които съм виждал в Интернет. Включително на екзотикпетвет, където предполагам, че за лаик ще е доста трудно да открие разликите.

Поздрави,
Милко

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия