Автор Тема: Oпитомяване на възрастна корела  (Прочетена 2403 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Emilie98

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 1
  • Рейтинг: 0
    • Корела
Oпитомяване на възрастна корела
« -: октомври 11, 2018, 02:58:10 pm »
Здравейте на всички, търся помощ и съвети :)

Преди години малката ми сестричка за първи път имаше досег с корела. Влюби се от пръв поглед. Веднага се започна едно мрънкане и постоянни молби да си вземем и ние. Родителите ми, съответно като стремящи се да запазят мира вкъщи, отидоха и купиха две - една мъжка и една женска. Обучението доколкото си спомням беше бегло. След като свикнаха с обстановката, почнахме да ги пускаме. Учеха се да летят, кацаха по растенията, абе като цяло си изглеждаха щастливи. Интересното беше че женската бе по-склонна да се доближава и контактува с нас, отколкото мъжкия. Даже даваше и да я пипаме, докато той винаги си пазеше дистанцията.
 За огромна мъка, след няколко години щастливо съжителство, женската умря. От този момент нататък мъжкият сякаш се затвори в себе, знам ли. Стана още по-агресивен към нас и вече не позволяваше абсолютно никакъв контакт. Сестра ми и тя съвсем изгуби желанието си да се "занимава" с него, родителите ни от друга страна все работа, все някакви задачи та накрая на деня на никой не му е до папагала. На мен самата ми се наложи да замина и така Уоли остана без приятели. Все се ядосвах на всички вкъщи, че поеха такава отговорност да си вземем папагал, а когато той едва ли не спря да ги забавлява и те спряха да се интересуват. Не ме разбирайте погрешно,все още полагат някакви грижи за него, но те се изчерпват само до това да го хранят и да му чистят. Наскоро се върнах и сърце не ми дава да го гледам така. Папагалчето само си седи в клетката, самотно и сякаш ужасено от нас. Подсвирква, пее, но опиташ ли се да го доближиш ужасът в очите му е неописуем. Иска ми се да намери поне един приятел сред нас и да не си седи така тъжен в клетката до края на живота си. Разчетох се из хиляди форуми как да възвърна доверието му и да го опитомя, но когато става въпрос за вече възрастен папагал, информация е бегла. Моля Ви за съвет, какво мога да направя? Пробвам от няколко дни да си вкарвам ръката в клетката с храна и да я държа неподвижна, колкото се може повече.  Не знам дали е добър знак, но първите пъти обикаляше нервно клетката, докато сега каца на едно клонче и гледа храната.Още трепери, което ме притеснява, не искам да го стресирам излишно. Гледам и да отделям поне десетина минути на ден в някаква комуникация - подсвирквам му, говоря му и му пускам музика.
Дали това е достатъчно? Какво още бихте ме посъветвали?
Благодаря предварително!

Неактивен Свилена

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 20
    • Вълнисти , барабанди , пирури и др
Re: Oпитомяване на възрастна корела
« Отговор #1 -: октомври 11, 2018, 04:56:14 pm »
Здравей и добре дошла!
Това че корелата ти е възрастна не означава че трябва да се убочава по друг начин. Просто ще ти е по-трудно.
Корелата е имала щастливо минало, но това че е загубила единствения си себеподобни и приятел сигурно е било доста тъжно за нея. Особено ако след това загуби свободата да лети, вниманието към нея и тн. Но, ако си готова да станете приятели трябва да положи огромни усилия. Не говоря да и обръщаш внимание десетина минути, а по няколко часа поне през съдота и неделя. Ако не си способна девет-десет часа седмично или малко по-малко да се занимаваш ИЗЦЯЛО с нея то по-добре да и намериш дом в който някой да има необходимото време.
Започнала си добре. Продължи така и ще видим резултати, но няма да са скоро ако е нс няколко години и се държи асоциациално с всички. Това ме подсеща да питам дали си има любимец от семейството покрай който е най-общителен или е имал такъв преди? Навярно ще ви е по-лесно ако той я убочава.
По нагоре пише че си заминала. Ако имаш собствена къща или апартамент защо просто не го вземеш (ако не си вече) със себе си там?
Относно пък дали е достатъчно поне според мен можете и повече. Не вярвам само десет минути да си свободна поне половин-един час да сте с него сигурно можете. Село имате някаква работа с компютър или лаптоп нагнездете се в близост до клетката толкова че да е сравнително спокоен.
Това е от мен.
Късмет!

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #2 -: октомври 11, 2018, 05:03:15 pm »
По-трудно ще се случи самото повторно социализиране (ако въобще някога го е имало), но не е невъзможно, ако човек има желание и положи усилия. Това с вкарването на ръката е доста инвазивен метод, който и аз съм прилагала с едно от предишните ми вълнисти, но просто защото с нея нищо друго не сработи. Това, което постигнах, е, че тя вече нямаше страх от ръце, въпреки, че така и не се научи да стъпва, когато и подадеш пръст, но определено животът и стана по-лек.
Ето тук има един много добър клип за обучението с помощта на кликер, който показва нагледно как става приучаването на пилето да не се страхува от посягащата към него ръка, да позволява да го докоснеш и да получи награда за това
https://www.youtube.com/watch?v=NTiYpobrG8Q

Моята корела точно по този начин съм го социализирала, когато беше малък. Дивото просо е много добра награда, защото пилетата много го обичат, а в същото време семенцата са малки и няма опасност папагалът да се наяде набързо и да загуби интерес. Целта е, при подаване на пръста, папагалът да не реагира въобще, да си стои мирно, не да бяга или да не хъщи насреща. В началото може да се наложи ръката да е по-отдалечена, отколкото е показано на клипа.

Преди да започнете обаче, ето какво трябва да правите - Първо закачвате малко в клетката, за да види пилецът, че е вкусно и да не се страхува в последствие и от самата храна, а да я приеме за стимул.
Снабдявате се с кликер, или нещо, което издава отчетлив щракащ звук - химикал, или нещо подобно, да е удобно и достатъчно малко да го държите в ръка. Заставате на такова разстояние от клетката, на което папагалът не реагира на присъствието ви, щракване, похвалвате го и се отдръпвате, броите до десет и повтаряте упражнението. Така няколко пъти. Ако папагалът не реагира, може бавно да опитвате да стесните дистанцията. Ако пилето се изплаши, отдръпнете се крачка назад, или стойте и чакайте докато се успокои, щраквате с кликера и се отдръпвате. Целта на занятието е папагалът да остане спокоен като се приближавате до клетката му. Щракането с кликера е, за да обозначи желанато от вас поведение на папагала, а отдръпването ви - неговата награда.
Когато пилето започне да приема приближаването до клетката без страх, можете да пристъпите към показаното в клипа. Дотогава и просото ще му е харесало, и ще е по-склонен да го приема за награда.
Научаването на папагал да стъпва на пръст става по подобен начин, след като е започнал да яде от ръка, да позволява да го докосвате или поне да приближавате пръст до главата му, без да прояви агресия или да избяга. Просто слагате пръст на клечката, от другата страна държите наградата, така че пилето да трябва да пристъпи към ръката, да се протегне, а в по-късен етап и да стъпи на пръста ви, за да достигне до лакомството.

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #3 -: октомври 11, 2018, 05:05:07 pm »
Забравих да кажа, че "сесиите" на обучение трябва да са кратки - 5-10 минути, не повече, няколко пъти на ден.

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.