Автор Тема: Папагала ми се страхува от мен.  (Прочетена 3201 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Стоянов1990

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 3
  • Рейтинг: 0
    • Скално жако
Папагала ми се страхува от мен.
« -: ноември 22, 2018, 12:10:16 am »
Здравеите.Имам скално жако от 6 дни,казва се Чочо и е на 7 месеца .Развъдчика ми каза ,че е мъжко .Пилето е ръчно хранено.Чочо яде всичко което му подам с два пръста,но ако сложа дори любимите му фастъци в шепа не взима. Пуснах го веднъж на разходка ,качи се в/у клетката ,стоя там един час .Пак вземаше храна само с два пръста , а когато му преближавах ръка без храна се опитваше да хапе.Не желае да го пипам .Иначе е много спокоен в мое присъствие ,дори веднаж задряма ,а бях на 10 см. От него.Та въпросът ми е дали ще спре да посяга да хапе и как да му покажа,че ръцете ми не са заплаха?

Неактивен Свилена

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 20
    • Вълнисти , барабанди , пирури и др
Re: Папагала ми се страхува от мен.
« Отговор #1 -: ноември 22, 2018, 10:45:07 am »
Здравей и честито птиче!
Като се има предвид, че е с вас само от няколко дена напредвате добре, но малко ме съмнява това с ръчното хранене. Също доста сте прибързали с пускането. Папагала трябва да свикне с теб и тогава мисли за втори полет. По въпросите ти има много написано тук, така че приятно търсене.
Само да кажа за хапането. Избягвай ситуациите в които го прави, а ако се случи строго кажи "Не". Не показвай болка и се отдръпни. Не му обръщай внимание 10-15мин и пак отиди при него

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 422
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
« Отговор #2 -: ноември 22, 2018, 12:07:25 pm »
Също доста сте прибързали с пускането. Папагала трябва да свикне с теб и тогава мисли за втори полет.

Това е вярно в случаите, когато пилето е диво и изкарването му е свързано със стрес от последващото прибиране в клетката. От написаното оставам с впечатление, че пилето е било спокойно навън. Дремало е върху клетката и е “възразявало” в ситуациите, които не харесва и докато е в клетката си. Интересно ми е как го прибрахте в клетката? Ако не е имало драми при прибирането, не виждам проблем да го пускате. Освен всичко, то е още почти бебе, така че адаптацията не би траяла дълго.

Много точно казано да избягвате ситуации, при които знаете, че може да посегне да хапе. Всяко следващо ухапване затвърждава този навик.

Успех с мъника и много да ви радва!
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,450
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #3 -: ноември 22, 2018, 12:36:39 pm »
Честито, пилче, жив и здрав да е, да ви радва цял живот!
Преди 13 години взехме Поли на почти същата възраст - 7-8 месеца, беше още със сиви очи и по гърба имаше кафеникави пера, които след първото линеене се смениха със сивите.
Беше дива и ръмжеше като бенгалски тигър. Пусках я от края на първата седмица някъде, защото се опитваше да се освободи и ми стана жал, прибирах я, като просто загасях лампата и я захлупвах с клетката.
Костваше ми доста време, докато ни допусне изобщо да се приближим, какво остава да вземе храна. Не обичат да им се дава храна в отворена длан, поне моите две кокошки.
Дайте на пилето възможност да се отпусне и свеикне, не му навлизайте рязко в територията, като подавате храна, не му я бутайте под носа, а я дръжте на разстояние, така, че да се наложи да дойде да си я вземе. Нека птицата да диктува скоростта с която ще вървите напред, като вие умело ще я направлявате в желаната посока и ще подбутвате темпото ако зацикли, като измисляте алтернатива на това, което не приема. Например, не иска да взима от отворена длан, зарежете, това сега не е най-важното, работете върху това да идва за лакомство, да позволи докосване, да дойде да стъпи на ръка. Отворената длан не ви е нужна на този етап, няма смисъл да тъпчете и да зацикляте на нея.

Неактивен Стоянов1990

• *
    • Скално жако
« Отговор #4 -: декември 08, 2018, 12:15:43 pm »
Научих Чочо да се качва на един буркан :) и така го прибирам.Иначе сам долита 3 пати и каца в/у мен.Все още продължава да посяга да хапе.... май му стана навик...Пилето дава и да го чеша ,но с една играчка.Не рэбирам эащо когато поиска идва и каца в/у мен а иначе посяга да хапе.Явно го е страх ,но и му е интересно.

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #5 -: декември 08, 2018, 01:25:12 pm »
Не рэбирам эащо когато поиска идва и каца в/у мен а иначе посяга да хапе.Явно го е страх ,но и му е интересно.

Сам сте си отговорили на въпроса. Папагалът още ви няма доверие, но пък сте му достатъчно любопитен, за да желае да ви изучава. Използвайте това, че идва, да са стопите дистанцията. Бих казала, че за краткото време, в което е при вас, напредъкът е огромен.

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

Неактивен Свилена

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 20
    • Вълнисти , барабанди , пирури и др
« Отговор #6 -: декември 08, 2018, 08:55:14 pm »
Любопитството със сигурност ще надделее рано или късно. За момента е нужно само да не го плашите и стресирате и всичко ще стане от самосебе си. Може да сложите някое лакомство в ръка и да се приближите до него. Разбира се на разстояние на което да не се страхува и да може да стигне.
За хапането има написано в доста теми, но с една дума не го провокираите! Ако видите, че иска да хапе се отдръпнете плавно и го изчакате да се успокои
Само да кажа за хапането. Избягвай ситуациите в които го прави, а ако се случи строго кажи "Не". Не показвай болка и се отдръпни. Не му обръщай внимание 10-15мин и пак отиди при него
.
Ето тук също бях написала какво да правите в такива ситуации.

Неактивен Стоянов1990

• *
    • Скално жако
« Отговор #7 -: декември 09, 2018, 11:33:26 pm »
Ето едно видео https://m.youtube.com/watch?v=Po6EAHTsGRM   много е умно пилето . Вече идва постояно ,само да му дигна ръка .