Автор Тема: Здравейте от Бони и Клайд  (Прочетена 7051 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен drep_de_kristne

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 16
  • Рейтинг: 0
    • Корела
Здравейте от Бони и Клайд
« -: февруари 17, 2019, 10:39:48 pm »
От 4 дни сме в новият си дом, при новобранци в гледането на птици. клетката ни е ш.47-д.47-в.64. две корели сме с не много ясен пол. Имаме си люлка, паничка за вода и храна, малко лакомства и просо, стълбичка и декорация от клонки на плачеща върба. В дъното на клетката си имаме високопланинско сено. Имахме огледало, но се оказахме прекалено суетни за него и го махнахме. Ако имате съвети или критики към стопаните ни ще им предадем и те бързо ще реайгират в желанието си да сме най щастливите птички  ;D

Неактивен ivrabetsa

• Клуб Алекс
  • Публикации: 680
  • Рейтинг: 86
    • Ara ararauna,Ara harlequin, Eclectus r.polychloros
Re: Здравейте от Бони и Клайд
« Отговор #1 -: февруари 17, 2019, 10:50:08 pm »
Добре дошли!Наистина имате много възможности за бесене! ;D

• *
    • Корела
« Отговор #2 -: февруари 17, 2019, 10:58:20 pm »
как така, да махнем ли нещо? четем форума но все още не знаем всичко.

• *
    • Корела
« Отговор #3 -: февруари 17, 2019, 11:42:35 pm »
Не знам дали се вижда на снимката но клонките от върбата са от външната страна ма клетката и по точно казано увити по решетките. Вътре висят люлка камбанка и просо. Има стълбичка долу. Моля кажете какво имате предвид. Не искам да се обесят.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,450
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #4 -: февруари 18, 2019, 10:39:23 am »
Добре си е клетката, нищо и няма. От клонките можете да увиете венци и да им ги закачате като люлки, така, хем ще имат какво да гризат, хем играчка, хем клетката няма да е толкова претрупана.

Неактивен ivrabetsa

• Клуб Алекс
  • Публикации: 680
  • Рейтинг: 86
    • Ara ararauna,Ara harlequin, Eclectus r.polychloros
« Отговор #5 -: февруари 18, 2019, 08:02:06 pm »
 На снимката върбовите клони ми се сториха като декорация от конопено въже.

Неактивен Свилена

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 20
    • Вълнисти , барабанди , пирури и др
« Отговор #6 -: февруари 18, 2019, 10:02:51 pm »
Добре дошли и честити папагалчета!
Във форума има много хора разбиращи от корели и предполагам, че ако публикувате някоя снимка на птиците от перчема до края на опашката бързо ще получите отговор какъв е пола им. Аз мога да Ви кажа, че сте направили добре с огледалото. Мястото му не е при папагалите със сигурност. Все пак те не осъзнават, че това е отражението им, а го мислят за друга птица. Това може да доведе до много проблеми с птицата в бъдеще. Може да започне да се изнервя и крещи, защото образът не и отговаря на повикванията или да не Ви обръща никакво внимание докато е втренчена в отражението.
Късмет и бързо свикване!

• *
    • Корела
« Отговор #7 -: март 08, 2019, 04:53:07 pm »
може ли малко помощ с пола, предполагам са мъжко и женско но..

• *
    • Корела
« Отговор #8 -: март 08, 2019, 05:08:26 pm »
Питам понеже днес май имаха... как да се изразя..."сношение,,
И от там идва по големият ми въпрос - трябва ли сега да очаквам яйца и пиленца. Принципно исках папагал, а взех два за да не е самотен. Тази ситуация някак си в бързината не беше обмислена и сега направо се ужасявам какво да очаквам. Като цяло и не искам повече пилета, не знам как се гледат малки, как се хранят, от какво имат нужда, не искам и да ставам развъдник на папагали.... Да мина на въпросът - всяко сношение ли води до поколения, трябва ли мътилка, колко време след като ги хванах на калъп да очаквам яйца. Да отбележа, че съм прочела раздела за начинаещи и нямаше такава тема. Продължавам да търся отговор, но ако някой изпревари откритието ми ще му бъда благодарна.
това за мен е голям проблем, ако трябва ще сложа единя папагал в друга клетка до тази просто за да не заваря яйца някой ден.

Неактивен Свилена

• **
« Отговор #9 -: март 08, 2019, 10:56:54 pm »
Ами пролетта дойде, така че ...
Ако женската е полово зряла най-вероятно ще има яйца, но за пиленца зависи дали ще са добри родители. И аз се двоумях дали да взема едно или две птичета, но после се сетих за частта с размножаването и се отказах от второ пиле. Много по-добър вариант е да се вземе едно пиле, да се социализира и да свикне с хора и след това да се вземе друго птиче от същият пол или за по-сигурно от различен вид. Примерно попадам много често на вълнисти отглеждани в компанията на корели и розели с какарикита... Все пак пилетата са вече взети и няма смисъл да продължавам с разяснението ми на базата на лично мнение.
Отглеждането на пилета не е чак толкова неприятно ако всичко върви по план, но при млада двойка с първо поколение в повечето случаи не всички малки оцеляват. Гледането и храненето остави на родителите, но евентуално бъди приготвена за хранене на ръка ако се случи нещо. Това, че няма мътилка не пречи на женската да снесе на дъното на клетката,а яйцата ще се снесат до няколко дни (ако няма усложнения или заседнало яйце).
Между другото из темата за определяне на пола на корелите попаднах на много интересно твърдение, че два мъжки могат да се чифтосват ако са разгонени и нямат женска, но доколко е вярно и дали е възможно папагалите да са от един пол... едва ли! Ще поогледам снимките, макар че по въпроса мога да определя пола само на сиви и перлени след полова зрялост(вашите на каква възраст са?)
Също нямаше смисъл да правиш втора тема, в тази пиши за всичко свързано с Бони и Клайд.

• *
    • Корела
« Отговор #10 -: март 08, 2019, 11:01:17 pm »
Значи ако е станала работата да ги очаквам до няколко дни. А може ли да ги разделя в отделни клетки? Не искам да го правя но при мисълта за излюпени 6-7яйца  :o.

• *
    • Корела
« Отговор #11 -: март 08, 2019, 11:03:32 pm »
Те на сезони ли се разгонват.
п.с.  намерих темата за развъждане, но съм в началото.

Неактивен Свилена

• **
« Отговор #12 -: март 08, 2019, 11:05:29 pm »
Размножават се когато времето е благоприятно за отглеждане на потомство.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #13 -: март 11, 2019, 11:32:01 am »
Значи ако е станала работата да ги очаквам до няколко дни. А може ли да ги разделя в отделни клетки? Не искам да го правя но при мисълта за излюпени 6-7яйца  :o.
Аз нещо не разбирам, взимате си чифт птици, но не искате пиленца и сега искате да ги разделите? А защо изобщо взехте чифт?
За да нямате пиленца можете да варите яйцата и да ги връщате, така женската ще снесе колкото снесе и ще започне да мъти, докато не разбере, че нищо няма да измъти, след това ще има ново сношение и нова порция яйца. Можете да опитате със изкуствено скъсяване на деня и разместване на играчките в клетката да им създадете дискомфорт и да прекратите опитите за размножаване. А можете и да подарите женската на някой. Ако просто ги разделите в отделни клетки ще се търсят и ще ви подлудят.

• *
    • Корела
« Отговор #14 -: март 11, 2019, 11:49:21 am »
Да сваря яйцата ми е прекалено жестоко, чак се съмнявам да говорите сериозно.
Как ги взехме? От зоо магазин, момчето пота кои искате и ние казахме този и този той бръкна в клетката пилетата се разпищяха разлетяха на мен ми стана мъчно и просто му казах които хванеш и да свършваме. В налото мислехме, че са две мъжки в последствие разбрахме, че са мъжко и женско. Сърахувам се от бремеността и малките пиленца защото не съм гледала и не искам да им навредя, но доколкото четох в форума майката си знае работата. Надявам се ако въобще снесе да няма проблем и нужда от мен. Пиленцата няма да ги варя, по скоро ще ги подаря.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #15 -: март 12, 2019, 10:54:33 am »
Всъщност говоря напълно сериозно. Ежедневно варим кокоши яйца, само дето предполагаме, че са неоплодени.
Всъщност много по-жестоко е да се остави женската да снася постоянно, като се взимат и изхвърлят яйцата. Това страшно я изтощава.
А драмата не приключва с отглеждането на едно поколение, нито с подаряването на пиленцата (ще разберете, че наоколо няма чак толкова много мераклии) Това няма да е единственото снасяне, веднага след като малките напуснат гнесдото следва второ, понякога и преди още едните да са го напуснали. Това постоянно снасяне, мътене и хранене изтощава женската. Затова трябва да се измисли подходяща контрацепсия. Дали ще ги разделите и ще подарите едното пиленце на някого, дали ще им размествате постоянно интериора и клетката, за да не се чувстват дотолкова комфортно, че да снасят, щом целта ви не е да развъждате корели.
По принцип се взима едно папагалче, социализира се и тогава се мисли следващата крачка, дали ще правим чифт, дали ще му вземем другарче от същия пол, или друго пиле от друг вид, всяко решение има своите плюсове и минуси и зависи от възможностите и намеренията ни.

Неактивен Свилена

• **
« Отговор #16 -: март 12, 2019, 09:17:59 pm »
Ако наистина не можеш да ги гледаш, по-добре подари едното, както каза Галя(ако може така да те наричам) или ги дай на развъдник, който може да задоволи пилетата. Ако не го направиш и женската прекарва цялото си свободно време в мътене и снасяне на яица и дискомфорт няма да има смисъл да ги оставиш така. За доброто на пилците ако се стигне до там трябва или да се оставят да се чивстосват и да имат малки, или да се разделят.

Неактивен fallon_fallon(Lily)

• Клуб Алекс
  • Публикации: 2,543
  • Рейтинг: 232
    • Хино (корела) Торин (пирура рупикола)
« Отговор #17 -: март 13, 2019, 01:18:19 am »
Най-добре дайте едното пиле на някого или правете всичко възможно да осуетите опитите им за чифтосване и снасяне. Често женските снасят и без наличието на мъжки и ако не давате необходимата храна и витамини, след някое и друго снасяне ще почне да ги изкарва с мека черупка, докато някое не се заклещи, счупи и пилето не умре.
Противно на масовото схващане, птиците, израснали в плен не винаги имат добре развит инстинкт, особено ако е първа мътилка. Във форума имаме достатъчно примери.

Няма нищо жестоко във варенето на яйца - белтък и жълтък, слагаш във вода и вариш. Няма пиле вътре.

----
Юфи (DF Dominant Pied Skyblue) - 13.11.2014 R.I.P.

Неактивен Нели

• *
  • Публикации: 34
    • вълнист
« Отговор #18 -: януари 20, 2023, 02:24:14 pm »
И аз се двоумях дали да взема едно или две птичета, но после се сетих за частта с размножаването и се отказах от второ пиле. Много по-добър вариант е да се вземе едно пиле, да се социализира и да свикне с хора и след това да се вземе друго птиче от същият пол или за по-сигурно от различен вид. Примерно попадам много често на вълнисти отглеждани в компанията на корели и розели с какарикита...

Стара е темата, но да ползвам този цитат...  Така или иначе постовете са толкова малко, че предполагам, че който чете, чете всичко..
Със социализиран с хората вълнист сме и идеята беше, когато вече не може да му се обръща достатъчно внимание (не е дошъл този момент засега), да вземем друг мъжки.  Но се чудя, има ли "прозорец", който не трябва да се изпуска. Т.е., след колко време само с хора папагалът би станал "заклет кисел самотник" и няма да приеме по-младо папагалско приятелче. Някаква информация по въпроса?