Автор Тема: Как да социализираме лесно папагал? - видео.  (Прочетена 2606 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Свилена

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 185
  • Рейтинг: 20
    • Вълнисти , барабанди , пирури и др
Преди малко попаднах на този клип във Facebook група за любители и не знам как да коментирам описания метод накрая на видеото. Наистина ли по този начин папагалите свикват или по-скоро точно обратното. Някой от вас използвал ли е подобна тактика? За мен това е жестоко, но дали действа и на какъв принцип, любов или... страх?
https://youtu.be/5iysTeeJmyU

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 422
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Как да социализираме лесно папагал? - видео.
« Отговор #1 -: февруари 23, 2019, 05:39:40 pm »
Аз написах следния коментар под този клип:

“Това, което описвате след 4:45 е пречупване на волята на животното и няма нищо общо със социализация. Научава папагала, че трябва да се страхува и подчинява, а не да контактува с радост със стопаните. Дори да дава резултат на първо време, това е и сериозен риск за развиване на поведения като хапане, кряскане, самооскубване и т.н. впоследствие.”

Може да се каже още много за рисковете от това, номисля, че тук е писано доста по този въпрос :pullhairs: :grrrr:
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,448
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #2 -: февруари 26, 2019, 01:30:18 pm »
И аз им писах, но не мисля, че ще има ефект, някакви дечковци явно, дето са си повярвали, развиват луда дейност из фейса и тубата на ниво махленски гълъбар.

Неактивен ara ararauna

• Младши папагал:)
  • **
  • Публикации: 119
  • Рейтинг: 35
    • синьо жълта ара, кралско жако, сенегалски папагал
« Отговор #3 -: февруари 26, 2019, 06:32:57 pm »
Дано да няма много последователи на техните сьвети защото резултата след допьлнителния стрес ще е :pullhairs:.
Това е разрес сьс всякакви норми за пренасяне и социализация.

Неактивен ivrabetsa

• Клуб Алекс
  • Публикации: 680
  • Рейтинг: 86
    • Ara ararauna,Ara harlequin, Eclectus r.polychloros
« Отговор #4 -: февруари 26, 2019, 07:57:41 pm »
Големи глупости :banghead:!На мен ми хареса повече следващото по ред видео-как се прави баница в тиган :happysilly:

Неактивен Камелия

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 8
  • Рейтинг: 0
    • Неразделка
« Отговор #5 -: септември 25, 2021, 12:43:45 pm »
Вярно е че не е най добрият метод но работи защото съм имала много папагали и когато взимах един от тях реших да го пробвам и стана.Знам че папагала се стресира в началото и затова не съм го правила повече пъти.

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 422
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
« Отговор #6 -: септември 25, 2021, 01:51:19 pm »
Вярно е че не е най добрият метод но работи защото съм имала много папагали и когато взимах един от тях реших да го пробвам и стана.Знам че папагала се стресира в началото и затова не съм го правила повече пъти.

Никой не казва, че не работи. Напротив. Въпросът е на каква цена. В болшинството случаи това става за сметка на дългосрочни, бъдещи трудности с поведението на птицата, недоверчивост. Нерядко започва хапане, самооскубване и т.н. Индивидуалността на животното има голямо значение. Със сигурност има и птици, при които може да не се наблюдават негативни прояви. Поне не в достатъчно близко бъдеще за да могат да се свържат с проведено такова обучение.

Така, поне за мен, възниква въпросът - Струва ли си да постигна бърз резултат сега, чиито бъдещи последствия не знам какви може да са? При положение, че има алтернативи, които не крият този риск, аз предпочитам да си го спестя. Но, и това е въпрос на преценка на риска от всеки стопанин.
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson