Да започнем от там, че шанса човек да получи наистина достоверна и научно обоснована информация са по-големи като, чете, отколкото като гледа клипчета в тубата. И под чете визирам по възможност сериозни источници.
Препоръчвам да изчетете всички закачени теми в разделите, както и всички преведени статии в сайта.
Относно клипчето, тези деца (предполагам, предвид наивистичният изказ) от Пернати се трудят упорито за завоюване на популярност явно, но черпят информация от непроверени източници и информацията им е първо подвеждаща, второ наивистично обяснена. Лошото е, че е неистинска в повечето им клипчета, това обърква хората. Аз им писах, но явно това не ги интересува особено (беше по повод клипчето за "бързото социализиране")
Та от изброеното:
чесън - защо пък не, той е прекрасен естествен антибиотик и наред с лютите чушки е добре да им се дава по мъничко, а е и глистогонно.
семки и костилки - интересно в природата кой им ги чисти?
гъби - имаме специална статия за гъбите в раздел хранене, закачена, гъби може, там пише кои за кои видове папагали стават. Статията е преводна от немски автор.
листата на зеленчуците - предполагам, че и тук важи правилото, че всяко растение, което попада до човката на пилето трябва да се провери, дали е отровно, ако не е , аз проблем не виждам да се хапва.
Патладжан - никъде нищо не намирам за него, нито добро, нито лошо, аз лично в такива ситуации не давам тази храна
фъстъци - много се смях, ама много. За 13 години моите трябваше до сега да са гушнали босилека
домати - виж фъстъци
магданоз - спорен въпрос, едни дават други не, аз се въздържам, когато има различни мнение, обсъждан е в статията със зеленчуците и гъбите.
хляб - категорично не е храна за папагали, има сол, мая, подобрители, овкусители, избелващи вещества, консерванти и една камара химия, не е полезен за никого (дори за нас) във вида в който се продава по магазините. Ако си смелете зърното и си го направите в къщи, за пилето може понякога като лакомство коричка или сухарче от пълнозърнест хляб.