Всичко за папагалите > Поведение, Възпитание и Обучение
Поведение на двойка корели
(1/1)
antracit:
Здравейте, детето (на 12 години) отглежда корели от около 3 месеца. Папагалите са може би мъжко и женско (бялото). Настанени са в клетката с разлика от няколко дни. В първите минути пъстрото(мъжкото?) клъвна другото няколко пъти и се успокоиха. Започнаха да спят едно до друго и не сме забелязали проблеми. Бялото(женското?) си дойде с малко плешиво петно(от кълване?) под гребена. За съжаление преживяха период на занемарено гледане - първо липса на внимание, после на храна и вода. Сега реших да взема нещата в свои ръце. Забелязах голяма липса на пера по тила на белият папагал. От 3-4 дни имат достатъчно храна и вода, поръчал съм и витамини. Но освен увеличената плешивина по главата на бялата корела, забелязах следните неща :
1. Мъжкият? (пъстрият) вече не издава звуци, освен едно кратко "мрънкане". Преди не пееше, но беше доста гласовит и навикваше нещо.
2. Преди съм виждал шареният да избутва белият и да заема хранилката, а прогоненият заема другата-идентична по форма и съдържание. Сега ги виждам да си "клъвкат" клюновете. Също така изглежда и че се пощят взаимно, но чувам белият да издава сякаш звуци на болка, когато другият се концентрира около врата му.
3. Не са социализирани, съскат ми и се плашат когато бърникам из клетката. Сложих вътре ваничка и 2 пръчки лакомства, виждам че започват да проявяват любопитство, особено "мъжкият".
Въпросът ми е дали са мъжки и женски, дали поведението им е нормално, ще се опитам да дам линк към видео; дали клетката е ок и въобще съвети. Наясно съм, че положението е далеч от идеално.
https://youtu.be/1l_L2vZ1i7Y
fallon_fallon(Lily):
Пилетата изглеждат ок, при условие, че казвате, че са стояли гладни и жадни. С добри грижи, внимание от ваша страна, разнообразна храна (не само семена, а плодове, зеленчуци и кълнове), ще се върнат към предишното си състояние. Не знам дали ги пускате извън клетката, но е наложително да започнете в някакъв момент, защото от обездвижване следва затлъстяване и доста по-кратък живот.
Иначе клетката е с достатъчно големи размери за две пилета. Можете да сложите някакви дървени играчки, които да гризат и да се занимават. В зоомагазините вече има достатъчно разнообразие, не е нужно забавлението им да е все концентрирано около храната.
Изглеждат много привързани едно към друго, нормално е като се пощят да издават някакви звуци. Новите пера, които излизат, са като шипове, имат обвивка и доста болезнени, ако се дръпнат по-силно, това не бива да ви притеснява.
Социализацията, ако имате желание на това, ще отнеме едно известно време, тъй като са две и съответно - самодостатъчни, но в youtube е пълно с клипове как става, дори във форума има достатъчно изписано по темата, така че едва ли ще се затрудните да намерите каквото ви интересува.
Успех с отглеждането.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия