Всичко за папагалите > Кой съм аз...

Рита (жако) въпроси от начинащи

(1/3) > >>

magina:
Здравейте! Рита е нашето първо папагалче. На три месеца е и я доведоха вчера. Въпреки първоначалния и страх, тя бързо започна да разглежда клетката и да общува с нас. Разбрахме, че много харесва нар, така всички се запознахме с нея и тя без страх взима храна от нас. До 2-3 часа, тя се чувстваше комфотно (по мое скормно мнение), беше леко пухкава, на едно краче и сякаш дремеше след този уморителен ден. Тиха е и спа много спокойно. Много се радваме, че се чувства добре.
Но като начинаещи имаме няколко въпроси и притеснения. Едното е един специфичен звук, който издава като си седи сама и се разхожда. Той в началото ми се стори много сладък, но след малко проучване разбрах, че може би е тип поведение при чифтосване.  Понеже тя е супер малка (3 месеца) ми се струва странно, затова ще прикача видео. Ще се радвам, ако някой коментира.
Вторият въпрос е относно нейното силно вълнение. Когато я закачим, тя започва да се радва (предполагам, защото се приближава спокойно първоначално), но след момент почва безцелно и бързо да обикаля по стените на клетката и се насочва най-вече към тавана и ъглите. Успокоява се само, ако я оставим няколко минутки без да и обръщаме внимание. Лошо ли е да се вълнува до такава степен? Отново прикачвам видео.

magina:
Клипчета

Милко:
Не ми се отварят клипчетата, но това, което описваш ми звучи като напълно нормално поведение на жако :) Закачайте се и играйте с него, стига да не е непрекъснато ;) Те имат нужда от самостоятелност. Ако е превъзбуден и посегнете да играете с него е възможно (но не задължително) да посегне да хапе. Това трябва да е знак да не го закачате в това състояние. Не допускайте да изгради навик да хапе, защото това може да се превърне в голям проблем.

Иначе ви желая да сте здрави и много да се радвате с пилето! Жакото са страхотни домашни любимци! ;D

magina:
така виждат ли се?

Когато  е много развълнувана дори не идва за любимия нар....

kolev:
Честито за домашния любимец! Общуването е интересно, но не прекалявайте, пилето има нужда и от спокойствие. Ако стане агресивно или се опитва да се отдалечи от вас го оставете да се успокои. Три месеца е крехка възраст, а тези птици са страшно чувствителни. Скоро ще се напаснете взаимно и забавата ще е голяма.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия